Μητσοτάκης: Δεν αλλάζω πολιτική, δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση, όλα θα λυθούν μέχρι το 2027
«Η δική μας πρόταση είναι η μοναδική, συγκροτημένη και κοστολογημένη» - «Οι συγκρίσεις με τις εποχές προ χρεοκοπίας είναι τελείως άστοχες»
Καθησυχαστικός προς τα συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας και προς τη μεσαία τάξη, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ, επιδιώκοντας να ενισχύσει το κυβερνητικό αφήγημα περί της επερχόμενης ευημερίας με ορίζοντα το 2027, αλλά και να καλύψει τη φθορά της κυβέρνησης επικαλούμενος την ανυπαρξία εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια της άρτια «συντονισμένης» συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε παραδοσιακά το μεσημέρι της Κυριακής από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ, επιχείρησε μέσα από συγκεκριμένες ερωτήσεις να αποδομήσει την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τις αρνητικές επιδόσεις της στα μέτωπα της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών και της Υγείας, ενώ οι ενοχλητικές ερωτήσεις για την τραγωδία των Τεμπών, την καταστροφή της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές ή ακόμα και για το λούνα παρκ του Πευκοχωρίου, εξακοντίστηκαν στο τέλος της διαδικασίας και αφού είχαν σχεδόν περάσει 2 ώρες.
Φυσικά δεν έλλειψε και η απαραίτητη παροχολογία, με έμφαση στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μέτρα για τους μικρομεσαίους και αυξήσεις σε επιδόματα και αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να αλλάξει το μείγμα της κυβερνητικής πολιτικής και να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις, που θα αποκαθιστούν το κόστος από τις μνημονιακές περικοπές, όπως την κατάργηση του ΕΝΦΥΑ, μίλησε για «άστοχες συγκρίσεις».
«Η Ελλάδα του 2027 θα είναι μια πολύ καλύτερη χώρα και οι Έλληνες θα μπορούν να προσβλέπουν σε καλύτερη ζωή. Οι συγκρίσεις με τις εποχές προ χρεοκοπίας είναι τελείως άστοχες», τόνισε και υποστήριξε ότι η χώρα σημειώνει από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Εμφανίστηκε κυρίαρχος πολιτικά
Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αρνήθηκε ότι η ΝΔ υπέστη πολιτική ήττα, και υποστήριξε ότι μπορεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να ήταν κατώτερο των προσδοκιών, όμως κατέγραψε την κυριαρχία της ΝΔ έναντι των αντιπάλων της, αναφέροντας ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε αφασία.
Όπως είπε, «έχουμε 1000 ημέρες καθαρού πολιτικού χρόνου μπροστά μας και θα κριθούμε το 2027», στέλνοντας το μήνυμα ότι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών είναι ανύπαρκτα ενώ τόνισε πως στη χώρα δεν υπάρχει πραγματικό ζητούμενο διακυβέρνησης και πως η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει μεταρρυθμιστική κόπωση.
Σημείωσε δε, με έμφαση, πως πολιτικά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη πολιτική πρόταση διακυβέρνησης, δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση και πως η πρόταση διακυβέρνησης της ΝΔ είναι η μόνη κοστολογημένη και εφικτή. Επιτέθηκε μάλιστα στα κόμματα της κεντροαριστεράς λέγοντας πως με το όχι σε όλα καταστροφολογούν και πως «αν θέλουν να δώσουν περισσότερα ή να τα μοιράσουν διαφορετικά να μας το εξηγήσουν. Θέλουν ή δεν θέλουν τις φρεγάτες Belharra;», θέτοντας διλληματικά στο τραπέζι το κόστος των αμυντικών δαπανών, ενώ σχολίασε πως η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Είμαι πρωθυπουργός, αρχηγός της ΝΔ και δεν έχω σκοπό να βγω στη σύνταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολιτική αφασία. Δεν υπάρχει σοβαρή πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε όλες τις μεταρρυθμίσεις και προοδευτικές παρεμβάσεις που κάναμε. Άρα το όχι σε όλα δεν ταιριάζει στη σημερινή Ελλάδα. Αυτή η παρουσίαση μιας μαύρης πραγματικότητας αδικεί την αντιπολίτευση. Θα ήταν θετικό να υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Δυστυχώς προς το παρόν αυτό δεν το βλέπουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Δεν αλλάζουμε πολιτική
Για το εκλογικό νόμο είπε ότι δεν προτίθεται να τον αλλάξει, χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας και κλίματος την προεδρολογία και τα σενάρια περί της εκλογής νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Για το πολιτικό του μέλλον είπε ότι δεν σκοπεύει να μεταπηδήσει σε κάποια άλλη θέση και σκοπεύει να εξαντλήσει τη θητεία του και πως αυτό δεν μπορεί να τίθεται μόλις 15 μήνες από τις εκλογές του 2023.
Συμπλήρωσε δε πως προσωπικά το 2027 θα ήθελε να κριθεί για το σύνολο του κυβερνητικού έργου, αλλά έθεσε ως βασικούς στόχους, την αύξηση των μισθών με κατώτερο τα 950 ευρώ και μέσο μισθό στη χώρα τα 1500 ευρώ και την πλήρη αναμόρφωση του ΕΣΥ, με τη δημιουργία νέων νοσοκομείων και προσλήψεις προσωπικού.
Ωστόσο αυτό που ξεκαθάρισε με έμφαση και τόνισε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, είναι ότι η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική γραμμή και ρότα, ακόμα και αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ καταγράφει απώλειες.
«Δεν παρακολουθώ τις δημοσκοπήσεις, αυτή η πορεία που έχουμε χαράξει δεν θα αλλάξει δεν θα αλλάξουμε πολιτική», σημείωσε και επέμεινε ότι με τις κατάλληλες διορθώσεις και παρεμβάσεις, όπως στα θέματα της απασχόλησης, υπήρξαν λύσεις με αύξηση των θέσεων εργασίας την πρώτη τετραετία και αυξήσεις στους μισθούς κατά τη 2η τετραετία.
Ανάλογα και για το θέμα της ανόδου της ακροδεξιάς στη χώρα μας, όπως για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, υποστήριξε πως πρόκειται κυρίως για ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο, που δεν έχει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας, και συνδέεται κυρίως με το μεταναστευτικό, το οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μία αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Μάλιστα εμφανίστηκε καθησυχαστικός κάνοντας λόγο για ανησυχίες πατριωτικού τύπου στους πολίτες που στρέφονται σε κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, ενώ για την απουσία από τη ΔΕΘ των δύο πρώην πρωθυπουργών κ.κ. Σαμαρά και Καραμανλή από τη ΔΕΘ, αρκέστηκε να σχολιάσει πως «έχουν το απεριόριστο δικαίωμα της διατύπωσης της άποψής τους, με τις οποίες δεν χρειάζεται να συμφωνώ».
Στο ίδιο μοτίβο υπερασπιστικής γραμμής της κυβέρνησης, εμφανίστηκε για όλα τα μείζονα προβλήματα και ζητήματα της χώρας, θέτοντας ως στόχο το 2027 η κυβέρνηση να έχει υλοποιήσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα, το οποίο όπως υποστήριξε θα μεταμορφώσει την Ελλάδα. «Αν το 2027 η ΝΔ έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε, θα είναι μία καλή κυβέρνηση; Άρα, περιμένετε να δούμε τί θα κάνουμε» είπε, τονίζοντας πως η «Ελλάδα του 2027 θα είναι μια πολύ καλύτερη χώρα».
Η ομιλία στο Βελλίδειο και τα 45 μέτρα
Στο ίδιο κλίμα ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού και το βράδυ του Σαββάτου από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ, από το βήμα του οποίου ανακοίνωσε 45 μέτρα παροχές, κυρίως προς τα λαϊκά στρώματα, υποσχόμενος ένα δρόμο ευημερίας για τη χώρα μέχρι τις επόμενες εκλογές.
«Βρίσκομαι μαζί σας αποφασισμένος να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας. Κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις για τις οποίες οι πολίτες μας επέλεξαν. Ώστε το 2027 να βρει μια Ελλάδα με ευημερία στην κάθε γωνιά της και στον κάθε πολίτη της. Μιλάω για έναν πλήρη χάρτη προς το μέλλον», τόνισε στην ομιλία του και συμπλήρωσε πως «υλοποιούμε χωρίς καθυστέρηση ένα πρόγραμμα που οι πολίτες ενέκριναν εμφατικά το 2023».
Εν κατακλείδι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την εμφάνιση του στη 88η ΔΕΘ, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο και είναι το κόμμα που κυβερνά με καθαρή πολιτική γραμμή και στρατηγική, και δη με κοστολογημένο πρόγραμμα, και με εντολή του 41% από τις εθνικές εκλογές του 2023. Υποβάθμισε δε το 28% των ευρωεκλογών, για το οποίο, επί της ουσίας, υποστήριξε ότι δεν συνιστά πολιτική υποχώρηση, αλλά επί της ουσίας ένα συγκυριακό σύμπτωμα δυσαρέσκειας, λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως της ακρίβειας, που η κυβέρνηση επιμένει να ερμηνεύει ως ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Επίσης δεν έκλεισε την πόρτα προς την άκρα δεξιά και το κοινό της, το οποίο χαρακτήρισε «ανομοιόμορφο», θέλοντας να δείξει ότι η ΝΔ μπορεί να επαναπατρίσει ψήφους από το συγκεκριμένο χώρο ενώ κράτησε σχετικά χαμηλούς τόνους προς την κεντροαριστερά, επιθυμώντας να μη αποκλείσει δυνάμεις από το κέντρο, που θα μπορούσαν να στραφούν προς τη ΝΔ, λόγω της πολιτικής αστάθειας και ρευστότητας που καταγράφεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Η δική μας πρόταση είναι η μοναδική, συγκροτημένη και κοστολογημένη», επέμεινε.
Υποσχέθηκε ότι μέχρι το 2027 θα αλλάξει και τη Θεσσαλονίκη
Η υποσχεσιολογία Μητσοτάκη δεν άφησε εκτός κάδρου και τη Θεσσαλονίκη, για την οποία είπε «το 2027 η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη».
Μάλιστα χάιδεψε και τα αυτιά των «ιθαγενών» λέγοντας πως «οι Θεσσαλονικείς θα το δουν και πιστεύω θα το εκτιμήσουν. Τους ευχαριστώ για την υπομονή τους, αλλά το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει και θα δικαιώσει και την υπομονή των Θεσσαλονικιών».
Όπως είπε, την πρώτη τετραετία η κυβέρνηση σχεδίαζε τη νέα Θεσσαλονίκη και πλέον έχει αρχίσει να την υλοποιεί, με πρώτο έργο το μετρό, το οποίο να σημειωθεί ότι κατασκευάζεται εδώ και 18 χρόνια και θα λειτουργήσει στο τέλος Νοεμβρίου, χωρίς όμως να αναφέρει πόσο θα πληρώνουν οι Θεσσαλονικείς για τη χρήση του, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει κλειδώσει στο 1.10 ευρώ το εισιτήριο.
Φυσικά δεν ξέχασε το Fly Over, που θα παραδοθεί τον Απρίλιο του 2027 και έκανε αναφορές στα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ, στο νέο Παιδιατρικό και νέο Ογκολογικό νοσοκομείο, στο ThessIntec, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, και φυσικά στην ανάπλαση ΔΕΘ, που εκτίμησε ότι του… χρόνου θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.