Επικαιρότητα

“Πανδημία” κόκκινων δανείων: Αγγίζουν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ

Αυξήθηκαν κατά 7,5 δισ., το τελευταίο τρίμηνο του 2021

Parallaxi
πανδημία-κόκκινων-δανείων-αγγίζου-860538
Parallaxi

Το αστρονομικό ποσό των 80 δισ. ευρώ αγγίζει πλέον η ονομαστική αξία των «κόκκινων δανείων» (δάνεια που ο δανειολήπτης δεν δύναται να αποπληρώσει), που διαχειρίζονται οι εγχώριες Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ).

Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, περί τα 7,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων «κόκκινων» δανείων πουλήθηκαν από τις τράπεζες στα funds, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς διαχείριση που κατέληξε στις ΕΔΑΔΠ, έφθασε στο τέλος του 2021 στα 79,738 δισ. ευρώ, από τα 72,2 δισ. ευρώ, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021.

Κατά κατηγορία τα περισσότερα από τα δάνεια αυτά (συνολικά 80 δισ. ευρώ) ή 55% είναι καταναλωτικά και «λοιπά δάνεια», ενώ το 45% είναι στεγαστικά δάνεια. Κατά κλάδο το 45% είναι ιδιωτικά δάνεια, το 40% είναι επιχειρηματικά και 15% των κόκκινων δανείων που τώρα διαχειρίζονται οι Εταιρείες Διαχείρισης (ΕΔΑΔΠ), είναι δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και δάνεια ατομικών επιχειρήσεων.

Κόκκινα δάνεια εταιρειών

Τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που πέρασαν στις εταιρείες διαχείρισης το τελευταίο τρίμηνο του 2021, είναι «κόκκινα δάνεια» εταιρειών (δάνεια 2,91 δισ. ευρώ) και στεγαστικά δάνεια (2,729 δισ. ευρώ).

Συνολικά 661 εκατ. ευρώ κόκκινα δάνεια μικρομεσαίων εταιρειών πέρασαν το τελευταίο τρίμηνο σε χέρια εταιρειών διαχείρισης καθώς και 726 εκατ. ευρώ κόκκινα από καταναλωτικά δάνεια.

Περίπου 32 δισ. ευρώ είναι τα επιχειρηματικά δάνεια και τα μισά από αυτά περίπου 16 δισ. ευρώ είναι δάνεια που βαραίνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οριακά μικρότερο ποσό και συγκεκριμένα 11,675 δισ. ευρώ βαραίνει ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις. Επίσης 80 εκατ. ευρώ αφορούν χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

Κόκκινα δάνεια και ιδιώτες

Συνολικά 36 δισ. ευρώ είναι η αξία των ιδιωτικών δανείων που διαχειρίζονταν πλέον οι ΕΔΑΔΠ και η μεγαλύτερη κατηγορία αυτών των δανείων είναι τα στεγαστικά δάνεια, που φθάνουν πλέον τα 19,77 δισ. ευρώ. Τα καταναλωτικά δάνεια είναι 16 δισ. ευρώ και τα λοιπά δάνεια είναι 190 εκατ. ευρώ.

Πηγη: ieidiseis

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα