Πολιτική

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Παράταση της εκλογικής διαδικασίας μέχρι τις 20:00

Οι εξελίξεις από τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Parallaxi
εκλογές-στο-πασοκ-παράταση-της-εκλογι-1224682
Parallaxi

Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Κυριακής (06/10), η διαδικασία ανάδειξης προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με τη συμμετοχή των πολιτών να είναι αυξημένη, σε σύγκριση με αυτή των εσωκομματικών εκλογών του 2021.

Σύμφωνα με ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής του κόμματος (ΕΔΕΚΑΠ), έως τις 19:00 είχαν ψηφίσει 275.375 φίλοι και μέλη, από όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, η αύξηση συμμετοχής σε όλη την Επικράτεια σε σχέση με τις αντίστοιχες εσωκομματικές εκλογές του 2021, είναι διψήφια, ενώ η Αττική βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Τονίζεται πως ύστερα από απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ, δίνεται παράταση μίας ώρας, με τις κάλπες να μένουν ανοιχτές έως τις 20:00.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η πρώτη εκλογική Κυριακή για το ΠΑΣΟΚ, ενώ προβλέπεται δεύτερος γύρος στις 13 Οκτωβρίου, εκτός φυσικά αν κάποιος από τους υποψηφίους μπορέσει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Μάλιστα, περίπου στα 150.000 εκτιμώνται τα “νέα μέλη”. Δηλαδή οι ψηφοφόροι που μετέχουν για πρώτη φορά. Γεγονός που αντικειμενικά λειτουργεί ως ανανέωση του “σώματος” των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά είναι τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Από το Μεγανήσι έρχεται το πρώτο αποτέλεσμα των εκλογών του ΠΑΣΟΚ, καθώς στο νησί του Ιονίου οι κάλπες έκλεισαν στις 16:00.

Συνολικά ψήφισαν 66 μέλη (3 άκυρα) και φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη θέση, σύμφωνα με το iLefkada.gr, αποτελεί έκπληξη.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: 25 ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: 12 ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ 11 ΔΟΥΚΑΣ: 8 ΚΑΤΡΙΝΗΣ: 3 ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: 1

Στις αντίστοιχες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, το 2021, στο Μεγανήσι είχαν ψηφίσει 70 άτομα.

Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα μετά την παράταση

Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος θα δημοσιευτεί γύρω στις 21:30. Τα αποτελέσματα από τα μικρότερα εκλογικά τμήματα θα δημοσιοποιούνται νωρίτερα.

Χωρίς Exit Poll οι εκλογές

Δεν θα υπάρξει κανένα Exit Poll στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, καθώς τα exit poll υπάρχουν στις εθνικές εκλογές και όχι στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Πώς ψήφισαν στην Αυστραλία

Σύμφωνα με το neoskosmos.com, ο Παύλος Γερουλάνος επικράτησε στη Μελβούρνη, λαμβάνοντας 21 ψήφους από το σύνολο των 35 ομογενών που ψήφισαν για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερος με 6 ψήφους ήρθε ο Νίκος Ανδρουλάκης και ακολουθούν η Νάντια Γιαννακοπούλου (3), η Άννα Διαμαντοπούλου (2), ο Χάρης Δούκας (1) και ο Μιχάλης Κατρίνης (1).

Στο Σίδνεϊ ψήφισαν 53 άτομα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επικρατεί με 19 ψήφους. Ακολουθούν: η Άννα Διαμαντοπούλου (17), ο Χάρης Δούκας (9), ο Μιχάλης Κατρίνης (6) ο Παύλος Γερουλάνος (2) και η Νάντια Γιαννακοπούλου με καμία ψήφο.

Εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024. Στιγμιότυπο από το εκλογικό κέντρο στην Καλλιθέα. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Παράταση της ψηφοφορίας ζήτησε το επιτελείο του Χάρη Δούκα

Με επιστολή του στην ΕΔΕΚΑΠ, ο Μαρίνος Σκανδάμης, εκπρόσωπος του Χάρη Δούκα ζήτησε την παράταση του χρόνου λήξης της ψηφοφορίας.
Όπως αναφέρεται, η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη δεδομένου ότι υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και σχηματίζονται ουρές εκλογέων που ταλαιπωρούνται.
Εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024. Στιγμιότυπο από το εκλογικό κέντρο στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ψήφισε η Εύα Καϊλή

Το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε η Εύα Καϊλή, η οποία ψήφισε στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ Νοτίων Δωδεκανήσων: Στελέχη της Δεξιάς προσπαθούν να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει παρέμβαση στελεχών της Δεξιάς στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Νοτίων Δωδεκανήσων, στην οποία αναφέρεται:

«Ζητάμε καθαρή εντολή. Καταγγέλλουμε δημόσια ενεργά κι επώνυμα στελέχη που ανήκουν σε κόμματα της Δεξιάς για τη προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος στα Δωδεκάνησα με τη συμμετοχή τους στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Καλούμε τον κόσμο μας, τους ψηφοφόρους μέλη του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν στη γιορτή Δημοκρατίας και να διασφαλίσουν την καθαρή εντολή στον/ην επόμενο/η Πρόεδρο, που θα αποτελέσει την απάντηση στο επιτελικό χάος της Νέας Δημοκρατίας».

Μήνυμα μαζικής συμμετοχής στέλνουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του κόμματος επισημαίνουν οι υποψήφιοι πρόεδροι για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής από τα εκλογικά τμήματα όπου βρέθηκαν, προκειμένου να ψηφίσουν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έφτασε λίγο πριν τις 11 στο Δημαρχείο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, όπου συνομίλησε με μέλη της εφορευτικής επιτροπής και πολίτες.

Στις σύντομες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ανέφερε: «Πριν δυόμισι χρόνια μου εμπιστευτήκατε τις τύχες του Κινήματος. Σήμερα νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους απλούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ για την τιμή που μου έκαναν αλλά και για τις μάχες που δώσαμε μαζί. Σε μόλις δυόμισι χρόνια καταφέραμε να σπάσουμε τις μυλόπετρες του δικομματισμού που συμπίεζαν το ΠΑΣΟΚ. Να το κάνουμε πιο ισχυρό και να πετύχουμε σημαντικές νίκες. Να ξαναβάλουμε την παράταξή μας στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων. Μαζί πετύχαμε όλα αυτά τα σημαντικά βήματα, μαζί μπορούμε να κάνουμε το άλμα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία».

Το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε, το πρωί της Κυριακής, η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία έφτασε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Η ίδια τόνισε: «Μεγάλη ημέρα. Σήμερα πάμε όλοι στις κάλπες. Όλοι οι φίλοι, τα μέλη, οι δημοκρατικοί πολίτες για να θέσουμε τις βάσεις για το μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ. Όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον, μια ισχυρή Ελλάδα, μια δίκαιη κοινωνία κι ένα αποτελεσματικό κράτος. Πάμε κάλπες».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων συνοδευόμενος από συνεργάτες του. Ο ίδιος δήλωσε:
«Σήμερα έχουμε ραντεβού με το μέλλον. Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για να αλλάξουμε τη χώρα. Καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να ψηφίσουν. Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα».
Ο Παύλος Γερουλάνος έφτασε λίγο μετά τις 12:30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και έπειτα από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος επισήμανε:
«Μια πολύ σημαντική ημέρα σήμερα για τη Δημοκρατία, το κόμμα, την παράταξη. Συνιστώ σε όλο τον κόσμο που περιμένει υπομονή και επιμονή. Πραγματικά αξίζει τον κόπο αυτή η διαδικασία. Οι μεγάλες ουρές μάς δίνουν μεγάλη δύναμη. Η μεγάλη συμμετοχή δίνει νομιμοποίηση στον νέο πρόεδρο, δίνει δύναμη στο ΠΑΣΟΚ. Ξεκινά μια διαδικασία για να προχωρήσουμε μπροστά και το ΠΑΣΟΚ να μπορεί να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έχει η χώρα σήμερα. Να ευχαριστήσω τους ανθρώπους στις εφορευτικές επιτροπές και να ευχηθώ αυτή η διαδικασία να είναι μια καινούρια ημέρα για το ΠΑΣΟΚ».
Η Νάντια Γιαννακοπούλου, από την πλευρά της, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο Εκλογικό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου.

