Ρεπορτάζ

Χαλκιδική: Φουλάρουν τα κάμπινγκ από Έλληνες και Βαλκάνιους όλων των ηλικιών

Το προφίλ των επισκεπτών, αλλά και τα παράπονα που δεν λείπουν από ταξιδιώτες και επαγγελματίες

Νίκος Γκάγιας
χαλκιδική-φουλάρουν-τα-κάμπινγκ-από-έ-1029004
Νίκος Γκάγιας

Ένας χαλαρός εναλλακτικός τρόπος διακοπών που προτιμάται από πολλούς και κερδίζει όλο και περισσότερους φανατικούς με τα χρόνια, ειδικά μετά και την περίοδο του κορονοϊού, είναι το κάμπινγκ.

Έλληνες, αλλά και ξένοι επισκέπτες στη χώρα μας είτε για λόγους οικονομικούς, είτε επειδή θέλουν να ζήσουν ένα καλοκαίρι απόλυτης χαλάρωσης δίπλα στη φύση και στη θάλασσα, θα βρεθούν και φέτος σε σκηνές, αλλά και οργανωμένους χώρους που φιλοξενούν τροχόσπιτα.

Μπορεί ο Μάιος-Ιούνιος να μην κύλησε πολύ καλά για τα κάμπινγκ, λόγω του καλοκαιριού που… άργησε να έρθει, αλλά και των εκλογών, όμως, οι κρατήσεις για τον Ιούλιο και κυρίως για τον Αύγουστο βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ρουμάνοι, Σέρβοι, Βούλγαροι κατακλύζουν και φέτος τα κάμπινγκ της Χαλκιδικής, μένοντας εντυπωσιασμένοι από τα καταγάλανα νερά της, αλλά εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και στην κακή κατάσταση του οδικού δικτύου για να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.

Στο νομό Χαλκιδικής λειτουργούν συνολικά 28 κάμπινγκ, εκ των οποίων τα 24 βρίσκονται στο δεύτερο «πόδι», στη Σιθωνία, ενώ πανελλαδικά ο αριθμός τους ξεπερνά τα 300.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και κάμπινγκ Χαλκιδικής, Αντώνης Δεληδημητρίου, σε δηλώσεις του στην parallaxi αναφέρεται στην εικόνα που έχουν οι κρατήσεις για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, αλλά και το ερωτηματικό του Σεπτεμβρίου:

«Είναι πάρα πολύ καλές οι κρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο. Πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε την περσινή χρονιά και πιθανόν να φτάσουμε και στα νούμερα του 2019. Εξαρτάται πως θα πάει και ο Σεπτέμβριος. Ο Ιούλιος-Αύγουστος είναι πάντα δύο μήνες με ζωηρή κίνηση.

Ευελπιστούμε σ’ έναν καλό Σεπτέμβριο για να καλύψουμε τον Μάιο και τον Ιούνιο που χάσαμε λόγω των εκλογών και της κακοκαιρίας. Τον Σεπτέμβριο υπάρχουν κρατήσεις για τους αρχαιολογικούς προορισμούς όπως τα Μετέωρα, την Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς αλλά και την Πελοπόννησο. Στη Βόρεια Ελλάδα εξαρτάται τι θα γίνει με τον καιρό για το αν θα έρθουν οι Βαλκάνιοι και οι Έλληνες τα σαββατοκύριακα»

Σχετικά με τις εθνικότητες που επισκέπτονται τα κάμπινγκ της χώρας μας είναι κυρίως Ρουμάνοι, Σέρβοι, Βούλγαροι. Προφανώς υπάρχουν και πάρα πολλοί Έλληνες, που παραδοσιακά κάνουν τις διακοπές τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. 

«Το θέμα με το εξωτερικό και τους τουρίστες βέβαια είναι το τι συμβαίνει με τα σύνορα, όπου υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις και μας το έχουν αναφέρει πάρα πολλοί. Εκεί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα γιατί κάποιοι αγανακτούν στο να περιμένουν και δεν έρχονται.»

Στα κάμπινγκ υπάρχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Οι οικογένειες είναι οι πρώτες που τα προτιμούν γιατί εκεί τα παιδιά αισθάνονται πιο ελεύθερα, έχουν επαφή με την φύση. Φυσικά δεν λείπει και η νεολαία γιατί πολλά κάμπινγκ κάνουν εκδηλώσεις αλλά και άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που παραδοσιακά επιλέγουν το κάμπινγκ για τις διακοπές τους. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πελατολόγιο που διαλέγει αυτόν τον τρόπο διακοπών εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά από την κεντροδυτική Ευρώπη.

Μιλώντας για την Χαλκιδική, ο κ. Δεληδημητρίου αναφέρει πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ζωηρή κίνηση και ευελπιστούν πως μέσα στον Ιούλιο θα κορυφωθεί και θα παραμείνει έτσι μέχρι τέλη Αυγούστου. 

«Το μεγάλο στοίχημα είναι ο Σεπτέμβριος. Πρώτον τι καιρό θα κάνει και δεύτερον αν θα μας επισκεφθούν οι Βαλκάνιοι, οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί που έρχονται εκείνη την εποχή γιατί από τις 10 του μήνα και μετά που ανοίγουν τα σχολεία, ο Έλληνας χάνεται ως συνήθως»

Κλείνοντας και μιλώντας για τα διαχρονικά προβλήματα και τις προκλήσεις που έρχονται αντιμέτωποι οι επαγγελματίες του κλάδου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ τονίζει ειδικά για την Χαλκιδική, όπου δραστηριοποιείται και ο ίδιος πως τα ζητήματα είναι μόνιμα.

«Βασικό θέμα είναι το οδικό δίκτυο. Η Μουδανίων μέχρι την Καλλιθέα δημιουργεί ένα μεγάλο μποτιλιάρισμα και δεν φτάνει για την επισκεψιμότητα που έχουμε. Ένα άλλο θέμα είναι τα Airbnb που «φυτρώνουν» κάθε τόσο και οι εστίες ελεύθερης κατασκήνωσης που δημιουργούν μία τεράστια απώλεια εσόδων και από το κράτος και από τις επιχειρήσεις»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα