Διεθνή

Πλήθος ανθρώπων κατευθύνονται προς τον Λευκό Οίκο για να γιορτάσουν τη νίκη του Μπάιντεν

Με μια συγχορδία κλάξον και επευφημιών, ένα πλήθος συρρέει στο κέντρο της Ουάσινγκτον, στην περιοχή του Λευκού Οίκου.

Parallaxi
πλήθος-ανθρώπων-κατευθύνονται-προς-τ-681969
Parallaxi

Με μια συγχορδία κλάξον και επευφημιών, ένα πλήθος συρρέει στο κέντρο της Ουάσινγκτον, στην περιοχή του Λευκού Οίκου, προκειμένου να γιορτάσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου. Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Ο Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει στις 03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) από το Ουίλμινγκτον

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου τοπική ώρα (03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Ελλάδας) από την έδρα του στο Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, μετά τη νίκη του που ανακοίνωσαν μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο “εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα απευθυνθεί στο αμερικανικό έθνος από το Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, και θα έχει στο πλευρό του την Τζιλ Μπάιντεν, την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον Νταγκ Έμχοφ”, τον σύζυγό της, έγραψε το επιτελείο του σε ένα δελτίο τύπου.

Η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία της χώρας, Κάμαλα Χάρις, για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν

Η πρώτη γυναίκα που εξελέγη αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η Κάμαλα Χάρις, δεσμεύθηκε σήμερα να «στρωθεί στη δουλειά» χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να αποκατασταθεί «η ψυχή της Αμερικής», στην πρώτη δήλωσή της μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

«Σε αυτές τις εκλογές επρόκειτο για κάτι πολύ περισσότερο από τον Τζο Μπάιντεν ή από εμένα. Ήταν η ψυχή της Αμερικής και η αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για αυτήν. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας στρωθούμε στη δουλειά», έγραψε στο Twitter.

Βέμπερ: “Εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ” 

Οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ χρειάζονται επανέναρξη αναφέρει ο επικεφαλής της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ κάνοντας λόγο για “εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ”.

Συγκεκριμένα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημειώνει: “Εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ. Τώρα ανυπομονούμε για τα επίσημα αποτελέσματα και την εκλογική διαδικασία. Η διατλαντική σχέση χρειάζεται μια επανέναρξη”.

Συγχαρητήρια Τριντό στον Μπάιντεν

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συνεχάρη σήμερα τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις για την εκλογή τους στην προεδρία και αντιπροεδρία των ΗΠΑ, λιγότερο από μία ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ.

“Ανυπομονώ να εργαστώ με τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Χάρις, τη διοίκησή τους και το Κογκρέσο των ΗΠΑ προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε μαζί στις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις”, αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου.

Κ. Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

“Ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας πραγματικός φίλος της Ελλάδας και είμαι σίγουρος πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα ισχυροποιηθούν ακόμη περισσότερο”, έγραψε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Αλ. Τσίπρας: Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Αλ. Τσίπρας συνεχάρη στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ.

“Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν που αναδεικνύεται 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η χωρίς προηγούμενο συμμετοχή στις εκλογές απέδειξε πως η Δημοκρατία θα ανθεί εκεί όπου ο λαός είναι αποφασισμένος να συμμετέχει και να ψηφίζει για το μέλλον του.

Η υποστήριξη του εκλεγμένου προέδρου στην προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα είναι σημαντική για την ενδυνάμωση αυτών των σχέσεων αλλά και για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων στην περιοχή”, έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του.

Στίβεν Κινγκ σε Τραμπ: Απολύεσαι

Τη χαρά του για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν μοιράστηκε ο Αμερικανός συγγραφέας και ένας από τους διασημότερους συγγραφείς βιβλίων θρίλερ και τρόμου, Στίβεν Κινγκ.

Όπως έγραψε πρόκειται για «μια από τις καλύτερες μέρες της ζωής» του.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ/ ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα