Τη Δευτέρα στις 06:00 λήγει το πιο αυστηρό lockdown για, που είχε επιβληθεί για μία εβδομάδα για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να αρθούν πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνει. Ετσι, ενδεχομένως να υπάρξει ουσιαστικά μια παράταση του lockdown, κάτι που βέβαια θα ξεκαθαριστεί κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των λοιμωξιολόγων και της πρότασης που θα κάνουν στη Kυβέρνηση. Πάντως, το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται δεδομένο, δηλαδή τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου.
Στη σημερινή (08/01) ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά θα δοθούν οι απαντήσεις, καθώς αναμένεται να ανακοινώσει τι ακριβώς θα ισχύει από το πρωί της Δευτέρας (11/01). Ετσι παρά την πιθανή επέκταση των περιοριστικών μέτρων (κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι σίγουρα τα περισσότερα θα διατηρηθούν, αν όχι όλα), τα σχολεία, νηπιαγωγεία και δημοτικά θα ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα στις 11 του μήνα. Σε ότι αφορά τα γυμνάσια και τα λυκεία το κουδούνι αναμένεται να χτυπήσει αργότερα, εφόσον ο Covid υποχωρήσει σημαντικά. Από το Υπουργείο Παιδείας θεωρούν ότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά σίγουρα η δια ζώσης εκπαίδευση είναι σαφώς αποδοτικότερη. «Η φυσική θέση των παιδιών είναι στο σχολεία», τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι γι΄αυτό γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία.
Οι επιφυλάξεις
Οι εμπειρογνώμονες περιμένουν λοιπόν, αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες που θα αντανακλούν τις συμπεριφορές των εορτών και σε πρώτη φάση αυτές των Χριστουγέννων. Περί τα μέσα Ιανουαρίου αναμένουν αύξηση λόγω της Πρωτοχρονιάς, ενώ τρέμουν στην ιδέα τι θα δείξουν τα Θεοφάνεια όπου κατεγράφησαν διάφορά περιστατικά σε εκκλησίες.
Για αυτό και θα προτιμούσαν να μείνουν κλειστά όλα τα καταστήματα ώστε να μην ενισχυθεί περαιτέρω η κινητικότητα και αυξηθούν και τα κρούσματα. Άλλωστε τα σημάδια που υπάρχουν ήδη δεν αφήνουν περιθώριο για εφησυχασμό, λένε πηγές του ethnos.gr.
Με βάση τις σκέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, άγνωστο εάν αυτές θα διαφοροποιηθούν από πιθανές πιέσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς, οι επιστήμονες δεν θα ήθελαν να δώσουν το πράσινο φως για να ανοίξει έστω περιορισμένα το λιανεμπόριο με το click away. Όσο για το click in shop, προς ώρας δεν γίνεται καν συζήτηση, σημειώνουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr. Προηγείται η καταγραφή της επιδημιολογικής κατάστασης πριν αποφανθούν οι ειδικοί.
Σε καραντίνα έως τις 18 Ιανουαρίου η κοινότητα Ανθήλη στη Λαμία – Ποια τα περιοριστικά μέτρα
Τρίκαλα : Δεκάδες κρούσματα στα Μεγάλα Καλύβια
Αναστάτωση επικρατεί στο χωριό Μεγάλα Καλύβια στα Τρίκαλα, καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται δεκάδες κρούσματα κοροναϊού, γεγονός που έχει προκαλέσει την ανησυχία τόσο στους κατοίκους όσο και στις αρμόδιες αρχές σημαίνοντας συναγερμό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του tv10.gr, επιβεβαιωμένα κρούσματα covid-19 υπάρχουν σε τουλάχιστον 5 με 6 οικογένειες Μεγαλοκαλυβιωτών, με κάποια περιστατικά να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Τρικάλων. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 20 κρούσματα στο χωριό αυτό.
Μάλιστα, κατάστημα του χωριού χρειάστηκε να κλείσει κάποιες μέρες λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος, προκειμένου να γίνουν όλα όσα ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τις ημέρες των γιορτών, η απειλή του covid- 19 δεν φόβισε αρκετούς νέους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε σπίτι.
Έντονη ήταν σήμερα και η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα Μεγάλα Καλύβια, με εντατικές περιπολίες σε πλατείες και γενικότερα σε δημόσιος χώρους.
Αξίζει να αναφερθεί πως στο χωριό λειτουργεί γηροκομείο και μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί ευτυχώς κανένα θετικό κρούσματα covid-19.
Τις επόμενες ημέρες, ίσως της Κυριακή κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και η ομάδα της ΚΟΜΥ Τρικάλων θα βρεθεί στο χωριό για τη μαζική διενέργεια rapid test, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της εξάπλωσης του ιού.
Μετά το click away έρχεται το click & collect: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται
Ενας ακόμα τρόπος αγοράς για τους καταναλωτές μετά το click away (όταν αυτό βέβαια επανεκκινήσει) θα προστεθεί, ελέω κορονοϊού. Τη δυνατότητα να προχωρούν σε παραγγελίες με ένα κλικ και να παραλαμβάνουν τα προϊόντα τους από ειδικά διαμορφωμένες θυρίδες εντός ή εκτός των καταστημάτων χωρίς χρονικούς περιορισμούς και δίχως την ανθρώπινη μεσολάβηση, αποκτούν οι καταναλωτές και στην χώρα μας με την μέθοδο του click and collect, με την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας της ελληνικής εταιρίας Mobile Technology με την αυστριακή KEBA AG.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση σχετικά με αυτήν την στρατηγική συνεργασία, η λύση Click & Collect περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένες θυρίδες δεμάτων (KePol lockers), οι οποίες είναι εξαιρετικά ανθεκτικές (π.χ. σε ακραίες καιρικές συνθήκες, βανδαλισμούς κτλ.), ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε εσωτερικούς, είτε σε εξωτερικούς χώρους.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την αυτοματοποιημένη λύση «Click & Collect» οι παραλαβές – παραδόσεις γίνονται ανέπαφα χωρίς χρονικούς περιορισμούς (24/7), δίνοντας λύση τόσο στο επίκαιρο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά λόγω της πανδημίας, όσο και στην προϋπάρχουσα ανάγκη των επιχειρήσεων να επιταχύνουν και να αναβαθμίσουν την εξυπηρέτηση των πελατών τους, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Η λύση της KEBA υλοποιήθηκε για πρώτη φορά πιλοτικά το 2001 σε συνεργασία με την DHL στη Γερμανία και από τότε μέχρι σήμερα, έχει κατορθώσει να εγκαταστήσει περισσότερες από 15.000 θυρίδες KePol για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών από τομείς όπως ταχυμεταφορές, υπηρεσίες πλυντηρίου και εκτύπωση ετικετών, ηλεκτρονικών, ειδών, logistics κ.a.
Εισαγγελική έρευνα για τη διασπορά του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη
Κορονοϊός: Μεγάλη αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ Αττικής – Ετοιμάζεται Plan b
Μπροστά στο πιο εφιαλτικό σενάριο στην Αττική βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας αλλά και των υγειονομικών αρχών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr καταγράφεται ραγδαία αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ λόγω κορονοϊού που αγγίζει το 15%.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο ethnos.gr, ότι τις τελευταίες ημέρες οι εισαγωγές ειδικά στα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2η ΥΠΕ) δηλαδή σε αυτά που βρίσκονται στο μέτωπο της παραλιακής, του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας, καταγράφεται μία αξιοσημείωτη αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ οι οποίες μάλιστα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες. Στο υπουργείο Υγείας λένε οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, έχει σημάνει συναγερμός προκειμένου να ετοιμασθεί το σύστημα Υγείας, καθώς εκτιμάται ότι από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση που θα οφείλεται στις συναντήσεις των εορτών.
Άλλωστε μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί ακόμη η επίπτωση των εορτών και η πιθανή διασπορά. Αυτή των Χριστουγέννων αναμένεται να φανεί ξεκάθαρα τα επόμενα 24ωρα, ενώ το υπουργείο Υγείας είναι σε αναμονή για τα κρούσματα που θα προκύψουν από την Πρωτοχρονιά που υπολογίζονται για την επόμενη εβδομάδα. Ο μεγάλος φόβος βέβαια των αρμοδίων είναι για μία πιθανή αύξηση από τα Φώτα εξαιτίας των πολιτών που συγκεντρώθηκαν στις εκκλησίες αλλά και της Θείας Κοινωνίας που πραγματοποιήθηκε σε πολλούς ναούς, αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι οι αυξημένες εισαγωγές στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων της Αττικής και ειδικά σε αυτά της 2ης ΥΠΕ, δεν προέρχονται από πολίτες που διαμένουν στη Δυτική Αττική όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαιτέρως αυξημένο γι αυτό άλλωστε και βρίσκεται σε σκληρό lockdown, αλλά από όλες τις περιοχές της Αττικής και ειδικά από όσες βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη, περιγράφουν πηγές στο ethnos.gr.
Ετοιμάζεται το Plan B
Εξαιτίας της ραγδαίας αλλαγής της κατάστασης στην Αττική και ειδικά στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια, το υπουργείο Υγείας μαζί με τους αρμόδιους των Υγειονομικών Περιφερειών και τους Διοικητές των Νοσοκομείων, ετοιμάζουν ήδη το Plan B. Συγκεκριμένα, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και των αρμοδίων του ΕΣΥ, θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (1η ΥΠΕ), αυτά δηλαδή που βρίσκονται κυρίως στην Αθήνα, ώστε να μπορέσουν να νοσηλεύσουν ασθενείς από όλη τη Αττική.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του ethnos.gr, θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες οι ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας σε ποσοστό 5% ώστε να μην διαταραχθεί και το πρόγραμμα των χειρουργείων καθότι αναμένεται να μετατραπούν χειρουργικές αίθουσες σε εντατικές. Στην περίπτωση κατά την οποία αρχίσει δραματική αύξηση των εισαγωγών, το ποσοστό των ΜΕΘ στην Αθήνα θα αυξηθεί τις πρώτες ημέρες στο 15% και στη συνέχεια όσο κριθεί απαραίτητο. Να σημειωθεί ότι σήμερα οι κλίνες ΜΕΘ στα Νοσοκομεία της Αθήνας παρουσιάζουν κάλυψη της τάξης του 57-% με 59%.
Υποχρεωτική οριζόντια 7ήμερη καραντίνα για όσους έρχονται από το εξωτερικό
Ο φόβος της Αθήνας μη γίνει Θεσσαλονίκη
Η ανησυχία πάντως των αρχών εστιάζεται στο γεγονός ότι η Αττική μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε Θεσσαλονίκη με χιλιάδες θύματα του κορονοϊού, καθώς εκτιμάται ότι στη συμπρωτεύουσα τα κρούσματα και δη τα θανατηφόρα αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Αντίστοιχα κι στην Αττική ο φόβος πλέον των αρχών είναι τι θα γίνει μετά τις συνευρέσεις στις εκκλησίες τα Φώτα όπου ειδικά ηλικιωμένοι σε πολλές περιπτώσεις συνωστίστηκαν για να πάρουν το αγιασμένο νερό.
Να σημειωθεί ότι η πιθανή διασπορά από τα Φώτα θα φανεί περί τα μέσα Ιανουαρίου. Σε αυτά της Πρωτοχρονιάς η καταγραφή θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και ειδικά στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής, αναφέρουν πηγές του ethnos.gr.
Αμοργός : Διπλό τεστ και τριήμερη καραντίνα για όσους επιστρέφουν στο νησί
Αυστηρά μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια της Αμοργού από τη διάδοση του κοροναϊού αποφάσισε ομόφωνα στη τελευταία της συνεδρίαση η Τοπική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, αναφορικά με όσους μετακινήθηκαν εκτός Αμοργού για τις γιορτές και επιστρέφουν στο νησί.
Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή θεωρεί ότι για την αποτροπή της διασποράς του ιού στο νησί επιβάλλεται για την είσοδο και παραμονή στην Αμοργό η λήψη των κάτωθι προληπτικών μέτρων:
– Αρνητικό τεστ Covid-19 εντός 72 ωρών πριν την άφιξη στην Αμοργό (με προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης)
– Τριήμερος κατ’ οίκον περιορισμός μετά την άφιξη στην Αμοργό
– Δωρεάν διενέργεια rapid test στο Κέντρο Υγείας Αμοργού, μετά το πέρας του περιορισμού.
Τα παραπάνω μέτρα δεν θα εφαρμοσθούνε το ένα ως εναλλακτικό του άλλου αλλά ως ένα σύνολο ενεργειών που θα εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στην ανίχνευση ενός πιθανού ασυμπτωματικού φορέα.
«Όλοι μαζί έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε την Αμοργό ασφαλή προορισμό και οφείλουμε να διατηρήσουμε την άριστη επιδημιολογική εικόνα. Με υπευθυνότητα, ευαισθησία και πιστή τήρηση όλων των μέτρων θα κρατήσουμε μακριά τον αόρατο και πολυπρόσωπο «εχθρό» προκειμένου να παραμείνουμε ασφαλείς και να επανέλθουμε σύντομα στην κανονικότητα, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της πολιτείας» δήλωσε ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος.
Παγώνη: Ξεχάστε Απόκριες – Οργή για τα ταξίδια στο Ντουμπάι
Στη δύσκολη εξίσωση για το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς αναφέρθηκε με δηλώσεις της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να κάνουμε πλάνα ούτε για τις Απόκριες. «Απόκριες δε θα κάνουμε, αλλά μάσκες θα φοράμε. Θα είναι σαν να κάνουμε Απόκριες. Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες πόσο θα κρατηθούν τα μέτρα. Είναι δύσκολες μέρες, το ξέρουμε όλοι. Καρναβάλι δε θα γίνει, είναι δυνατόν με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας να γίνονται καρναβάλια; Χτες ήταν λίγα τα κρούσματα, αλλά ήταν πολύ λίγα και τα τεστ. Πάντα τις αργίες δεν μπορούν να γίνουν πολλά τεστ», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.
Σε ό,τι αφορά στο περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι «Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, μετά και τα Δημοτικά που ανοίγουν τη Δευτέρα, και μετά από μια βδομάδα θα αξιολογηθούν όλες οι παράμετροι και θα αποφασίσουν. Ιανουάριος – Φεβρουάριος είναι δύσκολοι μήνες. Να δούμε και τα αποτελέσματα των ρεβεγιόν στις 10-11 του Γενάρη και θα πάμε βήμα – βήμα. Αν έχουμε αύξηση κρουσμάτων μεγάλη τα νοσοκομεία δε θα τα βγάλουν πέρα. Στόχος είναι να γίνουν τα εμβόλια όπως γίνονται, να γίνονται πολλά τεστ, και αφού φτάσουμε τέλος Ιουνίου στο 60-65% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, θα μπορούμε να μειώσουμε τα μέτρα. Όλοι θέλουμε να ανοίξουν τα μαγαζιά, έχουμε μπει σε κατάθλιψη. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις. Θα γίνουν πιο χαλαρά τα πράγματα, λίγη υπομονή».
Σχολιάζοντας όσους επέλεξαν να ταξιδέψουν τις ημέρες των γιορτών, προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων, η ίδια είπε ότι «Είμαι εξοργισμένη με αυτά που είδαμε αυτές τις ημέρες. Κάποιοι έμεναν σπίτι και κάποιοι πήγαιναν διακοπές. Πιστεύετε ότι αυτό τον καιρό θα βρούμε αίσθημα δικαιοσύνης; Ο ένας φεύγει πάει στο Ντουμπάι, ο άλλος στην παραλία, και κάποιοι μένουν σπίτι τους».
Σαρηγιάννης: Οδεύουμε για 2.000 κρούσματα ημερησίως στα τέλη Φλεβάρη
Τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την επικείμενη επαναλειτουργία του click away, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας πως τα προγνωστικά του μοντέλα, τα οποία και έχουν επαληθευτεί πλήρως μέχρι σήμερα, δείχνουν 2.000 κρούσματα του κορονοϊού την ημέρα στα τέλη Φεβρουαρίου. Ως εκ τούτου, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι το ερώτημα πλέον είναι εάν θα ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, τονίζοντας όμως πως σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστεί το λεγόμενο «ακορντεόν» αναγκαστικά ώστε να μην πιεστεί το ΕΣΥ ή αν θα κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε να επαναλειτουργήσει το λιανεμεπόριο όταν οι συνθήκες θα είναι πιο κατάλληλες. Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε ξανά πως εκείνος θεωρεί καλύτερο να ανοίξουν τα σχολεία στις 25 Ιανουαρίου.
Παναγιωτόπουλος: Το ενδεχόμενο νέων μέτρων και το παράδειγμα της Ισπανίας
Μόσιαλος: Γιατί θα είναι επικίνδυνο να ξεφύγει το νέο στέλεχος του ιού
Δύο ανεξάρτητες μελέτες, που προδημοσιεύθηκαν στη βάση ιατρικών ερευνών medRxiv, κατέληξαν στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι η νέα «βρετανική» μετάλλαξη του κορονοϊού είναι πράγματι αρκετά πιο μεταδοτική, τουλάχιστον κατά 50%, όπως επισημαίνει το «Nature». Η πρώτη μελέτη, από τους Eric Volz και Neil Ferguson του Imperial College του Λονδίνου, εξέτασε σχεδόν 2.000 γονιδιώματα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού VOC 202012/01, τα οποία συλλέχθηκαν στη Βρετανία μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Επίσης, αναλύθηκαν τα αποτελέσματα περίπου 275.000 τεστ που έγιναν στη Βρετανία στο τέλος του 2020.
Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η νέα μετάλλαξη είναι περίπου 50% πιο μεταδοτική από τις άλλες έως τώρα. Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον Νίκολας Ντέιβις της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, αξιολόγησε, επίσης, γενετικά και άλλα δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης στο τέλος του 2020 στη Βρετανία. Κατέληξε στο παραπλήσιο συμπέρασμα ότι η νέα μετάλλαξη είναι κατά 56% πιο μεταδοτική, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο Covid-19. Τι λέει ο Μόσιαλος Μία παραλλαγή του κορονοϊού SARS-CoV-2, εάν πράγματι είναι 50% πιο μεταδοτική, θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από μία παραλλαγή που θα αύξανε τη θνητότητα του ιού κατά 50%, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε νέα ανάρτησή του στο Facebook.
Όπως εξηγεί, ας υποθέσουμε πως μελετάμε μία περιοχή όπου 10.000 άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Έστω πως ο αριθμός αναπαραγωγής R ισούται με 1, πως ο κίνδυνος θνητότητας από τη μόλυνση είναι 0,6%, και πως ο χρόνος παραγωγής μίας νέας συμπτωματικής λοίμωξης είναι έξι ημέρες. Θα υπάρχουν τότε 10.000 x 1^ 5 x 0,6 % = 60 νέοι θάνατοι μετά από έναν μήνα.
Εάν η παραλλαγή αύξανε τη θνητότητα κατά 50%, τότε θα αναμένονται 10.000 x 1^ 5 x (0,6% x 1,5) = 90 νέοι θάνατοι μετά από έναν μήνα. Εάν, όμως, υποτεθεί ότι η παραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 50%, τότε θα αναμένονταν 10.000 x (1 x 1,5)^ 5 x 0,6% = 456 νέοι θάνατοι μετά από έναν μήνα. Οι ανωτέρω υπολογισμοί βασίζονται σε εκτιμήσεις του Adam Kucharski της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM) και τα νούμερα είναι ενδεικτικά. Γι’ αυτό, κατά τον κ. Μόσιαλο, «”καλύτερα” να αυξηθεί η θνητότητα που προκαλεί μία παραλλαγή του κορονοϊού κατά 50%, παρά να αυξηθεί η μολυσματικότητα μίας παραλλαγής κατά 50%». «Είναι, συνεπώς, σημαντικός ο έλεγχος της διασποράς στην κοινότητα και γι’ αυτό έχουν μεγάλη σημασία τα τεστ. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε υπομονή για λίγο ακόμα και να είμαστε το ίδιο προσεκτικοί», καταλήγει ο καθηγητής.
Πηγές: in.gr, ethnos.gr, vradini.gr, skai.gr, mega.gr, ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