Top

Πρόσβαση στα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στις ΗΠΑ ζητάει η ΕΕ

Οι νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
πρόσβαση-στα-εμβόλια-της-astrazeneca-που-παράγο-650334
Parallaxi

Διαβάστε τις νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο:

FT: Η ΕΕ ζητάει πρόσβαση στα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν την εξαγωγή στην Ευρώπη εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, στο πλαίσιο της προσπάθειας των Βρυξελλών να καλύψουν ελλείψεις στις προμήθειες των εμβολίων, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η ΕΕ θέλει επίσης από την Ουάσινγκτον να εξασφαλίσει την ελεύθερη ροή των αποστολών κρίσιμης σημασίας συστατικών των εμβολίων τα οποία χρειάζονται για την παραγωγή τους στην Ευρώπη, σύμφωνα με την FT.

“Πιστεύουμε πως μπορούμε να εργαστούμε από κοινού με τις ΗΠΑ για να εξασφαλίσουμε ότι εμβόλια που παράγονται ή εμφιαλώνονται στις ΗΠΑ θα διατεθούν για την πλήρη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων παραγωγών εμβολίων με την ΕΕ”, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά προχωρούν με πολύ πιο αργό ρυθμό από άλλες πλούσιες χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, πρώην μέλος της ΕΕ, και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αξιωματούχοι επιρρίπτουν την ευθύνη για την αργή πρόοδο εν μέρει σε προβλήματα προμηθειών με τους παρασκευαστές.

Η ΕΕ και η Ιταλία εμπόδισαν αυτή την εβδομάδα την εξαγωγή ενός φορτίου εμβολίων της AstraZeneca με προορισμό την Αυστραλία μετά την αποτυχία της φαρμακοβιομηχανίας να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις με την ΕΕ.

Η αγγλοσουηδική εταιρία επικρίνεται στην ΕΕ για την καθυστέρηση παραδόσεων εμβολίων στην 27μελή Ένωση, η οποία παρήγγειλε 300 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Ιουνίου.

Η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει έναν μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων κατά της Covid-19 έως τα τέλη Ιουνίου, δήλωσαν προχθές, Πέμπτη, στο Reuters δύο πηγές της ΕΕ.

Βάσει του μηχανσμού αυτού, οι εταιρίες πρέπει να εξασφαλίσουν άδεια προτού εξαγάγουν εμβόλια κατά της Covid-19, και μπορεί να απορριφθούν αιτήματά τους για εξαγωγές αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για εφοδιασμό της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η AstraZeneca δεν ήταν προσώρας διαθέσιμες για σχόλια.

Ιταλία: Μεγάλη ανησυχία από μέρους των ειδικών – 23.641 νέα κρούσματα κορονοϊού, 307 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Τα μέλη της ειδικής επιτροπής επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση Ντράγκι εξέφρασαν σήμερα έντονη ανησυχία για την αύξηση των μολύνσεων και πρόσθεσαν ότι θεωρούν πως πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης σε όλες τις περιοχές της Ιταλίας «περιορίζοντας τις διαπροσωπικές σχέσεις, όπως και την δυνατότητα μετακίνησης των πολιτών».

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 23.641 περιστατικά κορονοϊού και 307 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 355.024 διαγνωστικά τεστ, το 6,6% από τα οποία ήταν θετικό στην Covid-19.

Χθες τα κρούσματα ήταν 24.036, με 297 νεκρούς. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ιταλίας, σε σχέση με την χθεσινή ημέρα νοσηλεύονται 50 περισσότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 327 περισσότεροι. Από την αρχή της πανδημίας της Covid-19, στην χώρα έχουν χάσει την ζωή τους 99.578 άνθρωποι.

Κύπρος: 45.369 τεστ κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο – 298 κρούσματα, τα 131 στη Λεμεσό

298 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το Σάββατο (6/3/2021) το υπουργείο Υγείας Κύπρου, ενώ δεν έχει καταγραφεί θάνατος από τη νόσο Covid-19.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 45.369 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, μετά την ολοκλήρωση των rapid test, 29 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Λευκωσία, από σύνολο 16.304 τεστ, 131 κρούσματα στη Λεμεσό από 12.096 τεστ, 19 στη Λάρνακα από 6.157 τεστ, 13 στην Πάφο από 3.401 τεστ, ενώ μόλις 7 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αμμόχωστο, από σύνολο 1.916.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 232.

126 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 25 σε σοβαρή κατάσταση.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κύπρο ανέρχεται σε 36.575.

Γερμανία: Οι καταναλωτές έσπευσαν να αγοράσουν rapid test που πωλούνται από τα σουπερμάρκετ

Οι Γερμανοί έσπευσαν σήμερα στα σουπερμάρκετ της αλυσίδας Aldi για να αγοράσουν τα πρώτα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου κατά του κορονοϊού που πωλούνται στο εμπόριο, τα αποθέματα των οποίων εξαντλήθηκαν μέσα σε μερικές ώρες.

Η ανταγωνιστική αλυσίδα Lidl είδα από την πλευρά της τον ιστότοπό της να φθάνει σε σημείο κορεσμού καθώς έθεσε σε πώληση μέσω διαδικτύου κιτ τεστ κατ΄οίκον.

“Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους εκείνους που έφυγαν με άδεια χέρια ότι νέα αποθέματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε εκπρόσωπος της Aldi στην εφημερίδα Bild.

Η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει στην πρακτική μαζικών τεστ αντιγόνου προκειμένου να ξεδιπλώσει τη στρατηγική της για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά της Covid-19, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης και ενώ ο ρυθμός των εμβολιασμών παραμένει αργός.

Από τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου, όλοι οι Γερμανοί θα δικαιούνται ένα τεστ αντιγόνου δωρεάν την εβδομάδα, το οποίο θα διενεργείται από επαγγελματίες στα φαρμακεία ή σε κέντρα διενέργειας τεστ.

Πολλοί κατασκευαστές έλαβαν επίσης το πράσινο φως για κιτ τεστ κατ΄οίκον.

Σκοπός να είναι να δοθεί περισσότερη ελευθερία στον πληθυσμό έπειτα από μήνες περιορισμών, όμως οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα rapid test (γρήγορα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου) είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα τεστ PCR και πως τα μέτρα προστασίας πρέπει να διατηρηθούν ακόμη και σε περίπτωση αρνητικού τεστ.

Η αλυσίδα Aldi περιορίζει την πώληση σε ένα πακέτο πέντε τεστ ανά άτομο, με κόστος 24,99 ευρώ. Το τεστ πραγματοποιείται με ρινικό δείγμα και το αποτέλεσμα εμφανίζεται σε 15 λεπτά.

Το Lidl προτείνει επίσης πακέτα πέντε τεστ έναντι 21,99 ευρώ.

Τα τεστ θα πωλούνται επίσης σε μεγάλα φαρμακεία και σε άλλες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, που επικρίνεται για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού, υποσχέθηκε τεστ αντιγόνου σε μια ποσότητα “περισσότερο από αρκετή” για όλους, ανάμεσά τους 50 εκατομμύρια δωρεάν τεστ τον μήνα.

Όμως ορισμένοι αναρωτήθηκαν αν οι τοπικές αρχές είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση.

Η Μανουέλα Σβέσιγκ, η Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός του κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Πομερανίας (βόρεια), δήλωσε πως τα σουπερμάρκετ έχουν προετοιμαστεί καλύτερα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

“Δεν καταλαβαίνω γιατί τα rapid test πωλούνται ήδη από εκπτωτικές αλυσίδες, αλλά δεν έχουν παραγγελθεί ακόμη για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα σχολεία”, είπε.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αποδέχθηκε το βράδυ της Τετάρτης μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά της Covid-19 υποχωρώντας σε μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης και στο εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησής της επτά μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, όμως οι αριθμοί δεν βελτιώνονται, μάλιστα κάποιες μέρες αυξάνονται.

Σήμερα η χώρα κατέγραψε 9.557 νέες μολύνσεις από κορονοϊό και 300 θανάτους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Γερμανία: Στο στόχαστρο η κυβέρνηση για την πολιτική προμήθειας τεστ για τον κορονοϊό

Δώδεκα λεπτά ήταν αρκετά προκειμένου τα «γρήγορα» τεστ για χρήση κατ’οίκον να εξαφανιστούν από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ Aldi και από το ηλεκτρονικό κατάστημα των Lidl. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αμυνθεί απέναντι στην κριτική για το «φιάσκο», όπως το χαρακτηρίζουν πολλά ΜΜΕ, με την προμήθεια των κλασικών «γρήγορων» τεστ, των οποίων η δωρεάν διάθεση θα έπρεπε κανονικά να ξεκινήσει την Δευτέρα.

«Δεν είπαμε ποτέ ότι το κράτος θα παραγγείλει τεστ για λογαριασμό των κρατιδίων. Αυτό είναι δουλειά των ίδιων των κρατιδίων», δήλωσε ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), τονίζοντας ότι «η ομοσπονδία πληρώνει, αλλά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις υποδομές και δεν εξασφαλίζει τα τεστ», καθώς, όπως είπε, «μπορεί κανείς να τα αγοράσει από την αγορά». Για την αντιμετώπιση του ζητήματος έχει συσταθεί ειδική «Ομάδα Δράσης» με επικεφαλής τους υπουργούς Μεταφορών και Υγείας, Αντρέας Σόιερ και Γενς Σπαν. Μετά την πρώτη, χθες, συνεδρίαση της ομάδας, ο κ. Σπαν δήλωσε στην εφημερίδα BILD ότι κατά την τηλεδιάσκεψη «βγήκε από τα ρούχα του», καθώς, όπως εξήγησε, ορισμένα κρατίδια αποφεύγουν τις ευθύνες τους σε ό,τι αφορά τη διενέργεια τεστ για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς και προτιμούν να «δείχνουν» προς το κράτος. «Δεν συμφωνήσαμε ποτέ να βρούμε τα τεστ, αλλά απλώς να βοηθήσουμε στην κατανομή τους. Δεν καταλαβαίνω γιατί ως υπουργός Υγείας θα πρέπει να ασχολούμαι με αυτό το θέμα», φέρεται , σύμφωνα με την BILD, να είπε ο ίδιος στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης της «Ομάδας Δράσης».

Από την Δευτέρα θα πρέπει τα κρατίδια να είναι σε θέση να προσφέρουν ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα σε κάθε πολίτη, ενώ υποχρεωτικά θα υποβάλλονται σε τεστ οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολείων που θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία των μαθητών. Ο κ. Σπαν διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν «υπεραρκετά» τεστ, συμπεριλαμβανομένων 50 εκατομμυρίων τεστ το μήνα που προορίζονται για διάθεση δωρεάν, ενώ επισήμανε ωστόσο ότι τα ειδικά κέντρα δεν είναι παντού εξίσου έτοιμα, «αλλά πολλά κρατίδια και πολλοί δήμοι δήλωσαν ότι ήθελαν οπωσδήποτε να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα».

Κριτική προς τον κ. Σπαν για τους χειρισμούς του άσκησε και ο Γενικός Γραμματέας του αδελφού κόμματος του CDU, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας, Μάρκους Μπλούμε, με δήλωσή του στην εφημερίδα Die Welt: «Τα τεστ αποτελούν γέφυρα προς τα εμβόλια για όλους. Αλλά δυστυχώς εδώ βλέπουμε ότι όλα γίνονται πολύ αργά, πολύ καθυστερημένα και σε πολύ μικρές ποσότητες. Θα πρέπει κανείς να τονίσει ότι έχουμε να κάνουμε με λάθη του υπουργείου Υγείας». Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ζήτησε, κατά την διάρκεια κομματικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, περισσότερη προσπάθεια στις διαδικασίες διενέργειας τεστ και εμβολιασμού. Από την πλευρά των Πρασίνων, η αρχηγός Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγιο για ανευθυνότητα και δήλωσε στο Δίκτυο RND ότι, «εδώ καιρό έπρεπε να έχουν παραγγελθεί εκατομμύρια τεστ και τώρα βλέπουμε μόνο την σύσταση μιας “Ομάδας Εργασίας”».

Βρετανία: Οι αρχές ανακοίνωσαν 6.040 νέα κρούσματα και 158 θανάτους το τελευταίο 24ωρο

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 6.040 νέα κρούσματα, τα οποία καταγράφουν ελαφρά αύξηση από τα 5.947 που ανακοινώθηκαν χθες, Παρασκευή.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 ανέρχεται σε 21.796.278 συνολικά.

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης 158 θανάτους που επήλθαν μέσα σε διάστημα 28 ημερών μετά τη διάγνωση των ασθενών με COVID-19, αριθμός που σημειώνει πτώση σε σχέση με τους 236 θανάτους την Παρασκευή.

Αυστρία: Για τη Βιέννη, το «πράσινο διαβατήριο εμβολιασμού» συνιστά προτεραιότητα, δηλώνει ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ

Είναι σημαντικό να βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση, στο θέμα του “πράσινου διαβατηρίου εμβολιασμού”, το οποίο συνιστά μία “προτεραιότητα” για την Αυστρία και είναι ανάγκη η Ευρώπη να αποφασίσει κοινές προδιαγραφές, αναμένοντας ότι αυτό το διαβατήριο θα ισχύει σε όλη την Ευρώπη, και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για “την επιστροφή σε μια φυσιολογική ζωή”, τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ.

Ο ίδιος, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε τοποθετηθεί την προηγούμενη εβδομάδα , πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Σε δηλώσεις του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τόνιζε ότι “χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί, ή που μόλις πέρασε τον κορονοϊό και ως εκ τούτου έχει ανοσία, ή έχει κάνει ένα νέο τεστ”, επισημαίνοντας ότι “χρειαζόμαστε εντός της ΕΕ και πάλι πίσω την ελευθερία να ταξιδεύουμε”, και ότι εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, το εγχείρημα θα “προσεγγιστεί σε εθνικό επίπεδο”.

Την υποστήριξή της στην θέσπιση ενός “πράσινου διαβατηρίου” που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβεβαιώσει η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ομολόγους της ΕΕ, την περασμένη Δευτέρα, 1η Μαρτίου.

” Ένα πανευρωπαϊκό ενιαίο ΄Πράσινο Διαβατήριο΄ μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για να επανακτηθεί, παρά την κρίση του κορονοϊού, η μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία”, είχε τονίσει η ίδια, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο διαβατήριο θα έδινε σε ολόκληρο τον κλάδο του τουρισμού μία “νέα προοπτική”.

Στις σημερινές δηλώσεις του, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι δεν θεωρεί ως κριτική στην εκστρατεία εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προσπάθεια της Αυστρίας για συνεργασία με το Ισραήλ στο θέμα των εμβολίων και επισημαίνει ότι “σε καιρούς πανδημιών, είναι σημαντικό να αναπτυχθεί πρόσθετη συνεργασία πέραν της ΕΕ”.

“Στην αρχή της πανδημίας, υπήρξαν επανειλημμένα διεθνείς επαφές με το Ισραήλ και άλλα κράτη, επίσης εκτός της ΕΕ και επιθυμία μας είναι να συνεργαστούμε όσο το δυνατόν πιο εντατικά, επίσης στον τομέα της επιστήμης και της έρευνας, καθώς η πανδημία δεν γνωρίζει σύνορα”, αναφέρει ο ίδιος.

Σημειώνοντας, ότι η ΕΕ δεν έκανε λάθη στις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές εμβολίων ο Ρούντολφ ‘Ανσομπερ παρατηρεί πως “η βασική ιδέα και η δομή των ευρωπαϊκών συνθηκών είναι εκείνες που καθορίστηκαν αρχικά από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία και πως χαμηλότερες ποσότητες εμβολίου δεν χορηγήθηκαν μόνο στην Ευρώπη, η κατάσταση είναι παρόμοια στις περισσότερες άλλες χώρες”.

Στις δηλώσεις του, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας χαιρετίζει το γεγονός ότι ο αρμόδιος για την προώθηση του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού “Sputnik V” έχει υποβάλει αίτηση για έγκρισή του στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), διευκρινίζοντας ταυτόχρονα, πως πιστεύει ότι “θα πρέπει και στο μέλλον να γίνεται αποδεκτός ο κεντρικός ρόλος του EMA”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο σύντομης επίσκεψης του στη Βιέννη, ο Κιρίλ Ντμιτρίγιεφ, ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου ‘Αμεσων Επενδύσεων αρμόδιος για την προώθηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορονοϊού, είχε χθες, Παρασκευή, συνάντηση στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Με αυτή, την χθεσινή συνάντηση των Σεμπάστιαν Κουρτς και Κιρίλ Ντμιτρίγιεφ, την οποία επιβεβαίωσε το βράδυ η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία, η Αυστρία και η Ρωσία συνεχίζουν πρακτικά τις εντατικές επαφές σχετικά με πιθανή παράδοση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V όπως και ενδεχόμενη παραγωγή του στην Αυστρία.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου, όπως είχε ανακοινώσει σχετικά το Κρεμλίνο.

Κοροναϊός: Συνεχείς αυξήσεις κρουσμάτων- Παραιτήθηκε υπουργός υγείας

Γαλλία: Η αστυνομία εκκένωσε τις όχθες του Σηκουάνα γιατί δεν τηρείτο η κοινωνική αποστασιοποίηση

Η γαλλική αστυνομία εκκένωσε σήμερα τις όχθες του ποταμού Σηκουάνα στο κέντρο του Παρισιού λόγω των ανησυχιών ότι οι άνθρωποι πλησιάζουν πολύ κοντά ο ένας τον άλλον και δεν τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για την ανάσχεση της επιδημίας του κορονοϊού.

Εκατοντάδες άνθρωποι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή — που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για βόλτα και πικνίκ τις ηλιόλουστες μέρες — και οι αστυνομικοί απέκλεισαν τις όχθες του ποταμού για το υπόλοιπο της ημέρας.

“Η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν τηρείται”, ειδοποιούσε η αστυνομία μέσω μεγαφώνου.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει αποφύγει να θέσει ξανά την πρωτεύουσα και τη γύρω περιοχή σε καραντίνα παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τον αυξανόμενο αριθμό των ασθενών στα νοσοκομεία. Ωστόσο, στο Παρίσι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 το πρωί.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 23.306 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19, ελαφρώς λιγότερα από τα 23.507 χθες, Παρασκευή. Καταγράφηκαν επίσης 170 νέοι θάνατοι, οι οποίοι αυξάνουν σε 88.444 το σύνολο των θανάτων από τη νόσο στη Γαλλία. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε κατά 9 και ανέρχεται σε 3.689.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να εξασφαλίσουν τις εισαγωγές αμερικανικών συστατικών εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εξασφάλιση του εφοδιασμού σε αμερικανικά συστατικά των εμβολίων κατά της COVID-19 τα οποία υπόκεινται από την Ουάσινγκτον σε αυστηρούς περιορισμούς εξαγωγής, ανέφερε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή την οποία επικαλείται το AFP.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη βιομηχανική πλευρά της παρασκευής εμβολίων, θα συναντηθεί το απόγευμα της Δευτέρας με τον Τζέφρι Ζάιεντς, συντονιστή της ομάδας για τη μάχη κατά της Covid-19 στον Λευκό Οίκο, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή που πρόσκειται στις συνομιλίες.

Η ιδέα είναι να “εργαστούμε συντονισμένα ώστε να μην δημιουργηθεί ‘μποτιλιάρισμα'” για τους Ευρωπαίους παρασκευαστές εμβολίων, εξήγησε.

Η Ουάσινγκτον διαθέτει ένα αυστηρό πλαίσιο για τις εξαγωγές όλων των απαραίτητων συστατικών για τα εμβόλια, οι οποίες υπόκεινται σε ειδικές άδειες.

“Ο καθένας έχει τους κανόνες του, που είναι νόμιμοι. Η ιδέα δεν είναι να τους ξανασυζητήσουμε”, αλλά να εξετάσουμε “τις διοικητικές διαδικασίες που εφαρμόζονται” για τις εξαγωγές συστατικών και να δούμε “πώς θα τις διευκολύνουμε, θα τις επιταχύνουμε”, υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή πηγή.

“Πρόκειται για ένα προληπτικό διάβημα. Καθώς η παραγωγή εμβολίων στην Ευρώπη πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά σε ισχύ, θέλουμε να διασφαλίσουμε πως όλα τα συστατικά μπορούν να ακολουθήσουν”, διευκρίνισε.

ΗΠΑ: Η Γερουσία εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης του Τζο Μπάιντεν

Έπειτα από ώρες συζητήσεων, εντατικών διαπραγματεύσεων και μιας μαραθώνιας ψηφοφορίας, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τελικά σήμερα το σχέδιο ανακαμψης ύψους 1.900 δισεκατομμυρίων δολαρίων του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την πρώτη οικονομία παγκοσμίως που επλήγη από την πανδημία, υιοθετώντας ένα από τα μεγαλύτερα νομοθετικά πακέτα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χάρη στις ψήφους των Δημοκρατικών γερουσιαστών μόνο, λαμβάνοντας 50 ψήφους υπέρ έναντι 49. Το κείμενο θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου οι Δημοκρατικοί, που αποτελούν την πλειοψηφία, θα πρέπει να το εγκρίνουν γρήγορα, ώστε ο Τζο Μπάιντεν να μπορέσει να το επικυρώσει έως τις 14 Μαρτίου, πριν από την προβλεπόμενη αναστολή της καταβολής των επιδομάτων ανεργίας.

ΗΠΑ: Τζο Μπάιντεν χαιρετίζει την ψήφιση από τη Γερουσία του σχεδίου ανάκαμψης που η χώρα έχει “απεγνωσμένα ανάγκη”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα την ψήφιση από τη Γερουσία του σχεδίου ανάκαμψης ύψους 1.900 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο η χώρα “έχει απεγνωσμένα ανάγκη”, όπως τόνισε, για να εξέλθει από την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

“Κάναμε ένα τεράστιο βήμα” για να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς, δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ο αρχηγός του κράτους, του οποίου αυτό το μεγάλο σχέδιο στήριξης ήταν μια από τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου για την ανακούφιση από την πανδημία σημαίνει ότι η πληρωμή 1.400 δολαρίων στους περισσότερους Αμερικανούς θα αρχίσουν να καταβάλλεται αυτόν τον μήνα και ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα επιταχύνουν την παραγωγή και τη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι το 85% των αμερικανικών νοικοκυριών θα λάβει τις πληρωμές, με ένα ζευγάρι που έχει δύο παιδιά και κερδίζει 100.000 δολάρια ετησίως να έχει να λαμβάνει περίπου 5.600 δολάρια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Κοροναϊός: Συμπτώματα για εβδομάδες ή μήνες εμφανίζουν ασθενείς που ανάρρωσαν

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα