Ελλάδα

Πρόταση μομφής: Κορυφώνεται η σύγκρουση – Στο βήμα οι πολιτικοί αρχηγοί

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε η Αττική από τον χιονιά

Parallaxi
πρόταση-μομφής-κορυφώνεται-η-σύγκρου-877419
Parallaxi
Third day of the discussion on a confidence vote, at the plenum of the Greek Parliament, in Athens, on Jan. 30, 2022 / Τρίτη μέρα συζήτησης στην ολομέλεια του αιτήματος της κυβέρνησης για ανανέωση της εμπιστοσύνης. Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2022

Στις 4 το απόγευμα ξεκίνησαν στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε η Αττική από τον χιονιά, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «κρατικοδίαιτη ολιγαρχία» και «κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος». «Ζούμε μέρες κατάρρευσης ενός μεγάλου ψέματος, ότι ο ιδιωτικός τομέας τα κάνει όλα καλύτερα και το κράτος εποπτεύει» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και διερωτήθηκε: «Πώς να λειτουργήσει επιτελικό κράτος όταν οι ορτινάτζες βρίσκονται στην κυβέρνηση και το πραγματικό επιτελείο τους καθοδηγεί από το παρασκήνιο;». Όπως είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 οι κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες λειτουργούν χωρίς την πειθαρχία της αγοράς, ενώ τελούν υπό την εποπτεία κυβερνήσεων που τους έχουν στην τσέπη τους και μοναδικό τους γνώμονας είναι το μετοχικό κέρδος των μονοπωλίων.

Μόλις ολοκληρωθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα ξεκινήσει η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, διά ζώσης και ονομαστικά, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».

Τη γραμμή του κόμματος, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, ανέλυσε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κατά την ομιλία του το πρωί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ λόγους τακτικισμού για την κατάθεση της πρότασης μομφής, και στην κυβέρνηση ανεπάρκεια και επικοινωνιακή διαχείριση, με αφορμή την κακοκαιρία. Έκανε λόγο ακόμη, για ανεπαρκή μέτρα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια, τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται μία νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

Μία πρόγευση της αντιπαράθεσης που αναμένεται να παρακολουθήσουμε σήμερα έδωσε η χθεσινή κόντρα του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας, με αφορμή την ομιλία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε εκ νέου συγνώμη για την ταλαιπωρία των πολιτών, τόνισε πως πρέπει να γίνει ακριβοδίκαιη αποτίμηση της κατάστασης, και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Για προσχηματική συγγνώμη, αφού δεν υποδεικνύεται που έγινε λάθος, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπεκφεύγει των ευθυνών της. “Προτιμώ την συγνώμη με ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής από την καμία συγνώμη του ΣΥΡΙΖΑ για τους νεκρούς στο Μάτι και τη Μάνδρα”, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και αναρωτήθηκε γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει τις μεγάλες ευθύνες της Αττικής Οδού.

Κουτσούμπας: Εσείς της Νέας Δημοκρατίας έχετε κάνει δόγμα σας την ατομική ευθύνη

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή

«Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην πολιτική της, στο σάπιο σύστημα που υπηρετεί μαζί με άλλα κόμματα, κάνουμε κάθε μέρα μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, στα νομοσχέδια, δεν περιμέναμε την σημερινή συζήτηση στη Βουλή και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Κουτσουμπας και έριξε τα βέλη και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως συμφωνεί με την αποτυχία του επιτελικού κράτους, αλλά πως αυτό «είναι γνώρισμα κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης, όπως και της δικής σας».

Αναφερόμενος στην Αττική Οδό και τον εγκλωβισμό χιλιάδων πολιτών, σχολίασε: «Η κυβέρνηση άφησε χιλιάδες ανθρώπους το έλεος, εγκλωβισμένους για ώρες στην Αττική Οδό και σε άλλους δρόμους, νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση και με προβλήματα που ακόμα και σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί. Πέρασε ήδη μια βδομάδα, έλεος! Αυτό το κράτος όταν πρόκειται να προστατεύσει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων είναι επιτελικό, ταχύτατό, ικανό. Όταν πρόκειται για λαϊκές ανάγκες τότε γίνεται δυσκίνητο, ανίκανο, χωρίς σχέδιο και χωρίς συντονισμό, μέσα, υποδομές και προσωπικό».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε και τα περί ατομικής ευθύνης, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση την έχει κάνει δόγμα της. «Εσείς της Νέας Δημοκρατίας έχετε κάνει δόγμα σας την ατομική ευθύνη. Τη μία λέτε στον κόσμο φύγετε για να σωθείτε και την άλλη τους λέτε μείνετε στα σπίτια σας για να σωθείτε από το χιόνια, από την κακοκαιρία, όπως τώρα. Μη μας πείτε ξανά για τις ευθύνες της Αττικής Οδού, τώρα θυμηθήκατε το όχι ευκαταφρόνητο αχόρταγο κέρδος αυτής της εταιρείας κύριε Μητσοτάκη; Τόσα χρόνια δεν ξέρετε τι μυθώδη κέρδη έχει βγάλει εταιρεία από τα χρυσοπληρωμένα διόδια;».

Κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στο μέτωπο της πανδημίας αλλά και της ακρίβειας. «Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση με πάνω από 100 θανάτους την ημέρα. Καμιά ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, κανένα μέτρο στους βασικούς χώρους υπερμετάδοσης» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Μομφή στην κυβέρνηση κάνουμε και για την ακρίβεια που ροκανίζει το εισόδημα των οικογενειών, στερεί τα βασικά και τα στοιχειώδη από τις λαϊκές οικογένειες. Η εργατική λαϊκή οικογένεια στερείται το 2022 την θέρμανση!».

Κυριάκος Βελόπουλος: Επειδή είπε συγγνώμη ο πρωθυπουργός πρέπει να πούμε και ευχαριστώ;

Με αναφορά στα Ιμια ξεκίνησε η ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή, ενώ επιτέθηκε σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα για τη χθεσινή τους παρουσία στη Βουλή

«Οι δύο μάντεις χθες ήρθαν εδώ. Ένα στημένο παιχνίδι μόνο για τις επικοινωνιακές εντυπώσεις. Δεν έπρεπε να δοθεί ο λόγος σε κανέναν χθες. Απαράδεκτο. Αν υπήρχε δημοκρατία πολύ από εδώ μέσα θα είχαν απολογηθεί για τα εγκλήματα τους, όπως ο Σημίτης και υπόλοιποι» είπε ο κ. Βελόπουλος υποστηρίζοντας ότι δεν εμφανίζονται ποτέ στη Βουλή και χθες ξαφνικά εμφανίστηκαν και οι δυο χωρίς την παρουσία των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι της ΝΔ είπαν το περίεργο αμίμητο «είπε συγγνώμη ο πρωθυπουργός». Επειδή είπε συγγνώμη ο πρωθυπουργός πρέπει να πούμε και ευχαριστώ; Για να ζητήσει συγγνώμη κάτι έκανε. Κάτι κακό έκανε. Ποιο είναι το κακό που έκανε; Ήταν ανεπαρκής απέναντι στις περιστάσεις. Και πως θα πληρώσει αυτή κυβέρνηση την ανεπάρκεια της; Κάνει πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν εμείς το Νοέμβριο ζητήσαμε εκλογές ο ΣυΡιζΑ δεν ακολούθησε, αλλά ακολούθησε τώρα γιατί ήρθε δημοσκοπικότέρας του τεράστιου ΠΑΣΟΚ με το 27%» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Είστε η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε. Δεν μπορώ να σας συγκρίνω με το ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτοί έκαναν την προδοσία της Μακεδονίας» ανέφερε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε λέγοντας πως η μόνη σοβαρή αντιπολίτευση του τόπου είναι αυτή του δικού του κόμματος.

«Τι κάνετε τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ; Επειδή βλέπετε ότι οι δημοσκοπήσεις και το σύστημα θέλει να προωθήσει το δεκανίκι του, δίνετε άλλοθι να συσπειρώσει το κόμμα του. Ήταν ένα πολιτικό λάθος. Ήταν μια κίνηση επιβίωσης στο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΚΙΝΑΛ που δήθεν έρχεται» σημείωσε και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση επειδή έχει ψηφίσει 50 νομοσχέδια της ΝΔ, ενώ απευθυνόμενος στο ΚΙΝΑΛ σχολίασε ότι έχει στήριξε περισσότερα από 150 νομοσχέδια της ΝΔ.

Βολές έριξε και κατά του προέδρου του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν θέλει να οδηγηθεί χώρα σε εκλογές, εφόσον το ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε τις εσωκομματικές του εκλογές εν μέσω πανδημίας, με πλήθος κόσμου.

Πηγή: ΕΡΤ/ Newsbomb

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα