Top

Πώς εξηγούν οι ειδικοί τη μικρή μείωση κρουσμάτων ένα μήνα μετά το lockdown

Οι νεότερες εξελίξεις του ιού στη χώρα μας.

Parallaxi
πώς-εξηγούν-οι-ειδικοί-τη-μικρή-μείωση-684960
Parallaxi

Αρκετά μειωμένα εμφανίζονται τα νέα κρούσματα του Σαββάτου, με 1.383 μολύνσεις να καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα.

305 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και 260 στην Αττική.

Ωστόσο υψηλοί – αν και μειωμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες – παραμένουν οι αριθμοί τόσο των ημερήσιων θανάτων όσο και των διασωληνωμένων, γεγονός που αποδεικνύει ότι είμαστε μακριά ακόμα από οποιαδήποτε άρση των περιοριστικών μέτρων.

Μετά από αρκετές μέρες, πάντως, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έχει πέσει κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 600.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 1383 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 114568, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

4981 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 30207 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

594 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 171 (28.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 641 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2902 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1156 (39.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα – 305 στη Θεσσαλονίκη, 260 στην Αττική

Πώς εξηγούν οι ειδικοί τη μικρή μείωση κρουσμάτων ένα μήνα μετά το lockdown

Έντονος παραμένει ο προβληματισμός στους επιστήμονες που βλέπουν δύο μόλις ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας ολόκληρος μήνας lockdown στη χώρα (ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου) τα κρούσματα κορονοϊού και ο αριθμός των νοσηλευόμενων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι θάνατοι έχουν παγιωθεί σε αποκαρδιωτικούς αριθμούς. Η επιπέδωση λοιπόν των στοιχείων που αναμένουν ειδικοί και κυβέρνηση γίνεται πράξη με αργούς ρυθμούς, γεγονός που δεν επιτρέπει να περάσει η χώρα στο επόμενο βήμα. Ποιo είναι αυτό; Η άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων κυρίως με γνώμονα την οικονομία.

Τα στοιχεία από την αρχή του lockdown μέχρι και σήμερα έχουν ως εξής:

Κρούσματα 09-15/11: Μέσος όρος 2.502 16-22/11: Μέσος όρος 2.492. 23-29/11: Μέσος όρος: 1.807

Την εβδομάδα που διανύουμε ο μέσος όρος είναι μέχρι στιγμής 1.726 κρούσματα

Νοσηλευόμενοι

04/11: 1.503 11/11: 2.513 20/11: 4.079 23/11: 4.443

Η ερμηνεία του «πινγκ-πονγκ» και η διασπορά κρουσμάτων

Μία πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος, είναι ότι λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές «πινγκ-πονγκ» μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς, εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας. Τι σημαίνει αυτό; Όπως διευκρίνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή, ξεσπά μία συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μία κλειστή δομή, που λειτουργεί ως μία πηγή υπερμετάδοσης και έχει ως αποτέλεσμα την διασπορά μέσα στα σπίτια όλων αυτών των ανθρώπων, στις οικογένειές τους. «Δυστυχώς, ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει κάθε στιγμή χαλάρωσης ή αφηρημάδας μας», υπενθύμισε η ίδια και πρόσθεσε:

«Η αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας αποτελεί έναν μαραθώνιο. Ναι, διανύουμε ένα μαραθώνιο και έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πιθανότατα και πολλές ανηφόρες μέχρι τον τερματισμό. Όσοι έχουν τρέξει μαραθώνιο, γνωρίζουν καλά ότι ο αγώνας θέλει οργάνωση, στρατηγική, πειθαρχία και καλή προετοιμασία. Χρειάζεται συγκέντρωση και στοχοπροσήλωση σε πολλές μικρές νίκες, χιλιόμετρο-χιλιόμετρο. Και βέβαια, είναι πάντα πιο εύκολο όταν κάνεις τον αγώνα μαζί με άλλους που έχουν τον ίδιο στόχο με εσένα. Για αυτό και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα».

Αν και αποτελεί επίπονη διαδικασία, σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, όταν «φτάσει κανείς στον τερματισμό είναι απερίγραπτη η χαρά της υπέρβασης, γιατί έχει επιτευχθεί ένας στόχος που ξεπερνά τις δυνατότητές μας. Και δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι και η πανδημία έχει ξεπεράσει τις αντοχές όλων μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Αυτό είναι το σχέδιο για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα

Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού. Σήμερα ο Πρωθυπουργός μαζί με τους συνεργάτες του είχε τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της χώρας μας για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, με προτεραιότητα στους υγειονομικούς, τους οίκους ευγηρίας και τις ευπαθείς ομάδες.

Στόχος είναι το εμβόλιο να έχει χορηγηθεί μέχρι τον Ιούνιο στο 50% του πληθυσμού.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου στο MEGA Σαββατοκύριακο, «τρεις ημέρες μετά την έγκριση του εμβολίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί».

Ραντεβού με sms, Ίντερνετ και τηλέφωνο

Η άυλη συνταγoγράφηση της ΗΔΙΚΑ, αναμένεται να λειτουργήσει σαν ψηφιακή λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «όσοι έχουν ήδη εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα email και μήνυμα στο κινητό τους, για εμβολιασμό στο κοντινότερο εμβολιαστικό κέντρο σε καθορισμένη ημέρα και ώρα. Εφόσον πατήσουν την επιλογή «αποδοχή» το ραντεβού θα έχει καταχωρηθεί».

Εναλλακτικά, καταχωρώντας τον ΑΜΚΑ τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolia.gov.gr, οι πολίτες θα μπορούν να διαπιστώνουν εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και να κλείνουν το ραντεβού τους, ενώ θα λειτουργήσει και ειδικό τηλεφωνικό κέντρο.

«Δεν έχουμε άλλον τρόπο να πολεμήσουμε την πανδημία. Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι!» τόνισε μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» η επικεφαλής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου.

Τηλεδιάσκεψη για τον εμβολιασμό

Σε όλη τη χώρα οργανώνονται 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν σε δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα, με δυνατότητα ταυτόχρονου εμβολιασμού 9 πολιτών.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και η εκπαίδευση των περισσότερων από 2.000 νοσηλευτών που θα τα στελεχώσουν. Το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, εξετάστηκε σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Κρίσιμο «στοίχημα» η εμπιστοσύνη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου για το εμβόλιο στις 29 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πως οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα περάσουν τα σύνορα της χώρας μας τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιτροπή αξιολόγησης ακολουθεί μεν fast-track διαδικασίες, αλλά χωρίς να ενδίδει σε «εκπτώσεις».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου «κανείς δεν θα τολμούσε να αρχίσει εμβολιασμό εάν το εμβόλιο δεν ήταν ασφαλές».

Για να χτιστεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» κρίνεται απαραίτητο να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού.

«Για να έχουμε ανοσία θα πρέπει να περάσει περίπου ένα εξάμηνο» υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είναι ένα κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζει μία δυναμική ενημερωτική καμπάνια που θα δίνει απαντήσεις σε όλες τις απορίες και αμφιβολίες.

Ελλάδα: Στο 7,2% η θετικότητα σήμερα 5/12- Πόσα τεστ έγιναν

Στο 7,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό θετικότητας με βάση τους μοριακούς ελέγχους το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Αναλυτικότερα, σε διάστημα 24 ωρών διενεργήθηκαν 19.092 μοριακοί έλεγχοι και 8.547 rapid test.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1383, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 114568 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 52.8% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 98, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2902 θάνατοι.Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 594 (71.2% άνδρες).

Μόσιαλος για εμβόλιο κορωνοϊού: Τι ισχύει για τα παιδιά – Γιατί δεν θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό

Σε νέα του ανάλυση ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί τι ισχύει με τον κορωνοϊό και τα παιδιά, αλλά και γιατί είναι σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

«Τα δεδομένα στηρίζουν πως τα παιδιά και οι νέοι έχουν εξαιρετικά χαμηλότερο κίνδυνο από τη νόσο του Covid-19, για σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με τους ενήλικες», αναφέρει ο κ. Μόσιαλος και στοιχεία από την Ισπανία δείχνει ότι τα ποσοστά θνητότητας στις παιδικές ηλικίες είναι χαμηλά.

«Όμως οι μελέτες επίσης έχουν δείξει πως τα παιδιά, παρότι μπορεί και να περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά ή και με πολύ ελαφρά συμπτώματα, μεταδίδουν τη νόσο. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι», τονίζει ο κ. Μόσιαλος και συνεχίζει εξηγώντας τους τρεις λόγους για τους οποίους τα παιδιά δεν θα είναι στις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό σε όλες τις χώρες:

Μη επαρκείς ποσότητες εμβολίων: Οι οδηγίες που έχουν βγάλει οι χώρες εστιάζουν στους μεγαλύτερους, και συνήθως για τους ενήλικες άνω των 50 και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δεδομένου πως το πρώτο διάστημα του 2021, δεν θα έχουμε επαρκείς δόσεις του εμβολίου για όλους, τα μικρά παιδιά (0-10) βάσει του εξαιρετικά χαμηλού ρίσκου, δεν θα εμβολιαστούν άμεσα.

Εξαιρετικά μικρές επιπτώσεις σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ: οι μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά, ειδικά κάτω των 10 ετών έχουν ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά με τη νόσο του Covid-19.

Μη επαρκή στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές αρχικά για τα μεγαλύτερα παιδιά (10- 17): Οι κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων σε παιδιά ξεκίνησαν από τον Οκτώβρη, όταν η Pfizer έλαβε άδεια και επέκτεινε την κλινική δοκιμή και σε μικρό αριθμό παιδιών 12-17 ετών. Οι μελέτες βέβαια συνεχίζονται. Η Moderna επίσης έλαβε άδεια να επεκτείνει τις κλινικές δοκιμές σε 3000 παιδιά 12-17 ετών. Μέχρι τέλος τους 2021 θα έχουμε μάλλον περισσότερα εμβόλια και θα έχουμε και τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 10-17 ετών. Ολόκληρη η ανάλυση του Ηλία Μόσιαλου για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και τα παιδιά:

«Τα δεδομένα στηρίζουν πως τα παιδιά και οι νέοι έχουν εξαιρετικά χαμηλότερο κίνδυνο από τη νόσο του Covid-19, για σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με τους ενήλικες. Η θνητότητα από Covid-19 στα παιδιά κάτω των 10 ετών προσεγγίζει το μηδέν. Για παράδειγμα στην Ισπανία, μέχρι τις 24 Νοεμβρίου τα ποσοστά θνητότητας για παιδιά 0-9 ετών ήταν 0.01%, για τους 10-19 ετών ήταν 0.02%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστά για τις ηλικίες 60-69 ανέρχεται στο 5%.

Όμως οι μελέτες επίσης έχουν δείξει πως τα παιδιά, παρότι μπορεί και να περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά ή και με πολύ ελαφρά συμπτώματα, μεταδίδουν τη νόσο. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι. Καθόσον γνωρίζουμε τα παιδιά δεν θα είναι στις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό σε όλες τις χώρες, κυρίως για τρεις λόγους

Μη επαρκείς ποσότητες εμβολίων: Οι οδηγίες που έχουν βγάλει οι χώρες εστιάζουν στους μεγαλύτερους, και συνήθως για τους ενήλικες άνω των 50 και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δεδομένου πως το πρώτο διάστημα του 2021, δεν θα έχουμε επαρκείς δόσεις του εμβολίου για όλους, τα μικρά παιδιά (0-10) βάσει του εξαιρετικά χαμηλού ρίσκου, δεν θα εμβολιαστούν άμεσα.

Εξαιρετικά μικρές επιπτώσεις σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ: οι μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά, ειδικά κάτω των 10 ετών έχουν ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά με τη νόσο του Covid-19.

Μη επαρκή στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές αρχικά για τα μεγαλύτερα παιδιά (10-17): Οι κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων σε παιδιά ξεκίνησαν από τον Οκτώβρη, όταν η Pfizer έλαβε άδεια και επέκτεινε την κλινική δοκιμή και σε μικρό αριθμό παιδιών 12-17 ετών. Οι μελέτες βέβαια συνεχίζονται. Η Moderna επίσης έλαβε άδεια να επεκτείνει τις κλινικές δοκιμές σε 3000 παιδιά 12-17 ετών. Μέχρι τέλος τους 2021 θα έχουμε μάλλον περισσότερα εμβόλια και θα έχουμε και τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 10-17 ετών

Σύμφωνα με τις οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα παιδιά δεν θα λάβουν ακόμα το εμβόλιο:

  • εκτός εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
  • εκτός εάν εργάζονται/ συμβιώνουν με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Με ακούτε να αναφέρομαι συχνά στην ψυχική υγεία των παιδιών. Τα παιδιά σαν ηλικιακή ομάδα βάλλονται λιγότερο από τον νέο κορωνοϊό αλλά επιβαρύνονται διαφορετικά: βιώνουν την πανδημία με απουσία από το σχολικό περιβάλλον, και μέσω μιας πρωτόγνωρης κοινωνικοποίησης με τους συνομήλικους ή τα μέλη της οικογένειας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Για αυτό και, όπως ανέφερα, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι: όχι μόνο για να προστατευόμαστε από το να κολλήσουμε τον ιό από τα παιδιά μας, αλλά και για να τους δώσουμε την ευκαιρία να επιστρέψουν στις εκπαιδευτικές και αθλητικές τους δραστηριότητες, τις παρέες και τους φίλους τους».

Σταδιακή άρση του lockdown: Ανοίγουν τη Δευτέρα τα εποχικά καταστήματα

Με τα κρούσματα να παραμένουν υψηλά παρά το lockdown, η άρση των μέτρων θα γίνει με αργά αλλά σταθερά βήματα.

Το πρώτο βήμα θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα με το άνοιγμα των συνολικά 110 εποχικών καταστημάτων. Θα δώσουν έναν εορταστικό τόνο στις γειτονιές ωστόσο θα λειτουργήσουν υπό αυστηρά μέτρα.

Οι πολίτες θα μπορούν να τα επισκεφθούν στέλνοντας SMS στο 13033 με τον κωδικό 2, ή με χειρόγραφη άδεια μετακίνησης. Τα εποχικά καταστήματα θα λειτουργούν από τις 07:00 έως τις 20:30, ενώ στο εσωτερικό τους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και επιτρέπονται τέσσερα άτομα στα 100 τ.μ.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός αμέσως μετά προβλέπει το άνοιγμα:

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου

  • Κομμωτήρια
  • Κέντρα Αισθητικής

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

  • Καταστήματα παιχνιδιών
  • Βιβλιοπωλεία
  • Ανθοπωλεία

«Mπλόκο» στις μετακινήσεις

Λόγω του ιικού φορτίου που παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Mega Σαββατοκύριακο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο χριστουγεννιάτικων αποδράσεων.

Το σενάριο του ανοίγματος της εστίασης φαίνεται να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για φαινόμενα συνωστισμού σε μπαρ και εστιατόρια. Πιθανή ημερομηνία με την έναρξη των εμβολιασμών.

Σε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με συναρμόδιους υπουργούς και επιστήμονες αποφασίστηκε όταν τα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς θα είναι μικρά αλλά σταθερά και πάντα βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων.

Χωρίς χριστουγεννιάτικα χωριά και οικογενειακές βόλτες οι φετινές γιορτές

Οι χαρούμενες οικογενειακές βόλτες στα χριστουγεννιάτικα πάρκα δεν θα είναι πάρα μία ανάμνηση για τις φετινές γιορτές.

Κλειστά τα χριτουγεννιάτικα χωριά

Τα δημοφιλή πάρκα για μικρούς και μεγάλους θα παραμείνουν κλειστά με τους δήμους να στολίζουν εντυπωσιακά τα κέντρα των πόλεων έχοντας την προσμονή η επόμενη χρονιά να φέρει ξανά την κανονικότητα.

Ο μύλος των Ξωτικών στα Τρικαλα φέτος δεν θα στηθεί. Με τον δήμαρχο Τρικάλων να τονίζει πως έχουν προγραμματιστεί κάποιες ψηφιακές εκδηλώσεις.

Ίδια τύχη θα έχει και η Ονειρούπολη στη Δράμα. Η πόλη δοκιμάζεται εδώ και καιρό από υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Με οδηγό την υγεία το Χριστουγεννιάτικο Χωρίο του Κόσμου στην Κατερίνη θα είναι φετος ψηφιακό και μάλιστα πρώτο στην Ελλάδα.

Το 2020 αναμφισβήτητα θα μείνει στην ιστορία… Οι επιπτώσεις του Covid-19 θα κάνουν όλους μας να γιορτάσουμε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο τα φετινά Χριστούγεννα…

Αυτά τα Χριστούγεννα οφείλουμε να έχουμε ως γνώμονα την ατομική ευθύνη για διασφαλίσουμε την υγεία τόσο την δίκη μας όσο και των συνανθρώπων μας.

Κορονοϊός: Χιλιάδες έλεγχοι σε όλη τη χώρα – Τα πρόστιμα έπεσαν “βροχή”

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, Δημοτική Αστυνομία, Σ.ΕΠ.Ε. και Ε.Α.Δ.) διενήργησαν την Παρασκευή, 04.12.2020 συνολικά 50.203 ελέγχους και κατέγραψαν 1.439 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 456.400€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε τρεις (3) επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (49.647).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

  • Μη χρήση μάσκας
  • Μη τήρηση ειδικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων
  • Μη νόμιμη μετακίνηση (πεζοί και οχήματα)

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

α) Από την ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν τέσσερα (4) άτομα και επιβλήθηκαν συνολικά, διοικητικά πρόστιμα 13.100€

στο κέντρο της Αθήνας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με παράνομα τυχερά παίγνια, το οποίο λειτουργούσε κατά παράβαση των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

β) Η ΕΛ.ΑΣ., στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Ηπείρουεπέβαλλε συνολικά τρεις (3) κυρώσεις αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε καφέ για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

γ) Στο Δήμο Αθηναίων (ΚΤΕΛ) επιβλήθηκαν πέντε (5) διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500€ (5×300€) για μη χρήση μάσκας σε φυσικά πρόσωπα, ενώ επίσης, για την ίδια παράβαση επιβλήθηκαν σε λαϊκή αγορά στο Δήμο Πειραιώς δύο (2) διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ (2×300€).

Ξεκινούν τη Δευτέρα εντατικοί έλεγχοι από μικτά κλιμάκια της Αστυνομίας και του Δήμου Νάουσας

Εντατικοί έλεγχοι, με μικτά κλιμάκια της Αστυνομίας και του Δήμου Νάουσας, για την ορθή τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, ξεκινούν από τη Δευτέρα στην πόλη και στις Τοπικές Κοινότητες, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων και μια σειρά μέτρων και ενεργειών αποφασίστηκαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει στοχευμένους ελέγχους και συστάσεις από τα μικτά κλιμάκια σε χώρους πιθανής μετάδοσης του κορονοϊού όπως πάρκα, λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ, τράπεζες κτλ. Όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος “από την ερχόμενη εβδομάδα θα οριστούν διοικητικοί υπάλληλοι του δήμου Νάουσας που θα ασκούν καθήκοντα Δημοτικής Αστυνομίας (σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει αυτήν την δυνατότητα), οι οποίοι θα συνδράμουν στο έργο της Αστυνομίας”.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η επιπλέον ενίσχυση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξυπηρετούνται ακόμη περισσότεροι πολίτες, καθώς και η επιπλέον υποστήριξη του συσσιτίου της Ιεράς Μητρόπολης. Όπως επεσήμανε ο κ. Καρανικόλας “τα έξοδα που θα δαπανούνταν για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα διατεθούν σε έργα κοινωνικής σημασίας και στην υποστήριξη του Νοσοκομείου”.

Παράλληλα, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι από την επόμενη εβδομάδα αναστέλλεται η δια ζώσης εξυπηρέτηση των δημοτών από όλες τις υπηρεσίες του δήμου, καθώς ενισχύονται επιπλέον οι δυνατότητες ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των δημοτών από υπηρεσίες όπως είναι το ΚΕΠ (MyKEPlive.gr), το σύστημα ηλεκτρονικών αιτημάτων Φιλώτας” και το gov.gr, ενώ πρόσθεσε πως θα τεθεί άμεσα στην διάθεση των πολιτών άλλη μια ψηφιακή υπηρεσία, μέσω της ιστοσελίδας του δήμου, με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ψηφιακά ραντεβού (υπηρεσία e-ραντεβού).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν σε κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων, δωρεάν rapid tests, μέσω της διαδικασίας drive – through, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ/ ΑΠΕ ΜΠΕ/ SKAI/ MEGA/  iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα