Διεθνή

Ο ΠΟΥ συνιστά σε ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τα ταξίδια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία σε όλο τον κόσμο

Parallaxi
ο-που-συνιστά-σε-ευπαθείς-ομάδες-να-απο-850090
Parallaxi
Πηγή: Unsplash

Τα άτομα που κινδυνεύουν από τον νέο κορονοϊό, περιλαμβανομένων των άνω των 60 ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια, συνέστησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την εμφάνιση της νέας ανησυχητικής παραλλαγής Όμικρον.

«Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους», γράφει ο ΠΟΥ στις νέες ταξιδιωτικές συστάσεις του.

Γενικότερα, ο ΠΟΥ καλεί όλους τους ταξιδιώτες να «παραμένουν σε επιφυλακή», να εμβολιάζονται και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες δημόσιας υγείας, όποια κι αν είναι η εμβολιαστική κατάστασή τους, μεταξύ άλλων να χρησιμοποιούν μάσκες, να σέβονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να αποφεύγουν τους χώρους με συνωστισμό και κακό εξαερισμό.

Την ίδια ώρα, αυτός ο οργανισμός, με έδρα τη Γενεύη, τις συστάσεις του οποίου δεν ακολουθούν πάντα τα 194 κράτη μέλη του, προειδοποιεί ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων.

«Οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διεθνή διασπορά και θα επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Επιπλέον, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες υγειονομικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποθαρρύνοντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα προσδιορισμού αλληλουχίας», τονίζει ο ΠΟΥ στο τεχνικό έγγραφο.

«Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιβατών πριν από το ταξίδι και/ή κατά την άφιξή τους και τη χρήση τεστ SARS-COV-2 ή την επιβολή καραντίνας σε διεθνείς ταξιδιώτες, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων», λέει ο ΠΟΥ στις ταξιδιωτικές συστάσεις του.

Τουλάχιστον 56 χώρες έχουν ανακοινώσει έως τις 28 Νοεμβρίου την εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων που στοχεύουν στο να καθυστερήσουν την εισαγωγή της Όμικρον, σημείωσε ο Οργανισμός.

«Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά με τους κινδύνους, χρονικά περιορισμένα και πρέπει να εφαρμόζονται με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των επιβατών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών», γράφει ο ΠΟΥ.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι «τα απαραίτητα διεθνή ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών και έκτακτης ανάγκης ταξιδιών, των επαναπατρισμών και των αερομεταφορών ειδών πρώτης ανάγκης, πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα».

Ο γγ του ΟΗΕ ζητά ένα σχέδιο για τον “παγκόσμιο εμβολιασμό” ώστε να μπει τέλος στην πανδημία

«Μόνο ένα σχέδιο παγκόσμιου εμβολιασμού μπορεί να βάλει τέλος στην πανδημία και σε μια άδικη και ανήθικη κατάσταση» επανέλαβε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος εδώ και μήνες ζητά μια συντονισμένη και ισότιμη απάντηση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην Covid-19.

«Παρά την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων σε χρόνο ρεκόρ, είχαμε περισσότερους θανάτους το 2021 παρά το 2020» και «η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες», σχολίασε ο Γκουτέρες κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 και της Κίνας, που φέτος διεξάγεται διαδικτυακά.

«Ο κάθε άνθρωπος, παντού στον κόσμο, πρέπει να έχει πρόσβαση στα εμβόλια, τα τεστ και τις θεραπείες για την Covid-19», επέμεινε. «Όλο το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών στηρίζει τη στρατηγική εμβολιασμού που καθόρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στόχος του οποίου είναι να εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού κάθε χώρας μέχρι το τέλος της χρονιάς και το 70% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο 12 χώρες μεσαίου εισοδήματος, 27 ανώτερου εισοδήματος και 71 πολύ υψηλού εισοδήματος έχουν περάσει το όριο του 40%. Καμία από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν το έχει φτάσει ακόμη.

Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και 4,15 δισεκ. είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την Covid-19, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του Οργανισμού.

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται στην Ολλανδία

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού εξαπλώνεται στην Ολλανδία, αφότου έφτασε εκεί πριν από 11 ημέρες, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της χώρας (RIVM).

Η παραλλαγή εντοπίστηκε πρώτα στην Ολλανδία στις 19 Νοεμβρίου, προτού δύο πτήσεις φθάσουν εκεί από τη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα, επιβάτες των οποίων τη μετέφεραν, γνωστοποίησε νωρίτερα το RIVM.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σε πτήσεις από το Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέιπταουν που έφθασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, στις 26 Νοεμβρίου, έφεραν τον ιό, έχει αναφερθεί.

Ιταλία: 12.764 κρούσματα κορονοϊού, 89 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο – Από τις 15 Δεκεμβρίου υποχρεωτικός εμβολιασμός εκπαιδευτικών, αστυνομικών και στρατιωτικών

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 12.764 περιστατικά κορονοϊού, με 89 θανάτους. Από την αρχή της πανδημίας, στην χώρα οι μολύνσεις είναι 5.028.547 και 133.828 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Συνολικά, σήμερα πραγματοποιήθηκαν 719.972 διαγνωστικά τεστ, το 1,8% από τα οποία προέκυψε θετικό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ιταλίας οι ασθενείς με Covid-19 είναι 683, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 5.227.

Στο μεταξύ, μετά τη Ρώμη και το Μιλάνο, αποφασίσθηκε και στο Τορίνο ότι στους δρόμους του κέντρου της πόλης και σε όλους τους ανοικτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά προστατευτική μάσκα.

Η κυβέρνηση Ντράγκι, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, παρά τις αντίθετες αρχικές προθέσεις, τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει επί του παρόντος στην αλλαγή του κανονισμού για τα σχολεία. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, για την ενεργοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, σε κάθε τάξη δεν θα αρκεί να υπάρχει ένα κρούσμα Covid-19, αλλά παραμένει σε ισχύ ο κατώτατος αριθμός των τριών κρουσμάτων.

Επιβεβαιώνεται, τέλος, ότι από τις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του εκπαιδευτικού προσωπικού και των διοικητικών υπαλλήλων που εργάζονται στα σχολεία, των μελών των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων και του διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων. Οι υγειονομικοί, στην Ιταλία, είναι ήδη υποχρεωμένοι να εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού.

Ρωσία: Σε καραντίνα 14 ημερών όσοι φθάνουν από χώρες με την παραλλαγή Όμικρον

Οι πολίτες που θα φθάνουν από χώρες με μεγάλες πιθανότητες να έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού θα μπαίνουν σε καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής για την προστασία της υγείας του καταναλωτή Άννα Ποπόβα.

Η ίδια είπε ότι στην Ρωσία δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά μολύνσεων με την παραλλαγή Όμικρον, προσθέτοντας ότι από μερικές χώρες της Αφρικής όπου έχει εντοπισθεί η εν λόγω παραλλαγή αναμένονται να επιστρέψουν μερικές εκατοντάδες Ρώσοι πολίτες.

Ισπανία: Η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο ύψους 1,47 δισεκ. δολαρίων για επενδύσεις στην ιατρική τεχνολογία

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε ένα σχέδιο ύψους 1,47 δισεκ. ευρώ για επενδύσεις σε προγράμματα ιατρικής τεχνολογίας με τη χρήση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η υπουργός Επιστημών Ντιάνα Μοράντ.

Περίπου 987 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δημόσια κονδύλια και τα υπόλοιπα 487 εκατ. ευρώ από ιδιωτικές επενδύσεις, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η Ισπανία έχει ήδη λάβει 9 δισεκ. ευρώ από τα 140 δισεκ. ευρώ που αναμένεται να λάβει από την ΕΕ, τα μισά από τα οποία θα είναι επιχορηγήσεις.

Η Ντιάνα Μοράντ δήλωσε επίσης πως ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύσσει η ισπανική φαρμακευτική εταιρία Hipra μπορεί να είναι αποτελεσματικό ως αναμνηστική δόση κατά νέων παραλλαγών του ιού.

Η ισπανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων έδωσε πριν από δύο εβδομάδες άδεια στη Hipra να διεξάγει δοκιμές Φάσης 2 του εμβολίου της, το οποίο χρησιμοποιεί μια ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη όπως εκείνην της φαρμακοβιομηχανίας Novavax που έχει έδρα τις ΗΠΑ, σε 1.000 εθελοντές.

ΠΟΥ: Συνιστά «ψυχραιμία και λογική» απέναντι στην Όμικρον

Βρετανία-Covid-19: Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου η κυβέρνηση θέλει να εμβολιάσει με την αναμνηστική δόση όλους τους ενήλικους

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να παράσχει σε όλους τους ενήλικους μια αναμνηστική δόση του εμβολίου για την Covid-19 μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, λόγω της ανησυχίας που υπάρχει για την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

«Ο στόχος που έχουμε θέσει στον εαυτό μας είναι να προσφέρουμε την αναμνηστική δόση σε όσους την δικαιούνται μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Όπως και με τις πρώτες δόσεις, θα το κάνουμε ανά ηλικιακές ομάδες» του πληθυσμού, εξήγησε.

Ο Τζόνσον χαρακτήρισε απίθανο να επιβληθεί νέο λοκντάουν λόγω της παραλλαγής Όμικρον. Συνολικά στην Αγγλία έχουν εντοπιστεί 13 κρούσματα αυτής της παραλλαγής.

«Πιστεύω ότι άλλο ένα λοκντάουν, όπως εκείνα που είχαμε προηγουμένως, είναι εξαιρετικά απίθανο. Αλλά όλα είναι υπό συνεχή αναθεώρηση», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ιταλία: Η χώρα έτοιμη να δεχθεί ασθενείς κορονοϊού από τη Βάδη Βυρτεμβέργη

Η Ιταλία είναι έτοιμη να δεχθεί ασθενείς από το γερμανικό κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης.

Παράλληλα, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, ανακοίνωσαν ότι είναι διατεθειμένες να κάνουν το ίδιο η Ελβετία και η Γαλλία.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η κατάσταση στη Γερμανία παραμένει οριακή.

Τις περασμένες ημέρες δύο ασθενείς από τη Βαυαρία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της βορειοανατολικής Ιταλίας.

Ολλανδία: Εξαντλούνται τα κρεβάτια σε ΜΕΘ, την ώρα που τα εβδομαδιαία κρούσματα κορονοϊού ανέρχονται σε επίπεδα ρεκόρ

Το ολλανδικό σύστημα υγείας σπεύδει να προσθέσει κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας για ασθενείς με Covid-19, την ώρα που η χώρα κατέγραψε εβδομαδιαίο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων σήμερα.

Αν και τα νοσοκομεία παραμένουν υπό ασφυκτική πίεση, σε βάρος των επεμβάσεων ρουτίνας και των υπηρεσιών φροντίδας, ο δείκτης μολύνσεων σε εβδομαδιαία βάση, τον οποίο καταγράφει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας (RIVM), φαίνεται πως παρουσιάζει, εντούτοις, σημάδια σταθεροποίησης, καθώς αυξήθηκε μόλις 1% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, στο 155,152.

Συνολικά, υπάρχουν λιγότερα από 100 διαθέσιμα κρεβάτια σε ΜΕΘ σήμερα στην Ολλανδία, με 595 να έχουν καταληφθεί από ασθενείς Covid-19 και άλλα 500 από ασθενείς με άλλες νόσους.

Με τις εισαγωγές στις ΜΕΘ να ανέρχονται σε περισσότερες από 40 την ημέρα την τελευταία εβδομάδα, τα νοσοκομεία προσπαθούν να επαναφέρουν τη μέγιστη χωρητικότητα των 1.350 κλινών σε ΜΕΘ, που είχαν καταφέρει να αποκτήσουν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος Covid-19 τον Απρίλιο του 2020.

Το ένα τρίτο των νοσοκομείων στη χώρα σταμάτησε να προσφέρει υπηρεσίες φροντίδας που μπορούν να προγραμματιστούν από πριν και σχεδόν το ένα τρίτο αναφέρει πως δεν μπορεί πάντα να πραγματοποιεί ακόμα και κρίσιμης σημασίας επεμβάσεις, που μπορούν να προγραμματιστούν εκ των προτέρων, έγινε γνωστό σήμερα από την Ολλανδική Αρχή Υγείας (NZa), συμπεριλαμβανομένων επεμβάσεων σε καρκινοπαθείς ή καρδιοπαθείς.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας δήλωσε πως τα εννέα τοπικά κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον συνδέονται με την ίδια (ιδιωτική) εκδήλωση

Τα εννέα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στη Σκωτία συνδέονταν όλα με την ίδια ιδιωτική εκδήλωση και κανένας από τους ανθρώπους που βρέθηκε θετικός στην παραλλαγή δεν χρειάστηκε νοσηλεία, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Οι μολύνσεις που καταγράφηκαν στη Σκωτία αποτελούν μέχρι στιγμής την πλειονότητα των 14 μολύνσεων της Όμικρον που έχουν αναφερθεί στη Βρετανία και η Στέρτζον είπε πως καμία από τις εννέα περιπτώσεις στη Σκωτία δεν φαίνεται να συνδέεται με ταξίδι από το νότιο τμήμα της Αφρικής.

“Και οι εννέα περιπτώσεις συνδέονται. Ανάγονται όλες σε μία και μοναδική ιδιωτική εκδήλωση στις 20 Νοεμβρίου”, δήλωσε η Στέρτζον στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.

“Αναμένουμε ότι θα ταυτοποιηθούν και άλλες μολύνσεις τις ερχόμενες ημέρες οι οποίες επίσης συνδέονται με την εκδήλωση αυτή… ωστόσο το γεγονός ότι όλες οι γνωστές μολύνσεις μέχρι τώρα συνδέονται με αυτή και μόνο την εκδήλωση μπορεί να σημαίνει ότι η μετάδοση στην κοινότητα είναι ακόμη περιορισμένη”.

Η Στέρτζον είπε πως μια επανεξέταση των αποτελεσμάτων PCR δειγμάτων που θα μπορούσαν να είναι Όμικρον φθάνει τώρα έως και την 1η Νοεμβρίου, αλλά η χρονική σειρά εξακολουθεί να μην δείχνει ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP26 που διεξήχθη στη Γλασκώβη.

“Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι στην ευρύτερη άσκηση ανασκόπησης του κάνει η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας που να δείχνει πως η μετάδοση στην κοινότητα της νέας παραλλαγής είναι συνεχής ή ευρέως διαδεδομένη”, είπε η πρωθυπουργός της Σκωτίας.

Γερμανία: Ο μελλοντικός καγκελάριος ‘Ολαφ Σολτς υποστηρίζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19

Ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας ‘Ολαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 για την αναχαίτιση της έξαρσης των μολύνσεων στη χώρα του.

Ο Σολτς “είπε ότι αντιλαμβανόταν πως γίνονταν συζητήσεις για το θέμα αυτό στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας (Μπούντεσταγκ), από όλα τα κόμματα”, έκανε γνωστό το περιβάλλον του μελλοντικού σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου.

Ο διάδοχος της ‘Αγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, “δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας ρύθμισης” σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μεταξύ της ‘Αγγελα Μέρκελ και των επικεφαλής των 16 γερμανικών κρατιδίων, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αυστηροποίηση των περιορισμών κατά της Covid.

Εξετάζεται κυρίως το κλείσιμο των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Γερμανία έχει αποκλείσει μέχρι τώρα τη ριζοσπαστική επιλογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, την οποία υιοθέτησε η γειτονική της Αυστρία.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αποφασίστηκε πρόσφατα για το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και των νοσοκομείων, όπως και για τους στρατιώτες του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού (Μπούντεσβερ) και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε ισχύ.

Ωστόσο η υγειονομική κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη, με το ποσοστό συχνότητας εμφάνισης των κρουσμάτων να είναι σήμερα 452,2 ανά 100.000 κατοίκους.

Η εκστρατεία εμβολιασμού επέτρεψε μέχρι σήμερα τον πλήρη εμβολιασμό σχεδόν 57 εκατομμυρίων ανθρώπων (68,5%).

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, τον οποίο απέρριπτε επί μακρόν η πλειοψηφία των Γερμανών, στο εξής ζητείται από σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών (64%), σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των μέσων ενημέρωσης RTL και ntv.

Mετάλλαξη Όμικρον: Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια;

Ρωσία: Ο Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να ετοιμάσει σε μια εβδομάδα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της παραλλαγής ‘Ομικρον

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να εκπονήσει ένα νέο σχέδιο δράσης εντός της επόμενης εβδομάδας για την καταπολέμηση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, δεδομένων των κινδύνων που έχει η νέα παραλλαγή Όμικρον και του οικουμενικού και διασυνοριακού χαρακτήρα της λοίμωξης.

Σε σχέση με τους εν λόγω κινδύνους, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων και πιστοποιητικών είναι ένα σημαντικό μέτρο για την καταπολέμηση της πανδημίας εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, όπως και η πρόσβαση στα εμβόλια όλων των περιοχών του πλανήτη και η από κοινού συνεργασία για την παρασκευή νέων εμβολίων.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση η κατανόηση της κοινή ευθύνης εκ μέρους ιδιαίτερα των μεγάλων χωρών του κόσμου, θα αποτελέσει τη βάση για πιο ενεργές κοινές δράσεις.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι προμήθειες φαρμάκων, οξυγόνου και νοσοκομειακών κρεβατιών.

Ολλανδία: Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται στη χώρα

Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού εξαπλώνεται στην Ολλανδία, αφότου αφίχθη εκεί πριν από 11 ημέρες, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της χώρας (RIVM).

Η παραλλαγή εντοπίστηκε πρώτα στην Ολλανδία στις 19 Νοεμβρίου, προτού δύο πτήσεις φθάσουν εκεί από τη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα, επιβάτες των οποίων τη μετέφεραν, γνωστοποίησε νωρίτερα το RIVM.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σε πτήσεις από το Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέιπταουν που έφθασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, στις 26 Νοεμβρίου, έφεραν τον ιό, έχει αναφερθεί.

Ισπανία-παραλλαγή Όμικρον: Αναστέλλονται οι πτήσεις από χώρες της νότιας Αφρικής έως τις 15 Δεκεμβρίου

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των πτήσεων από χώρες της νότιας Αφρικής, αρχής γενομένης από την Πέμπτη και έως τις 15 Δεκεμβρίου, προκειμένου να «δώσει μάχη κατά της εξάπλωσης» της παραλλαγής Όμικρον, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Η απόφαση αυτή, την οποία ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, αναμενόταν εδώ και κάποιες ημέρες. Λαμβάνεται την ώρα που ένα πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε χθες στη Μαδρίτη σε έναν ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική.

Επτά χώρες αφορούν οι περιορισμοί, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές: τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη στις 00.01 τοπική ώρα και θα διατηρηθεί έως τα μεσάνυχτα της 15η Δεκεμβρίου.

Αυτοί οι περιορισμοί μπορούν να «παραταθούν, εφόσον καταστεί αναγκαίο, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης της πανδημίας και αποφάσεις θα μπορούν να ληφθούν με συντονισμένο τρόπο με την Ευρωπαϊκή Ένωση», διευκρινίζουν τα υπουργεία Υγείας και Μεταφορών, σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Εξαιρέσεις προβλέπονται για τις πτήσεις που μεταφέρουν «αποκλειστικά Ισπανούς υπηκόους, οι οποίοι διαμένουν στην Ισπανία, όπως και κατοίκους της Ανδόρας» και «επιβάτες διεθνούς διαμετακόμισης προς μία χώρα» εκτός του χώρου Σένγκεν «με μια στάση μικρότερη των 24 ωρών».

Αυτοί οι τελευταίοι δεν θα έχουν, εντούτοις, τη δυνατότητα να «φύγουν από τη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου», προβλέπουν τα αρμόδια υπουργεία στο δελτίο τύπου τους.

Οι περιορισμοί στοχεύουν να «προστατεύσουν την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών περιορίζοντας τη διασπορά της νόσου», τονίζεται στο δελτίο τύπου της ισπανικής κυβέρνησης.

Ιταλία: Άλλοί πέντε Ιταλοί θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, είχαν έρθει σε επαφή με τα παιδιά του μάνατζερ που επέστρεψε από τη Μοζαμβίκη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών, άλλοι πέντε πολίτες της χώρας βρέθηκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού. Συνολικά, μέχρι αυτή την στιγμή τα περιστατικά είναι εννέα.

Πρόκειται για τρία παιδιά, έναν δάσκαλο και μια οικιακή βοηθό, οι οποίοι ζουν στην Καζέρτα, έξω από την Νάπολη.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μολύνθηκαν από τα δυο παιδιά του μάνατζερ που επέστρεψε πριν από δύο εβδομάδες από την Μοζαμβίκη και ο οποίος θεωρείται ο «ασθενής μηδέν» της συγκεκριμένης παραλλαγής στην Ιταλία. Όλοι παρουσιάζουν πάντως ελαφρά συμπτώματα και η κατάστασή τους δεν προκαλεί ανησυχία.

Παράλληλα, το ιταλικό υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι, στο εξής, μόλις σε μια τάξη καταγράφεται κρούσμα κορονοϊού, όλοι οι μαθητές θα επιστρέφουν σπίτι, σε εξ αποστάσεως διδασκαλία, για τουλάχιστον δέκα ημέρες. Μέχρι τώρα, για ενεργοποίηση της εξ αποστάσεως μάθησης χρειάζονταν τουλάχιστον τρία θετικά κρούσματα σε κάθε τάξη.

Ο δε Ιταλός έκτακτος επίτροπος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο, ανακοίνωσε ότι ο νέος στόχος για τον Δεκέμβριο είναι να μπορέσουν να χορηγηθούν, κάθε ημέρα, τουλάχιστον 400.000 εμβόλια κατά της Covid-19.

Από σήμερα, εκτός από την περιφέρεια της Ρώμης, τέλος, και εκείνη του Μιλάνου ξεκινά την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.

Ενδείξεις σταθεροποίησης της επιδημίας στη Δανία, πιθανόν χάρη στους εμβολιασμούς και τις ενισχυτικές δόσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας – Μείωση του δείκτη επίπτωσης σε Γερμανία, Αυστρία, σταθερός στην Ολλανδία

Υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη Δανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, επικαλούμενος ως πιθανούς λόγους τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 και την ενισχυτική δόση των εμβολίων.

“Ο δείκτης αναπαραγωγής υπολογίζεται στο 1. Άλλα σημαντικά στοιχεία όπως ο δείκτης επίπτωσης, ο δείκτης θετικότητας, κλπ. δείχνουν ότι επιβραδύνεται η αύξηση των λοιμώξεων και ότι έχουμε πιο σταθερή επιδημία”, αναφέρει σε μήνυμά του ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόνικε.

Ο δείκτης αναπαραγωγής μετρά σε πόσους ανθρώπους κατά μέσον όρο μεταδίδει τον ιό ένα προσβεβλημένο πρόσωπο. Το 1 δείχνει ότι η επιδημία ούτε επιταχύνεται ούτε επιβραδύνεται.

Αυτό “μπορεί μεταξύ άλλων να οφείλεται στην ανοσία από τους εμβολιασμούς και επανεμβολιασμούς, καθώς ένα πρόσωπο στα επτά άνω των 12 ετών έχει τώρα λάβει τρίτη δόση” εμβολίου κατά της COVID-19, σημείωσε ο υπουργός.

Μεγαλύτερο ποσοστό από το 75% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί στην Δανία, ενώ το 13,5% έχει λάβει αναμνηστική δόση.

Η Δανία είχε καταγράψει ποσοστά ρεκόρ άνω των 4.000 ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες από περίπου 200 στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά η χώρα έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς λοκντάουν.

Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία

Παράλληλα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο δείκτης επίπτωσης μειώθηκε ελαφρά στην Γερμανία και την Αυστρία και σταθεροποιήθηκε στην Ολλανδία από τότε που οι τρεις χώρες εισήγαγαν νέα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Αφότου έγιναν επίκεντρα ενός νέου κύματος της επιδημίας της COVID-19 στην δυτική Ευρώπη, η Αυστρία επέβαλε ένα τέταρτο ολικό λοκντάουν την περασμένη εβδομάδα και η Ολλανδία και η Γερμανία επέβαλαν νέους περιορισμούς.

Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι 452,2 άνθρωποι ανά 100.000 προσβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με τον αριθμό να παρουσιάζει ελαφρά μείωση από 452,4 που ήταν την Δευτέρα. Πρόκειται για την πρώτη μείωση από τις αρχές του Νοεμβρίου.

Μολαταύτα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε ελαφρά σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα σε 45.753 και άλλοι 388 θάνατοι καταγράφηκαν, που είναι ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές Μαρτίου. Με αυτούς ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα από την COVID-19 ανήλθε σε 101.344.

Η Αυστρία παράλληλα ανακοίνωσε 8.186 νέα κρούσματα σήμερα. Ο δείκτης επίπτωσης ανά 100.000 ανθρώπους βρισκόταν στους 936, σημειώνοντας μείωση από την κορύφωσή του στις 22 Νοεμβρίου, όταν ανερχόταν σε 1.107.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Αυστρία κορυφώθηκε σε άνω των 15.000 την προπερασμένη εβδομάδα. Κατά την προηγούμενη κορύφωσή του ανερχόταν σε 9.586 τον Νοέμβριο του 2020, όταν δόθηκε εντολή για εθνικό λοκντάουν.

Η Ολλανδία παράλληλα ανακοίνωσε 21.443 νέα κρούσματα χθες, Δευτέρα, μετά την σταθεροποίηση του αριθμού τους σε επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα με τις εγκαταστάσεις διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ να φτάνουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Περίπου 886 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους καταγράφηκαν την εβδομάδα που τελείωσε χθες. Πρόκειται για αύξηση 3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στην χαμηλότερη εβδομαδιαία αύξηση που παρατηρείται από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξακολουθούν να αυξάνονται και στις τρεις χώρες.

“Σήμερα η COVID-19 είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία”, δήλωσε σήμερα ο Χανς Κλούγκε, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

Ωστόσο, πρόσθεσε: “Έχουμε τα εργαλεία για να ελέγξουμε την μετάδοση και να μετριάσουμε τον αντίκτυπο”.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο διάδοχός της Όλαφ Σολτς αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα με τους επικεφαλής των κρατιδίων για να συζητήσουν πώς θα αντιδράσουν μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της νέας παραλλαγής Όμικρον στη Γερμανία.

Εξάλλου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απεφάνθη νωρίτερα σήμερα ότι τα μέτρα λοκντάουν που είχαν ληφθεί προηγουμένως στη χώρα δεν παραβιάζουν το δικαίωμα των παιδιών στην σχολική εκπαίδευση ή άλλες συνταγματικές ελευθερίες, δίδοντας στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ελευθερία για τη λήψη μέτρων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα