Top

Πάνω από 2.000 ενεργά κρούσματα στην Θεσσαλονίκη – Νέα έκτακτα μέτρα στο κυβερνητικό τραπέζι

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.

Parallaxi
πάνω-από-2-000-ενεργά-κρούσματα-στην-θεσσα-674645
Parallaxi

Νέα έκτακτα μέτρα στις περιοχές του επιπέδου τέσσερα εκ των οποίων ανήκει πλέον και η Θεσσαλονίκη. Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στη χώρα μας.

Κορονοϊός: Έξι άτομα κατέληξαν τις τελευταίες ώρες

Έξι άτομα που νόσησαν με κορωνοϊό κατέληξαν τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας. Πρόκειται για τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες. Αναλυτικά: Ένας 58χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Ένας 88χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Ένας 75χρονος που νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό και κατέληξε λίγο πριν τις 7:00 σήμερα το πρωί. Μία 80χρονη η οποία νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΝΙΜΤΣ. Μία 77χρονη στο Σωτηρία και ένας 94χρονος σε απλή κλίνη στο Θριάσιο. Όλοι τους είχαν υποκείμενα νοσήματα. Έτσι, οι νεκροί στη χώρα μας ανέρχονται στους 611.

Κορονοϊός: Επτά σχολεία με κρούσματα στο Κιλκίς – Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας»: 15 κρούσματα στο προσωπικό και 4 σε ασθενείς

Πάτρα: Τρεις γιατροί θετικοί στον κορωνοϊό στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας

Τρεις γιατροί στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα. Σημειώνεται πως έχουν εντοπιστεί συνολικά 16 κρούσματα στο εν λόγω νοσοκομείο μέσα σε 1 μήνα περίπου.

Θεσσαλονίκη: Κρούσμα κορονοϊού στο ΒΕΘ

Καμία συναλλαγή δεν θα πραγματοποιηθεί στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σήμερα και αύριο με φυσική παρουσία, λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά και, κατόπιν συνεννόησης, να αποστείλουν με email τα απαραίτητα έγγραφα για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής τους. Τηλέφωνα επικοινωνίας Διεύθυνση Τηλ.:  2310277733, 2310241668 , e-mail:  director@veth.gov.gr

Μέτρα ανακοινώνει αύριο ο ίδιος ο Μητσοτάκης – Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Συναγερμός στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» – 15 κρούσματα στο προσωπικό

Μεγάλη φαίνεται πως είναι η διασπορά του ιού στο προσωπικού του ογκολογικού και αντικαρκινικού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», καθώς εντοπίστηκαν 15 θετικά κρούσματα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, το πρωί 8 γιατροί ήταν θετικοί στο κοροναϊό, ενώ μετά από την ιχνηλάτηση τα κρούσματα ανήλθαν στα 15. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ετοιμάζονται να κλείσουν τμήματα σε ακτινοθεραπευτική, καρδιολογική και ορθοπεδική πτέρυγα. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, το πρόβλημα στα ογκολογικά-αντικαρκινικά νοσοκομεία της Αττικής εντοπίζεται κυρίως στους συνοδούς των ασθενών, οι οποίοι ενώ τους επιτρέπεται κανονικά η είσοδος στο νοσοκομείο, οι ίδιοι δεν υποβάλλονται σε τεστ κατά του κοροναϊού με αποτέλεσμα να αποτελούν υγειονομική βόμβα για ασθενείς και προσωπικό.

Θεσσαλονίκη: Θετικό κρούσμα στο ΕΒΕΘ – Κλείνει για δύο ημέρες

Κλειστό για δύο ημέρες (29 και 30 Οκτωβρίου) θα παραμείνει το κτήριο του ΕΒΕΘ στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από τον εντοπισμό θετικού κρούσματος. Η σχετική ενημέρωση αναφέρει: Με γνώμονα την προστασία των υπάλληλων και των συναλλασσόμενων από την διασπορά του κορωνοϊού SARS-COV-2, το Επιμελητήριο δεν θα λειτουργήσει το 2ήμερο 29-30/10/2020. Κατά το ως άνω 2ήμερο θα πραγματοποιηθούν, γενική απολύμανση του κτηρίου του ΕΒΕΘ και τεστ ανίχνευσης σε όλους τους απασχολούμενους στο Επιμελητήριο, για μια ασφαλέστερη επάνοδο στην κανονικότητα από την ερχόμενη Δευτέρα.

Σέρρες: 36 ηλικιωμένοι και 14 εργαζόμενοι θετικοί σε μονάδα φιλοξενίας

Ηλ. Μόσιαλος : Να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τον ιό

«Είναι αναγκαίο και αυτό πρέπει να το ακούσει η Κυβέρνηση να γίνονται και να ενταθούν τυχαίες δειγματοληψίες για covid 19 και στα μεγάλα κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη την χώρα, επεσήμανε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου και Εκπρόσωπος της Ελλάδας σε Διεθνείς Οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος.

Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε καθαρή και σαφή εικόνα για την πανδημία και θα μπορούμε να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από το ιό και όχι να τον ακολουθούμε με μέτρα που έπρεπε να τρέχουν νωρίτερα , επεσήμανε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και τους Αλφόνσο Βιτάλη και Θάνο Σιαφάκα.

Θεσσαλονίκη: Ουρές για τα δωρεάν τεστ – Αύξηση κρουσμάτων στην πόλη προβλέπει ο Αρκουμανέας

Μας ανησυχεί πολύ είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ερωτώμενος για την κατάσταση με τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Αρκουμανέας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου από το πρωί διεξάγονται rapid tests και εν συνεχεία θα συμμετέχει σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς για τα μέτρα που θα ληφθούν και όπως όλα δείχνουν θα είναι τοπικό lockdown. «Τα λύματα δείχνουν πως θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και τις επόμενες ημέρες. Μας ανησυχεί η Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση είναι δύσκολη και στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη και γι’ αυτό λαμβάνονται μέτρα για lockdown», είπε αρχικά ο Παναγιώτης Αρκουμανέας προσθέτοντας ότι θα γίνει σύσκεψη για τα μέτρα αλλά και ότι θα γίνουν όσα περισσότερα τεστ γίνεται σε όλους όσους έχουν σχηματίσει από το πρωί ουρές για τα rapid tests του ΕΟΔΥ.

Επίπεδο ”κόκκινο” η Θεσσαλονίκη – Ποια μέτρα θα ισχύσουν από αύριο

Παγώνη: Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό ξεπέρασαν τους 1.000 -Το σύστημα δεν θα αντέξει αυτούς τους ρυθμούς

Υστατο «καμπανάκι» για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τις αντοχές των ΜΕΘ της χώρας σήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη.

Τη στιγμή που οι επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό συνέρχεται σε έκτακτη συνεδρίαση για τα νέα μέτρα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ απηύθυνε δραματική έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις. Η κυρία Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι «τα πράγματα είναι οριακά. Θα πρέπει τώρα να δούμε τι περαιτέρω μέτρα χρειάζεται να πάρουμε. Εχει μεγάλη σημασία ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των νοσηλευόμενων».

Η κυρία Παγώνη σε εκείνο το σημείο τόνισε ότι «ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε κλινικές Covid έχει ξεπεράσει τους 1.000. Αυτό δεν το γνωρίζει ο κόσμος. Το σύστημα είναι σε οριακή κατάσταση. Σε περίπτωση που αυξηθούν ακόμη περαιτέρω τα κρούσματα τότε το σύστημα δεν θα το αντέξει».

Παγώνη: «Ναι» σε τοπικά lockdown, όχι σε γενικό

Αμέσως μετά, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ότι σε ό,τι αφορά της ΜΕΘ είναι εξίσου δύσκολη η κατάσταση. «Στην Αττική έχουν τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν καλυφθεί κατά 70% με 75%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε ένα μικρό περιθώριο, καθώς είναι καλυμμένες κατά 40% με 45%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, η κυρία Παγώνη ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να επιβληθεί γενικό lockdown και απάντησε ως εξής:

«Πριν από 20 ημέρες, από αυτή την εκπομπή, λέγαμε για την ανάγκη να καταστεί υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Η μάσκα σώζει ζωές. Τα κρούσματα είναι πολλά όμως το γενικό lockdown δεν μπορεί να γίνει για πολλούς λόγους. Οπου χρειάζεται, ωστόσο, σε περιοχές που έχουν σοβαρό πρόβλημα, μπορούν να γίνονται τοπικά lockdown. Στα Γιάννενα, για παράδειγμα, οι συνάδελφοί μας μάς λένε ότι οι ΜΕΘ έχουν σχεδόν καλυφθεί, δεν υπάρχουν κενά»

Δήμος Θεσσαλονίκης: Σύσκεψη Ζέρβα-Αρκουμανέα

Κικίλιας: Η επιπολαιότητα των λίγων βάζει σε κίνδυνο τους πολλούς

«Καμπανάκι» για τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προκειμένου να προστατευτούν από την πανδημία που σαρώνει τη χώρα χτύπησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως η πλειοψηφία των πολιτών έχει συμμορφωθεί με τα νέα μέτρα ωστόσο επεσήμανε ότι «η επιπολαιότητα των λίγων βάζει σε κίνδυνο τους πολλούς» Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, πρόσθεσε, αλλά και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα πρέπει να προσέχουν περισσότερο και να αυτοπροστατευτούν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν και νέα μέτρα, απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Ανακοινώθηκαν ήδη μέτρα οριζόντια τοπικά για τις κόκκινες περιοχές. Υπάρχει υπό εξέταση η επέκταση των περιορισμών και σε άλλες περιοχές. Δεν θα ήθελα να προτρέξω.

Οι ανακοινώσεις γίνονται όταν πρέπει να γίνουν» τόνισε με νόημα . Εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα εμβόλια τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής προβλέποντας ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Για τους ιερείς που δεν φορούν μάσκα.

Ο υπουργός Υγείας κλήθηκε να σχολιάσει και τις εικόνες με ιερείς σε ναούς να μη φορούν μάσκες. «Η πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα. Στο κομμάτι της πίστης και της θρησκείας δεν σχολιάζω» είπε για να προσθέσει. «Οι κανόνες ισχύουν για όλους και καμία εξαίρεση δεν μπορεί να υπάρχει».

Ζέρβας: «Αναμενόμενο να μπει η Θεσσαλονίκη στο κόκκινο»

Για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη, αλλά και τις συνέπειες της πανδημίας στην πόλη αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όπως είπε μιλώντας στον Θέμα 104,6 «τις τελευταίες 14 ημέρες έχουν υπερδιπλασιαστεί οι εισαγωγές στη ΜΕΘ και υπάρχει μεγάλο φορτίο στα νοσοκομεία». Σύμφωνα με τον ίδιο «ένα στα δύο κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη ήταν κάτω των 29 ετών, 10 χρόνια δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο της Ελλάδας». Μιλώντας για τις συνέπειες στην πόλη παρατήρησε ότι «έχασε την τουριστική περίοδο, χάσαμε τη ΔΕΘ, χάσαμε το τριήμερο του Αγίου Δημήτριου, αν χάσουμε τα Χριστούγεννα θα χρειαστούμε ένα σχέδιο Μάρσαλ». «Προέχει η υγεία αλλά αυτή η ιστορία με τα αλλεπάλληλα κρούσματα για την ζωή και την κανονικότητα της πόλης θα έχει επιπτώσεις» κατέληξε ο κ. Ζέρβας.

Θεσσαλονίκη: Ελλιπή ενημέρωση καταγγέλλουν οι γονείς για τα κρούσματα στη δομή περίθαλψης

Γώγος: Ίσως και 2.000 κρούσματα μέχρι το σαββατοκύριακο – Οι σκέψεις για τα μέτρα

Ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, αλλά και η πίεση που δημιουργείται στο σύστημα υγείας, έχει θορυβήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ειδικούς. Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, σημείωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος και να τηρεί τα μέτρα προκειμένου να παραμείνει η κατάσταση διαχειρίσιμη. «Ελπίζουμε να πέσουν τα κρούσματα αλλά η δυναμική της αύξησης μας δημιουργεί την αίσθηση ότι πιθανώς θα έχουμε ακόμα περισσότερα, γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δούμε το θέμα πιο αποφασιστικά. Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε έως και 2.000 κρούσματα μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη θα περάσει στο κόκκινο επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη «γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση εκεί». Οι σκέψεις για τα μέτρα Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικά αν εφαρμοστούν στο μάξιμουμ. «Αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο μάξιμουμ και έχουμε μεγάλη συμμόρφωση, φτάνουν. Το κακό είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε 100% συμμόρφωση». Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα μέτρα. Στο τραπέζι είναι ήδη η ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας, ενώ σε περιοχές που είναι στο «κόκκινο», δεν αποκλείεται τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν από τις 21:00 «Πρέπει να ελαττωθεί η συγκέντρωση του κόσμου», επισημαίνει σχετικά.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της πανδημίας στην Ευρώπη, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο δε θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο της Γαλλίας, με τα χιλιάδες κρούσματα και τους εκατοντάδες θανάτους, για να λάβουμε μέτρα. «Τώρα είναι η κατάσταση να προβούμε σε πιο αποφασιστικά μέτρα. Όχι γενικό lockdown αλλά ένα μερικό, το οποίο θα περιορίσει τον ιό».

Βατόπουλος: Θέμα ωρών οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων

«Συνεδριάζαμε χθες και θα συνεχίζουμε και σήμερα. Γι’αυτό δεν θέλω να πω και περισσότερα. Υπάρχει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και παρασύρει τους θανάτους, τις διασωληνώσεις και την πίεση στο ΕΣΥ» δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος στον ΑΝΤ1. «Οι περιοχές αλλάζουν χρώμα μέσα σε λίγες ημέρες» πρόσθεσε. «Υπάρχει ενδεχόμενο για χρήση μάσκας παντού. Οι μετακινήσεις του κόσμου δημιουργούν πρόβλημα, έρχονται από περιοχές με πολλά κρούσματα, σε περιοχές με λίγα» τόνισε. «Εξετάζονται μέτρα που δεν θα επηρεάσουν τον πυρήνα της οικονομίας. Δεν είμαι σε θέση να πω ποιο μείγμα μέτρων θα αποφασιστεί» υπογράμμισε. «Θα ακούσουμε νέα μέτρα, αυτό είναι σίγουρο. Το αν είναι σήμερα ή αύριο το πρωί δεν το ξέρω» ανέφερε ο καθηγητής.

Παγώνη: «Βόμβες» υπερμετάδοσης ΜΜΜ και μαγαζιά με δυνατή μουσική

Κλείνουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε Φάρσαλα και Δ. Κιλελέρ

Λόγω των αυξημένων μέτρων επιτήρησης για τον κορωνοϊό που τέθηκαν σε ισχύ στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισα όλες οι κλειστές και ανοιχτές (υπαίθριες) αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και οι χώροι πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ θα παραμείνουν κλειστοί.

Η απόφαση πάρθηκε με γνώμονα τους λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας. «Κατανοώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας και με νεότερες ανακοινώσεις θα ενημερώνουμε τους συνδημότες μας, τα αθλητικά σωματεία και του πολιτιστικούς συλλόγους σχετικά με τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των χώρων πολιτισμού» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κλείνουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου Φαρσάλων για ομαδικές προπονήσεις και επίσημους αγώνες

Στο πλαίσιο εφαρμογής των πρωτοκόλλων προστασίας από την πανδημία ο Δήμος Φαρσάλων και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης, αποφάσισαν την αναστολή όλων των δραστηριοτήτων ομαδικών αθλημάτων (προπόνηση – επίσημοι αγώνες) στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου Φαρσάλων, κλειστές και ανοιχτές. Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και τις αποφάσεις της πολιτείας, η απόφαση αυτή ενδέχεται να αναθεωρηθεί, όταν αυτό επιτραπεί από τη συγκυρία.

Γεωργιάδης: Μάχη για ν’ αποφύγουμε ένα νέο γενικό lockdown – τηρήστε τα μέτρα

Δραματική προειδοποίηση πιστής τήρησης των περιοριστικών μέτρων έναντι του κορωνοϊου για την αποφυγή ενός νέου γενικευμένου lockdown, το οποίο θα είναι καταστροφικό για την ελληνική οικονομία, εξέπεμψε από τη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ εμφανίστηκε λάβρος εναντίον όσων αρνούνται να συμμορφωθούν με τα μέτρα, χρησιμοποιώντας ακόμα και τον βαρύτατο χαρακτηρισμό «προδότες».

«Όταν μιλάμε για μια εθνική μάχη -και σήμερα η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη να αποφύγει το γενικό lockdown – γιατί αλλιώς η ζημιά στην οικονομία θα είναι θεμελιώδης και πολλές επιχειρήσεις θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης και πολλοί εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Όποιος  λοιπόν αγαπάει αυθεντικά την πατρίδα του δεν κάνει εξυπνάδες, τηρεί τα μέτρα, γιατί από τήρηση αυτών μέτρων θα εξαρτηθεί η ισχύς της χώρας τα επόμενα χρόνια. Όποιοι δεν συμμετέχουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια, με τους όρους της χθεσινής εθνικής επετείου είναι προδότες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με αφορμή και τα χθεσινά επεισόδια με πολίτες που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν παρελάσεις παρά τις απαγορεύσεις.

Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες  να μην υποκύπτουν σε συνωμοσιολογικές θεωρίες αλλά να εφαρμόζουν τις οδηγίες των ειδικών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βάλουν πλάτη για την εθνική ομοψυχία αφήνοντας κατά μέρους τους καυγάδες στο πεδίο της δημόσιας υγείας.

Νωρίτερα Πάνος Σκουρλέτης (ΣΥΡΙΖΑ), Κυριάκος Βελόπουλος (Ελληνική Λύση) και Κλέων Γηργοριάδης (ΜέΡΑ25), είχαν ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο, καταλογίζοντάς της λάθη και ανικανότητα.

Ως προς τη στήριξη των επιχειρήσεων ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι από την επιστρεπτέα προκαταβολή, το ταμείο εγγυοδοσίας και το ΤΕΠΙΧ, έχει ενισχυθεί η ρευστότητα κατά 11 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι τέλος του έτους αναμένεται αυτή να ανέλθει στα 15 δις ευρώ, ενώ για την ενίσχυση του ΕΣΥ επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των κλινών ΜΕΘ.

Θεσσαλονίκη: 132 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας

Επιπλέον μέτρα για εκκλησία και μετακινήσεις στα χέρια του Μητσοτάκη

Οι προτάσεις των ειδικών στη συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό για την εκκλησία, τον αθλητισμό και τις μετακινήσεις.

Νέα αυστηρότερα μέτρα βάζουν οι ειδικοί επιστήμονες στο τραπέζι τα οποία θα συζητήσουν αναλυτικά σήμερα σε ειδική συνεδρίαση, προκειμένου αργά το απόγευμα να τα προτείνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, οι επιστήμονες της επιτροπής θα εισηγηθούν αλλαγές στις μετακινήσεις, στις λειτουργίες των εκκλησιών αλλά και για τον αθλητισμό.

Οι εκκλησίες

Για πρώτη φορά μετά την καραντίνα οι ειδικοί – όπως υπογραμμίζουν ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr – θα εισηγηθούν στον πρωθυπουργό να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό των πιστών που μπαίνουν στους ναούς τουλάχιστον κατά 20%, καθώς διαπίστωσαν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται τα μέτρα. Άλλωστε με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων στις λειτουργίες συμμετέχουν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Οι μετακινήσεις

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι λοιμωξιολόγοι θα προτείνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαγορεύεται η μετακίνηση από Νομό σε Νομό τις βραδινές ώρες και μετά το κλείσιμο των καταστημάτων. Κάτι που θα ισχύσει για τις κόκκινες (ήδη ισχύει) , τις πορτοκαλί και πιθανώς και τις κίτρινες. Προς ώρας δεν θα ισχύσει για τις πράσινες περιοχές, παρότι όπως έλεγαν επιστήμονες στο ethnos.gr, σε λίγες ημέρες όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρχουν πράσινες covid- free περιοχές στον χάρτη.

Ο περιορισμός αυτός αναμένεται να προταθεί μόνο για τις βραδινές ώρες καθώς στόχος είναι να περιορισθεί η μετακίνηση πολιτών κυρίως για διασκέδαση, φαινόμενο που έχει καταγραφεί και σήμερα. Αποτέλεσμα όμως είναι να έχει υπάρξει διασπορά του ιού σε πολλές περιοχές.

Όπως διαβεβαιώνουν έγκυρες πηγές στο ethnos.gr, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα επιτρέπονται για τους εργαζόμενους κανονικά.

Ο αθλητισμός

Μέτρα θα εισηγηθούν οι ειδικοί και για τον αθλητισμό. Συγκεκριμένα θα προτείνουν να μη διεξάγονται αθλητικές διοργανώσεις ερασιτεχνικές αλλά και άλλες που αφορούν συλλόγους και σχολεία, ενώ θα επιτρέπονται κανονικά – επισημαίνουν πληροφορίες του ethnos.gr- οι εκδηλώσεις της Α εθνικής αλλά και τους επαγγελματικού αθλητισμού όπου ούτως ή άλλως τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας με τεστ και χωρίς φιλάθλους.

Το ωράριο

Οι επιστήμονες θα προτείνουν για τις κόκκινες, πορτοκαλί και πιθανώς και για τις κίτρινες περιοχές να περιορισθεί κι άλλο η κυκλοφορία από τις 10 το βράδυ. Κάτι που θα ισχύσει και στην εστίαση στις πορτοκαλί και ενδεχομένως και στις κίτρινες περιοχές, καθώς ήδη στις κόκκινες τα εστιατόρια και τα καφέ είναι κλειστά. Όλα αυτά με στόχο να μη γίνεται ανάμειξη του πληθυσμού για λόγους ψυχαγωγίας, όπου συνήθως δεν τηρούνται τα μέτρα, έλεγαν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr.

Όχι σε μέτρα στους άνω των 65 ετών

Πάντως αυτός που δεν συζητούν οι ειδικοί είναι να τεθούν ξεχωριστά μέτρα προστασίας για τους άνω των 65 ετών. Παρότι υπάρχουν εδώ και μήνες συστάσεις για ιδιαίτερη προσοχή σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι και οι μεγαλύτεροι συνάνθρωποι μας, οι λοιμωξιολόγοι δεν θα προτείνουν κανένα  μέτρο συγκεκριμένο στον πρωθυπουργό, διαβεβαιώνουν πηγές στο ethnos.gr.

Κορονοϊός: Κρούσμα στην τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας – Επί ποδός οι εργαζόμενοι

O κορονοϊός δεν κάνει τελικά διακρίσεις καθώς χτύπησε και το υπουργείο Υγείας. Σε συναγερμό είναι τις τελευταίες ώρες οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr – καθώς εντοπίσθηκε κρούσμα κορονοϊού στην τεχνική υπηρεσία. Πρόκειται για μία υπηρεσία που δεν εδρεύει στον κεντρικό κτίριο της οδού Αριστοτέλους, αλλά σε διπλανό στην οδό Μακεδονίας.

Όμως το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι αρκετοί υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας μεταβαίνουν στο κεντρικό κτίριο όπου βρίσκεται και η ηγεσία του υπουργείου, για διάφορες εργασίες. Συνέπεια είναι να υπάρχει ανησυχία για το αν ο ιός έχει μεταφερθεί και στο κεντρικό κτίριο. Να σημειωθεί ότι το τεχνικό τμήμα σχετίζεται με υπηρεσίες συντήρησης, ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και με το τμήμα ανάπτυξης μονάδων υγείας.

Ο εντοπισμός του θετικού κρούσματος έγινε τυχαία – υπογραμμίζουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr – αλλά από εκείνη την ώρα επικράτησε αναστάτωση. Στο τμήμα άρχισε να τηρείται το πρωτόκολλο, ενώ όπως τονίζουν πηγές, οι εργαζόμενοι ζήτησαν να εξεταστούν με τεστ για τον κορονοϊό στο σύνολό τους. Πάντως εδώ και μέρες επικρατούσε ανησυχία στο κτίριο της οδού Μακεδονίας, μεταφέρουν πηγές. Και αυτό επειδή δεν είχε εφαρμοσθεί η εκ περιτροπής εργασία σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται οι υπάλληλοι στις αίθουσες.

Άλλωστε σχεδόν σε όλο το δημόσιο τομέα η τηλεργασία δεν έχει εφαρμοσθεί με μεγάλη επιτυχία, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr, αλλά ούτως ή άλλως στην τεχνική υπηρεσία θα ήταν μία δύσκολη υπόθεση. Άγνωστο παραμένει πάντως εάν θα ληφθούν νέα αυστηρότερα μέτρα στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους, αλλά κι αν θα γίνουν μαζικά τεστ σε όλο το προσωπικό καθώς και απολυμάνσεις, δεδομένου ότι υπήρχαν υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας που επισκέπτονταν το κεντρικό κτίριο.

Οριστικό: Κλειστά λόγω κορονοϊού όλα τα εμπορικά καταστήματα την προσεχή Κυριακή 1η Νοεμβρίου

Κορονοϊός: Εφιάλτης στην Αττική – 28.000 με 40.000 τα ενεργά κρούσματα

Εφιάλτες προκαλούν τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Αττική, τα οποία σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο 48ωρο υπολογίζονται σε περίπου 28.000 – 40.000.

Ο Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, μιλώντας σε εκπομπή του Mega έκανε αναφορά στα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Αττική με βάση έρευνα που έγινε στα λύματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην επιδημιολογία ως μέθοδο παρατήρησης της κατάστασης της υγείας ενός πληθυσμού.

Όπως ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης, παρατηρώντας το ιικό φορτίο κάθε μέρα στα λύματα που παράγει ο κόσμος στην Αττική, δηλαδή περίπου 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι «βλέπουμε πώς εξελίσσεται η διασπορά της νόσου κατά μέσο όρο».

Στην συνέχεια σημείωσε ότι σε έρευνα που διεξήχθη Δευτέρα και Τρίτη, βρέθηκαν περίπου 28.000 – 40.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Αττική. «Αυτό μεταφράζεται σε έναν επιπολασμό από 0,8 ως 1% στην Αττική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτά τα στοιχεία στέλνονται στην γενική γραμματεία δημόσιας υγείας και στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων που μαζί με τα υπόλοιπα επιδημιολογικά στοιχεία εξετάζονται και αξιολογούνται.

«Η χρήση της μάσκας είναι όχι απλά απαραίτητη, πρέπει να επιβληθεί», δεδομένου ότι 1 στους 100 κατοίκους της Αττικής είναι αυτή την στιγμή φορέας του κορονοϊού, τόνισε ο καθηγητής.

Πηγές: ethnos.gr, skai.gr, ert.gr, iefimerida.gr, news24/7.gr,newsit.gr,opentv,mega,ant1

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα