Top

Πρόταση μομφής: Οι ομιλίες των πολιτικών προσώπων- Αύριο η ψηφοφορία

Τι ειπώθηκε σήμερα από τα πολιτικά πρόσωπα.

Parallaxi
πρόταση-μομφής-οι-ομιλίες-των-πολιτικ-842597
Parallaxi
Εικόνα: SOOC

Συνεχίζεται η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά της κυβέρνησης. Η συζήτηση άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής (28 Ιανουαρίου), με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Σημειώνεται πως για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση πριν περάσει εξάμηνο.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή

Στόχος της σχετικής απόφασης που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί περί τις 20:00 της Κυριακής.

Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Παρακάτω όλα όσα ειπώθηκαν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης από διάφορα κόμματα:

«Καρφιά» Τσίπρα σε Μητσοτάκη – Στυλιανίδη – «Μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη»

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της συζήτησης για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Χρήστο Στυλιανίδη.

Μετά την ομιλία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τον λόγο και ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να πάρει τον λόγο.

«Είστε υπουργός κυβερνήσεως της ΝΔ και οφείλετε να δώσετε απαντήσεις» είπε.

«Δεν κατάλαβα να μας υποδείξατε κάπου να κάνατε λάθος. Που κάνατε λάθος; Γιατί ζητήσατε συγγνώμη;» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Τσίπρας.

«Δεν έκλεισε μόνο η Αττική Οδός. Έκλεισαν κι άλλοι δρόμοι. Θα μας πείτε που κάνατε λάθος; Μια ζωή πετάτε το μπαλάκι αλλού. Θα αναλάβετε ποτέ καμία ευθύνη;» τόνισε σε άλλο ύφος ο κ. Τσίπρας.

Ντ. Μπακογιάννη: Το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ακολουθεί την ίδια στρατηγική του 2015, της καταστροφολογίας και του λαϊκισμού – Είστε κολλημένοι στο χθες – Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη ζητώντας εκλογές

«Το 2022 δεν είναι 2015. Ο λαός έπαθε και έμαθε. Έβγαλε τα συμπεράσματά του» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτής ανέφερε πως αυτή η πρόταση δυσπιστίας «έχει ως αφορμή τον χιονιά αλλά η αιτία είναι οι δημοσκοπήσεις και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ» για αυτό και «θέλετε αύριο να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα».

Απευθυνόμενη στην κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους είπε ότι «ένα από τα βασικά προβλήματα που έχετε είναι ότι επί χρόνια επαναλαμβάνεται την ίδια στρατηγική και την ίδια τακτική. Αυτή την στρατηγική που σας έφερε στην κυβέρνηση το 2015, δηλαδή της απόλυτης καταστροφολογίας, του λαϊκισμού και του όχι, το λεξιλόγιο του νεοφιλελευθερισμού και ότι άλλο έχετε χρησιμοποιήσει. Μόνο που το 2015 δεν είναι 2022 . Το 2022 ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Έμαθε, έπαθε και έζησε αυτά τα 4 ½ χρόνια με τον τρόπο που κυβερνήσατε και θυμάται πολύ καλά πως κινδυνεύσαμε να βγούμε έξω από την Ευρώπη, τα 100 δισεκατομμύρια που χρεωθήκαμε τσάμπα, τους τρόπους με τους οποίους προσπαθούσατε να παρέμβετε στην ελευθερία του Τύπου και τις αποφάσεις του ΣτΕ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και συνεχίζετε και σήμερα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο». Η κυρία Μπακογιάννη, πρότεινε στον ΣΥΡΙΖΑ κατά το Συνέδριό του να κάνει ένα εσωτερικό γκάλοπ για το ποια ήταν «η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», γιατί η ελληνική κοινωνία πιστεύει ότι η χειρότερη κυβέρνηση ήταν η δική σας και πρόσθεσε «αυτό είναι τοι πρόβλημά σας, είστε κολλημένοι στο χθες, δεν έχετε καταλάβει τι έχει συμβεί πραγματικά στον κόσμο σήμερα και που πάει».

Σχετικά με τα προβλήματα της κακοκαιρίας, η κυρία Μπακογιάννη είπε ξεκάθαρα πως «ναι, στον χιονιά οι αδυναμίες ήταν τεράστιες και η συγνώμη ήταν ειλικρινής από όλους. Και από τον πρωθυπουργό και από όλα τα στελέχη της ΝΔ» και πρόσθεσε «ναι, δεν πετύχαμε και δεν υπάρχει κανένας από εμάς ο οποίος να ένιωθε ωραία εκείνη την ώρα με τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν, αλλά δεν παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά. Εμείς αναγνωρίσαμε τα λάθη μας, συζητήσαμε συγνώμη και είμαστε αποφασισμένοι να φτιάξουμε όσο είναι δυνατόν την Πολιτική Προστασία με τρόπο ώστε αυτά τα προβλήματα να ελαχιστοποιηθούν και θα ελαχιστοποιηθούν». Εμείς, είπε η βουλευτής, «δεν είπαμε ότι ψάξαμε αλλά δεν βρήκαμε λάθη, εμείς την αλαζονεία δεν την έχουμε, εσείς την είχατε. Εμείς με ταπεινότητα λέμε ότι υπήρξαν λάθη και ότι από εδώ και πέρα θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τα διορθώσουμε για την όποια επόμενη φορά».

Σε παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, που της είπε «αφήστε τις συγνώμες, η μόνη συγνώμη είναι να πάτε σε εκλογές» η Ντόρα Μπακογιάννη του απάντησε «μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη. Γιατί καμία φορά τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά».

Γ. Οικονόμου: “Βαθύ το ρήγμα ανάμεσα σε μια υπεύθυνη κυβέρνηση και μια εξαχρειωμένη αντιπολίτευση του σήμερα, που παραμένει ίδια και απαράλλαχτη με την την αποτυχημένη κυβέρνηση του χθες”

Για ένα “βαθύ ρήγμα, που τέμνει το πολιτικό φάσμα στην πατρίδα μας” έκανε λόγο στην τοποθέτησή του, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου: Από τη μια πλευρά (υπάρχει) μια εργατική, σύγχρονη, συμπαγής και υπεύθυνη κυβέρνηση και από την άλλη ένα ανερμάτιστο, ανεύθυνο, παρωχημένο και επιδερμικό μέτωπο που δεν μπορεί επ’ ουδενί να αποτελέσει εναλλακτική για την πατρίδα στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα” είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι από τη μία πλευρά έχουμε “μια κυβέρνηση που προσπαθεί για τη διασφάλιση της Ελλάδας και την προκοπή των πολιτών, που προσπαθεί να δημιουργήσει ευκαιρίες και να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνατότητες της πατρίδας και των ανθρώπων της” και από την άλλη, “μια αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα ίδια και απαράλλαχτη με την αποτυχημένη κυβέρνηση του χθες. Που επενδύει στα μηδαμινά, που πνίγεται στη μετριότητά της, που δεν μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα γιατί αδυνατεί να αλλάξει τον εαυτό της”.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε επίσης ότι την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σπρώχνονται για το ποιος θα πρωτοκαταλάβει τη δική τους αριστερή όχθη, οι πολίτες γνωρίζουν σε ποια πλευρά του πολιτικού φάσματος πρέπει να σταθούν για να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και σταθερότητα τις εποχές μεγάλων κρίσεων που βιώνουμε. Είναι η πλευρά που στέκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης” είπε ο κ. Οικονόμου.

Με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είπε ότι “στην πορεία των 31 μηνών από το καλοκαίρι του 2019 υπάρχουν επιτυχίες και αδυναμίες. Είναι σαφώς σπουδαιότερο να διαχειριζόμαστε τις δεύτερες και να επουλώνουμε όσες πληγές δημιουργήθηκαν. Έχουμε σχέδιο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, με πρώτο ορίζοντα το 2023, όταν και θα παρουσιάσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού ένα ικανό σώμα πολιτικών που εφαρμόσαμε στη διάρκεια της θητείας μας”.

Βεβαίωσε ακόμα, ότι “ούτε οι αδυναμίες και τα προβλήματα μας λυγίζουν, ούτε κομπάζουμε για τις επιτυχίες μας, γιατί γνωρίζουμε ότι ο πήχης είναι ψηλά. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με αφοσίωση, σεμνότητα και σεβασμό στον πολίτη, διορθώνοντας τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας, τα οποία είναι αναπόφευκτα για όποιον δρα και επιχειρεί να αλλάξει τα πράγματα”.

Όλγα Γεροβασίλη: Η πρόταση δυσπιστίας είναι πράξη υπευθυνότητας απέναντι σε μια κυβέρνηση που διεκδικεί το Ανεύθυνο

Ζητήσαμε εκλογές γιατί η ανοχή είναι συνενοχή, και συνένοχοι με την κυβέρνηση δεν θα γίνουμε στο καθημερινό έγκλημα, είπε στην ομιλία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

“Η πρόταση μομφής είναι πράξη υπευθυνότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε μια κυβέρνηση που διεκδικεί το ανεύθυνο” τόνισε η κα Γεροβασίλη.

Για τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας στην Αττική, είπε ότι “δεν αρκούν οι συγγνώμες” και ότι “πρέπει να δοθούν εξηγήσεις”. Εξέφρασε επίσης τη γνώμη ότι “η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλες τις έως τώρα κρίσεις. Έχει παροπλίσει τους επιχειρησιακούς μηχανισμούς και τους επιστήμονες. Φάτε τεχνολογία αντί για παντεσπάνι, λένε οι επιτελείς και κερνάνε αέρα ψηφιακών υπηρεσιών”.

Το πρόβλημα στη κυβέρνηση είναι δομικό και “έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πλεύσης” είπε η κα Γεροβασίλη.

Αλ. Φλαμπουράρης: Η σημερινή πρόταση είναι η κραυγή της κοινωνίας απέναντι στην αδιαφορία

“Η σημερινή πρόταση μομφής δεν αφορά το χιονιά. Αυτός ξεχείλισε το ποτήρι. Αφορά τη συνολική πολιτική της ΝΔ και το καταστροφικό αποτύπωμά της 30 μήνες τώρα που κυβερνά τον τόπο. Είναι η κραυγή της κοινωνίας απέναντι στην αδιαφορία, το θράσος, την ιδιοτέλεια και τον παραλογισμό” είπε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέκος Φλαμπουράρης κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, “ως φορέας της σύγχρονης Αριστεράς, μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις εντός κι εκτός κοινοβουλίου, θα σταματήσουμε την καταστροφική πορεία και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, θα αναλάβει την ανόρθωση της χώρας μας”.

Ν. Παππάς: Η ευθύνη για το επιτελικό μπάχαλο ανήκει στον κ. Μητσοτάκη

“Καλό το γαϊτανάκι και η υποκρισία, αλλά η ευθύνη για το επιτελικό μπάχαλο ανήκει στον κ. Μητσοτάκη”, τόνισε στην ομιλία του ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του κόμματος κατά της κυβέρνησης.

“Βρίσκεστε αντιμέτωποι με τη μομφή της κοινωνίας. Αυτή φέραμε στο κοινοβούλιο και επί αυτής θα απολογηθείτε”, ανέφερε στη Βουλή, στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο βουλευτής Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αντιμέτωπη με τη μομφή της κοινωνίας γιατί απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας, γιατί έλαβε αλλοπρόσαλλα μέτρα για τα σχολεία, τους χώρους εργασίας και την εστίαση και άφησε τους συνωστισμούς να γίνουν η κανονικότητα στα ΜΜΜ, γιατί αδράνησε στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, γιατί έβγαλε το δημόσιο από τη ΔΕΗ και δεν μαζεύονται οι λογαριασμοί, γιατί θέλει να ιδιωτικοποιήσει και το νερό και, τέλος, γιατί τα έκανε “επιτελικώς” μπάχαλο τις ημέρες της κακοκαιρίας.

“Η συγγνώμη σας ήταν και μισή και υποκριτική, διότι ο κ. Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στο θέμα της Αττικής Οδού. Η Κατεχάκη, η Μεσογείων, η Μαραθώνος και η Λαυρίου σε ποια επικράτεια είναι;”, σημείωσε ο ίδιος για όσα τραγικά έγιναν στην αρχή της εβδομάδας. Πρόσθεσε ότι δεν ειπώθηκε συγγνώμη για την κατάσταση των μέσων σταθερής τροχιάς, για τα πέντε τρένα που έμειναν έξω από την Αθήνα και το παρολίγον δυστύχημα, για την αδυναμία του προαστιακού να κινηθεί και να βοηθήσει από νωρίς στον απεγκλωβισμό από την Αττική Οδό.

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επέμεινε στο αίτημα του κόμματος να δοθούν τα πρακτικά των συσκέψεων των αρμοδίων πριν την έλευση της “Ελπίδας”, τονίζοντας “καλό είναι το γαϊτανάκι των ευθυνών, αλλά την αρμοδιότητα του περιορισμού και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας την έχει η τροχαία. Αυτό προκύπτει και από τη σύμβαση. Δεν την έχει κανένας παραχωρησιούχος. Αλίμονο αν ήταν αλλιώς”.

Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι “η κοινωνία απαιτεί να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Και να φύγει με εκλογές”, ζητώντας από το ΚΙΝΑΛ να διασαφηνίσει τη θέση του. “Πως μπορεί να προκύψει μια σοσιαλδημοκρατικού τύπου, όπως λέτε, ή μια προοδευτική κυβέρνηση; Από αυτή τη σύνθεση της Βουλής; Πως βλέπετε τον δικό σας ρόλο σε μια ενδεχόμενη άλλη κυβέρνηση;”, είπε. Για να συμπληρώσει αμέσως μετά πως “όσοι πιστεύουν ότι αυτή η Βουλή μπορεί να παράξει λύση παρένθετης κυβέρνησης με τεχνοκράτη πρωθυπουργό, θα μας βρουν απέναντι. Γιατί αυτή θα είναι μία λύση που θα έχει ως θεμέλιο τη συνέχιση της πολιτικής Μητσοτάκη”.

Ο ίδιος ανέφερε ότι “η χώρα χρειάζεται μια μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση, που θα έχει συγκεκριμένα θεμέλια προοδευτικής πολιτικής. Έξω από το δημοσιονομικό πλαίσιο, που έχετε συμφωνήσει με τους εταίρους και έχετε κάνει την Ελλάδα πρωταθλήτρια της λιτότητας. Με ισχυρή παρέμβαση του δημόσιου τομέα και επανάκτηση υποδομών, ειδικά στην κοινή ωφέλεια, όπως γίνεται διεθνώς. Με δημόσια τράπεζα, η οποία θα βάλει ένα τέλος στον αποκλεισμό των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με διαχείριση του ιδιωτικού χρέους”. Για να καταλήξει: “Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει. Στην τελευταία ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι από την απλή αναλογική δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Κυβέρνηση θα σχηματίσουν οι ισχυροποιημένες από την ψήφο του λαού προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες θα δώσουν στη χώρα μία κυβέρνηση μακράς διαρκείας με προοδευτικό πρόσημο”.

Σκρέκας: Αντιμετωπίσαμε βλάβες σε 79 γραμμές που δίνουν ρεύμα σε 200.000 νοικοκυριά

Στοιχεία για το εύρος των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα», αλλά και για τις κινήσεις που έχουν γίνει σχετικά με την υπογειοποίηση του δικτύου έδωσε στη Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, υπήρξαν βλάβες σε 79 γραμμές μέσης τάσης που δίνουν ρεύμα σε περίπου 200 χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ σε λίγες ώρες έως το πρωί της Τρίτης αποκαταστάθηκε το 50% των βλαβών. Μάλιστα, το βράδυ της ίδιας μέρας, επανήλθε το ρεύμα στο 97,5% των παροχών, παρά τη δυσκολία πρόσβασης σε αρκετές περιοχές λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

«Για την αντιμετωπίση της κρίσης κινητοποιήθηκαν πάνω από 900 άτομα όχι μόνο από την Αττική και από άλλες περιοχές της Ελλάδος» είπε κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε ότι πράγματι υπήρξαν σπίτια που έμειναν χωρίς ρεύμα 3 με 4 24ωρα. «Προφανώς και υπήρξαν αστοχίες, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το πως διαχειρίστηκε ο ΔΕΔΔΗΕ όταν υπήρξε έστω και ένα σπίτι χωρίς ρεύμα» ανέφερε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε το ΔΕΔΔΗΕ με σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη.

Κατά τον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση του διαχειριστή:

-Μέσα στο 2021 ξεκίνησαν 70 έργα, ύψους 18,5 εκατ. ευρώ στην Αττική για την υπογείωση 200 χιλιομέτρων εναερίου δικτύου. Αρκετά από αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

-Σε εξέλιξη είναι αντίστοιχα έργα στα νησιά και στη Δυτική Ελλάδα, προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ – 120 χιλιόμετρα καλωδίων θα γίνουν υπόγεια.

-Το 2022 έχουν προγραμματιστεί έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ για την υπογείωση 1.000 χιλιομέτρων δικτύου.

-Το 2023 150 εκατ. ευρώ για 1.500 χιλιόμετρα.

Σχετικά με τις αυξήσεις στην ενέργεια ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για διεθνή ενεργειακή κρίση, υπογραμμίζοντας ότι έχουν διατεθεί 1,7 δις. σε πέντε μήνες, ποσό που είναι το υψηλότερο αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας στην Ε.Ε.

Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:

-Επιδότηση σε όλα τα νοικοκυριά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου. Ξεκινήσαμε με 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο και φτάσαμε στα 49,5 ευρώ τον Δεκέμβριο.

-Τον Ιανουάριο συνεχίζεται να επιδοτούνται όλες τις κύριες κατοικίες (4,2 εκατ. παροχές) με 42 ευρώ.

-Υπερδιπλασιάστηκε το επίδομα θέρμανσης – Από 74 εκατ. σε 184 εκατ. ευρώ.

-Σε συνεννόηση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρθηκε έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές το τελευταίο τρίμηνο του έτους και επιδότηση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα τον Ιανουάριο.

-Επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας τον Ιανουάριο.

-Επιδότηση 50 εκατ. ευρώ σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια το πεντάμηνο Αυγούστου – Δεκεμβρίου.

-Αναστολή ΥΚΩ για ενεργοβόρες επιχειρήσεις στη Μέση Τάση και για όλες τις αγροτικές επιχειρήσεις από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022.

-Οριζόντια επιδότηση 65 ευρώ/MWh σε όλα τα μη οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, για την κάλυψη του 50% του αυξημένου κόστους τον Ιανουάριο.

-Επιδότηση του φυσικού αερίου στα 30 ευρώ/MWh σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία τον Ιανουάριο.

– Το νέο Εξοικονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση πάνω από 50.000 κατοικιών. Το ενδιαφέρον των πολιτών έως τώρα είναι ιδιαίτερα έντονο.

-Το πρόγραμμα “Ηλέκτρα” για το Δημόσιο, με συνολικό προϋπολογισμό 650 εκατ. ευρώ.

-Το “Εξοικονομώ” για επιχειρήσεις – 450 εκατ. ευρώ.

-Συνολικά, την επόμενη πενταετία θα κινητοποιηθούν πάνω από 4 δισ. ευρώ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που έχει γίνει στη χώρα.

– Το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών. Πάνω από 200 χιλιάδες νοικοκυριά θα αντικαταστήσουν κλιματιστικά και ψυγεία με το νέο πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα ξεκινήσει στους επόμενους έξι μήνες.

– Το πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε συνεργασία με Δήμους για τη στήριξη πάνω από 30.000 ευάλωτων νοικοκυριών.

– Το πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά στις στέγες” που ξεκινάει τον Φεβρουάριο.

– Ενισχύονται οι επιδοτήσεις του προγράμματος κινούμαι ηλεκτρικά.

– Προχωρά το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης.

– Προχωρά η διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ.

Ν. Βούτσης: “Η κυβέρνηση έχει διανύσει το τελευταίο της μίλι”

“Η κυβέρνηση έχει διανύσει το τελευταίο της μίλι” τόνισε στην ομιλία του, ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Βούτσης. Όπως είπε ο ο κ. Βούτσης, η πρόταση δυσπιστίας, που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας και η Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “είναι λαϊκή απαίτηση”, ενώ σημείωσε την “ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση. Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις βρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους. Η σιωπή, οι ίσες αποστάσεις δεν παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα” είπε ο κ. Βούτσης.

Αναφερόμενος σε δημοσίευμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο ψυχές, είπε ότι κάνουν λάθος: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές ψυχές. Πολλές ψυχές που είναι ψυχές που αρδεύονται μέσα από την κοινωνία, από τις παραδόσεις του εργατικού κινήματος, από τους δημοκρατικούς αγώνες, από τις ιδιαίτερες απόψεις που υπάρχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο δημοκρατικό, σύγχρονο, ανοιχτό κόμμα της πολιτικής ζωής του τόπου”.

Γ. Πλακιωτάκης (Υπ. Ναυτιλίας): Το πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ τον οδήγησε στην πρόταση δυσπιστίας

«Πολιτικό αδιέξοδο», που τον οδήγησε στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βολή, ο κ. Πλακιωτάκης αναγνώρισε μεν ότι στην πρόσφατη, πρωτοφανή κακοκαιρία, υπήρξαν λάθη και αστοχίες, ωστόσο, όπως είπε, ο συνολικός απολογισμός της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα θετικός.

«Προφανώς και δεν έγιναν όλα τέλεια. Στην πρόσφατη πρωτοφανή κακοκαιρία υπήρξαν και αστοχίες και λάθη. Τα αναγνωρίσαμε. Ζητήσαμε συγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν. Κινηθήκαμε άμεσα για την αποζημίωση όσων αποκλείστηκαν στην Αττική Οδό. Και επίσης, προχωράμε στις αλλαγές που απαιτούνται, για να διασφαλιστεί καλύτερος συντονισμός και πιο αποτελεσματική δράση σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων. Όμως, ο συνολικός απολογισμός αυτής της κυβέρνησης είναι, χωρίς αμφιβολία, ιδιαίτερα θετικός, κάτι που αναγνωρίζει η κοινωνία και αποτυπώνεται σχεδόν στο σύνολο των δημοσκοπήσεων και γι’ αυτό εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία και όχι τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιμένει στις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές της διακυβέρνησής της που έχουν κοστίσει πολύ στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, την οικονομία, την αξιοπιστία και τη θέση της χώρας», για αυτό, όπως είπε, και «δεν τον εμπιστεύονται οι πολίτες». «Δεν διδάχτηκαν τίποτα από τα λάθη τους. Παραμένουν προσκολλημένοι σε ιδεοληψίες που ανήκουν στο παρελθόν.

Υιοθετούν ουσιαστικά μία πολιτική μηδενισμού, άρνησης των πάντων, χωρίς ρεαλιστικές προτάσεις, με λαϊκισμό και ανευθυνότητα. Οι πολίτες όμως δεν επιθυμούν την επιστροφή στο αποτυχημένο κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επιθυμούν να ρισκάρουν όσα θετικά έχουν γίνει τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Δεν επιθυμούν να ανακοπεί η θετική πορεία της χώρας μας. Οι πολίτες ζητούν ειλικρίνεια, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα, προκοπή και ποιότητα ζωής, αυτά που διασφαλίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και συμπλήρωσε: «Το πολιτικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα τον οδήγησε σε μία από τις ελάχιστες χρήσιμες πολιτικές παρεμβάσεις του, αφού η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας επιτρέπει την παράθεση του συνολικού έργου της κυβέρνησης, αλλά και τις αναπόφευκτες και αναγκαίες συγκρίσεις με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία για μία ακόμα φορά όχι μόνο να διαπιστώσουν τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, όχι μόνο να θυμηθούν τις μεγάλες θετικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί και συντελούνται με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και να διαπιστώσουν ότι η κυβέρνησή μας υλοποιεί ακριβώς το πρόγραμμα, για το οποίο μας έχουν εμπιστευθεί οι πολίτες, όχι για να είναι καλύτερη από την αποτυχημένη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες του σήμερα, κυρίως όμως να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του αύριο».

Ο κ. Πλακιωτάκης μίλησε «για ορατά αποτελέσματα της προσπάθειάς της κυβέρνησης όχι μόνο στους οικονομικούς δείκτες και στις διεθνείς αξιολογήσεις, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών». Υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετέχει ενεργά στο σχεδιασμό αλλά και στη συστηματική προσπάθεια για την υλοποίηση του συνολικού εθνικού σχεδιασμού για τη ναυτιλία και τη νησιωτικότητα, με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα υποδομής και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. «Το υπουργείο, υπηρετεί αποτελεσματικά πολλούς παράλληλους στόχους, ώστε να ξεπεραστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, να διασφαλιστεί η διεύρυνση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και η αξιοποίηση των λιμανιών, η προστασία της υγείας επιβατών και πληρωμάτων, και η ανάπτυξη των νησιών μας», είπε. Μίλησε επίσης για τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στην αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας, αλλά και για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του Λιμενικού Σώματος μέσα από το Ταμείο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της περιόδου 2021-2027 με κονδύλια που έχουν δρομολογηθεί, ύψους 340 εκατ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλά με ειλικρίνεια στους πολίτες. Δεν συγκρίνουμε το χθες με το σήμερα. Αυτό έχει κριθεί, το έχει κρίνει ο λαός με την ψήφο του. Εργαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του σήμερα και κυρίως να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του αύριο για μία σταθερή αναπτυξιακή προοπτική, που μοιράζει τα οφέλη σε όλες και όλους», επεσήμανε.

«Οι πολίτες γνωρίζουν καλά τι έχει πετύχει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά κυρίως γνωρίζουν τι μπορεί ακόμα να καταφέρει. Αντιλαμβάνονται πλήρως ότι η πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να μας γυρίσει πίσω, στο αποτυχημένο παρελθόν. Γι’ αυτό απορρίπτουν την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν να εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», κατέληξε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Β. Κικίλιας: Η παράταξη της ΝΔ βγαίνει πάντα νικήτρια από τέτοιες διαδικασίες και πάντα ιστορικά δικαιώνεται

“Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας βγαίνει πάντα νικήτρια από τέτοιες διαδικασίες και πάντα ιστορικά δικαιώνεται”, τόνισε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στην “παρούσα σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ”.

“Η πολιτική μας ιστορία όσο και το πολιτικό μας παρόν δείχνουν ανάγλυφα ότι η ΝΔ εγκαθίδρυσε στη χώρα την δημοκρατία, εγγυήθηκε την ασφάλεια και οδήγησε στην ευημερία”, τόνισε ο υπουργός Τουρισμού.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι λίγους μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση βρέθηκε να αντιμετωπίζει μια σειρά από εισαγόμενες κρίσεις: την οργανωμένη εισβολή μεταναστών στον Έβρο, τις τουρκικές προκλήσεις στα ανατολικά και νότια σύνορά μας, την πανδημία, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας. “Το πρόσημο είναι αναμφισβήτητα θετικό και πιστώνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρά το μέγεθος και την ένταση των προβλημάτων, η κυβέρνησή μας ανταποκρίθηκε και εξακολουθεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια που θα ζήλευαν ισχυρότερα και καλύτερα οργανωμένα κράτη”, τόνισε ο κ. Κικίλιας, κάνοντας επιμέρους αναφορά στις κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση.

“Στο κοσμοϊστορικό ζήτημα της πανδημίας, δράσαμε ακαριαία στο ξεκίνημά της και καταφέραμε σχεδόν να αποφύγουμε το πρώτο και πιο δύσκολο κύμα της, όταν και τα όπλα αντιμετώπισης του κορονοϊού ήταν ελάχιστα. Με αποφασιστικότητα και ταχύτατους ρυθμούς συντελέστηκε μια κοσμογονία στο ΕΣΥ, ώστε να καταφέρουμε να αντισταθούμε, με την ηρωική στήριξη του προσωπικού του, στα επόμενα κύματα του κορονοϊού. Παράλληλα, αναπτύξαμε ένα άψογο πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο αποδίδει καρπούς μέχρι και σήμερα, αν και υπονομεύτηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, η διαχείριση της πανδημίας επέτρεψε στην ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια και να μην καταρρεύσει από τη διάλυση του παραγωγικού ιστού. Και φροντίζουμε, με σχέδιο και μεθοδικότητα, να έχουμε το 2022 μια πολύ ισχυρή τουριστική περίοδο. Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε μια σειρά από κλιματικές “βόμβες”, όπως συμβαίνει σε όλη την υφήλιο. Με γενναιότητα και ειλικρίνεια παραδεχθήκαμε τα όποια λάθη και αδυναμίες εμφανίστηκαν στη διαχείρισή τους. Και δουλεύουμε για να τα ξεπεράσουμε και να μην επαναληφθούν”, ανάφερε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι “ο λαός να είναι βέβαιος ότι θα σταθούμε δίπλα του. Σε όλους, αλλά περισσότερο και με έμφαση στη μεσαία τάξη και τους μη προνομιούχους, γιατί ανέκαθεν η ΝΔ είναι ένα λαϊκό κόμμα”, ενώ συμπλήρωσε ότι “από όλες αυτές τις μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις, κατάλαβαν όλοι πόσο δικαιώνεται η βασική μας ιδεολογική παρακαταθήκη: στην υγεία, την εκπαίδευση και την ασφάλεια, το κράτος πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και έντονη παρουσία”.

Αναφερόμενος, δε, στην αντιπολίτευση, ο κ. Κικίλιας επισήμανε πως “απέδειξε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις ανάγκες του λαού μας, είναι πλήρως ανέτοιμη να προσφέρει στο παρόν περιβάλλον των μεγάλων κρίσεων και προκλήσεων και δεν διαθέτει το πολιτικό βάρος να οδηγήσει την Ελλάδα με ασφάλεια στο μέλλον”.

“Όπως είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο πρώτο υπουργικό του συμβούλιο το 1974: “Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις των προβλημάτων. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ο μόχθος”. Και ο λαός μας έχει πια την εμπειρία να μην ξαναεμπιστευτεί μαθητευόμενους μάγους”, κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Λιακούλη: Αντιδημοκρατική η απόφαση του ΠτΒ για την μη παραχώρηση αίθουσας στο ΚΙΝΑΛ

«Πρωτοφανή, αντιθεσμική, αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική», χαρακτήρισε την απόφαση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, η Γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη στην ομιλία της στη Βουλή

«Η απόφαση του κ. Προέδρου της Βουλής, να ανακαλέσει την παραχώρηση της αίθουσας για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, έξι ώρες αφού είχε εγκρίνει το αίτημά μας, αποτελεί μια πρωτοφανή, αντιθεσμική, αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική απόφαση, που η καταγραφή της δεν τιμά τα χρονικά του Κοινοβουλίου μας» ανέφερε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κάνοντας λόγο για « προσπάθεια φίμωσης της παράταξης».

Η ίδια επιτέθηκε και στο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που τήρησε στο θέμα, λέγοντας: «Αφωνία εισπράξαμε και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, αυτό είναι σαφές, κι αυτό είναι που ενοχλεί, ανησυχεί και αναμοχλεύει το πολιτικό σκηνικό. Σ’ αυτό οφείλεται, άλλωστε, και η πρόταση μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια κίνηση σωτηρίας του, αλλά που τελικά έγινε ένα σωσίβιο που πέταξε στον κ. Μητσοτάκη, καταφέρνοντας να συσπειρώσει την Κυβέρνηση και το κόμμα της και βεβαίως γνωρίζοντας ότι στην Κοινοβουλευτική ιστορία μας, ποτέ καμία Κυβέρνηση δεν έπεσε από πρόταση μομφής».

Η κυρία Λιακούλη επανέλαβε την θέση που εξέφρασα ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σημειώνοντας πως το κόμμα δεν μπαίνει σε παιχνίδι περι εκλογών την στιγμή που υπάρχει εκατόμβη νεκρών από την πανδημία καθημερινά.

«Ο Πρόεδρος της παράταξής μας Νίκος Ανδρουλάκης, που επιχειρεί η Κυβέρνηση να φιμώσει, μέσα στο ναό της Δημοκρατίας, στο Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε τη συγγνώμη του Πρωθυπουργού για τα τελευταία γεγονότα της διαχείρισης της κακοκαιρίας, «μισή»» σχολίασε αναφερόμενη στην κακοκαιρία «Ελπίδα» και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Βούτσης: Η κυβέρνηση έχει διανύσει το τελευταίο της μίλι

«Η κυβέρνηση έχει διανύσει το τελευταίο της μίλι» τόνισε στην ομιλία του, ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Βούτσης

Όπως είπε ο ο κ. Βούτσης, η πρόταση δυσπιστίας, που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας και η Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι λαϊκή απαίτηση», ενώ σημείωσε την «ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση. Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις βρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους. Η σιωπή, οι ίσες αποστάσεις δεν παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα» είπε ο κ. Βούτσης.

Αναφερόμενος σε δημοσίευμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο ψυχές, είπε ότι κάνουν λάθος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές ψυχές. Πολλές ψυχές που είναι ψυχές που αρδεύονται μέσα από την κοινων

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα