Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για εμφάνιση περιστατικών trafficking με θύματα πρόσφυγες

Eντείνονται οι ανησυχίες για το πώς θα προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι πρόσφυγες από το να γίνουν θύματα σωματεμπορίας

Parallaxi
πόλεμος-στην-ουκρανία-φόβοι-για-εμφάν-892288
Parallaxi
Πηγή: SOOC

Καθώς πάνω από δύο εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά έχουν φύγει από τα σύνορα της Ουκρανίας μετά τη ρωσική επιθετικότητα, εντείνονται οι ανησυχίες για το πώς θα προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι πρόσφυγες από το να γίνουν θύματα σωματεμπορίας ή άλλων μορφών εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά, έχουν ήδη εγκαταλείψει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη και την ταχύτερη φυγή της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε χώρες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των παραμεθόριων εθνών της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Μολδαβίας και της Σλοβακίας, ιδιώτες πολίτες και εθελοντές προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες πολέμου. Από δωρεάν καταφύγιο μέχρι δωρεάν μεταφορά, ευκαιρίες εργασίας και άλλες μορφές βοήθειας — η βοήθεια δεν είναι μακριά. Αλλά ούτε και οι κίνδυνοι.

Η αστυνομία στο Βρότσλαβ της Πολωνίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συνέλαβε έναν 49χρονο ύποπτο για βιασμό, αφού φέρεται να επιτέθηκε σε έναν 19χρονο Ουκρανό πρόσφυγα τον οποίο παρέσυρε με προσφορές βοήθειας μέσω Διαδικτύου. Ο ύποπτος μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών για το «βίαιο έγκλημα», δήλωσαν οι αρχές.

Η αστυνομία στο Βερολίνο προειδοποίησε τις γυναίκες και τα παιδιά μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα ρωσικά και ουκρανικά, να μην αποδεχτούν προσφορές διανυκτερεύσεων και τους προέτρεψε να αναφέρουν οτιδήποτε ύποπτο. Αξιωματούχοι ασφαλείας στη Ρουμανία και την Πολωνία δήλωσαν στο Associated Press ότι αστυνομικοί των μυστικών υπηρεσιών ντυμένοι με πολιτικά βρίσκονται σε επιφυλακή για εγκληματικά στοιχεία.

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Ionut Epureanu, ο επικεφαλής της αστυνομίας της κομητείας Suceava, είπε στο AP στα σύνορα Siret ότι η αστυνομία συνεργάζεται στενά με την εθνική υπηρεσία της χώρας κατά της εμπορίας ανθρώπων και άλλες αρχές επιβολής του νόμου για την πρόληψη του εγκλήματος.

Το Migration Data Portal σημειώνει ότι ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως αυτές που σχετίζονται με συγκρούσεις, «μπορούν να επιδεινώσουν προϋπάρχουσες τάσεις εμπορίας και να δημιουργήσουν νέες» και ότι οι διακινητές μπορούν να ευδοκιμήσουν εν μέσω «αδυναμίας των οικογενειών και των κοινοτήτων να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους».

Εικόνα: SOOC

Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μπορεί να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ειδών εκμετάλλευσης. Από τη σεξουαλική εκμετάλλευση —όπως η πορνεία— στην καταναγκαστική εργασία, από την οικιακή δουλεία μέχρι την αφαίρεση οργάνων και την καταναγκαστική εγκληματικότητα, συχνά προκαλείται από διακινητές μέσω εξαναγκασμού και κατάχρησης εξουσίας.

Μια έκθεση για την εμπορία ανθρώπων για το 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, εκτιμά ότι το ετήσιο παγκόσμιο κέρδος από το έγκλημα είναι 29,4 δισεκατομμύρια ευρώ , αναφέρει ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι η πιο κοινή μορφή εμπορίας ανθρώπων στο μπλοκ των 27 εθνών και ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των θυμάτων είναι γυναίκες, ενώ σχεδόν ένα τέταρτο είναι παιδία.

Ο Ζελένσκι μιλά για μια “εκ θεμελίων διαφορετική προσέγγιση” της Μόσχας στις συνομιλίες με το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο σήμερα για μια “εκ θεμελίων διαφορετική προσέγγιση” της Μόσχας, η οποία προηγουμένως το μόνο που έκανε ηταν να “θέτει τελεσίγραφα” στις συνομιλίες της με τους Ουκρανούς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο.

Οταν ρωτήθηκε για δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, ο οποίος είχε μιλήσει για “προόδους” στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε “ικανοποιημένος που έλαβε ένα σήμα από τη Ρωσία”.

Κατά τις τελευταίες συνομιλίες, “αρχίσαμε να μιλάμε” και η Μόσχα “πλέον δεν θέτει απλώς τελεσίγραφα”, κάτι που συνιστά “μια εκ θεμελίων διαφορετική προσέγγιση”, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Έτοιμες οι ΗΠΑ για διπλωματικά μέτρα που θα βοηθούσαν την Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να λάβουν διπλωματικά μέτρα τα οποία η ουκρανική κυβέρνηση θα θεωρούσε χρήσιμα, τόνισε σήμερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Δύση θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

“Εάν υπάρχουν διπλωματικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε τα οποία η ουκρανική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ήταν χρήσιμα, είμαστε έτοιμοι να τα λάβουμε”, είπε ο εκπρόσωπος.

“Εργαζόμαστε για να θέσουμε τους Ουκρανούς στην ισχυρότερη δυνατή διαπραγματευτική θέση, μεταξύ άλλων αυξάνοντας την πίεση στη Ρωσία με την επιβολή σοβαρού κόστους και με την παροχή βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας ώστε να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αμυνθούν”.

Ο υπουργός Εξωτερικών Κουλέμπα δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί, αλλά δεν θα παραδοθεί

Η Ουκρανία ήταν έτοιμη να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό του πολέμου τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχθεί κανένα τελεσίγραφο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η ακομμάτιστη, μη κερδοσκοπική οργάνωση Renew Democracy Initiative, ο Κουλέμπα δήλωσε ότι θα σώζονταν ζωές αμάχων εάν η Ουκρανία είχε μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερα επιθετικά αεροσκάφη για να καταστρέψει μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς.

Πρόεδρος της Renew Democracy Initiative είναι ο Ρώσος τέως παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ.

Ευρωπαίοι δήμαρχοι κατά του πολέμου: Το μήνυμα Μπακογιάννη – Παρέμβαση Ζελένσκι

Στην Φλωρεντία βρίσκεται σε εξέλιξη κινητοποίηση υπέρ της ειρήνης, η οποία οργανώνεται από το δίκτυο ευρωπαίων δημάρχων, «Eurocities». Πάνω από είκοσι χιλιάδες άνθρωποι, με εκπροσώπους της Καθολικής Εκκλησίας, εθελοντές, της ιταλικής κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, ζητούν να σταματήσει άμεσα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να επικρατήσει ο διάλογος και η διπλωματία.

Σε σύνδεση μέσω διαδικτύου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για έναν πόλεμο κατά της Ουκρανίας αλλά κατά των αξιών που ενώνουν όλους μας».

«Οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν τις ουκρανικές πόλεις και θέλουν να τις καταστρέψουν, βομβαρδίζουν όλο το εικοσιτετράωρο, σπίτια, εκκλησίες, νοσοκομεία. Από την αρχή του πολέμου, στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 79 παιδιά, 79 οικογένειες καταστράφηκαν», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Από την μεριά της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, υπογράμμισε ότι «στηρίζουμε όλοι την Ουκρανία, τους άνδρες και τις γυναίκες αυτές που κάθε ημέρα πολεμούν θαρραλέα, ενάντια σε μια αδικαιολόγητη εισβολή».

Κ.Μπακογιάννης: «Η δημοκρατία, η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, απειλούνται από τις σκοτεινές δυνάμεις του διχασμού, του αυταρχισμού της βίας και του πολέμου»

Ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, σε σύνδεσή του τόνισε ότι «είναι η στιγμή της αλήθειας, είναι μια καθοριστική μάχη της γενιάς μας», διότι «η δημοκρατία, η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, απειλούνται από τις σκοτεινές δυνάμεις του διχασμού, του αυταρχισμού της βίας και του πολέμου».

Ο κύριος Μπακογιάννης πρόσθεσε ότι η Αθήνα απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια και φιλοξενεί, ήδη, πρόσφυγες από την Ουκρανία, αποδεικνύοντας ότι στις δύσκολες αυτές στιγμές, «είμαστε πρώτα απ΄όλα άνθρωποι».

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, τέλος, Ντάριο Ναρντέλα, πρόεδρος του δικτύου Eurocities, από την εξέδρα της πλατείας Σάντα Κρότσε είπε στους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση:

«Για όλους εμάς, η Ουκρανία είναι ήδη Ευρώπη. Οι ουκρανοί πολίτες είναι πολίτες της Φλωρεντίας, του Βερολίνου, της Μπολόνια. Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε από την ρωσική κυβέρνηση να σταματήσει την εισβολή. Διαφορετικά, τα πολεμικά συντρίμμια θα ακυρώσουν κάθε διπλωματική προσπάθεια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα