Top

Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφεται σε χώρες της Ευρώπης

Η κατάσταση με την πανδημία στον πλανήτη, σήμερα.

Parallaxi
ρεκόρ-κρουσμάτων-καταγράφεται-σε-χώρ-636274
Parallaxi

κοροναϊός

Η Τσεχική Δημοκρατία κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε έναν αριθμό ρεκόρ 4.457 νέων κρουσμάτων κορονοϊού, τον υψηλότερο που έχει διαγνωστεί σε μια ημέρα στη χώρα από τότε που ξέσπασε η επιδημία της COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το τσεχικό υπουργείο Υγείας.

Βέλγιο: Κλειστά καφέ και μπαρ για έναν μήνα

Για ένα μήνα θα παραμείνουν κλειστά τα μπαρ και τα καφέ στις Βρυξέλλες αποφάσισε πριν από λίγο το Συμβούλιο Ασφαλείας της βελγικής πρωτεύουσας σε μια προσπάθεια περιορισμού της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο, Πέμπτη, στις 7 το πρωί.

Η νέα απόφαση εξαιρεί τα εστιατόρια, τα οποία παραμένουν ανοιχτά.

Πολωνία: Προσπάθεια να αποφευχθεί το lockdown

Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε ένα 24ωρο, 3.003, και ρεκόρ θανάτων, 75, καθώς από το Σάββατο τίθενται σε εφαρμογή αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, με τη χώρα να προσπαθεί να αποφύγει το πλήρες lockdown.

Βρετανία: Αυξάνονται τα κρούσματα, δεν ανησυχεί ο Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι τα κρούσματα της COVID-19 αυξάνονται στο Λονδίνο και άλλες περιοχές, αλλά ότι η προσέγγιση της κυβέρνησής του για να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός συνεχίζει να είναι η σωστή.

Ελβετία: Ξεπερνούν τα 1.000 τα νέα κρούσματα

Ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν σε μια μέρα στην Ελβετία αυξήθηκε σε 1.077, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά από τις αρχές του Απριλίου που τα νέα κρούσματα που ανακοινώνονται σε μια μέρα ξεπερνούν τα 1.000.

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι με τα νέα κρούσματα ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από νέο κορονοϊό στη χώρα ανήλθε σε 57.709. Ο αριθμός των νεκρών από COVID-19 αυξήθηκε κατά 2 το 24ωρο που πέρασε σε 1.789, σύμφωνα και πάλι με την υπηρεσία αυτή.

Η Ελβετία ανέφερε το πρώτο κρούσμα νέου κορονοϊού στα τέλη του Φεβρουαρίου. Ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στις 23 Μαρτίου στη χώρα και ανερχόταν σε 1.456, ενώ ο χαμηλότερος αναφέρθηκε την 1η Ιουνίου και ανερχόταν σε 3.

Αύξηση και στη Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 2.828 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 306.086, δείχνουν τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 9.562 νεκρούς, καθώς άλλοι 16 ασθενείς υπέκυψαν στον COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα του ινστιτούτου.

Λιβύη: Έξι νέοι θάνατοι

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 1.031 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό στην εμπόλεμη χώρα να φθάνει τις 38.468.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι έξι ασθενείς υπέκυψαν στον COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας να έχει φθάσει τους 602 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά τα επίσημα στοιχεία του κέντρου.

Στον αντίποδα, 334 άνθρωποι διαγνώστηκε ότι ανέρρωσαν, με το σύνολο των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν να ανέρχεται σε 22.410.

Τα δεδομένα που ανακοινώνει το Κέντρο, ένας από τους ελάχιστους θεσμούς εθνικής εμβέλειας στη Λιβύη, δεν θεωρείται πάντως ότι αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης.

Χθες η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) επέτρεψε να ανοίξουν εκ νέου τα τεμένη, με προϋποθέσεις τη χρήση μασκών προστασίας και τη συμμόρφωση προς τη σύσταση να τηρείται η λεγόμενη κοινωνική απόσταση από τους πιστούς.

Αυξάνονται οι αριθμοί και στο Μαρόκο

Στο Μαρόκο ανακοινώθηκε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 2.553 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων στο βασίλειο να φθάνει τις 137.248 από τη 2η Μαρτίου.

Το ίδιο διάστημα ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού αυξήθηκε στους 2.410 νεκρούς, καθώς άλλοι 41 ασθενείς υπέκυψαν στον COVID-19, σημείωσε το μαροκινό Υπουργείο Υγείας.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν εισαχθεί 434 ασθενείς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δραματικοί οι αριθμοί στο Μεξικό

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 471 νέους θανάτους ασθενών εξαιτίας του COVID-19 και 4.828 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 82.348 νεκρούς επί συνόλου 794.608 μολύνσεων.

Ωστόσο οι αριθμοί πιστεύεται πως είναι ακόμα πιο υψηλοί στην πραγματικότητα, με δεδομένο ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων, κάτι που έχουν επισημάνει επανειλημμένα στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης.

Ιταλία: Τα νεότερα για Μπερλουσκόνι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει αναρρώσει από την Covid-19, δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος.

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, που πέρασε το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου σε νοσοκομείο του Μιλάνου πριν τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι του, έχει βρεθεί πλέον αρνητικός σε τεστ για τον κορονοϊό και αναμένει τα αποτελέσματα μιας δεύτερης εξέτασης για την τελική επιβεβαίωση, δήλωσε η πηγή, σύμφωνα με το Reuters

Ο 84χρονος Μπερλουσκόνι ανέπτυξε διπλή πνευμονία και νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε στο Μιλάνο για περισσότερες από 10 ημέρες.

Δεν θα παρευρεθεί σήμερα στον γάμο του μικρότερου γιου του, του Λουίτζι, ο οποίος επίσης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό τον περασμένο μήνα, αλλά σκέπτεται να συμμετάσχει στο οικογενειακό δείπνο που διοργανώνεται για το γεγονός αυτό το βράδυ, δήλωσε η πηγή.

Ο Μπερλουσκόνι εκτιμάται ότι μολύνθηκε από τον κορονοϊό ενώ βρισκόταν σε διακοπές στη Σαρδηνία, όπου καταγράφηκε άλμα των κρουσμάτων κορονοϊού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Covid-19: Οικονομία ή υγεία; Το αμείλικτο δίλημμα των κυβερνώντων

Η φθινοπωρινή έξαρση της επιδημίας Covid-19 φέρνει στο προσκήνιο το μόνιμο δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις εδώ και μερικούς μήνες: επιστροφή του lockdown, με τον κίνδυνο της χαριστικής βολής στην δειλή ανάκαμψη της οικονομίας , ή προοδευτικότερη εφαρμογή περιορισμών, που όμως σημαίνει εγγυήσεις για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος; Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα σαββατοκύριακα της Memorial Day στα τέλη του Μαΐου και της 4ης Ιουλίου συνοδεύτηκαν από την εκτόξευση των κρουσμάτων. Με βάση αυτήν την διαπίστωση, οι βραβευμένοι με Νόμπελ οικονομολόγοι Εστέρ Ντιφλό και Αμπίτζιτ Μπανέρζι πρότειναν, για την αποφυγή μίας καταστροφικής επανόδου της νόσου στην ομάδα των ηλικιωμένων τα Χριστούγεννα, την επιβολή lockdown από την 1η μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

«Οι αγορές των Χριστουγέννων θα μπορούσαν να ενισχυθούν κατά την διάρκεια του Νοεμβρίου και τα καταστήματα να παραμείνουν ανοικτά για παραγγελίες κατά την διάρκεια του lockdown», προτείνουν οι δύο νομπελίστες σε πρόσφατο άρθρο τους στην Le Monde.

«Δεν ξέρω αν η Εστέρ Ντιφλό έχει Νόμπελ Ψυχολογίας», αλλά «η επιστροφή ενός γενικού lockdown θα σημαίνει την κατάρρευση της χώρας», αντέτεινε ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ, ο επικεφαλής της ομοσπονδίας των γάλλων εργοδοτών. Ακόμη και απουσία αυτού του σεναρίου, που φαίνεται ότι αποκλείεται τουλάχιστον από την γαλλική κυβέρνηση, οι οικονομικές προοπτικές είναι ζοφερές: η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Γαλλίας περιμένει καθήλωση του γαλλικού ΑΕΠ κατά το τελευταίο τρίμηνο εξαιτίας των νέων περιορισμών που έχουν επιβληθεί στον τομέα των υπηρεσιών.

Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που ακολούθησε την άρση του lockdown στην Γαλλία, η οποία διατηρήθηκε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, μοιάζει να έχει σταματήσει με την έλευση του φθινοπώρου και του δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού. Και στον υπόλοιπο κόσμο, όλες οι χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με μία αγωνιώδη πορεία προς την ανάκαμψη, η οποία θα είναι «δύσκολη» και θα υπόκειται σε εμπόδια, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Βήμα-βήμα

Στο πλαίσιο της συγκυρίας αυτής και απέναντι σε μία κοινή γνώμη όλο και περισσότερο ατίθαση, ανάμεσα σε διαδηλώσεις κατά της μάσκας στην Γερμανία και εναντίωση των τοπικών αρχών της Μασσαλίας στο κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων, ένα γενικό lockdown απομακρύνεται όλο και περισσότερο ως επιλογή για τους κυβερνώντες. Η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να μην ακολουθήσει την γνωμοδότηση της επιστημονικής της επιτροπής, που πρότεινε την επιβολή γενικών περιοριστικών μέτρων.

Ομως, οι Ιρλανδοί δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να απομακρυνθούν από την κομητεία τους, με στόχο τον περιορισμό της κυκλοφορίας του ιού. Το Παρίσι έχει κλείσει τα αθλητικά κέντρα και τα μπαρ, το Αμβούργο έχει εξοπλίσει τα σχολεία με ιονιστές: πραγματισμός και διαχείριση βήμα-βήμα.

«Πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί απέναντι στον ιό αυτόν, τον οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμη καλά, άρα το να πούμε ότι θα επιβάλουμε νέο lockdown σε διάστημα δύο μηνών είναι πολύ καθυστερημένο, πρέπει να το κάνουμε μόλις διαπιστώσουμε επιτάχυνση» της επιδημίας, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Μπνεσιμόλ, οικονομολόγο-ερευνητή της Bank of Israel. Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που επανέφερε το lockdown. Ομως, ενώ τον Μάρτιο και Απρίλιο, «όλα ήταν κλειστά, εκτός από τα εμπορικά κέντρα.

Αυτήν την φορά, τα περιοριστικά μέτρα είναι πιο έξυπνα, τόσο από οικονομικής όσο και από ψυχολογικής πλευράς», λέει. Επειτα από εισήγηση της κεντρικής τράπεζας, «οι επιχειρήσεις που έχουν υψηλή συνεισφορά στο ΑΕΠ και παρουσιάζουν μικρό ρίσκο για τους εργαζόμενους και τους πελάτες παρέμειναν ανοικτές, όπως ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας, η βαριά βιομηχανία, ο χρηματοπιστωτικός και ο κατασκευαστικός τομέας».

«Ατομική βόμβα»

«Πώς γίνεται να αποφευχθεί ο μεγάλος αριθμός των θανάτων με την μικρότερη διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής;»: είναι μία πολύπλοκη εξίσωση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι κυβερνήσεις, τονίζει ο Πιερ-Ιβ Ζοφάρ του CNRS. «Διότι η μείωση του ΑΕΠ δεν είναι ένα αφηρημένο νούμερο, είναι η έκρηξη της ανεργίας, της φτώχειας, της ανασφάλειας…». Κατά την γνώμη του, το lockdown είναι μία εξαιρετικά ακραία λύση, μία «ατομική βόμβα». «Στην Σουηδία, η λογική που επικράτησε, είναι ότι αν κλείσουμε τα σχολεία, αν στερήσουμε την εκπαίδευση από τα παιδιά, αν και γνωρίζουμε ότι η εκπαίδευση είναι καθοριστική για την υγεία μακροπρόθεσμα…τότε θα θέσουμε την υγεία των μεν κατά της υγείας των δε». Σύμφωνα με τον γάλλο οικονομολόγο της Υγείας, η καλύτερη στρατηγική απέναντι στην Covid-19 παραμένει αυτή που χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά κατά των περισσότερων λοιμωδών νόσων: «τεστ, ιχνηλάτηση, απομόνωση» των ασθενών.

Ασφαλές δείχνει κινεζικό πειραματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό, σύμφωνα με μελέτη

Κινεζικό πειραματικό εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύσσει το Institute of Medical Biology υπό την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών έδειξε ότι είναι ασφαλές σε κλινική δοκιμή πρώτου σταδίου, σύμφωνα με ερευνητές.

Στο Στάδιο 1 της κλινικής δοκιμής σε 191 υγιείς μετέχοντες ηλικίας μεταξύ 18 και 59 ετών, ο εμβολιασμός με το πειραματικό σκεύασμα του ινστιτούτου αυτού έδειξε να μην έχει σοβαρές παρενέργειες, αναφέρουν σήμερα οι ερευνητές σε έκθεσή τους https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.27.20189548v1, η οποία αναρτήθηκε στον διακομιστή προδημοσιεύσεων medRxiv ενόψει αξιολόγησής της από ομότιμους.

Οι πιο κοινές παρενέργειες που αναφέρθηκαν από τους μετέχοντες στην δοκιμή αυτού του κινεζικού εμβολίου ήταν ήπιος πόνος, ελαφρά κόπωση και ερυθρότητα, κνησμός και οίδημα στο σημείο που τους έγινε το εμβόλιο. Το υποψήφιο εμβόλιο προκάλεσε ανοσολογική απόκριση.

«Όλα τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε από αυτήν την δοκιμή υποστηρίζουν ότι το αδρανοποιημένο αυτό εμβόλιο είναι ασφαλές και προκαλεί ανοσολογική απόκριση και είναι ενθαρρυντικά σε σχέση με τις περαιτέρω μελέτες για την αποτελεσματικότητά του στο μέλλον», αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους. Η Κίνα έχει εμβολιάσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε σημαντικούς τομείς, όπως και ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, με άλλα πειραματικά εμβόλια κατά της COVID-19, μολονότι η κλινική τους δοκιμή δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί, εγείροντας ανησυχία μεταξύ των ειδικών για την ασφάλειά τους. Η Κίνα έχει τουλάχιστον τέσσερα πειραματικά εμβόλια που βρίσκονται στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών.

FDA: Νέα αυστηρά κριτήρια για την έγκριση ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού

Η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) όρισε χθες Τρίτη πιο αυστηρά κριτήρια από αυτά που θα επιθυμούσε ο Λευκός Οίκος για την έκτακτη έγκριση οποιουδήποτε εμβολίου κατά του κορονοϊού, καθιστώντας αδύνατο αυτό να συμβεί πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Οι παρασκευαστές εμβολίων θα πρέπει να αναμένουν τουλάχιστον δύο μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του εμβολίου στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών τρίτου σταδίου προτού υποβάλλουν αίτηση για να διατεθεί το εμβόλιό τους στο εμπόριο, αναφέρει η FDA σε έγγραφό της που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο. Τρεις κλινικές δοκιμές εμβολίων βρίσκονται στο τρίτο στάδιο στις ΗΠΑ και ξεκίνησαν στα τέλη Ιουλίου (Modena, Pfizer) και στα τέλη Σεπτεμβρίου (Johnson & Johnson). Τα εμβόλια των δύο πρώτων φαρμακευτικών εταιρειών απαιτούν δύο δόσεις που χορηγούνται με διαφορά τριών ή τεσσάρων εβδομάδων.

Επίσης τα εμβόλια θα πρέπει να έχουν αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 50% στην πρόληψη της covid-19 και η FDA απαιτεί κάθε έρευνα να έχει τουλάχιστον πέντε σοβαρές περιπτώσεις ασθενών με κορονοϊό μεταξύ αυτών που λαμβάνουν το ψευδοφάρμακο. «Η FDA δεσμεύεται ότι η διαδικασία παραγωγής και επιστημονικής αξιολόγησης των εμβολίων κατά της covid-19 θα είναι όσο το δυνατόν πιο ανοικτή και διαφανής», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της υπηρεσίας Στίβεν Χαν, ο οποίος, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ήρθε σε αντιπαράθεση επί πολλές εβδομάδες με τον Λευκό Οίκο επειδή ήθελε να επιβάλει τα κριτήρια αυτά. Οι νέοι κανόνες «καθιστούν πιο δύσκολη την παρασκευή εμβολίων γρήγορα, (ώστε να έχουν εγκριθεί) πριν από την ημέρα των προεδρικών εκλογών. Αυτή είναι μία ακόμη πολιτική επίθεση», κατήγγειλε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, αναφερόμενος ονομαστικά στον Χαν. «Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την κήρυξη της ανεξαρτησίας της FDA», επεσήμανε ο Έρικ Τόπολ, ένας από τους επιστήμονες που πίεζε την υπηρεσία να μην υποκύψει στα αιτήματα του Τραμπ.

Πώς οι έφηβοι μπορούν να γίνουν υπερμεταδότες του κορονοϊού στην οικογένειά τους

Οι έφηβοι μπορούν να λειτουργήσουν ως φορείς υπερμετάδοσης της νόσου Covid-19, σύμφωνα με επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, οι οποίοι μελέτησαν την περίπτωση μίας 13χρονης με κορονοϊό. Το κορίτσι μετέδωσε τον ιό στον παππού και τη γιαγιά της, καθώς και σε άλλους εννέα συγγενείς, οι οποίοι προσωρινά έμεναν, για οκτώ έως 25 ημέρες, στο ίδιο σπίτι λόγω οικογενειακής συγκέντρωσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νόα Σβαρτς του CDC της Ατλάντα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο εβδομαδιαίο επιστημονικό δελτίο «Morbidity and Mortality Weekly Report» του CDC, ανέφεραν ότι συνολικά 12 άνθρωποι, μαζί με το κορίτσι, που -χωρίς να φοράνε μάσκες και να τηρούν αποστάσεις- ζούσαν προσωρινά στο ίδιο σπίτι (με πέντε κρεβατοκάμαρες), εμφάνισαν συμπτώματα Covid-19 και διαγνώστηκαν θετικοί στα σχετικά τεστ.

Όμως, έξι άλλοι συγγενείς, που έφθασαν αργότερα, οι οποίοι έμειναν για μόνο δέκα ώρες σε εξωτερικούς χώρους του σπιτιού και φρόντισαν να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους, δεν εμφάνισαν συμπτώματα και διαγνώστηκαν αρνητικοί στα τεστ για κορονοϊό. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι «υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις πως τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να μεταδώσουν αποτελεσματικά τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19». Τόνισαν ότι, όπως δείχνει η περίπτωση της 13χρονης, «τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή για συρροή κρουσμάτων Covid-19 μέσα σε οικογένειες, ακόμη και όταν τα συμπτώματά τους είναι ήπια».

Επίσης, υπογράμμισαν «την ωφέλεια της τήρησης των αποστάσεων ως στρατηγική για τη μείωση της εξάπλωσης της Covid-19», καθώς δεν αρρώστησε κανένας από τους έξι συγγενείς που παρέμειναν εκτός σπιτιού και τήρησαν αποστάσεις, παρ’ όλο που δεν φορούσαν μάσκες. Το συμπέρασμα, κατά τους ερευνητές, είναι ότι «ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να εξαπλωθεί αποτελεσματικά στη διάρκεια των συναθροίσεων, ιδίως όταν υπάρχει παρατεταμένη στενή επαφή. Η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών μειώνουν τη μετάδοση. Οι συναθροίσεις, χωρίς την τήρηση αποστάσεων και τη χρήση μάσκας, πρέπει να αποφεύγονται».

Διαβάστε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα