Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα εσωκομματική πλειοψηφία και το …φάντασμα του Κασσελάκη

Εικόνα συντεταγμένου κόμματος προσπάθησε να εκπέμψει από τη ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ - Τα σημεία αιχμής της συνέντευξης Παππά. 

Φίλιππος Δεργιαδές
συριζα-η-νέα-εσωκομματική-πλειοψηφία-1215598
Φίλιππος Δεργιαδές

Φιλότιμες προσπάθειες, αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα, κατέβαλε στην φετινή ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου, με την παρουσία και συμμετοχή του, να αποσείσει από το πολιτικό του προφίλ της εικόνα της εσωκομματικής σήψης και διάλυσης, αλλά το φάντασμα του Στ. Κασσελάκη, όπως φάνηκε ακόμα στοιχειώνει με ισχυρές δόσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό κατά την διάρκεια της ζωντανής συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε το μεσημέρι από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, από τον επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος Νίκο Παππά, ο οποίος είχε αναλάβει να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, σε όλες τις δραστηριότητες του κόμματος στην 88η ΔΕΘ, όπως στην επίσκεψη στη διοίκηση του φορέα και στους εκθεσιακούς χώρους αλλά και στη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς.

Ο Νίκος Παππάς επιχείρησε αφενός να χαμηλώσουν οι τόνοι για τον εσωκομματικό σπαραγμό στον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να παρουσιάσει τις επεξεργασμένες θέσεις του κόμματος ενισχυμένες από ισχυρούς αντιπολιτευτικούς τόνους προς τη ΝΔ, με στόχο σαφώς να μεταφέρει ή να εκτρέψει την πολιτική συζήτηση σε άλλο επίπεδο και στη αντίπερα όχθη.

Δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα

Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι την επίσκεψη Παππά στη ΔΕΘ, συνόδεψαν πολλοί βουλευτές και μέλη της Π.Γ. του κόμματος προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδώσει, έστω σε επίπεδο στελεχών, την εικόνα της συλλογικότητας και της σύμπνοιας, καθώς τα απλά μέλη του κόμματος δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΝΕ να πλαισιώσουν το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, στην επίσκεψη του στη ΔΕΘ.

«Όσοι και όσες μπορείτε να παραβρεθείτε το Σάββατο 14/9 στις 10 το πρωί στη βόρεια Πύλης της ΔΕΘ», έγραφε μεταξύ άλλων το κάλεσμα της γραμματείας της ΝΕ προς τα τοπικά στελέχη και μέλη με την ένδειξη «επείγον». Η ανταπόκριση στο κάλεσμα όμως ήταν ελάχιστη και ισχνή, με την Οργάνωση να εκπροσωπείται από τον γραμματέα της Βασίλη Μπουλούκο.

Αυτή η λιτή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, παρότι έδωσε το παρών και η «νέα» βουλευτής Πόπη Τσαπανίδου, δεν πέρασε απαρατήρητη. Αλλά για πρώτη φορά ίσως μετά την εποχή Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε αμιγώς πολιτικός και χωρίς τον «κοσμοπολίτικο», life style αέρα που συνόδευε τον τελευταίο  χρόνο τις εξορμήσεις του έκπτωτου πια πρόεδρου του κόμματος.

Η νέα πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό όμως που έγινε αισθητό είναι ότι άρχισε να δημιουργείται μία νέα πολιτική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ που εδράζεται και πηγάζει από την πλειοψηφία που συγκροτήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που αποφάσισε να καθαιρέσει τον εκλεγμένο από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Νίκος Παππάς με κυρίαρχο επιχείρημα και όπλο αυτή την απόφαση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία στην πλειοψηφία της σχεδόν αναλώθηκε στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε να αιτιολογήσει όλες τις εξελίξεις και να εξηγήσει πολιτικά, διαδικασίες, αποφάσεις και αντιδράσεις.

Η νέα πλειοψηφία στη Κεντρική Επιτροπή, για όσο αντέξει, διότι στον ΣΥΡΙΖΑ η αστάθεια έχει πάρει σχεδόν την μορφή έξις, θα είναι πλέον ο κοινός παρανομαστής για όλες τις πολιτικές εξελίξεις και πράξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι το έκτακτο συνέδριο και την εκλογή νέας ηγεσίας στον ερχόμενο Νοέμβριο.

Τα 163 μέλη της ΚΕ που ψήφισαν υπέρ της καρατόμησης Κασσελάκη, παρότι δεν ξεκινούν από τις ίδια αφετηρίες και δεν ταυτίζονται και συμφωνούν όλοι πολιτικά, είναι η νέα ηγετική ομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ, που συνθετικά και συνεργατικά, θα κληθεί να χαράξει την πορεία του κόμματος αλλά και να αναλάβει τις ευθύνες για την καθοδήγηση και ενότητα του.

Τα σημεία αιχμής της συνέντευξης Παππά  

Ο Νίκος Παππάς, έχοντας αναλάβει το πλέον δύσκολο ρόλο, αυτή την περίοδο, να αποτελέσει τον εκπρόσωπο ενός κόμματος, το οποίο σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται σε πολιτικό και οργανωτικό κώμα, ξεκινώντας από το δύσκολο βήμα της ΔΕΘ, έδειξε ικανότητα χειρισμών και επικοινωνίας.

Ιδίως στη συνέντευξη Τύπου, στο βαθμό του επιτρεπτού και εντός των ορίων που θέτουν οι νέοι συσχετισμοί στα κορυφαία όργανα, έπραξε τα αυτονόητα και ανταποκρίθηκε επαρκώς στο ρόλο του, χωρίς στραβοπατήματα ακόμα και σε δύσκολες προσωπικές ερωτήσεις, αποκλείοντας εξαρχής ότι θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την προεδρία. «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για να είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε.

  • Για τον Σ. Κασσελάκη, είπε ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφής ούτε αποκλεισμού του από την διεκδίκηση της ηγεσίας.
  • Για τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, ξεκαθάρισε πως όλα θα γίνουν δημοκρατικά, βάσει καταστατικού και τόνισε πως το καταστατικό προβλέπει ότι όλες οι εξουσίες και τα αξιώματα ελέγχονται και είναι ανακλητά.
  • Για τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι είναι ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος και άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής του, καλώντας όσους «τον επικαλούνται και τον μεθερμηνεύουν» να μη το κάνουν.
  • Για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, κράτησε αποστάσεις από τις ενδεχόμενες υποψηφιότητες των κ.κ. Σακελλαρόπουλου και Αγγελλοπούλου, λέγοντας ότι στο «ύπατο πολιτειακό αξίωμα είναι καλό να βρίσκονται άνθρωποι με εκτόπισμα και πολιτική εμπειρία» ενώ πρότεινε ότι «ήρθε ο καιρός να προταθεί ένα στέλεχος από τη Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο».
  • Για τη Νέα Αριστερά, είπε πως δεν μπορεί να εξεταστεί η επιστροφή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχει «το μεγάλο αγκάθι» των αποχωρήσεων με «τις έδρες υπό μάλης» και πως αυτό «είναι μία πληγή ηθική και πολιτική».
  • Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι παραμένει το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς στην Ελλάδα, και ότι «είναι κόμμα που διεκδικεί την διακυβέρνηση», ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει κενό εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και πως «η Πολιτική Γραμματεία έκανε μία διαδικασία χωρίς καμία ένσταση και έφερε ένα αποτέλεσμα. Θα σεβαστούμε όλοι το καταστατικό».
  • Τέλος για τις συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να χτίσει τις συμμαχίες που θα συγκροτήσουν τον ανταγωνιστικό πόλο απέναντι στη ΝΔ και έδειξε προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για ένα προοδευτικό εκλογικό μέτωπο. Ωστόσο ανέφερε ότι «δεν τους παρακαλάμε» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρξει συνεργασία δεν θα επωμιστεί τα χρέη του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε δε πως το ΠΑΣΟΚ με την διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, έχοντας να επιλέξει αν θα στραφεί προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. «Εμείς θα κάνουμε τις διαδικασίες μας και λέμε ποια είναι η κοινωνική και πολιτική ανάγκη, αν άλλοι επιλέξουν να μην ανταποκριθούν είναι δικό τους ζήτημα», τόνισε
  • Ερωτηθείς για την καταδίκη του από την Δικαιοσύνη για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και την περίπτωση να το εκμεταλλευτεί η ΝΔ είπε ότι «το ποσοστό του ελληνικού λαού που έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη είναι 15%. Προτείνω στον κ. Μητσοτάκη να μετονομάσει τον νόμο με τον οποίο με παρέπεμψε στην Δικαιοσύνη σε νόμο Μητσοτάκη Παππά. Ήταν ένα αποτέλεσμα που είχε στην βάση του ένα δούναι και λαβείν του κ. Μητσοτάκη με δικαστικούς»

Παράλληλα βέβαια άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για όλα τα μείζονα προβλήματα τονίζοντας πως η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη προοδευτική αλλαγή». Μάλιστα επιτέθηκε προσωπικά στον Κ. Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτήρισε ενορχηστρωτή του εγκλήματος των Τεμπών, τονίζοντας πως το περίφημο μπάζωμα έγινε «με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης». Προέβλεψε δε πως το σπιράλ της καθοδικής πορείας της ΝΔ θα συνεχιστεί και πως ο ΣΥΡΙΖΑ «πολύ σύντομα, με τις δημοκρατικές διαδικασίες του, θα οργανώσει την αντεπίθεσή του, με το πρόγραμμά του, την οργανωμένη του εξωστρέφεια, με το στελεχικό, προγραμματικό, ιδεολογικό του απόθεμα» και σημείωσε πως το κόμμα κατέθεσε κοστολογημένες προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα