Επικαιρότητα

Πανό διαμαρτυρίας στην παράσταση του Καπουτζίδη στο Βασιλικό

Ηθοποιοί και θεατές άκουσαν με προσοχή τα αιτήματα της διαμαρτυρίας

Γιώργος Σταυρακίδης
πανό-διαμαρτυρίας-στην-παράσταση-του-962336
Γιώργος Σταυρακίδης

Σε συνέχεια των δράσεων της κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, οι σπουδαστές της χθες το βράδυ τοποθέτησαν πανό διαμαρτυρίας στον εσωτερικό χώρο του Βασιλικού Θεάτρου, την ώρα που η αίθουσα ήταν γεμάτη από θεατές που είχαν πάει για να παρακολουθήσουν την παράσταση “Όποιος θέλει να χωρίσει, να σηκώσει το χέρι του” του Γιώργου Καπουτζίδη.

Ομάδα εκπροσώπησης ανέβηκε στη σκηνή και διάβασε για τα αιτήματα των σπουδαστών και την απαίτηση τους να καταργηθεί το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνών και “αναφέρεται ξεκάθαρα στο ΦΕΚ ως “μεταλυκειακή φοίτηση”!” όπως χαρακτηριστικά είπαν.

Οι θεατές όπως και οι ηθοποιοί της παράστασης άκουσαν με απόλυτη προσοχή όσα είπαν οι σπουδαστές και μάλιστα στο τέλος τους χειροκρότησαν δείχνοντας τη στήριξη στον αγώνα τους.

Τέλος, καλούν όλους μας στη διαδήλωση υπεράσπισης του πολιτισμού που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο άγαλμα του Βενιζέλου, στις 12.00 το μεσημέρι.

Παρακάτω, ολόκληρο το κείμενο που διαβάστηκε χθες βράδυ στο Βασιλικό Θέατρο

Υπάρχει μια καθιερωμένη αντίληψη πως οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι χορευτές και γενικότερα οι καλλιτέχνες είναι κάτι αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία, ότι αποτελούν κομμάτι κάποιου άλλου, αόριστου, φάσματος που δεν το αγγίζουν ή επηρεάζουν τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων. Αυτήν την αντίληψη εμείς, οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. δεν την ενστερνιζόμαστε. Αντιλαμβανόμαστε καθημερινά τις δυσκολίες που διανύει σε όλους τους τομείς η κοινωνία μας, της οποίας αποτελούμε και εμείς αναπόσπαστο κομμάτι.
Στις 17/12/22 υπεγράφη προεδρικό διάταγμα (85/2022), βάσει του οποίου το πτυχίο όλων των δημόσιων, ημιδημόσιων και ιδιωτικών καλλιτεχνικών σχολών εξισώνεται με το απολυτήριο του Λυκείου, ενώ αναφέρεται ξεκάθαρα στο ΦΕΚ ως “μεταλυκειακή φοίτηση”!
Η απόφαση αυτή καθιστά το πτυχίο μας διακοσμητικό, ένα “απολυτήριο Λυκείου” πάνω στο απολυτήριο Λυκείου, πάει ακόμα πιο πίσω τη συζήτηση που προϋπήρχε για την παροχή βασικής μέριμνας στους σπουδαστές των δραματικών σχολών (μειωμένο κόμιστρο, σίτιση, στέγαση) και μας στερεί τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης.
Επιπλέον, ανοίγει τις πόρτες για ενδεχόμενη υποβάθμιση των επαγγελματικών απολαβών μας με την πρόφαση του “ανειδίκευτου εργάτη”, σε μια περίοδο μάλιστα που το κόστος ζωής ολοένα κι αυξάνεται, και η φτωχοποίηση των κατώτερων στρωμάτων ολοένα και εντείνεται.
Παίρνουμε θέση και απαιτούμε:
-Την άμεση κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022
-Την αναβάθμιση των Πτυχίων μας
-Την παροχή Σίτισης, Στέγασης, Μειωμένου Κόμιστρου και λοιπών Φοιτητικών δικαιωμάτων
-Την πρόσβαση σε μεταπτυχιακά προγράμματα Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων
Το συντονιστικό δραματικών σχολών Θεσσαλονίκης καλεί σε πορεία διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη 12:00 στο άγαλμα Βενιζέλου
Η υποβάθμιση της τέχνης είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα