Πολιτική

Τι λένε διπλωματικές πηγές μετά το σάλο για τη στάση της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Κάνουν λόγο για “ισόρροπη στάση”.

Parallaxi
τι-λένε-διπλωματικές-πηγές-μετά-το-σάλ-510723
Parallaxi

Την απόφαση της Ελλάδας να απέχει από το ψήφισμα που υπέβαλε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη Γενική Συνέλευση για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα σχολίασαν διπλωματικές πηγές, ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την αποχή της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται:

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών και από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Σχετικά με τη ψηφοφορία, διπλωματικές πηγές, επισημαίνουν τα ακόλουθα:

  1. Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.
  2. Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.
  3. Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.
  4. Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).

Το ψήφισμα του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή (27/10) ψήφισμα να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο Ισραήλ και ΗΠΑ την καταψήφισαν επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς.

Παράλληλα, υπήρξαν 45 αποχές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και η Κύπρος, στάση που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τους πολίτες της χώρας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα