Πολιτική

Δεύτερος γύρος εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, με πόλωση και συντροφικά μαχαιρώματα

Κρίσιμο το αποτέλεσμα της κάλπης του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών – Κασσελάκης ή Αχτσιόγλου το δίλλημα των ψηφοφόρων.   

Φίλιππος Δεργιαδές
δεύτερος-γύρος-εκλογών-στον-συριζα-με-1060462
Φίλιππος Δεργιαδές

 Σε συνθήκες εμφύλιας σύρραξης, με την εσωκομματική πτέρυγα της Έφης Αχτσιόγλου να επενδύει στο σκληρό προεκλογικό ροκ και τον Στέφανο Κασσελάκη να επιμένει στο άνετο επικοινωνιακό στιλ που κέρδισε εντυπώσεις και ποσοστά, εισέρχεται στην τελική ευθεία η εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ, για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος.

Όλα δείχνουν ότι οι συσχετισμοί που κατέγραψε η κάλπη της πρώτης Κυριακής, δύσκολα θα ανατραπούν και το ζητούμενο, πλέον, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως θα εξελιχθούν τα πράγματα την επομένη των εκλογών. Όλοι μιλούν για ενότητα και την ανάγκη το κόμμα, μετά την εσωκομματική διαδικασία, να παραμείνει αρραγές και ενωμένο, αλλά η σφοδρότητα της προεκλογικής σύγκρουσης, και τα μηνύματα, ιδίως από τα στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητα της Ε. Αχτσιόγλου, δεν προμηνύουν μία ανέφελη μετεκλογική πορεία.

Ακόμα και στελέχη, που από την αρχή βρέθηκαν στο πλευρό της πρώην υπουργού Εργασίας, παραδέχονται ότι πολύ δύσκολα θα καλυφθεί, και τελικά θα ανατραπεί, η διαφορά που καταγράφηκε στον πρώτο προκριματικό γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

«Κάποιοι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και έχουν δυσκολέψει την προσπάθεια μας να ανατρέψουμε τη διαφορά» αναφέρει μέλος της ΚΕ του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη που έχει ταχθεί υπέρ της Αχτσιόγλου. «Οι συνεχείς επιθέσεις στον Σ. Κασσελάκη αντί να περιορίσουν τη δυναμική του, του πρόσφεραν τη δυνατότητα να εμφανιστεί ως διωκόμενος και ανεπιθύμητος από το κομματικό μηχανισμό, κάτι που δεν πολυάρεσε στους νέους ψηφοφόρους» τονίζει και σημειώνει πως «η διαφορά είναι ότι ο Κασσελάκης βρήκε τον τρόπο να επικοινωνήσει με την κοινωνία, ενώ η Έφη απευθυνόταν κυρίως  εσωκομματικά και όχι πολιτικά και κοινωνικά. Έτσι εξηγείται ότι οι περισσότεροι από τους νέους ψηφοφόρους δεν την ψήφισαν».

Αν στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, λίγο πολύ, οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλά και επικράτησε ο πολιτικός πολιτισμός και ο σεβασμός στην άλλη άποψη. Στο μεσοδιάστημα, μέχρι την αυριανή προσέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, το σκηνικό ήταν εντελώς διαφορετικό, δικαιώνοντας απόλυτα όσους πρότειναν πρώτα να λυθεί το πολιτικό – στρατηγικό πρόβλημα του και να μετά να μοιραστούν οι καρέκλες της κομματικής εξουσίας.

Όμως οι κομματικοί μηχανισμοί και οι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να τεθούν στην κρίση της βάσης του κόμματος για τα έργα και τις ημέρες τους, και κυρίως για τη στρατηγική που ακολούθησε το κόμμα στις εκλογές και την οδυνηρή εκλογική καθίζηση, επέλεξαν τον πιο πρόσφορο, και «εύκολο» για τις επιδιώξεις τους, δρόμο: να σύρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην περιπέτεια της εκλογής προέδρου.

Αυτή η «ανάποδη» διαδικασία, το κάρο μπροστά από το άλογο, πρώτα η εκλογή προέδρου και μετά πολιτικό και προγραμματικό συνέδριο, που θα συζητούσε τις αιτίες της ήττας, πολιτικές θέσεις, στρατηγική και πρόγραμμα, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία επώδυνη κι επικίνδυνη φάση που απειλεί την ενότητα και τη συνοχή του κόμματος. Η μάχη δόθηκε για τις καρέκλες της κομματικής εξουσίας και τα πολιτικά οφίκια και όχι για τις ιδέες και τα προτάγματα της Αριστεράς.

  Νικητής δεν αναδείχθηκε ο πολιτικός διάλογος

Σ’ αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαίο ότι οι τόνοι προς τον β’ γύρο της αναμέτρησης δεν ανέβηκαν για να προβληθούν και να υπερασπιστούν πολιτικές ιδέες, θέσεις και προτάσεις, αλλά για να καμφθεί ο αντίπαλος, να αποδυναμωθεί ως εικόνα και όχι ως πολιτικό υποκείμενο, να υποκύψει στην ορμή της επίθεσης και όχι να ηττηθεί ιδεολογικά και πολιτικά. Κάποιοι μάλιστα (Φίλης, Σκουρλέτης κ.α) έφτασαν στο σημείο να εγκαλέσουν και τον Α. Τσίπρα για την ουδετερότητα την οποία, με ευλάβεια τήρησε, τουλάχιστον δημοσίως, αποφεύγοντας εξ αρχής να εμπλακεί στις αψιμαχίες και της αντιπαραθέσεις.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, νικητής δεν αναδείχθηκε ο πολιτικός διάλογος και η ιδεολογική αντιπαράθεση και ζύμωση πάνω σε θέσεις και στρατηγικές, αλλά τα συνθήματα, οι αιχμές, και οι πολεμικές μπηχτές και ιαχές μεταξύ των υποψηφίων και των επιτελείων τους, αλλά και οι ουρές στα εκλογικά κέντρα και ο συνωστισμός στα παραβάν που προβλήθηκε ως μαζική προσέλευση στις κάλπες.

Να θυμίσουμε ότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2021, εν μέσω covid, στον πρώτο γύρο ψήφισαν 270.000, και όχι 150.000 για τις οποίες πανηγυρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως όποιος και να κερδίσει την Κυριακή, μπορεί να έχει τη νομιμοποίηση τη ανοιχτής διαδικασίας, που ακολουθήθηκε, με τις ανοιχτές εγγραφές που επέτρεψαν σε 40000 νέα μέλη να προσέλθουν στις κάλπες, αλλά δεν θα φέρει  την πολιτική επικύρωση και το βάρος των αποφάσεων ενός προγραμματικού συνεδρίου, που όρισε το πολιτικό πλαίσιο και τη στρατηγική, την οποία στην συνέχεια θα είχαν κληθεί να υπηρετήσουν οι επίδοξοι ηγέτες του κόμματος.

Αυτό το πολιτικό κενό, αυτό το θολό τοπίο που θα έλεγε και η κ. Αχτσιόγλου, βαραίνει αρνητικά και λειτουργεί ως στοιχείο απορρύθμισης και αποσυντονισμού και ωθεί τις εξελίξεις σε σύγκρουση, όχι συλλογικών αλλά προσωπικών επιδιώξεων, κάνοντας ορατό τον κίνδυνο της διάσπασης. Διότι η ενότητα και η πολιτική συνοχή, εν τέλει, δεν θα κριθεί από την συσπείρωση και συμπαράταξη γύρω από ιδέες και προτάγματα, αλλά γύρω από πρόσωπα και αρχηγικές φιλοδοξίες ή εμμονές.

Η τοξικότητα των αντιπαραθέσεων

Πολύ εύστοχα η Δέσποινα Κετογλίδου, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη, σχολιάζοντας όσα συμβαίνουν με τη σφοδρότητα των αντιπαραθέσεων και τα συντροφικά μαχαιρώματα, και δη μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης και τα πληκτρολόγια του διαδικτύου, σημειώνει πως «αν δίναμε με το ίδιο πάθος που βλέπω εδώ μέσα, τη μάχη των εθνικών εκλογών μπορεί και να την είχαμε κερδίσει».

Και το πάθος, οι ειρωνείες, οι πολιτικές αιχμές και τα παραπολιτικά σχόλια τις τελευταίες ημέρες, ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν και ξεχείλισαν σε μία διαδικασία, όπου κανονικά πρωτεύοντα λόγο έπρεπε να έχουν ο πολιτικός διάλογος και τα πολιτικά επιχειρήματα.

Ενδεικτικό παράδειγμα το πολιτικό – λεκτικό ατόπημα και σαρδάμ του Στέφανου Κασσελάκη για το Κυπριακό. Η φράση του περί του «κρατιδίου» για τα κατεχόμενα από του Τούρκους στην Βόρεια Κύπρο προκάλεσε σεισμό εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με την πλευρά Αχτσιόγλου να ξιφουλκεί και να μιλά για επικίνδυνη άγνοια ενώ στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητα της, όπως ο Ν. Ηλιόπουλος να αφήνουν υπονοούμενα ότι η δήλωση Κασσελάκη δεν ήταν τυχαία.

«Πολύ φοβάμαι ότι η χθεσινή δήλωση δεν ήταν λεκτικό λάθος, ήταν περισσότερο αυτό που λέμε άγνοια», δήλωσε ο Ν. Ηλιόπουλος και πρόσθεσε πως «δεν με ενοχλούν οι άνθρωποι που έλεγαν τι καλός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πως ο Τραμπ είναι καλύτερος από τον Αλέξη Τσίπρα και αλλάξανε γνώμη». Διέγνωσε δε πως «είναι κάπως ανορθόδοξο μέσα σε τρεις μήνες να διεκδικείς την προεδρία». «Πατριωτική αριστερά δεν είναι ένα εύπεπτο σύνθημα. Είναι η πλήρης γνώση των εθνικών θεμάτων και η αμετακίνητη στάση ως προς τα εθνικά μας συμφέροντα» σχολίασε και ο Αντώνης Ελευθεριάδης μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη.

Για το συγκεκριμένο θέμα αντιδράσεις και σχόλια φυσικά υπήρξαν και από τους άλλους πολιτικούς χώρους, ιδίως από την άκρα δεξιά, όπως και από την Κύπρο, με τον σχετικό θόρυβο να θυμίζει, εν μέρει, την διαμάχη για το «Μακεδονικό».

Από την πλευρά του, ο Σ. Κασσελάκης, αρχικά απέφυγε τις απαντήσεις στις επιθέσεις που δέχτηκε, αλλά λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, με αφορμή τις δηλώσεις του για το «κρατίδιο», αποφάσισε να σηκώσει το γάντι και να  απαντήσει στις αιχμές και τις επικρίσεις. Για Κυπριακό είπε ότι ήταν ένα φραστικό λάθος και πως στηρίζει τα εθνικά θέματα στην γραμμή Α. Παπανδρέου και Α. Τσίπρα ενώ για το σύνολο των επιθέσεων που δέχτηκε σχολίασε πως «δεν φανταζόμουν ότι, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, η κατάσταση θα είχε ξεφύγει τόσο». Παράλληλα τόνισε πως «κρατιέμαι πίσω όλη αυτή την εβδομάδα επίτηδες, γιατί δεν θέλω να δίνω τροφή σε όλη αυτή την ένταση» ενώ άφησε ένα καρφί κατά της Εφης Αχτσιόγλου λέγοντας πως «δεν είμαι τέλειος σαν εκείνους που έφτιαξαν το νόμο Κατρούγκαλου».

Ποιος θα κερδίσει την Κυριακή

Το φαβορί είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, που πιστώνεται το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την εγγραφή σχεδόν 40000 νέων μελών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, δύσκολα αλλάζει και πως ο Κασσελάκης έχει κατορθώσει να κερδίσει, όχι μόνο την πολιτική μάχη, αλλά και τις καρδιές των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η Έφη Αχτσιόγλου, με πιο στιβαρό πολιτικό λόγο, αλλά χωρίς επικοινωνιακές δάφνες, ελπίζει στην ανατροπή. Διαθέτει στο πλευρό της τα πιο έμπειρα και γνωστά στελέχη του κόμματος, όπως και τους περισσότερους βουλευτές και μπορεί, αν κινητοποιηθεί η οργανωμένη βάση του κόμματος, να καλύψει τη διαφορά και να κόψει πρώτη το νήμα και να αναδειχτεί πρόεδρος.

Με τον Κασσελάκη πρόεδρο κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται η διάσπαση ενώ με την Ατσιόγλου στο τιμόνι, το αποκλείουν. Όμως η σιωπή του Αλέξη Τσίπρα, δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη. Αν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει να παραμείνει στο κόμμα με αρχηγό τον Σ. Κασσελάκη, πολλοί αναρωτιούνται πόσοι θα αποτολμήσουν το μεγάλο βήμα της εξόδου αλλά και προς ποια κατεύθυνση.

Εξάλλου ο σκληρός πυρήνας των λεγόμενων προεδρικών, Παππάς, Πολάκης, Γ, Τσίπρας, Τζάγκρη κ.α., είναι στο πλευρό Κασσελάκη, γεγονός που ούτε τυχαίο είναι, ούτε αμελητέο…

Ποιοι είναι με ποιόν

Στον Στέφανο Κασσελάκη, μεταξύ άλλων στηρίζουν: οι Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Παππάς, Ραλλία Χρηστίδου, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Έλενα Ακρίτα, Γιώργος Καραμέρος, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Ράνια Θρασκιά, Χάρης Μαμουλάκης, Νίκος Παππάς, Βασίλης Κόκκαλης, Γιώργος Τσίπρας, Άγγελος Τόλκας, Δώρα Αυγέρη, Μάριος Κάτσης, Δημήτρης Βέττας, Τάνια Ελευθεριάδου Παναγιώτης Κουρουμπλής, Άννα Βαγενά, Χαρά Καφαντάρη, Νατάσα Γκαρά, Ελένη Αυλωνίτου, Πέτρος Κωνσταντινέας, Ευάγγελος Αντώναρος.

Την Εφη Αχτζιόγλου, στηρίζουν οι: Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Γιάννης Δραγασάκης, Κώστας Ζαχαριάδης, Δημήτρης Λυρίτσης, Κώστας Μπάρκας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Μπίστης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Κωστής Καρπόζιλος, Νίκος Βούτσης, Στάθης Γιαννακίδης, Κατερίνα Παπανάτσιου, Κυριακή Μάλαμα, Δημήτρης Λιάκος, Δημήτρης Παπαδημούλης, Δανάη Κολτσίδα, Κώστας Πουλάκης, Γ. Σταθάκης, αλλά και πολλά στελέχη της Ομπρέλας υπο τον Ε. Τσακαλώτο που έχουν ταχθεί στο πλευρό της.

Δημοσκόπηση για ΣΥΡΙΖΑ: Τι ποσοστά παίρνουν Αχτσιόγλου-Κασσελάκης

Στο μεταξύ λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ, 0 δημοσκόπηση της Real Polls η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του militaire.gr. προβλέπει ανετη επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του κόμματος.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε 1.535 άτομα τα οποία εκδήλωσαν πρόθεση συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Η συλλογή των στοιχείων πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 20-21 Σεπτεμβρίου, πριν από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στο ψευδοκράτος με τον όρο «κρατίδιο».

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, το 53,7% θέλει πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη και το 38,4% την Έφη Αχτσιόγλου.

Στο ερώτημα ποιος μπορεί να ανανεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, το 62,7% πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης και το 27,9% η Έφη Αχτσιόγλου.

Στο ερώτημα ποιος από τους δύο υποψηφίους μπορεί να αντιπαρατεθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει 57,8 % έναντι 35,1% της Έφης Αχτσιόγλου.

Στο ερώτημα ποιος μπορεί να ξανακάνει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, η διαφορά είναι και εδώ μεγάλη υπέρ του Κασσελάκη, καθώς το 62% τον εμπιστεύεται, έναντι 27,4% που εμπιστεύεται την Έφη Αχτσιόγλου

Η εκλογική επιρροή του Στέφανου Κασσελάκη εκτιμάται από 55,4% έως 61,7% και της Έφης Αχτσιόγλου από 37,3% έως 43,5%.

Σημειώνεται ότι δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για τον πρώτο γύρο είχε κινηθεί πολύ κοντά στα τελικά αποτελέσματα της αναμέτρησης, προβλέποντας το άνετο προβάδισμα του Στ. Κασσελάκη έναντι της Εφης Αχτσιόγλου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα