Επικαιρότητα

Πότε θα ονομαστούν τα Σκόπια «Βόρεια Μακεδονία» – Το χρονοδιάγραμμα μετά τη συμφωνία

Τα απαραίτητα βήματα για να «κλειδώσει» η επίσημη αλλαγή ονόματος.

Parallaxi
πότε-θα-ονομαστούν-τα-σκόπια-βόρεια-μ-334094
Parallaxi

Πραγματοποιήθηκε χθες στις Πρέσπες η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια σχετικά με την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά ό, τι συμφωνήθηκε.

Διαβάστε σχετικά: Το τελευταίο χωριό πριν τα Σκόπια

Πιο συγκεκριμένα, ως κρίσιμες ημερομηνίες, μετά και την υπογραφή, ορίζονται:

Μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα των Σκοπίων από τον Ζόραν Ζάεφ και να κυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή της γειτονικής χώρας. Από την ελληνική πλευρά, η χώρα μας θα πρέπει να ενημερώσει ΕΕ και ΝΑΤΟ ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» στους δύο οργανισμούς υπό την αίρεση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Στις 11 και 12 Ιουλίου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στη “Βόρεια Μακεδονία” υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης. Επίσης κατά τον μήνα Ιούλιο, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα πρέπει να ενημερώσει με επιστολή του τον ΟΗΕ ότι η χώρα του θα εκπροσωπείται με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Το ίδιο διάστημα, αναμένεται η προκήρυξη δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα με θέμα την ονομασία.

Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, αναμένεται πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα στα Σκόπια, εφόσον αποφασιστεί.

Τον Οκτώβριο, θα πρέπει ο Ζόραν Ζάεφ να συγκεντρώσει τα 2/3 της Βουλής για να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση.

Μέχρι το τέλος του 2018, η ελληνική Βουλή θα πρέπει να κυρώσει τη συμφωνία και την ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί τόσοι πολλοί αντιδρούν στη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων για το Μακεδονικό;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα