Top

ΠΟΥ: Η πανδημία “εξαπλώνεται και επιταχύνεται στην Αφρική”

Αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.

Parallaxi
που-η-πανδημία-εξαπλώνεται-και-επιτα-752070
Parallaxi

corona

Το τρίτο κύμα των κρουσμάτων Covid-19 “εξαπλώνεται και επιταχύνεται” στην Αφρική με τα παραλλαγμένα στελέχη, προειδοποίησε σήμερα το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ήπειρο, ζητώντας αύξηση της προμήθειας εμβολίων.

Ο αριθμός των “κρουσμάτων αυξάνεται κατά 22% εβδομαδιαίως” στο σύνολο της ηπείρου, δήλωσε με ανησυχία η δρ Ματσιντίσο Μοέτι, διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Η αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση για την ενίσχυση των παραδόσεων των εμβολίων: “Η Αφρική χρειάζεται αυτές τις δόσεις εδώ και τώρα για να αναχαιτίσει το τρίτο κύμα”.

“Σχεδόν 12 εκατομμύρια άνθρωποι είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι αλλά αυτό αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του πληθυσμού” της ηπείρου διευκρινίζει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωση.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ναμίμπια και η Ουγκάντα έχουν καταγράψει τον μεγαλύτερό τους αριθμό εβδομαδιαίων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με του ΠΟΥ, αυτή η αύξηση εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις πιο ψυχρές καιρικές συνθήκες για την εποχή στο νότιο τμήμα της Αφρικής και την εξάπλωση πιο μεταδοτικών μεταλλαγμένων στελεχών.

Ο ΠΟΥ Αφρική σημείωσε επίσης μια επιτάχυνση του εμβολιασμού στην ήπειρο, με περισσότερες από 5 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών, σε σχέση με έναν εβδομαδιαίο μέσο όρο 3,5 εκατομμυρίων δόσεων κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων.

ΕΜΑ: Τον Ιούλιο η απόφαση για χρήση του εμβολίου της Moderna σε εφήβους 12-17 ετών

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση της αίτησης για επέκταση της χρήσης του εμβολίου για την COVID19, της Moderna, στους νέους ηλικίας από 12 μέχρι 17 ετών, ανέφερε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΕΜΑ, Νοέλ Γουατιόν κατά την τακτική συνέντευξη τύπου για τα εμβόλια και τις θεραπείες. Τα αποτελέσματα αναμένονται τον Ιούλιο σημείωσε.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι το εμβόλιο έχει ήδη λάβει έγκριση για τις ηλικίες 18 ετών και άνω, τον περασμένο Ιανουάριο και τόνισε ότι το ζήτημα των παραλλαγών είναι κάτι το οποίο παρακολουθεί στενά ο ΕΜΑ.

“Προς το παρόν φαίνεται ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί προστατεύουν από όλα τα στελέχη τα οποία κυριαρχούν στην ΕΕ, αλλά χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση”, υπογράμμισε ο κ. Γουατιόν.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι τέσσερα εμβόλια βρίσκονται στη διαδικασία της κυλιόμενη αξιολόγησης. Πρόκειται για τα: Curevac, Novavax, Sinovac και Sputnik, ενώ δεν έχουν κατατεθεί αιτήσεις για έγκριση.

“Γνωρίζουμε την πιθανότητα της χρήσης δύο διαφορετικών εμβολίων στα κράτη-μέλη” επισήμανε ο Mάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της Στρατηγικής εμβολιασμού, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχτεί επιτυχημένη στο παρελθόν.

“Έχουμε ωστόσο περιορισμένες αποδείξεις όσον αφορά στα εμβόλια του κορονοϊού , αλλά κάποιες αρχικές μελέτες έδειξαν ότι πράγματι ότι η απάντηση μοιάζει να είναι ικανοποιητική” προσέθεσε.

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων εδώ και τέσσερις μήνες

Τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων της Covid-19 μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 11.007 νέες μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό, ενώ χθες ήταν 9.055. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε επίσης, στους 19 σήμερα, από 9 την Τετάρτη.

Αφγανιστάν: Σε καραντίνα το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ λόγω έκρηξης κρουσμάτων της Covid-19 μεταξύ των υπαλλήλων  

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έθεσε σε αυστηρή καραντίνα το προσωπικό της, μετά τον εντοπισμό μιας μεγάλης εστίας της Covid-19 μεταξύ των υπαλλήλων της, εν μέσω της επιχείρησης αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με ένα εσωτερικό υπόμνημα, 114 εργαζόμενοι στη διπλωματική αποστολή προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό και «τέθηκαν σε απομόνωση». Ένας υπάλληλος πέθανε ενώ για πολλούς άλλους είναι σε εξέλιξη η ιατρική αξιολόγηση.

«Οι μονάδες εντατικής θεραπείας του στρατιωτικού νοσοκομείου είναι γεμάτες, αναγκάζοντας τις υγειονομικές μονάδες μας να οργανώσουν προσωρινούς θαλάμους Covid-19 εντός του συγκροτήματος» της πρεσβείας «για να νοσηλευτούν οι ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο», αναφέρει αυτό το έγγραφο.

Όλο το προσωπικό της διπλωματικής αποστολής τίθεται κατά συνέπεια σε καραντίνα εντός του συγκροτήματος. Επιτρέπεται στους διπλωμάτες και τους εργαζόμενους να βγουν έξω, ο καθένας μόνος του, για να ψωνίσουν τρόφιμα ή να ασκηθούν. Η πρεσβεία προειδοποίησε ότι όποιος δεν τηρήσει τους περιορισμούς θα υποστεί κυρώσεις, για παράδειγμα θα εκδιωχθεί από την αποστολή «με την πρώτη διαθέσιμη πτήση».

Σύμφωνα πάντα με αυτό το εσωτερικό υπόμνημα το 95% των κρουσμάτων καταγράφεται μεταξύ προσώπων που δεν είχαν εμβολιαστεί πλήρως ακόμη. Η πρεσβεία προέτρεψε τους εργαζομένους της να εμβολιαστούν, σημειώνοντας πάντως ότι πάνω από το 90% των ντόπιων υπαλλήλων έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Τον Απρίλιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διατάξει την αποχώρηση του μη αναγκαίου προσωπικού της πρεσβείας από το Αφγανιστάν, λόγω της αύξησης της βίας και των κινδύνων που αντιμετώπιζαν στην Καμπούλ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε εξάλλου να αποσύρει όλους τους Αμερικανούς στρατιώτες από το Αφγανιστάν, το αργότερο μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Κορονοϊός: Νέα χαλάρωση στην Ευρώπη – Στο χάος Αργεντινή και Κολομβία

Πορτογαλία: Απαγορεύτηκε η είσοδος-έξοδος στη Λισαβόνα λόγω αύξησης των κρουσμάτων

Σε αντίθεση με τη χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να απαγορεύσει την είσοδο και την έξοδο από την περιοχή της Λισαβόνας τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο η αύξηση των κρουσμάτων Covid να επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα.

“Πρόκειται για ένα επιπλέον μέτρο, που δεν είχε προβλεφθεί, όμως η κυβέρνηση το έλαβε για να περιορίσει την αύξηση του δείκτη επίπτωσης στο εσωτερικό της μητροπολιτικής περιοχής της Λισαβόνας”, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα.

Συγκεκριμένα, και μέχρι νεωτέρας, οι μη απαραίτητες μετακινήσεις από και προς την πρωτεύουσα και τα προάστιά της θα απαγορεύονται από την Παρασκευή το βράδι έως τη Δευτέρα το πρωί, είπε, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου.

Η Πορτογαλία κατέγραψε μία ημέρα πριν 1.350 νέα κρούσματα κορονοϊού σε διάστημα 24 ωρών, ο μεγαλύτερος ημερήσιος απολογισμός από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σήμερα, η Γενική Διεύθυνση Υγείας ανέφερε επιπλέον 1.233 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων περισσότερες από 800 στην περιοχή της Λισαβόνας και την κοιλάδα του Τάγου.

“Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί”, παραδέχθηκε η Βιέιρα ντα Σίλβα εξηγώντας πως η κυβέρνηση αναμένει ακριβέστερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση, ιδίως σε ό,τι αφορά τον ρόλο της παραλλαγής Δέλτα.

Κύπρος : 65 νέα κρούσματα – Δεν καταγράφηκε θάνατος από Covid-19 το τελευταίο 24ωρο  

Άλλα 65 νέα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, ενώ δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 το τελευταίο 24ωρο και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό στην Κύπρο παραμένει 374. Εξάλλου 41 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 15 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 34.157 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,19%, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Κύπρο είναι 73.444.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα