Παιδεία

Καταλήψεις σε σχολές και φοιτητές στους δρόμους κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Γιατί διαφωνούν και ποια τα αιτήματά τους

Βασίλης Παπουτσής
καταλήψεις-σε-σχολές-και-φοιτητές-στο-1107412
Βασίλης Παπουτσής

Αναβρασμός επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας με το επικείμενο νομοσχέδιο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση και αφορά την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Φοιτητικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές καλούν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Πέμπτης (18/1).

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή στις πορείες που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, ενάντια στο νομοσχέδιο που θέλει να ανοίξει το δρόμο στη δημιουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα το συλλαλητήριο ξεκινά στις 12 το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη στις 12 μ. στην Καμάρα, στη Λάρισα στις 12.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, στην Πάτρα στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

Συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί επίσης στη Ζάκυνθο, στις 12.30 μ. στην πλατεία Αγίου Μάρκου, στην Κέρκυρα στις 12 μ. στο Ψυχιατρείο, στην Πρέβεζα στις 6 μ.μ. στη Θεοφάνειο, στην Ικαρία στις 12 μ. στην πλατεία Ευδήλου, στη Μυτιλήνη, στην πλατεία Σαπφούς στις 12 μ., στη Ρόδο, στις 12 μ. στις καμάρες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στις Σέρρες, στη 1 μ.μ. στη Νομαρχία.

Εκπαιδευτικοί

Τη συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου κατά των μη Κρατικών Πανεπιστημίων και την κήρυξη στάσεων εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, αποφάσισαν τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της Δ.Ο.Ε. σε όλη την Ελλάδα.

Η απόφαση της ΟΛΜΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκφράζει εκ νέου την αντίθεσή του τόσο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια όσο και στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και καλεί όλες και όλους να συμμετέχουν μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 18/1 (ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την ΕΕΚ) στις 12.00 στο Προπύλαια. Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων/ισσών κηρύσσουμε τρίωρη στάση εργασίας 11-2μμ.

Η απόφαση της ΔΟΕ

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στη φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στις 12 στα Προπύλαια (και στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα). Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων, προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 και επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου (14.00 – 17.30)“.

Μαθητές: Γιατί διαφωνούν και ποια τα αιτήματά τους;

Διακρίνεται πως σήμερα Πέμπτη 18 Ιανουαρίου μεγάλη μερίδα των σχολείων θα κλείσουν. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας η οποία καλεί τους μαθητές από όλη την Ελλάδας να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, με σύνθημα: «Κλειστά σχολεία ξανά και όλοι οι μαθητές στους δρόμους».

Επίσης, ζητούν και τη συνδρομή των ΕΠΑΛ.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή δίνει 5 λόγους που χρίζουν αναγκαίο τον αγώνα των μαθητών ενάντια στις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Συγκεκριμένα:

1. Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να κάνει την αδικία νόμο με την ίδρυση πανάκριβων Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Οι πολλοί να δίνουμε όλο και πιο πολλές εξετάσεις για να σπουδάσουμε και οι λίγοι που το σηκώνει η τσέπη τους να έχουν πρόσβαση στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις! Κάποιοι λίγοι να αγοράζουν σπουδές, πτυχίο και μέλλον και οι χιλιάδες να παλεύουμε σε σχολεία με ελλείψεις και προβλήματα για να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα! Είναι άδικο και δε θα περάσει!

2. Γιατί το «Εθνικό Απολυτήριο», που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση σημαίνει ότι θα δίνουμε πανελλαδικές εξετάσεις σε Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου σε ΟΛΑ τα μαθήματα!

Για την πρόσβαση στα Δημόσια ΑΕΙ θα μετρά ο βαθμός των μαθημάτων κάθε τάξης, ακόμα και των Θρησκευτικών! Πόσα φροντιστήρια θα κάνουμε για να πάρουμε απλά απολυτήριο; Με τι λεφτά; Αν τώρα δεν παίρνουμε ανάσα με 4 μαθήματα στην Γ´ Λυκείου, τι θα κάνουμε με το “Εθνικό Απολυτήριο”; Ούτε να το σκέφτεστε!

3. Γιατί τα Ιδιωτικά ΑΕΙ δεν είναι επιλογή.

Κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ που οι γονείς μας δεν τα έχουν. Επιλογή για να σπουδάζουμε περισσότεροι είναι να καταργηθεί η ΕΒΕ, η Τράπεζα Θεμάτων, να δίνεται στέγαση και σίτιση στους φοιτητές. Αλλά, στα Υπουργεία δεν τους νοιάζει να έχουμε επιλογές, να ανακαλύψουμε τις κλίσεις μας και να έχουμε μέλλον. Τους νοιάζει να τα δίνουν όλα για τα κέρδη των λίγων. Των αλυσίδων φροντιστηρίων, των ιδιοκτητών Κολεγίων και των εμπόρων πτυχίων.

4. Για να φωνάξουμε ως εδώ! Τα σχολεία μας είναι σε τραγική κατάσταση και το Υπουργείο Παιδείας αντί να ασχοληθεί με αυτό, έχει γίνει Υπουργείο “Ιδιωτικής” Παιδείας.

Εμείς απαιτούμε πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία σε όλα τα παιδιά. Σχολείο και Πανεπιστήμιο που δεν μας διαχωρίζει, δεν μας κλείνει την πόρτα ανάλογα την οικονομική μας κατάσταση. Απαιτούμε χρηματοδότηση και ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας. Καθηγητές, υποδομές, σύγχρονα βιβλία σε όλα τα σχολεία. Για να βοηθιούνται όλα τα παιδιά για να προοδεύουν.

+1. Γιατί, ήδη έγιναν εκατοντάδες καταλήψεις, ήμασταν χιλιάδες μαθητές και φοιτητές στο δρόμο στην πρώτη μας πορεία και πάμε τώρα να γίνουμε περισσότεροι! Γιατί τώρα είναι ώρα αγώνα! Για την Παιδεία μας και τη ζωή μας! Με τους αγώνες μας όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αφήσει στα χαρτιά ή καθυστερήσει σχέδια και νόμους! Θα το ξανακάνουμε!

Απαιτούμε:

1. Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

2. Ούτε σκέψη για πανελλαδικές εξετάσεις σε όλο το Λύκειο

3. Αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολικά κτήρια και τις υποδομές

4. Κατάργηση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων

5. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές. Περισσότεροι καθηγητές για να σπάσουν τα τμήματα με λιγότερους μαθητές/τμήμα

6. Δωρεάν Ενισχυτική Διδασκαλία σε Γυμνάσια και Λύκεια

7. Δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας στις πανελλαδικές εξετάσεις

8. Κονδύλι για τις σχολικές εκδρομές, να μην τη χάσει κανείς μαθητής

9. Θέρμανση σε όλα τα σχολεία

Τώρα ξεσηκωμός σε όλα τα σχολεία- θέλουμε Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία!

Πανεπιστημιακοί λένε «ΟΧΙ τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει καμπάνια με τίτλο «ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, #metoarthro16», η οποία δημιουργήθηκε από πανεπιστημιακούς κύκλους προκειμένου να υπάρξει μια ευρύτερη παρέμβαση απέναντι στην εξαγγελλόμενη ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων την οποίαν επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση, και η οποία, πέραν των υπολοίπων, κρίνεται ως αντισυνταγματική από αυτούς.

Πώς κινητοποιούνται οι φοιτητές;

Στον απόηχο των κινητοποιήσεων που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα από φοιτητικούς συλλόγους και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός φοιτητή από ΜΑΤ, νέες και ακόμα πιο δυναμικές δράσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη από φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδικά

Η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών σχολών στον ελλαδικό χώρο τελούν υπό κατάληψη, με τους σπουδαστές να προσέρχονται μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις, ζητώντας δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων του Α.Π.Θ. μετά τις τελευταίες φοιτητικές συνελεύσεις αναφέρει με τίτλο: «Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!»

Οι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες με τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις μας στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας στείλαμε το μήνυμα: Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απορρίπτεται! Να μην κατατεθεί! Ήδη περισσότεροι από 130 φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, που εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές συντονιζόμαστε και είμαστε αποφασισμένοι να ακυρώσουμε αυτό το έκτρωμα. Γι’ αυτό μετά τον πρώτο πανελλαδικό γύρο συνελεύσεων, καταλήψεων και διαδηλώσεων, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά.

“Υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων μας” και “Ενισχύει την εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης!” αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους οι φοιτητές του Α.Π.Θ. Την ανακοίνωση συνυπογράφουν τα τμήματά τα οποία τελούν υπό κατάληψη, δηλαδή η σχολή Ιατρικής, Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικού, Πληροφορικής, Ψυχολογίας, Χημικού, Δημοσιογραφίας καθώς και οι πολυτεχνικές σχολές.

Σε ορισμένες Σχολές της Αθήνας οι καταλήψεις είναι σε εξέλιξη εδώ και δύο εβδομάδες. Και συγκεκριμένα, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο κ.α..

Στην Πάτρα, ήδη μπήκε σήμερα στη λίστα των καταλήψεων η Αρχιτεκτονική Σχολή του Παν. Πατρών ενώ Γ.Σ. πραγματοποιούνται σήμερα στις Σχολές Πολ. Μηχανικών, Χημ. Μηχανικών. στο Φυσικό, την Ιατρική, τους Μηχ. Μηχανικούς, στο Βιολογικό, στο ΤΕΠΕΚΕ και στο ΗΜ/ΜΥ. Νέος γύρος κινητοποιήσεων και από το Ενιαίο Φοιτητικό Σύλλογο Πολυτεχνείου που εδρεύει στην Κρήτη ενώ το ίδιο ισχύει και για τα Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σπουδαστής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μιλώντας στην parallaxi περιγράφει το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους φοιτητές της σχολής του. “Θέλω να πω πρώτα απ’όλα πως κανένας συμφοιτητής μου δε συμφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όλοι πιστεύουμε ότι αυτό υποβαθμίζει τα πτυχία μας και είναι σαν να βάζει κανείς τιμή σε ένα πτυχίο. Όμως βλέπω πως δε συμφωνούν όλοι με τις καταλήψεις. Χθες σε ομαδική συνομιλία στο Facebook μαζί με άλλους συμφοιτητές μου είδα κάποιοι να ζητάνε να γίνουν διαδικτυακά τα μαθήματά, ενώ άλλοι τους έλεγαν ότι αυτό που λέτε είναι ντροπή, να φέρεστε δηλαδή σαν απεργοσπάστες και πως πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους.

Εγώ δεν έχω κατασταλάξει τι θα κάνω, φοβήθηκα πάντως τις προάλλες με την είσοδο των ΜΑΤ, και είδα από μακριά με τα μάτια μου το “ξύλο που έπεσε”. Προς το παρόν δεν πατάω το πόδι μου στη σχολή λόγω ανασφάλειας..

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα