Top

Προς σκληρό lockdown πάλι η Αιτωλοακαρνανία – Αύξηση νοσηλειών στην Κρήτη

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
προς-σκληρό-lockdown-πάλι-η-αιτωλοακαρνανία-748580
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Το ενδεχόμενο να μπει η Αιτωλοακαρνανία σε νέο σκληρό lockdown φαίνεται να είναι πολύ κοντά, σύμφωνα με πληροφορίες του Tempo24.news.

Κατά τις ίδιες πηγές, η οριστική απόφαση θα ληφθεί σήμερα, Πέμπτη (06.05.2021) μετά την ανακοίνωση και των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο 24ωρο στην Αιτωλοακαρνανία καταγράφηκαν 80 κρούσματα, σημαίνοντας συναγερμό.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας επιστρέφουν, σταδιακά, στην κανονικότητα.

https://parallaximag.gr/epikairotita/kikilias-prin-to-telos-ma%ce%90ou-diathesima-ola-ta-emvolia-gia-tous-30-44

Μικρή αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Κρήτης

Μικρή αύξηση σε σχέση με την Τετάρτη σημειώθηκε στις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονται συνολικά 153 ασθενείς, εκ των οποίων οι 125 νοσηλεύονται σε κλινικές covid και οι 28 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (οι 26 διασωληνωμένοι).

Αναλυτικά:

  • Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 53 ασθενείς, οι 38 στην κλινική covid και οι 15 στη ΜΕΘ διασωληνωμένοι
  • Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 23 ασθενείς, οι 17 στην κλινική covid και οι 6 στη ΜΕΘ διασωληνωμένοι
  • Στο Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται 42 ασθενείς, οι 37 στην κλινική covid και οι 5 στη ΜΕΘ διασωληνωμένοι
  • Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 23 ασθενείς, οι 21 στην κλινική covid και δύο στη ΜΕΘ
  • Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου νοσηλεύεται ένας ασθενής στη κλινική covid.
  • Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας νοσηλεύονται 10 ασθενείς στη κλινική covid.
  • Στο Νοσοκομείο Σητείας νοσηλεύεται ένας ασθενής στη κλινική covid.

Διαπεριφερειακές: Δεν θα απαιτείται κανένα πιστοποιητικό – Αύριο κλειδώνουν νέες ημερομηνίες ανοιγμάτων

Διαψεύδεται κατηγορηματικά από κυβερνητικές πηγές το ενδεχόμενο να καλούνται οι πολίτες να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή self test για να μπορούν από τις 15 Μαΐου να μετακινούνται από νομό σε νομό.

Ωστόσο, τονίζεται ότι καλό θα ήταν πριν μετακινηθεί κανείς να έχει ελεγχθεί με τεστ για να μην μεταφέρει τον κορονοϊό.

Για το θέμα αυτό προιδέασε το πρωί με δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Την ίδια ώρα, είναι έτοιμο και από το υπουργείο Πολιτισμού, το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Αυτό θα κληθούν να εγκρίνουν οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι θα κάνουν την καθιερωμένη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ως ημερομηνία για το άνοιγμα των μουσείων να είναι η 14η Μαΐου.

Επίσης το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου με πιο πιθανή ημερομηνία την 21η αναμένεται να ανοίξουν τα θερινά σινεμά και τις τελευταίες ημέρες του μήνα να επιτραπεί η λειτουργία των θεάτρων και των συναυλιών.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες θα προϋποθέτουν την τήρηση αυστηρών υγειονομικών μέτρων όπως τεστ αλλά και θερμομετρήσεις και συγκεκριμένο αριθμό θεατών αλλά και αποστάσεις.

Ήδη έχει ανακοινωθεί επίσημα ότι:

Από το Σάββατο 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Την ίδια ημέρα επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως αύριο την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Γεωργαντάς: Τέλος το sms από τις 15/5

Ηράκλειο Κρήτης: Νέος συναγερμός στο αστυνομικό μέγαρο

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στο αστυνομικό μέγαρο Ηρακλείου Κρήτης μετά τα κρούσματα κορονοϊού του Μεγάλου Σαββάτου (01.05.2021). Από τους 37 κρατούμενους οι 17 είναι θετικοί στον ιό.

Σύμφωνα με το Cretapost.gr από τους 17 που κρατούνται τώρα στο αστυνομικό μέγαρο Ηρακλείου και διαγνώστηκαν με κορονοϊό κάποιοι έχουν συμπτώματα της νόσου, είναι εμπύρετοι, κάνουν εμετούς, όμως στην πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικοί.

Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ που διενήργησε σήμερα (06.05.2021) κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρέθηκε στα κρατητήρια Ηρακλείου μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν την Πρωτομαγιά.

Υπενθυμίζεται, ότι την Κυριακή του Πάσχα (02.05.2021) δύο κρατούμενοι που ήταν θετικοί στον κορονοϊό αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ από τους αστυνομικούς δύο αρχιφύλακες βρέθηκαν να είναι θετικοί.

Μετά τις εξελίξεις στα κρατητήρια Ηρακλείου θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι αστυνομικές υπηρεσίες να εφοδιάζονται με self tests, προκειμένου να ελέγχονται οι κρατούμενοι.

Δημόπουλος: Τα εμβόλια, η προστασία από μεταλλάξεις και τα τεστ

Ο κορονοϊός αναπτύσσει πολλά «πρόσωπα» προκειμένου να μείνει «ζωντανός» απέναντι στα εμβόλια. Καθώς, λοιπόν, αυξάνεται η συχνότητα των πιο μεταδοτικών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο θανατηφόρων παραλλαγών του SARS-CoV-2, ο καθηγητής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ανασκοπεί τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Οι κλινικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί έδειξαν ότι τα εμβόλια έναντι του COVID-19 είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά την προστασία των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων από τον SARS-CoV-2, αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. Όμως, το επιτακτικό ερώτημα αφορά το αν τα εμβόλια θα συνεχίσουν να προσφέρουν επαρκή προστασία απέναντι και σε άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.

Φυσικά απαιτούνται περισσότερες μελέτες και χρόνος για να έχουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, ωστόσο, νέα δεδομένα από το Ισραήλ μας δίνουν μια πρώτη εικόνα, τουλάχιστον για το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech, όσον αφορά την προστασία που παρέχει, εκτός κλινικών δοκιμών, στο πεδίο της καθημερινότητας και της πραγματικής ζωής έναντι των πιο ανησυχητικών παραλλαγών του κορονοϊού, δηλαδή της παραλλαγής Β.1.1.7 (η Βρετανική μετάλλαξη) και την παραλλαγή Β.1.351 (της Νότιας Αφρικής).

Τα ευρήματα είναι συνολικά ενθαρρυντικά αν και έχουν αναφερθεί κάποιες λοιμώξεις με αυτές τις παραλλαγές σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Κορονοϊός: Στο μικροσκόπιο το εμβολιασμένο Ισραήλ

Το Ισραήλ είναι η ιδανική χώρα για να αναζητηθούν δεδομένα σχετικά με λοιμώξεις από τις μεταλλάξεις του ιού, καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Μέχρι τον Μάρτιο, περισσότερο από το 80% του πληθυσμού που ήταν υποψήφιο για εμβολιασμό είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech. Σε μια προηγούμενη μελέτη στο Ισραήλ, είχε φανεί ότι το εμβόλιο προσέφερε προστασία 94% έως 96% έναντι των λοιμώξεων COVID σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ποσοστό συγκρίσιμο με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Ωστόσο, σε εκείνη την μελέτη δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για μολύνσεις μετά τον εμβολιασμό με πρόσφατα αναδυόμενες παραλλαγές του ιού.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Ινστιτούτο Έρευνας Clalit, αναζήτησαν στοιχεία για λοιμώξεις με τον ιό SARS-CoV-2 σε αρκετές εκατοντάδες άτομα που είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου Pfizer / BioNTech.

Η ιδέα ήταν ότι εάν το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι νέων παραλλαγών του ιού, τότε το ποσοστό των λοιμώξεων που προκαλούνται από αυτές τις παραλλαγές θα πρέπει να είναι υψηλότερο σε εμβολιασμένους σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η παραλλαγή B.1.1.7 (η Βρετανική παραλλαγή) ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή του SARS-CoV-2 στο Ισραήλ, με τη συχνότητά της να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Συγκριτικά, η μετάλλαξη Β.1.351 (η νοτιοαφρικανική), ήταν σπάνια, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν στη μελέτη.

Στην μελέτη αυτή δεν εντοπίστηκαν άλλες παραλλαγές του ιού που έχουν προκαλέσει ανησυχία σήμερα (όπως π.χ η Ινδική).

Ο Γεροτζιάφας απαντάει για εμβολιασμούς, θρομβώσεις, θανάτους και γονιμότητα

Κορονοϊός – εμβόλια και μεταλλάξεις

Συνολικά, οι ερευνητές εξέτασαν το γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 από περισσότερα από 800 δείγματα, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων από εμβολιασμένα άτομα, και αντιστοίχησαν τα αποτελέσματα με αυτά από μη εμβολιασμένα άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά (ηλικία, φύλο και γεωγραφική τοποθεσία). Εντόπισαν περίπου 250 περιπτώσεις στις οποίες ένα άτομο μολύνθηκε με τον SARS-CoV-2 αφού έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου (δηλαδή σε περίοδο που είχε μόνο μερική προστασία), ενώ περίπου 150 άτομα μολύνθηκαν κάποια στιγμή μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης. Οι λοιμώξεις με την παραλλαγή Β.1.1.7 (Βρετανική μετάλλαξη) εμφανίστηκαν ελαφρώς συχνότερα σε άτομα μετά την πρώτη δόση εμβολίου σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα άτομα ενώ δεν βρέθηκαν αυξημένα ποσοστά λοίμωξης με την παραλλαγή B.1.1.7 μια εβδομάδα ή περισσότερο μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Αντιθέτως, μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, η μόλυνση με την παραλλαγή Β.1.351 (την Νοτιοαφρικανική) ήταν ελαφρώς πιο συχνή στα εμβολιασμένα άτομα. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα παραμένουν ευαίσθητα στην παραλλαγή B.1.1.7 μετά από μία δόση εμβολίου (αλλά όχι μια εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση).

Επίσης, το εμβόλιο μπορεί να είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Β.1.351 σε σύγκριση με τον αρχικό ιό ή την παραλλαγή Β.1.1.7. Είναι σημαντικό ωστόσο ότι παρατηρήθηκαν μόνο 11 λοιμώξεις με την παραλλαγή B.1.351: οι οκτώ από αυτές σε άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, και οι οκτώ εμφάνισαν θετικό τεστ 7-13 ημέρες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης αλλά κανένας στη μελέτη δεν ήταν θετικός γι’ αυτήν την παραλλαγή δύο ή περισσότερες εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Κορονοϊός: Ο σημαντικός ρόλος των τεστ

Πολλές ερωτήσεις παραμένουν ακόμα, σχετικά με το κατά πόσον τα εμβόλια μείωσαν τη διάρκεια και / ή τη σοβαρότητα των λοιμώξεων. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά είναι μια υπενθύμιση ότι ενώ αυτά τα εμβόλια προσφέρουν μεγάλη προστασία, δεν προσφέρουν απόλυτη προστασία έναντι όλων των στελεχών, και λοιμώξεις, ειδικά με ορισμένες παραλλαγές του ιού, μπορούν να συμβούν.

Τα παραπάνω αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί με την μορφή προ-δημοσίευσης στο MedRxiv (δεν έχουν ακόμα ανασκοπηθεί από άλλους ειδικούς).

Σε μια πρόσφατη έκθεση στο New England Journal of Medicine, αναφέρονται τα δεδομένα από δύο πλήρως εμβολιασμένα άτομα στη Νέα Υόρκη που είχαν βρέθηκαν θετικά για λοίμωξη COVID-19. Αν και οι δύο ασθενείς ανάρρωσαν γρήγορα στο σπίτι, τα γονιδιωματικά δεδομένα σε αυτές τις περιπτώσεις αποκάλυψαν πολλαπλές μεταλλάξεις στα δείγματα ιού και από τους δύο. Η ανάλυση έδειξε μια παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία και μια άλλη, η οποία εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη από το Νοέμβριο.

Τα ευρήματα αυτά από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζουν τη σημασία της στενής παρακολούθησης των παραλλαγών του SARS-CoV-2 και της αναγκαιότητας του πλήρους εμβολιασμού σε όλους. Επίσης, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα διαγνωστικά τεστ για τον COVID-19 θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πανδημίας, ακόμη και σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Αυτό γίνεται ακόμη πιο σημαντικό τώρα, καθώς οι νέες παραλλαγές του ιού αυξάνονται σε συχνότητα.

Πηγές: newsit.gr, Tempo24.news, efsyn.gr, Cretapost.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα