ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση της Π.Γ. – Πότε θα γίνουν Συνέδριο και εκλογές

112 ψήφισαν υπέρ της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας, 62 υπέρ της πρότασης Τζάκρη-Κασσελάκη και 9 υπέρ της πρότασης Πολάκη.

Parallaxi
συριζα-πέρασε-η-πρόταση-της-π-γ-πότε-θ-1212290
Parallaxi

Εικόνα: Eurokinissi

Υπερψηφίστηκε, το Σάββατο (21/9), το χρονοδιάγραμμα που εισηγήθηκε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει Έκτακτο Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου, εκλογή προέδρου και ΚΕ στις 24 Νοεμβρίου με δεύτερο γύρο την 1η Δεκεμβρίου εφόσον χρειαστεί για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην Κουμουνδούρου.

Η εισήγηση της ΠΓ έλαβε 112 ψήφους, η πρόταση Τζάκρη, εκπροσωπώντας το «στρατόπεδο» Κασσελάκη, έλαβε 62 ψήφους, η πρόταση Πολάκη έλαβε 9 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 2 λευκά. Δεν πέρασε η πρόταση που κατέθεσε ο Νικος Παππάς ώστε το Έκτακτο Συνέδριο να έχει και καταστατικό χαρακτήρα.

Τι έγινε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκαν δύο κυρίαρχες τάσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα εκλογής της νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Από τη μία, η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη που ζήτησε επίσπευση των εκλογών (όπως και ο Παύλος Πολάκης) και από την άλλη οι «87» που στοιχήθηκαν με την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο Παύλος Πολάκης πρότεινε:

  • 29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων
  • 05/10/2024 Διαρκές συνέδριο
  • 03/11/2024 Α΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο
  • 10/11/2024 Β΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο

Για λογαριασμό των «Κασσελίστας» την πρόταση υπέβαλε η Θεοδώρα Τζάκρη. Συγκεκριμένα, η πλευρά Κασσελάκη επιθυμούσε διήμερο αντί μονοήμερου Συνεδρίου, ενώ τοποθέτησε το δεύτερο γύρο εσωκομματικών εκλογών στις 9 Νοεμβρίου, λόγω του μαραθωνίου στην Αθήνα.

Αναλυτικά, η πρόταση των «Κασσελίστας» προέβλεπε:

  • 5-6 Οκτωβρίου Έκτακτο Συνέδριο Πολιτικών Θέσεων και Ανακήρυξης Υποψηφιοτήτων
  • 3 Νοεμβρίου Εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής
  • 9 Νοεμβρίου, δεύτερος γύρος για την εκλογή προέδρου, εάν χρειαστεί.

Αντίθετα, με την πρόταση που περιέχεται στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή συμφώνησαν οι «87» , οι οποίοι πρότειναν να προηγηθεί ο πολιτικός διάλογος και η κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας από τον εκάστοτε υποψήφιο Πρόεδρο, πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Συνεπώς, η ΠΓ εισηγήθηκε:

  • Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου, με αντικείμενο την έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.
  • Η εκλογή συνέδρων να διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών.
  • Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής να διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
Πηγή: ieidiseis
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα