Top

Η παραλλαγή Delta του κορονοϊού κυρίαρχη πλέον στη Βρετανία

Οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.

Parallaxi
η-παραλλαγή-delta-του-κορονοϊού-κυρίαρχη-π-755296
Parallaxi

corona

Η παραλλαγή Delta του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και προκαλεί ανησυχία για την υψηλή μεταδοτικότητά της, είναι πλέον κυρίαρχη στη Βρετανία και ενδέχεται να προκαλέσει αυξημένο αριθμό νοσηλειών συγκριτικά με την παραλλαγή Alpha, ανακοίνωσε σήμερα η κυβερνητική υπηρεσία Δημόσια Υγείας Αγγλίας (PHE).

Στα εβδομαδιαία στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, η PHE ανέφερε ότι καταγράφηκαν 5.472 νέες μολύνσεις της παραλλαγής Delta, αυξάνοντας τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής αυτής σε 12.431. Η υπηρεσία πρόσθεσε ότι η Delta ξεπέρασε τα κρούσματα της Alpha, της παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Αγγλίας, και έγινε η κυρίαρχη παραλλαγή στην Βρετανία.

Η παραλλαγή Delta πιστεύεται επίσης ότι είναι πιο μεταδοτική από την Alpha και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει προειδοποιήσει ότι αυτό θα μπορούσε να εκτροχιάσει τα σχέδια για άρση των μέτρων lockdown στην Αγγλία που λήγουν στις 21 Ιουνίου.

«Με αυτήν την παραλλαγή, κυρίαρχη πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραμένει ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς μαθαίνουμε περισσότερα σχετικά με τη μετάδοση και τις επιπτώσεις στην υγεία», δήλωσε η δρ Τζένι Χάρις, επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η PHE είπε ότι τα πρώιμα στοιχεία έδειξαν ότι ενδέχεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος νοσηλείας σε άτομα που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Delta, γνωστή και ως B.1.617.2, σε σύγκριση με την Alpha, γνωστή ως B.1.1.7, αλλά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα για αυτά τα ευρήματα.

Η υπηρεσία Δημόσια Υγείας τόνισε ότι συνεχίζει να υπάρχει «σημαντικά αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης της Delta σε σύγκριση με την Alpha» αλλά δεν ενημέρωσε τη διαφορά του επιπέδου μεταδοτικότητας της παραλλαγής.

Αξιωματούχοι ανέφεραν προηγουμένως ότι η Delta θα μπορούσε να είναι από λίγες εκατοστιαίες μονάδες έως 50% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Alpha και η έκταση αυτής της διαφοράς μπορεί να καθορίσει αν οι περιορισμοί μπορούν να αρθούν στις 21 Ιουνίου.

Βρετανία: Ο Τζόνσον έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι έλαβε σήμερα τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 στο Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ στο Λονδίνο, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον είχε λάβει στις 19 Μαρτίου την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και κάλεσε τότε τους συμπολίτες του να πράξουν το ίδιο.

Ο 56χρονος πρωθυπουργός νοσηλεύτηκε πέρσι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, αφού προσβλήθηκε από τον ιό και νόσησε σοβαρά. Αργότερα ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν τόσο σοβαρή που είχαν καταρτιστεί σχέδια για το πώς θα ανακοινωθεί ο θάνατός του.

Έκανε την πρώτη δόση εμβολίου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό έλαβε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ευχαριστώντας τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τονίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Ειδικότερα, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε:

“Θέλω να ευχαριστήσω τη Nάντια που μου έδωσε αυτό που αγαπάμε περισσότερο: μια δόση ελευθερίας. Η Νάντια και όλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία σε όλο τον κόσμο μας βοηθούν να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονική μας ζωή. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος και πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο”.

ΗΠΑ: Επιβεβαιώνει τη δωρεά 80 εκατ. εμβολίων κατά του κορονοϊού σε άλλες χώρες

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σήμερα ότι το 75% των 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 που υποσχέθηκαν οι HΠΑ να χορηγήσουν σε ξένες χώρες, θα διανεμηθεί μέσω του μηχανισμού Covax.

“Σήμερα, η κυβέρνηση ανακοινώνει το πλαίσιο για τη διανομή αυτών των 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

“Τουλάχιστον τα 3/4 των δόσεων που θα χορηγηθούν, θα διανεμηθούν μέσω του Covax”, πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον ανέφερε επίσης λεπτομερώς τις χώρες στις οποίες θα δοθούν οι πρώτες 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Ιταλία: 1.968 κρούσματα κορονοϊού, 59 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Σήμερα καταγράφηκαν στην Ιταλία 1.968 περιστατικά κορονοϊού και 59 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, έγιναν 97.633 διαγνωστικά τεστ, το 2% από τα οποία προέκυψε θετικό στον κορονοϊό. Το αντίστοιχο ποσοστό τη χθεσινή ημέρα ήταν 1,2%, τα κρούσματα ήταν 2.897 και 62 οι θάνατοι.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας σήμερα βρίσκονται 41 λιγότεροι ασθενείς με Covid-19 σε σχέση με χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 141 λιγότεροι.

Από την αρχή της πανδημίας στην Ιταλία καταγράφηκαν 4.225.163 μολύνσεις και έχασαν την ζωή τους 126.342 άνθρωποι.

Σε ό,τι αφορά τα ημερήσια κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λομβαρδία (277) και ακολουθούν η Σικελία (254) και η Εμίλια Ρομάνια (232) με πρωτεύουσα την Μπολόνια.

«Θρίλερ» με την απόφαση για τα εστιατόρια και τον αριθμό πελατών ανά τραπέζι

Σε «θρίλερ», στο μεταξύ, με συνεχείς αλλαγές των αποφάσεων, εξελίσσεται το θέμα που αφορά τα εστιατόρια και το ανώτατο όριο πελατών οι οποίοι μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι.

Η κυβέρνηση Ντράγκι, τελικά, έπειτα από νέες διαβουλεύσεις με τις περιφέρειες, προσανατολίζεται προς νέα απόφαση, η οποία θα προβλέπει ότι σε κλειστούς χώρους θα μπορούν να κάθονται το πολύ έξι άτομα σε κάθε τραπέζι, ενώ στους ανοικτούς χώρους δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα όριο.

«Σε ό,τι αφορά τους συνδαιτυμόνες στα εστιατόρια, οδεύουμε προς συμφωνία με τις περιφέρειες. Η λευκή ζώνη αποτελεί επιβράβευση, δεν θα είχε νόημα οι περιοχές αυτές να διατηρήσουν τους ίδιους κανόνες με την κίτρινη ζώνη. Επιστρέφουμε στην κανονικότητα», τόνισε η υπουργός Περιφερειακών Θεμάτων Μαρία Στέλα Τζελμίνι μέσω Twitter.

Βρετανία: Οριστικά εκτός «πράσινης λίστας» η Ελλάδα

Πορτογαλία: “Είναι άδικο”: απογοητευμένοι οι Βρετανοί τουρίστες από την απόφαση της κυβέρνησής τους να μπαίνουν σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν από την Πορτογαλία

Κουρασμένοι από τα ανάμικτα μηνύματα που λαμβάνουν, οι Βρετανοί τουρίστες στην Πορτογαλία αντέδρασαν με οργή και δυσπιστία στην απόφασή της κυβέρνησής τους να επιβάλει και πάλι καραντίνα στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτόν τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό, στη νότια Ευρώπη. Επιδιώκοντας αγωνιωδώς να αποτινάξει τη μελαγχολική περίοδο της πανδημίας, ο Τζον Τζόις από το Νιουκάσλ έκλεισε διακοπές με την οικογένειά του στην ηλιόλουστη Πορτογαλία μόλις η Βρετανία πρόσθεσε τη χώρα αυτήν στη λεγόμενη «πράσινη λίστα» πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. «Όλοι χρειάζονται ένα διάλειμμα… μια αλλαγή από τον εγκλεισμό στο σπίτι», σχολίασε ο 44χρονος ενώ απολάμβανε την μπίρα του σε ένα εστιατόριο στην καρδιά της Λισαβόνας.

Όπως ο Τζόις, χιλιάδες άλλοι Βρετανοί έφτιαξαν τις βαλίτσες τους για να πάνε στην Πορτογαλία, τον μοναδικό τουριστικό προορισμό στη λίστα, από τον οποίο δεν θα χρειαζόταν να μπουν σε καραντίνα όταν θα επέστρεφαν στο σπίτι τους. Όμως σήμερα η Βρετανία μετέταξε την Πορτογαλία στην «πορτοκαλί» λίστα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 και του κινδύνου που συνιστά η παραλλαγή του νέου κορονοϊού η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

«Είναι άδικο. Υπάρχουν οικογένειες που έφεραν τα παιδιά τους και άνθρωποι που έχουν ήδη κλείσει τις διακοπές τους… και το άγχος που συνεπάγεται αυτό για όλους, εμού συμπεριλαμβανομένου», είπε ο Τζόις, εμφανώς ενοχλημένος. Η Σαρλότ Τσεντλ, μια 22χρονη Αγγλίδα, προέτρεψε την κυβέρνηση «είτε να απαγορεύσει τελείως τα διεθνή ταξίδια, είτε να μεταφέρει σωστά τα μηνύματά της στον κόσμο». «Είναι βλακώδες», σχολίασε η νεαρή, η οποία θα χρειαστεί να μείνει σε 10ημερη καραντίνα μετά την επιστροφή της στο σπίτι της. «Κάναμε μια προσπάθεια και εξεταστήκαμε σε ιδιωτικό εργαστήριο… Πληρώσαμε τα πάντα, κάναμε τα πάντα για να είμαστε ασφαλείς», πρόσθεσε.

Στην Πορτογαλία έχουν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί. Η κυβέρνηση ωστόσο επικρίθηκε επειδή επέτρεψε σε χιλιάδες Άγγλους φιλάθλους να κάνουν πάρτι στο Πόρτο, οι περισσότεροι χωρίς να φορούν μάσκες, με την ευκαιρία του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, την περασμένη εβδομάδα. Ορισμένοι ντόπιοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι θα εκτοξευθεί ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19.

Σήμερα στην Πορτογαλία ανακοινώθηκαν 769 νέα κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι καταγράφηκε η υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τις αρχές Απριλίου. Το σύνολο των κρουσμάτων βρίσκεται στα 851.031. Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης συνιστά τεράστιο πλήγμα για τον τουριστικό τομέα της Πορτογαλίας, ο οποίος καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.

«Δεν είναι καλή είδηση για τις επιχειρήσεις, όμως σταδιακά θα ανακάμψουμε. Ή τουλάχιστον, το ελπίζω επειδή η οικονομία μας πέφτει», είπε η διευθύντρια εστιατορίου Άνα Πάουλα Γκόμες. Ο επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων στην περιοχή του Αλγκάρβε, Ελιντερίκο Βιέγκας, είπε ότι η απόφαση της Βρετανίας θα πλήξει τον τομέα «σαν ψυχρολουσία».

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα