Ελλάδα

Πρόταση Μομφής: Η ώρα των πολιτικών αρχηγών – Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή

Parallaxi
πρόταση-μομφής-η-ώρα-των-πολιτικών-αρχ-832351
Parallaxi
εικόνα: SOOC

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή τη διαχείριση τόσο της κακοκαιρίας «Ελπίς» όσο και της πανδημίας και της ακρίβειας.

Στο βήμα βρίσκεται αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αντιπαρατέθηκε χθες για πρώτη φορά με τον Κυριάκο Μηστοτάκη, με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προτιμά τη συγγνώμη με ειλικρινή αυτοκριτική, από την καμία συγγνώμη του Αλ. Τσίπρα για τους 120 νεκρούς στο Μάτι και την Μάνδρα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι “δεν υπάρχει συγγνώμη χωρίς να υποδειχθεί που έγινε λάθος”.

Για παταγώδη αποτυχία κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως βάζει ως ασπίδα την τραγωδία στο Μάτι. «Το κάνετε για να αποκρύψετε τις δικές σας ευθύνες», ανέφερε.

«Τρεις μέρες συζήτησης απέδειξαν πόσο δικαιολογημένα είναι τα κύματα οργής και αγανάκτησης που διατρέχουν την ελληνική κοινωνία. Αποτύχατε με τεράστιο κόστος κοινωνικό, οικονομικό, ανθρώπινο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι συμπεριφέρεστε «σα να έχετε πιστέψει κι εσείς οι ίδιοι τη προπαγάνδα που κατασκευάζετε και την καταναλώνετε μόνο εσείς». Πρόσθεσε ότι όμως οι πολίτες έχουν πάθει ανοσία σε αυτή, σχολιάζοντας ότι αυτό «το καταλαβαίνει κανείς με τη πρώτη ματιά, αφού κανένας σταθμός δε μπορεί πια να κάνει ρεπορτάζ χωρίς να κλείνει τα μικρόφωνα απ’ τους περαστικούς». Είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι «κλεισμένος στη προστατευτική γυάλα των αυλοκολάκων της συμφοράς και των δημοσκόπων της χαράς» και ανέφερε πως «όταν ένας πολιτικός, πόσο μάλλον ένας πρωθυπουργός γίνεται ανέκδοτο, αντικείμενο λοιδορίας και σαρκασμού, τότε ο πολιτικός αυτός έχει ήδη τελειώσει και απλά δεν το γνωρίζει ακόμη».

«Ώρα να σας ενημερώσει κάποιος που θέλει το καλό σας για το τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Κύριε Μητσοτάκη έχετε τελειώσει πολιτικά, το χειρότερο όμως είναι ότι ζείτε στο δικό σας παράλληλο σύμπαν όπου όλα πηγαίνουν καλά, γιατί εμφανίζονται καλά από την κυρίαρχη ενημέρωση», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Τελειώσατε», είπε ο κ. Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό, «όχι μόνο γιατί αποτύχατε με τεράστιο ανθρώπινο, οικονομικό, και κοινωνικό κόστος σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα που διαχειριστήκατε. Στην πανδημία, στις φωτιές, στην ακρίβεια, στον τελευταίο χιονιά, που φέρει την υπογραφή της οριστικής σας χρεοκοπίας. Αλλά κυρίως γιατί την ώρα που αποτυγχάνετε παταγωδώς σε όλα, εσείς συνεχίζετε μια άθλια επικοινωνία, συνεχίζετε με τρόπο προκλητικό να πιστεύετε ότι δεν είστε πρωθυπουργός που λογοδοτεί, αλλά πρίγκιπας που η εξουσία του ανήκει ως κληρονομικό δικαίωμα».

«Τι σας εμποδίζει να προκηρύξετε εκλογές κ. Μητσοτάκη», διερωτήθηκε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η δημοκρατία περιορίζεται, αλλά δεν καταργείται από την πανδημία», προσέθεσε και απαρίθμησε χώρες στις οποίες έχουν διεξαχθεί εκλογές εν μέσω κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναρωτήθηκε: «Με ποια αξιοπιστία θα συνεχίσετε να κυβερνάτε ενώ η χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες;».

«Παράγετε περισσότερα δεινά, διαφθορά και ψέμα απ’ όσα ο λαός μπορεί να καταναλώσει», είπε.

«Ο κόσμος δεν έχει να βγάλει τον μήνα με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. »Κι εσείς σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε τον τομέα της ενέργειας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΣΚΑΙ

Δείτε επίσης:

Πρόταση μομφής: Κορυφώνεται η σύγκρουση – Στο βήμα οι πολιτικοί αρχηγοί

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα