Top

Ρεκόρ θανάτων στην Ρωσία – Αυστηρότερα μέτρα ενόψει στην Ιαπωνία

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία στον κόσμο.

Parallaxi
ρεκόρ-θανάτων-στην-ρωσία-αυστηρότερ-650322
Parallaxi

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία στον κόσμο

Ρωσία: Ρεκόρ θανάτων από τη νόσο καταγράφηκε το προηγούμενο 24ωρο

Τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν στη Ρωσία 808 θάνατοι από covid-19, ένας αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Πλέον συνολικά στη χώρα από την covid-19 έχουν πεθάνει 168.049 άνθρωποι. Ωστόσο ο αριθμός των νέων, ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού έχει μειωθεί από την κορύφωσή τους τον Ιούλιο και τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 21.932, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη Ρωσία σε 6.534.791.

Φινλανδία: Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων ανακοίνωσαν οι αρχές

Η Φινλανδία κατέγραψε σήμερα αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού στο διάστημα μίας ημέρας, λόγω του ιδιαιτέρως μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, όπως ανακοίνωσε το Φινλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Πρόνοια.

Ο συνολικός αριθμός των 1.024 νέων κρουσμάτων ξεπέρασε το ρεκόρ που καταγράφηκε φέτος τον Μάρτιο. Αυξημένες είναι και οι νοσηλείες.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τα σχέδια για υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε εστιατόρια και άλλους χώρους αναψυχής, καθώς και για την έναρξη εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 12-16 ετών.

Ενώ η Φινλανδία παραμένει μεταξύ των χωρών που έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την πανδημία, ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται τον Ιούνιο και επιταχύνθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο όταν οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου επέστρεψαν από τους αγώνες του Euro 2020 στο εξωτερικό.

Έως σήμερα, η χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει 109.983 κρούσματα και 995 θανάτους. Αυτή τη στιγμή 83 άνθρωποι νοσηλεύονται με COVID-19.

Πάνω από το 82% των Φινλανδών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και πάνω από το 48% είναι πλήρως εμβολιασμένο έναντι της Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών.

Χιλή: Άρχισαν να χορηγούνται τρίτες, ενισχυτικές δόσεις στους ηλικιωμένους που είχαν λάβει το CoronaVac 

Οι αρχές της Χιλής άρχισαν χθες Τετάρτη να χορηγούν τρίτες, ενισχυτικές δόσεις εμβολίου για την COVID-19 σε όσους είχαν ανοσοποιηθεί με το σκεύασμα της κινεζικής Sinovac, το CoronaVac, στην προσπάθειά τους να εδραιώσουν την επιτυχία μιας από τις μαζικότερες και ταχύτερες εκστρατείες στον κόσμο.

Ουρές ηλικιωμένων πολιτών, που αδημονούσαν να συμμετάσχουν, σχηματίστηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα σε διάφορες γειτονιές της πρωτεύουσας, του Σαντιάγο, το κρύο πρωί του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου.

«Ήρθαν από πολύ νωρίς, όπως όταν γίνονται εκλογές, φορώντας τα καλά τους, πολύ ευδιάθετοι», αφηγήθηκε ο Ροδόλφο Κάρτερ, ο δήμαρχος του προαστίου Λα Φλόριδα. «Νομίζω είναι κάτι που μας δίνει μεγάλη ελπίδα».

Ως αυτό το στάδιο, έχει εμβολιαστεί πλήρως πάνω από το 67% του πληθυσμού της Χιλής, κυρίως με το CoronaVac. Ωστόσο οι αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως μελέτες υποδεικνύουν πως χρειάζεται τρίτη, ενισχυτική δόση, για να τονωθεί η ανοσολογική απόκριση.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι σε περίπου έξι μήνες καταγράφεται μείωση (των αντισωμάτων) και για αυτό αποφασίσαμε (…) τη χορήγηση αυτής της ενισχυτικής δόσης», εξήγησε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας, ο Ενρίκε Πάρις.

Από χθες προσφέρεται μια δόση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας 86 ετών και άνω που είχαν κάνει τις πρώτες δόσεις πριν από την 31η Μαρτίου.

Η Χιλή προστέθηκε έτσι στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ισραήλ χώρες όπου χορηγούνται τρίτες, ενισχυτικές δόσεις παρά την έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μην προχωρήσουν, ώστε να μπορούν να μοιραστούν οι δόσεις στον υπόλοιπο κόσμο όπου πάρα πολλοί άνθρωποι δεν λάβει ακόμη καν μία δόση.

Ο Δρ. Φερνάντο Λεάνες, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Χιλή, εξήγησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να τεκμηριώνουν την ανάγκη να χορηγούνται ενισχυτικές δόσεις.

«Όταν οι διαθέσιμες ποσότητες είναι περιορισμένες, πρέπει να παίρνεις υπόψη την παγκόσμια προοπτική», είπε ο Δρ. Λεάνες. «Υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν έχουν μπορέσει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό ούτε του υγειονομικού προσωπικού τους, κι αυτό εγείρει κίνδυνο για όλες τις χώρες», υπερθεμάτισε.

Πάντως ο ίδιος επισήμανε πως ο ΠΟΥ έχει καλή συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές της Χιλής και εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας και τις δωρεές δόσεων εμβολίων σε γειτονικά κράτη στις οποίες προχώρησε.

Ο Όμαρ Σαλασάρ, 90 ετών, εξέφρασε χαρά καθώς περίμενε στην ουρά για να κάνει την τρίτη του δόση χθες νωρίς το πρωί. Εξήγησε ότι ακόμα και το πιο μικρό πράγμα μετράει στην ηλικία του. «Νομίζω θα με βοηθήσω να ζήσω λιγάκι ακόμα. Και θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες κι όλα αυτά».

Τις προηγούμενες 24 ώρες η Χιλή κατέγραψε 584 κρούσματα του SARS-CoV-2, λιγότερα από 600 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, και 19 θανάτους εξαιτίας της COVID-19. Ο κ. Πάρις επισήμανε ότι ο δείκτης θετικότητας την προηγούμενη ημέρα ήταν 1,61% και κάτω από το 2% στις 14 από τις 16 περιφέρειες της χώρας.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 36.157 νεκρούς επί συνόλου 1.625.456 μολύνσεων.

Ιαπωνία: Ο ανώτατος υγειονομικός αξιωματούχος της χώρας θέλει αυστηρότερα μέτρα κατά της Covid-19 για περίπου δύο εβδομάδες

Ο ανώτατος υγειονομικός αξιωματούχος της Ιαπωνίας είπε σήμερα ότι θα ζητήσει να ισχύσουν αυστηρότερα μέτρα έκτακτης ανάγκης για περίπου δύο εβδομάδες προκειμένου να αντιμετωπιστεί αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 στο Τόκιο και άλλες περιοχές.

Ο Σιγκέρου Όμι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η μόλυνση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως φυσική καταστροφή και κάλεσε την κυβέρνηση να αυξήσει τα τεστ προκειμένου να βρει και να περιορίσει την εξάπλωση.

Λίγες ημέρες μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, η πρωτεύουσα ανακοίνωσε σήμερα 4.989 νέα ημερήσια κρούσματα, συγκριτικά με τον αριθμό ρεκόρ 5.042 περιστατικών την προηγούμενη εβδομάδα. Ο νέος αριθμός ασθενών με σοβαρά συμπτώματα αυξήθηκε στο ημερήσιο ρεκόρ των 218 ανθρώπων.

Δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες οδήγησαν άμεσα σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ιαπωνία, αλλά ειδικοί σε θέματα υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι η διενέργεια των Αγώνων θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον κόσμο να χαλαρώσει τους επιδημιολογικούς ελέγχους.

Η Ιαπωνία εμβολιάζει πάνω από 1 εκατ. ανθρώπους την ημέρα αλλά και πάλι υστερεί έναντι πολλών μεγάλων οικονομιών στο θέμα ανοσοποίησης του πληθυσμού της.

Το Τόκιο βρίσκεται ήδη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης για τέταρτη φορά από την αρχή της πανδημίας, αν και κάποιοι ειδικοί έχουν πει ότι θα πρέπει να επεκταθεί προκειμένου να καλύψει το σύνολο της χώρας. Ο δυτικός νομός της Οζάκα ανακοίνωσε σήμερα αριθμό ρεκόρ 1.654 νέων κρουσμάτων.

Οι νοσοκομειακές κλίνες γεμίζουν γρήγορα, κυρίως με ασθενείς ηλικίας 40 και 50 ετών, δήλωσε ο Όμι. Σε μια προσπάθεια να σπάσει η αλυσίδα της μόλυνσης, δηλωσε ο ίδιος, οι αρχές θα πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν την κινητικότητα των πολιτών περίπου στο 50% του μέσου όρου τον Ιούλιο.

Τα σχόλιά του απηχούν τις δηλώσεις ανεξάρτητης ομάδας ειδικών που σήμερα είπε ότι η επιδημία στο Τόκιο είναι ανεξέλεγκτη.

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, καθιστώντας αδύνατον τον έλεγχο της κατάστασης», δήλωσε ο Νόριο Ομαγκάρι, υγειονομικός σύμβουλος στη Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο, σε επιτροπή υπό την προεδρία της επικεφαλής των τοπικών αρχών Γιουρίκο Κόικε. Η Κόικε κάλεσε τους κατοίκους να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να παραμείνουν στα σπίτια τους για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα