Top

Πορτογαλία: Έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού – Η μεγαλύτερη από τα τέλη Φεβρουαρίου

Αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.

Parallaxi
πορτογαλία-έκρηξη-κρουσμάτων-κορονο-707235
Parallaxi

corona

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 1.350 το τελευταίο 24ωρο, η μεγαλύτερη αύξηση από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής αρχής Υγείας DGS σήμερα.

Με τα νέα κρούσματα, ο αριθμός των μολύνσεων στην Πορτογαλία ανέρχεται πλέον σε 860.365.

Έξι θάνατοι καταγράφθηκαν σήμερα, με το σύνολο των θανάτων να βρίσκεται πλέον στους 17.055, από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, τόσο σε κλινικές όσο και σε ΜΕΘ, αυξήθηκε επίσης ελαφρά.

Η αύξηση των μολύνσεων καταγράφεται λιγότερο από έναν μήνα αφότου η Πορτογαλία άνοιξε για τους επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, έχοντας αρχίσει να χαλαρώνει τους αυστηρούς περιορισμούς στα μέσα Μαρτίου. Οι περισσότερες επιχειρήσεις ήδη επαναλειτουργούν.

Σήμερα, η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει, επίσης, σε Αμερικανούς επισκέπτες, με αρνητικό τεστ κορονοϊού να εισέλθουν στη χώρα.

Η κυβέρνηση δέχθηκε πυρά, επειδή επέτρεψε δύο μεγάλες συγκεντρώσεις φιλάθλων ποδοσφαίρου να λάβουν χώρα τον περασμένο μήνα.

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονται στις παραλίες και τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου τα 2,3 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως ενάντια του νέου κορονοϊού.

Περίπου το 69% των νέων κρουσμάτων σήμερα καταγράφηκαν εντός και στα περίχωρα της πρωτεύουσας Λισαβόνας.

Η Ουάσινγκτον αγοράζει 200 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις του εμβολίου της Moderna

Η αμερικανική κυβέρνηση αγόρασε 200 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19, δήλωσε η αμερικανική σήμερα εταιρία βιοτεχνολογίας.

Η ποσότητα αυτή αυξάνει σε 500 εκατομμύρια τις συνολικές παραγγελίες της Ουάσινγκτον για το εμβόλιο αυτό.

Σχεδόν 217 εκατομμύρια δόσεις έχουν ήδη παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές, διευκρίνισε η Moderna σε ανακοίνωση. Το τέταρτο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να γίνει η παράδοση άλλων 110 εκατομμυρίων και 90 εκατομμυρίων το πρώτο τρίμηνο 2022.

“Εκτιμούμε τη συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση γι’ αυτές τις πρόσθετες δόσεις του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19, οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για έναν αρχικό εμβολιασμό, επίσης και για τα παιδιά, ή πιθανόν για τον επαναληπτικό εμβολιασμό αν αυτό καθίσταται αναγκαίο για τη συνέχιση της καταπολέμησης της πανδημίας”, δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Moderna, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το νέο συμβόλαιο περιλαμβάνει επίσης “μια επιλογή για την αγορά και άλλων υποψηφίων εμβολίων της Moderna κατά της Covid-19”, διευκρινίζει η εταιρία.

Η εταιρία αναπτύσσει επί του παρόντος μια τροποποιημένη εκδοχή του εμβολίου της ειδικά κατά του παραλλαγμένου στελέχους Βήτα, που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική, και μελετά την επίδραση μιας τρίτης δόσης του αρχικού εμβολίου της για την ανοσοαπόκριση. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τον Μάιο, έπειτα από δοκιμές σε 40 ανθρώπους.

Βρετανία: Το εμβόλιο κατά της Covid υποχρεωτικό για όλο το προσωπικό των οίκων ευγηρίας  

Έπειτα από μια ευρεία διαδικασία διαβούλευσης, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι καθιστά υποχρεωτικό τον πλήρη εμβολιασμό κατά του νέου κορονοϊού για όλο το προσωπικό που εργάζεται στους οίκους ευγηρίας της Αγγλίας, περιλαμβανομένου του μη ιατρικού προσωπικού.

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές και, αν και η πλειονότητα του προσωπικού και των τροφίμων των οίκων ευγηρίας έχει ήδη εμβολιαστεί, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο», επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Το να επιβληθεί στους εργαζόμενους σε αυτά τα ιδρύματα να εμβολιαστούν συνιστά, σύμφωνα με τον υπουργό, ένα «απαραίτητο βήμα για να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους οίκους ευγηρίας σήμερα και στο μέλλον».

Επομένως, όλο το ιατρικό προσωπικό, αλλά επίσης οι κομμωτές, οι αισθητικοί, οι εθελοντές και άλλοι έμποροι που συνεργάζονται με τους οίκους ευγηρίας θα πρέπει να έχουν λάβει έως τον Οκτώβριο τις δύο δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, εάν θέλουν να εργάζονται εκεί.

Εάν το μέτρο εγκριθεί από το κοινοβούλιο, η υποχρέωση αυτή δεν θα εφαρμοστεί, εντούτοις, στους συγγενείς των τροφίμων, σε ανήλικους, στα άτομα που πηγαίνουν για έκτακτες εργασίες όπως και στα άτομα που διαθέτουν ιατρικό πιστοποιητικό εξαίρεσης.

Το προσωπικό των οίκων ευγηρίας έχει σε μεγάλο βαθμό εμβολιαστεί: στις 6 Ιουνίου, το 84% είχε λάβει μια πρώτη δόση και το 69% τη δεύτερη δόση του, σύμφωνα με τo Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας (NHS).

Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί κρύβουν γεωγραφικές παρεκκλίσεις: σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, μονάχα το 65% των οίκων ευγηρίας της Αγγλίας, που φιλοξενούν πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους, καταγράφει ένα επαρκές ποσοστό εμβολιασμού του προσωπικού του, ένας αριθμός που μειώνεται σε μονάχα 44% στους οίκους ευγηρίας του Λονδίνου.

Το Sage, η ομάδα των επιστημόνων που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση στο θέμα του κορονοϊού, εκτιμά πως προκειμένου να επιτευχθεί ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας κατά της Covid-19 σε κάθε κέντρο φροντίδας, το 80% του προσωπικού και το 90% των τροφίμων θα πρέπει να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

«Έχουμε την ευθύνη να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που λαμβάνουν φροντίδα», είπε ο Ματ Χάνκοκ, υποσχόμενος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τον κλάδο προκειμένου να δει «εάν θα μπορεί να επεκταθεί το μέτρο αυτό και σε άλλους εργαζόμενους», για παράδειγμα το σύνολο του προσωπικού του NHS.

Κορονοϊός: Δραματική εξέλιξη στη Μόσχα- Προς παράταση έκτακτης ανάγκης στην Ιταλία

Γαλλία: Άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, τέλος στην υποχρέωση χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους  

Τέλος στην υποχρέωση χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας: η Γαλλία θα ξαναβρεί μια σχεδόν φυσιολογική ζωή χάρη στην ταχύτερη βελτίωση, απ’ ό,τι προβλεπόταν, της υγειονομικής κατάστασης.

Από τις 20 Ιουνίου, στις 06.00 το πρωί τοπική ώρα, οι Γάλλοι θα μπορούν, επομένως, να βγαίνουν χωρίς περιορισμούς για πρώτη φορά από την εφαρμογή, πριν από οκτώ μήνες, των πρώτων απαγορεύσεων κυκλοφορίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Η απελευθέρωση αυτή λαμβάνει χώρα πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία της 30ης Ιουνίου, διότι «η κατάσταση βελτιώνεται ταχύτερα απ’ όσο ελπίζαμε», ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Η Γαλλία ακολουθεί το παράδειγμα διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, όπως το Βέλγιο, την ώρα που άλλες, μεταξύ αυτών η Γερμανία και η Ισπανία, προσανατολίζονται προς μια σταδιακή άρση της χρήσης της μάσκας.

«Είναι φυσιολογικό το ότι προσαρμόζουμε τα μέτρα μας», εξήγησε ο Καστέξ, επισημαίνοντας πως η γενική υποχρέωση χρήσης της μάσκας θα αρθεί στους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα παραμείνει σε ισχύ στους κλειστούς χώρους (εμπορικά καταστήματα, γραφεία, συγκοινωνίες…).

Στους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει εντούτοις να φορούν οι πολίτες τη μάσκα «όταν συναθροίζονται και όταν βρίσκονται σε χώρο με συνωστισμό, σε μια ουρά αναμονής, σε μια αγορά ή στις κερκίδες ενός σταδίου», σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό.

«Συνεχίστε, συνεχίστε» να εμβολιάζεστε

Ο Ζαν Καστέξ έκανε τις ανακοινώσεις αυτές τέσσερις ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές, που αναμένονται δύσκολες για την προεδρική πλειοψηφία του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της ορθότητας της στρατηγικής εξόδου από την κρίση, που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Απριλίου και που «ορισμένοι έβρισκαν πολύ σύντομη και όχι αρκετά συνετή».

Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις μολύνσεις που μειώθηκαν στα 3.200 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020 και για το ότι λιγότεροι από 2.000 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Αυτή η ξεκάθαρη βελτίωση εξηγείται, σύμφωνα με τον ίδιο, από «την κινητοποίηση των Γάλλων», όπως επίσης από την «επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας» με περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν λάβει μια πρώτη δόση.

Πρέπει «να συνεχίσουμε, να συνεχίσουμε, να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε», προέτρεψε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, ορίζοντας τρεις στόχους για τα τέλη Αυγούστου: 40 εκατομμύρια Γάλλοι να έχουν εμβολιαστεί με μια πρώτη δόση, 35 εκατομμύρια να έχουν πλήρως εμβολιαστεί και το 85% των άνω των 50 ετών και των ενηλίκων με υποκείμενα νοσήματα να έχει λάβει μια πρώτη δόση.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα