ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Τα μηνύματα των υποψήφιων για την ηγεσία
Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος
Ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά το τοπίο όσον αφορά στην κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με τους «μνηστήρες» να ανοίγουν τα «χαρτιά» τους ο ένας μετά τον άλλο.
Άλλωστε, συνεδριάζει αυτήν την ώρα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ απόντος του Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να «κλειδώσουν» οι υποψηφιότητες όσο και το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η Κεντρική μας Επιτροπή σήμερα αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς τα μπρος. Προς το ξέφωτο που θα επιτρέψει να ανταποκριθούμε σ’ αυτά τα δύο ζωτικής σημασίας καθήκοντα.
1. Πρώτον, να σταθούμε με αποφασιστικότητα και αξιοπιστία, με τη νέα μας ηγεσία επικεφαλής, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.
2. Και δεύτερον να διαμορφώσουμε τους όρους μιας συζήτησης όχι μόνο στις κορυφές του κόμματος, αλλά σε ολόκληρο το κόμμα και του κόμματος με την κοινωνία, για τα αίτια της εκλογικής ήττας και την προοπτική μας», τόνισε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής.
Ήδη, κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκαν ακόμα δύο υποψηφιότητες πέραν της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου που τις προηγούμενες ημέρες -Τετάρτη 12/07 και Παρασκευή 14/7 αντίστοιχα- γνωστοποίησαν ότι μπαίνουν στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.
Στην κούρσα και ο Στέφανος Τζουμάκας
Η πρώτη υποψηφιότητα που ανακοινώθηκε σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή του Στέφανου Τζουμάκα.
Στην εισήγησή του με την οποία υπέβαλλε και την υποψηφιότητά του ο κ. Τζουμάκας αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις: «Η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, συνεχιζόμενη υποβόσκουσα κρίση στην οικονομία, παραγωγική αναιμία, άδικη και διανομή του παραγόμενου πλούτου, ανεξάρτητα από τις διαχειριστικές επιλογές που προβάλλει η κυβέρνηση ως δήθεν λύσεις».
Σε αυτά συνεχίζει ο κ. Τζουμάκας προστίθεται «η ερήμην της βουλής και του ελληνικού λαού προσχώρηση στην λογική των συμβιβασμών που χαρακτηρίζει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο Αιγαίο και το Κυπριακό, παραβιάζοντας πάγιες εθνικές θέσεις καθ’ υπόδειξη εξωτερικών παραγόντων».
Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει, «το κόμμα μας χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη, οργανωτική διεύρυνση και νέο σχέδιο δράσης με θέσεις και πρωτοβουλίες που θα κινητοποιούν την κοινωνία σε δημιουργική αγωνιστική στάση και σε επιδίωξη λύσεων».
Όσο για το κόμμα σημειώνει:
- Χρειαζόμαστε ανοικτό Πολιτικό κόμμα και επίσης Λαικό και Πολιτικό Κόμμα.
- Συνδικαλιστικές παρατάξεις στους χώρους που δρουν οι πολίτες και οι νέοι.
- Καταστατικές αλλαγές καθώς και θεσμοθέτηση θέσης αντιπροέδρου στο κόμμα.
Υποψήφιος και ο Νίκος Παππάς
Λίγο αργότερα, την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε και ο Νίκος Παππάς.
«Δε φανταζόμουν ότι θα έρθει η στιγμή που θα σταθώ στο βήμα της κεντρικής του επιτροπής και θα πω αυτές τις λέξεις. Με αίσθημα ευθύνης και ταπεινότητας, λοιπόν, καταθέτω ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του κόμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να μην αισθάνεται κανένας ιδιοκτήτης και κανένας ενοικιαστής. Θα υπηρετήσω την ενότητα του κόμματος με όλες μου τις δυνάμεις» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Παππας.
«Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή μας στη φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος. Η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές» πρόσθεσε ο Νίκος Παππας.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο πολιτικό σκηνικό και η χρησιμότητά του για τη χώρα είναι να αποτελεί την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Είμαστε η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία.
Τίποτε λιγότερο δεν αντιστοιχεί στις προσδοκίες των πολιτών που μας ψήφισαν ή θα μας ξαναψηφίσουν, αλλά και κάθε πολίτη που παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, αναζητώντας μια πολιτική διέξοδο» είπε ο Νίκος Παππας.
Στην ομιλία του έθεσε τους εξής στόχους:
- Να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας ως δύναμη θετικής προοπτικής. Η αριστερά και η δημοκρατική προοδευτική παράταξη πρέπει να ενσωματώνουν και να εκφράζουν τις θετικές προσδοκίες του λαού. Τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής και για κοινωνική κινητικότητα. Η εικόνα του καλού διαπραγματευτή δεν αρκεί για να μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός ξανά.
- Να πείσουμε, κάτι που δεν έχουμε καταφέρει ως τώρα, ότι πολύ σκληρές μνημονιακές πολιτικές, που μας επιβλήθηκαν, δεν ήταν δικό μας πρόγραμμα.
- Να ξανακερδίσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς που έκαναν άλλες επιλογές.
- Να ξανακερδίσουμε τη νεολαία που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια επέλεξε, κατά πλειοψηφία, τη Ν.Δ.
- Να επανασυστήσουμε την εκλογική συμμαχία του 2015 μεταξύ μισθωτών και μεσαίας τάξης, που μας έφερε στην κυβέρνηση.
- Να αποκτήσουμε ακτινοβολία στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.
Έτσι, λοιπόν, ο Νίκος Παππάς έγινε το τέταρτο στέλεχος που έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά τους – κατά χρονολογική σειρά – Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Στέφανο Τζουμάκα.
Κάνει πίσω ο Πολάκης
Όσο για τον Παύλο Πολάκη, υπήρξαν νωρίτερα δημοσίευματα που τον ήθελαν να έχει καταθέσει και εκείνος υποψηφιότητα, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές).
Την άποψη πως πρέπει να γίνει πρώτα Έκτακτο Συνέδριο και μετά εκλογή αρχηγού, το Νοέμβριο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές κατέθεσε στην ομιλία του ο Παυλος Πολακης.
«Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχω μάθει να πορεύομαι αντίθετα από τη συνείδηση και τις απόψεις μου και για αυτό δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία, η οποία δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο Παυλος Πολακης, ζητώντας συγγνώμη απο στελέχη, φίλους, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που όλο αυτό το διάστημα τον παρακινούσαν να είναι υποψήφιος.
Κλείνοντας την ομιλία του είπε χαρακτηριστικά ο Παυλος Πολακης πως «για μένα παρουσιάζεται ως μονόδρομος η σύγκληση ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο οποίο θα εκτεθούν όλες οι απόψεις και θα ληφθούν οι συλλογικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος. Εννοείται ότι το Συνέδριο θα εκλέξει νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ και νέο Γραμματέα και θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση. Δεν είναι δυνατό να κάνουμε το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα να εκλέξουμε το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος και μετά να αποφασίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που αυτός ή αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει και να υπηρετήσει».
Και πρόσθεσε: «Εάν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και βέβαια υπάρξει απόφαση του συνεδρίου που να περιλαμβάνει τους άξονες τους οποίους ανέπτυξα παραπάνω, τότε ναι είναι ανοιχτό για εμένα να θέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του κόμματος. Ζητώ συγγνώμη από αμέτρητα στελέχη, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που καθ΄ όλο το τελευταίο διάστημα με παρακινούσαν να θέσω υποψηφιότητα, ανεξαρτήτως διαδικασίας και σε κάθε περίπτωση. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχω μάθει να πορεύομαι αντίθετα από τη συνείδηση και τις απόψεις μου και για αυτό δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία, η οποία δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ».
Αχτσιόγλου: Να δώσουμε προβάδισμα στο περιεχόμενο της πολιτικής
«Μια από τις ευκολίες είναι η αντιπαράθεση, για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το Κέντρο. Είναι απλουστευτικό και λανθασμένο ερώτημα» σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου στη σημερινή ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή.
Όπως τόνισε «αυτή η εν πολλοίς στρεβλή αντιπαράθεση που διεξάγεται μάλιστα με αυτούς τους γεωγραφικούς όρους δεν φωτίζει τα ζητήματα στρατηγικής. Ενώ παράλληλα συγχέει την ταυτότητα με την απεύθυνση και το μόνο στο οποίο τελικά συμβάλλει είναι σε έναν πληθωρισμό πολιτικών ταυτοτήτων, σε μια πλειοδοσία αυτοδικαιωτικών τοποθετήσεων. Σε μια άγονη σύγκρουση». Επεσήμανε μάλιστα η Έφη Αχτσιόγλου πως «αυτό που έχει σημασία είναι να γεμίσουμε με περιεχόμενο τις έννοιες ώστε αυτές να μην περιφέρονται ως αδειανά πουκάμισα στον δημόσιο διάλογο. Να δώσουμε προβάδισμα στο περιεχόμενο της πολιτικής».
Αναφερόμενη στο εκλογικό αποτέλεσμα η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ «να μιλήσει θετικά, για τις δυνατότητες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, για την άλλη πολιτική που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια και με ρεαλιστικούς όρους σ’ ένα καλύτερο μέλλον για όσους δημιουργούν στη χώρα μας», σημειώνοντας πως υπήρξε «έλλειψη μιας αναγκαίας επάρκειας τεχνικού χαρακτήρα στον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο που θα προσέδιδε και μεγαλύτερο βάθος στο σχέδιό μας».
Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ακόμα πως «Στο νέο κύκλο που ανοίγει για τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σας καλώ να προχωρήσουμε όχι με το άγχος της δικαίωσης των διαφορετικών μας διαδρομών ή εμπειριών, αλλά επιτυγχάνοντας μια νέα σύνθεση, ώστε να συγκροτήσουμε μια νέα κοινή ταυτότητα, ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα πολιτική παράδοση.
Την πολιτική παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενός νέου σύγχρονου αριστερού κόμματος που μπορεί να είναι ο κορμός, το κέντρο και ο βασικός εκφραστής του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου. Να γίνουμε ένα κόμμα που ανοίγει δρόμους, διευρύνει διαρκώς την πολιτική και ιδεολογική επιρροή του, διευρύνει τελικά τον ίδιο το χώρο που θέλει να εκφράσει» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της.
Τσακαλώτος: Δεν μπορώ να φανταστώ Αριστερά που δεν θα θέλει να κάνει ανοίγματα στον κόσμο
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «θολή ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ανέφερε πως το κόμμα «πρέπει να παραμείνει κομμάτι της Αριστεράς», συμπληρώνοντας: «Δεν μπορώ να φανταστώ Αριστερά που δεν θα θέλει να κάνει ανοίγματα στον κόσμο, σε εργαζομένους όλων των ειδών, από τα ντελίβερι μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό. Έχουμε μια πολύ ταξική κοινωνία που καθορίζεται το μέλλον των παιδιών από τη στιγμή που έχουν γεννηθεί».
Ο γρίφος της τοπικής αυτοδιοίκησης
Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συζητηθούν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εξουσιοδοτηθεί η Πολιτική Γραμματεία για τους περαιτέρω χειρισμούς και τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες για τις Περιφέρειες και τους Δήμους.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου προέδρου, υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται τη διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου στις 26 – 27 Αυγούστου και εσωκομματική κάλπη για νέα ηγεσία στις 3 και στις 10 Σεπτεμβρίου (προβλέπονται δύο γύροι εφόσον υπάρχουν πέραν της μίας υποψηφιότητες). Δεν αποκλείεται, όμως, να υπάρξουν σχετικές τροποποιήσεις σε αυτόν τον «οδικό χάρτη» αφού αρκετοί υποστηρίζουν πως οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να γίνουν μετά τις κάλπες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή μετά τα μέσα Οκτωβρίου.
Τεμπονέρας: Οι διαδικασίες θα πρέπει να μετατεθούν για αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές
«Ξεκινήσαμε τις εργασίες της ΚΕ με συντροφικότητα, με ενότητα προκειμένου να ανοίξει η διαδικασία για την επόμενη μέρα. Είναι μια διαδικασία που θα είναι επίπονη και επίμονη, αλλά θα είναι άκρως αναζωογονητική και παραγωγική προκειμένου να φέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξανά σε κυβερνητικές θέσεις ευθύνης», είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας σε δηλώσεις του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, μετά την τοποθέτησή του στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ.
«Από εκεί και πέρα», συνέχισε, «εμείς υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες μας, γι’ αυτό το λόγο λέμε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να μετατεθούν για αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να προκύψει εκλογή προέδρου και να μείνουμε σε αυτό που γνωρίζαμε παραδοσιακά στην αριστερά ότι πρέπει τελικά οι πολιτικές να είναι εκείνες που προσδιορίζουν τα πρόσωπα και όχι τα πρόσωπα τις πολιτικές».
Στο ερώτημα αν σκέφτεται να είναι υποψήφιος αν οι διαδικασίες πάνε για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αν κατορθώσουμε και κάνουμε ένα συνέδριο βάσης, που θα έχει μαζική συμμετοχή για όλα τα μέλη και θα συμμετέχουν όλοι δημοκρατικά, τότε είμαι βέβαιος ότι τα πολιτικά συμπεράσματα και το πολιτικό πλαίσιο που θα προκύψει θα είναι εκείνο που θα μας αναδείξει τα πρόσωπα εκείνα που μπορούν να το υπηρετήσουν. Εκεί βεβαίως είναι τα πάντα ανοικτά».