Στις δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, είπε: «Χιλιάδες πολίτες καλούνται σήμερα, μετά από 3 μήνες μιας διαδικασίας διαλόγου και γιορτής της δημοκρατίας, να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους. Να ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά και το βλέμμα στο μέλλον για τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για μια νέα δυναμική πορεία, μια νέα δυναμική αρχή προκειμένου η χώρα να έχει στις 14 του μήνα ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, και στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ να είναι κυβέρνησης. Βλέπω πάρα πολύ κόσμο κι αυτό με χαροποιεί. Πιστεύω ότι σήμερα θα ξεπεράσουμε κάθε προσδοκία. Θέλω να καλέσω όλες και όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας να συμμετέχουν μαζικά, να σπάσουν τους μηχανισμούς, να γυρίσουν την πλάτη στα συστήματα, να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους προκειμένου να δώσουν μια ηχηρή απάντηση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Ελπίδα και προοπτική για τη χώρα απέναντι στους αδιέξοδους μονόδρομους του κ. Μητσοτάκη».

Ο Μιχάλης Κατρίνης, τέλος έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Κυριακής, στο Δημαρχείου του Πύργου.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε: «Είμαι αισιόδοξος σε έναν αγώνα ελπιδοφόρο, σε έναν αγώνα που ο κόσμος συμμετέχει. Θέλει αλλαγή. Το μήνυμα της ρήξης και της ελπίδας έχει περάσει και σήμερα θα δώσουμε το μήνυμα ενός ΠΑΣΟΚ που επιστρέφει πρωταγωνιστικό, νικηφόρο, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη για τη χώρα, για τους πολίτες».

Τα μηνύματα των πρώην προέδρων του κόμματος

Γιώργος Παπανδρέου: «Η μαζική συμμετοχή ανοίγει δρόμους για μεγάλη προοδευτική αλλαγή»

Στην Πάτρα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

«Σήμερα χρειάζεται η συμμετοχική αντίληψη να διαπεράσει όλη την κοινωνία, να δώσουμε λόγο, αξιοπρέπεια, φωνή στον Έλληνα πολίτη. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του κόμματος.

«Για αυτό σήμερα η μαζική συμμετοχή όχι μόνο κάνει πιο ισχυρό το ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνει την προοπτική για μία παράταξη ενωμένη και ανοίγει δρόμους για μία μεγάλη πράσινη προοδευτική αλλαγή στη χώρα, μία Δημοκρατία όχι μόνο συμμετοχική, αλλά και ισότητας, αλληλεγγύης κοινωνικής δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

Κώστας Σημίτης: «Το ΠΑΣΟΚ θα παίξει σημαντικό ρόλο για την ελληνική εξέλιξη»

Ψήφισε και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, για τις εσωκομματικές εκλογές στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

«Η σημερινή ψηφοφορία είναι ένα βήμα το οποίο μας εξασφαλίζει μία συνέχεια όπου το ΠΑΣΟΚ θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο για την ελληνική εξέλιξη», τόνισε.

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Χρειάζεται μια άλλη πρόταση εξουσίας, αυτό τον ρόλο οφείλει να τον αναλάβει το ΠΑΣΟΚ»

Ψήφισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στις εσωκομματικές εκλογές της παράταξης.

Ο ίδιος δήλωσε: «Για τη φυσιολογική λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και για την ασφαλή πορεία της χώρας, της οικονομίας, των θεσμών, της εξωτερικής πολιτικής μέσα σε έναν ταραγμένο κόσμο, πρέπει να υπερβούμε την ασυμμετρία του κομματικού συστήματος.

Άρα χρειάζεται ένας άλλος πόλος, χρειάζεται μια άλλη πρόταση εξουσίας. Αυτό τον ρόλο οφείλει να τον αναλάβει το ΠΑΣΟΚ. Η κοινωνία το γνωρίζει και είμαι βέβαιος ότι η παράταξη, έχοντας συνείδηση της Ιστορίας, θα ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα