Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Όσα πρέπει να ξέρεις για τις εκλογές – Τα πρόσωπα, η διαδικασία, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Λίγο πριν την πιθανή ανάδειξη του νέου αρχηγού, συγκεντρώσαμε ό, τι πρέπει να γνωρίζεις για αυτές τις εκλογές

Αλέξανδρος Βασιλείου
πασοκ-όσα-πρέπει-να-ξέρεις-για-τις-εκλο-1224217
Αλέξανδρος Βασιλείου

Προς ολοταχώς για τις κάλπες, μέλη, φίλοι και κόσμος που θέλει να εκφράσει την γνώμη του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος βρίσκεται σε πυρετώδεις ρυθμούς μιας και το αίτημα για αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που εξέφρασε μερίδα του κόμματος, παίρνει τη μορφή εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης.

Η διαδικασία πραγματοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τους ψηφοφόρους να μπορούν ήδη να ενημερώνονται για το «Πού ψηφίζετε».

Οι κάλπες στα εκλογικά τμήματα της Ελλάδας άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της Κυριακής. Η διαδικασία έχει οργανωθεί βάσει εγκυκλίου που έχει αποστείλει η ΕΔΕΚΑΠ σε όλες τις Νομαρχιακές Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και στα επιτελεία των υποψήφιων προέδρων, περιγράφοντας λεπτομερώς τους κανόνες και το χρονοδιάγραμμα της ψηφοφορίας.

Τα ξίφη τους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ διασταυρώνουν έξι υποψήφιοι: ο Παύλος Γερουλάνος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Χάρης Δούκας, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης. Οι έξι πολιτικές προσωπικότητες που διεκδικούν την ηγεσία του άλλοτε πρωταγωνιστικού κόμματος της χώρας- κάτι που φιλοδοξεί να ξανακάνει- διέπονται από διαφορετικά χαρακτηριστικά. Με διαφορετική πολιτική φυσιογνωμία και άλλες καταβολές, οι έξι υποψήφιοι έχουν καταθέσει τις απόψεις και τις προτάσεις τους, έχουν απευθυνθεί στον κόσμο με τα μέσα που επέλεξε ο καθένας και είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ηγεσία. Αν κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου, μεταξύ των δύο πρώτων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι οποίες έχουν θέσει πολύ υψηλά τον πήχη, η συμμετοχή θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τους 400.000 ψηφοφόρους. Το πολιτικό αυτό γεγονός, η ανάδειξη δηλαδή του προέδρου του κόμματος αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικές εξελίξεις και να χαράξει την πορεία του ΠΑΣΟΚ στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την δόμηση αυτού του μέλλοντος, για την ανάδειξη μιας ισχυρής προοδευτικής παράταξης, μιας παράταξης έτοιμης να κυβερνήσει τη χώρα, όπως αρέσει στους υποψηφίους προέδρους να αναφέρει.

Περί πολιτικού πολιτισμού

Αυτό που χαρακτήρισε την προεκλογική περίοδο για το πολιτικό γίγνεσθαι του ΠΑΣΟΚ ήταν μια σχετική ηρεμία. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους αλλά, οι δυο κύριες εξηγήσεις που συζητιούνται είναι α) μια αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να έχει ισχυρή θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή και β) μια εκλογική αναμέτρηση χωρίς εντάσεις μεγάλων διαστάσεων, χωρίς υπονομεύσεις, προσβολές κ.ό.κ.

Σαφώς υπήρξαν μεγάλες αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες, οι οποίες έγιναν κάτι παραπάνω από αισθητές στο debate των υποψηφίων αλλά σε γενικές γραμμές, το κλίμα που επικράτησε ήταν ένα κλίμα fair play, χωρίς “αιματοχυσίες” και με δέσμευση για συνέχεια και συνεργασία στη μεγάλη προοδευτική παράταξη που οραματίζονται.

Το debate που συζητήθηκε

Στις 24/09, οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, αντιπαρατέθηκαν σε ένα debate το οποίο φιλοξένησε η ΕΡΤ. Στο debate, οι υποψήφιοι είχαν το χρόνο να μιλήσουν αναφορικά με τις 6 ενότητες που δόμησαν την τηλεμαχία οι οποίες ήταν:

  1. Οικονομία – Ανάπτυξη
  2. Κοινωνικό Κράτος, Νέα Γενιά και Δημογραφικό
  3. Άμυνα – Εξωτερική Πολιτική – Ε.Ε.
  4. Κράτος – Θεσμοί – Αυτοδιοίκηση
  5. Κλιματική κρίση-Πολιτική προστασία-Ενεργειακή μετάβαση
  6. ΠΑΣΟΚ – Επόμενη μέρα

Στο τέλος, είχαν τη δυνατότητα για την τελική τους τοποθέτηση, μιλώντας στους ψηφοφόρους του κόμματος και εξηγώντας γιατί να επιλέξει κάποιος να τους ψηφίσει.

Στο debate υπήρχε η δυνατότητα οι υποψήφιοι να κάνουν ερωτήσεις μεταξύ τους, γεγονός που “γέννησε” ενδιαφέρουσες στιγμές αφού οι μεταξύ τους απορίες ήταν αυτές που διαφοροποίησαν το εν λόγω debate από το πολύ πιο αποστειρωμένο debate για τις εθνικές εκλογές που παρακολουθήσαμε το 2023.

Σε αυτό το debate όλοι σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως: η Νάντια Γιαννακοπούλου ήταν για άλλους δυναμική, για άλλους ερειστική. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειχνε σταθερός, με άλλους να τον θεωρούν στάσιμο. Ο Παύλος Γερουλάνος συζητήθηκε πολύ στο X, με κάποιους να τον αναδεικνύουν νικητή του debate και άλλους να πιστεύουν ότι είναι ένα καλό στέλεχος, αλλά δεν θα είναι απαραίτητα ένας καλός πρόεδρος. Ο Μιχάλης Κατρίνης κρίθηκε επίσης ικανός πολιτικός του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το X, αλλά όχι ικανός για την προεδρία.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, η Θάτσερ του ΠΑΣΟΚ όπως την χαρακτήρισαν τα social media, φαίνεται πως ενέπνευσε εμπιστοσύνη με τα όσα είπε στον κόσμο στο debate δείχνοντας σοβαρότητα αλλά, η χρόνια απουσία της από τα πράγματα και οι συζητήσεις γύρω από το όνομά της- που συχνά εμπεριέχουν και το όνομα Μητσοτάκης μέσα (είτε συγκριτικά, είτε για παλιότερες προτάσεις προς τον Πρωθυπουργό για “βολιδοσκόπηση” της  Διαμαντοπούλου) θολώνουν το τοπίο. Ο Χάρης Δούκας σχολιάστηκε ίσως πιο σκληρά απ’ όλους, αφού δε φάνηκε να πείθει πολύ κόσμο, έχει όμως φανατικούς υποστηρικτές. Έτσι, άλλοι είδαν στον δήμαρχο Αθηνών τον νέο ηγέτη και άλλοι έναν άνθρωπο ανέτοιμο να αναλάβει μια τέτοια θέση.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις από την αρχή δίνουν πρώτο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η ανατροπή στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι το όνομα της Διαμαντοπούλου, που ανεβαίνει όλο και πιο πάνω, φτάνοντας μάλιστα δεύτερο σε πολλές δημοσκοπήσεις!

Οι τελευταίες τρεις δημοσκοπήσεις

Metron Analysis

Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται στο κοινό των ορίων εκλογικής επιρροής του κόμματος με 24%. Η Άννα Διαμαντοπούλου κάνει την ανατροπή με 22%, ενώ ο Χάρης Δούκας ακολουθεί με 20% και ο Παύλος Γερουλάνος με 18%.

Στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης εξακολουθεί να προηγείται διευρύνοντας το προβάδισμά του με ποσοστό 36%. Ο Χάρης Δούκας αυτή τη φορά είναι δεύτερος με 18%, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου ακολουθεί με μικρή διαφορά, στο 17% και μια μονάδα πίσω της ο Παύλος Γερουλάνος με 16%.

Στο κοινό όσων σίγουρα ή πιθανόν θα πάνε να ψηφίσουν ο Ν. Ανδρουλάκης και πάλι πρώτος με 27%, δεύτερη η Άννα Διαμαντοπούλου με 24% ενώ στην τρίτη θέση ισοβαθμούν με 20% οι Χ. Δούκας και Π. Γερουλάνος.

GPO

Στο ερώτημα για το “ποιον/α θεωρείτε καταλληλότερο για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ” ο Ν. Ανδρουλάκης βρίσκεται στην πρώτη θέση με 25,7%, ο Χάρης Δούκας συγκεντρώνει 17,6%, η Άννα Διαμαντοπούλου από κοντά με 17,2% και ο Παύλος Γερουλάνος με 16,3%. Στο 3,9% ο Μιχάλης Κατρίνης, στο 1,2% η Νάντια Γιαννακοπούλου. “Κανένας” απαντά το 12,7%, ΔΞ/ΔΑ 5,4%.

Pulse

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στη μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διατηρεί το προβάδισμα ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δείχνει να έχει εξασφαλισμένη την πρώτη θέση και το ένα «εισιτήριο» για τον 2ο γύρο, ενώ για τη 2η θέση, θα «κονταροχτυπηθούν», σχεδόν με ίδια ποσοστά η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας.

Συγκεκριμένα, εδώ έχουμε δεύτερο τον Δούκα, τρίτο τον Γερουλάνο και τέταρτη τη Διαμαντοπούλου, με πολύ μικρές διαφορές.

Εδώ παρατηρούμε ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δίνουν στην Άννα Διαμαντοπούλου την τέταρτη θέση, ενώ η θέση αυτή γίνεται δεύτεροι όταν μιλάμε για όσους πάνε να ψηφίσουν απλά πρόεδρο.

Οι υποψήφιοι

Ανοικτή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με ομιλίες των υποψηφίων Προέδρων του κόμματος στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Οι “ατάκες” των υποψηφίων λίγο πριν τις κάλπες είναι και πάνω – κάτω αυτά που έλεγαν και προασπίζονταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογραμμίζει ότι η πορεία ανόδου του ΠΑΣΟΚ είναι μη αναστρέψιμη απορρίπτοντας την κριτική των συνυποψηφίων του. Όπως δήλωσε: «Πώς είμαστε στάσιμοι; όπως και να το γυρίσεις δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Λέει ποιος μπορεί να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη; τι έχει κάνει για την Ελλάδα, ΕΣΥ, ανισότητες, δουλειές»;

Μιλώντας στον ALPHA ο Παύλος Γερουλάνος, τόνισε πως: «Για να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, χρειαζόμαστε αλλαγή ηγεσίας και από ότι φαίνεται ο μόνος που κερδίζει τον κ. Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο, είμαι εγώ». Οι δημοσκοπήσεις που δίνουν τον Γερουλάνο ως την πιο πιθανή “ανατροπή” του Ανδρουλάκη έχουν διαδραματίσει τον ρόλο τους στην επικοινωνιακή πολιτική του υποψηφίου.

Από την πλευρά της η Νάντια Γιαννακοπούλου μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις», είπε: «Πρέπει να αλλάξουμε εμείς, να πείσουμε τους ψηφοφόρους τα δύο εκατομμύρια που ψήφισαν άλλα κόμματα ή δεν πήγαν να ψηφίσουν ότι εμείς εκφράζουμε τις ανάγκες και τα συμφέροντά τους». Η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει μιλήσει πολλές φορές για τις ψήφους που “χάθηκαν” από τα υπόλοιπα κόμματα που θα έπρεπε να έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ.

Οι διεκδικητές της ηγεσίας, θέτουν το αίτημα αύξησης της δύναμης του κόμματος ώστε να παίξει κυρίαρχο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, ανέφερε ότι: «Χρειάζεται ηγεσία με εμπειρία και γερές λαϊκές ρίζες, μπορούμε να κάνουμε τη σοσιαλδημοκρατία μοντέρνο αφήγημα». Η Διαμαντοπούλου επιμένει στην εμπειρία και τις καταβολές, αλλά επιμένει και στο να δοθεί ο κατάλληλος χώρος στη νέα γενιά.

Ο Χάρης Δούκας σχολίασε πως: «Την αλλαγή ηγεσίας δεν τη λέω μόνο εγώ, τη λένε άλλοι 4-5 συνολικά, υποψήφιοι για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Κανένας από όλους αυτούς δεν είναι ούτε τυχοδιώκτης, ούτε φευγάτος, ούτε αλαζόνας, ούτε αριβίστας, ούτε τίποτα από όλα αυτά». Ο Χάρης Δούκας φιλοδοξεί να εκφράσει τον κόσμο ενώ στα πλάνα του είναι τόσο η προεδρία όσο και η συνέχεια των δημαρχικών του καθηκόντων, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις στον κόσμο θεωρώντας κάτι τέτοιο εφικτό.

Μιλώντας στο OPEN ο Μιχάλης Κατρίνης, δήλωσε: «Για να πας από το 13 στο 33% πρέπει να πείσεις χιλιάδες ότι μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση και ως κόμμα και ως πρόσωπο». Σταθερός ως προς την τακτική του, ο Κατρίνης μιλά για ένα κόμμα που πρέπει να φτάσει ψηλά μαζί αλλά και με ισχυρό πρόσωπο.

Πώς να ψηφίσετε στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με τις οδηγίες για τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, ο ψηφοφόρος φτάνει στο εκλογικό κέντρο, όπου τον υποδέχονται εθελοντές σε ένα τραπέζι «υποδοχής». Οι εθελοντές τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει ότι δεν είναι ήδη μέλος του κόμματος.

Στη συνέχεια, ο ψηφοφόρος προσέρχεται στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής, όπου παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου, αν δεν είναι μέλος. Εκεί, γίνεται η επιβεβαίωση της ταυτότητάς του από τον χειριστή της πλατφόρμας και καταχωρείται το όνομά του στην κατάσταση ψηφισάντων από τον Γραμματέα της Επιτροπής. Καταβάλλει το ποσό των 3 ευρώ, το οποίο απαιτείται μόνο στον πρώτο γύρο των εκλογών, και υπογράφει για την εγγραφή του.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με το ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο. Ο ψηφοφόρος κατευθύνεται στο παραβάν, όπου επιλέγει τον υποψήφιο που επιθυμεί, τοποθετεί το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο και επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή.

Πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος πρέπει να μονογράψει τον φάκελο για επιβεβαίωση. Τέλος, ο ψηφοφόρος παίρνει πίσω την ταυτότητα ή το διαβατήριό του και αποχωρεί από το εκλογικό κέντρο.

Σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές, οι εκλογείς του ΠΑΣΟΚ μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Τι έγγραφα χρειάζεται να έχω για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Ο ψηφοφόρος για να ψηφίσει θα πρέπει να δείξει στην εφορευτική επιτροπή ένα από τα τρία έγγραφα:

  • αστυνομική ταυτότητα
  • διαβατήριο
  • δίπλωμα οδήγησης (νέου τύπου)

Ειδικά για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό εκλογικό κατάλογο, η ταυτοποίηση γίνεται, για τους μεν Έλληνες με ταυτότητα/διαβατήριο και ΑΜΚΑ, για τους αλλοδαπούς με άδεια παραμονής και AMKA και για τους Κύπριους με κυπριακή ταυτότητα και ΑΜΚΑ. Ο ΑΜΚΑ θα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. e- ΕΦΚΑ), που θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή.

Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ορίζεται στα 3 ευρώ και καταβάλλεται στον α’ γύρο, ενώ για τον β’ γύρο δε θα καταβάλλεται αντίτιμο.

Δικαίωμα ψήφου έχουν Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών (γεννηθέντες το έτος 2008).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΔΩ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα