Ρεπορτάζ

Χαλκιδική: Στη Νέα Ηράκλεια «απέκλεισαν» τη θάλασσα με πλέγματα λόγω διάβρωσης

Εκκρεμούν τα έργα αποκατάστασης, που έμειναν στη μέση γιατί σταμάτησε η χρηματοδότηση  - «Άφαντος» ο δήμος Προποντίδας, καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

Φίλιππος Δεργιαδές
χαλκιδική-στη-νέα-ηράκλεια-απέκλεισ-1149544
Φίλιππος Δεργιαδές

Φωτογραφίες Κώστας Χατζηκουτέλης 

Στο κεντρικό παραθαλάσσιο δρόμο της κοινότητας Νέας Ηράκλειας Χαλκιδικής, εδώ και περίπου ένα χρόνο συμβαίνει κάτι μοναδικό: όλη η παραλιακή ζώνη είναι αποκλεισμένη από πλέγματα για τα έργα αποκατάστασης της διάβρωσης από τη θάλασσα, αλλά τα έργα σταμάτησαν και έμειναν τα πλέγματα, με αποτέλεσμα το χωριό να θυμίζει στρατόπεδο.

Η μελέτη του έργου, όπως αναφέρει η σχετική «ταμπέλα», εκπονήθηκε το 2021, το έργο ξεκίνησε στα τέλη του 2022 και σταμάτησε πέρσι στις αρχές του καλοκαιριού, αφήνοντας όλο το χωριό, παραλιακά περιζωμένο με πλαστικά πλέγματα, που τοποθετούν οι εργολάβοι για λόγους ενημέρωσης και προστασίας.

Βέβαια η θάλασσα που δεν κατανοεί τις ανθρώπινες αδυναμίες και ανάγκες και κάνει το δικό της, συνεχίζει απτόητη το έργο της διάβρωσης της παραλίας. Το αποτέλεσμα είναι ο υπάρχοντας πεζόδρομος να συνεχίζει να καταρρέει, ο παραλιακός δρόμος να έχει μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο πέρασμα, κυρίως για τους πεζούς και ιδίως για τα μικρά παιδιά.

Παράλληλα όλη η τουριστική οικονομία της κοινότητας έχει τιναχτεί κυριολεκτικά τον αέρα, με τους επαγγελματίες της περιοχής, ιδίως του τουρισμού – ενοικιαζόμενα καταλύματα και εστίαση – να προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα παραθαλάσσιο χωριό, αλλά χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ν. Ηράκλεια:

Μάλιστα όπως αναφέρει κάτοικος της περιοχής στην Parallaxi, μόλις πρόσφατα το συνεργείο του εργολάβου μετέφερε τα πλέγματα ένα μέτρο μέσα στο δρόμο, διότι η διάβρωση έχει προχωρήσει σε επικίνδυνο σημείο.

Το έργο με επιβλέπουσα αρχή την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Προποντίδας, έχει προχωρήσει μόνο σε ποσοστό 30%, με κυριότερο επίτευγμα την ρίψη ογκόλιθων για να περιοριστεί η διαβρωτική δράση της θάλασσας. Οι κάτοικοι έχουν καλέσει το δήμαρχο Νέας Προποντίδας Μανώλη Καρρά, να δώσει εξηγήσεις για το σταμάτημα του έργου που καταδικάζει σε απομόνωση τη Νέα Ηράκλεια, και η απάντηση ήταν σαφής: δεν υπάρχουν χρήματα.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι ο δήμος έχει επικοινωνήσει με το υπουργείο Υποδομών, και δη με τον υφυπουργό Ν. Ταχιάο, ζητώντας νέα χρηματοδότηση προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα αντιμετώπισης της διάβρωσης, που να σημειωθεί, καταγράφονται σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Ν. Προποντίδας, δηλαδή από τη Ν. Ηράκλεια μέχρι και τα Μουδανιά.

Πέφτουν τσιμέντα και δένδρα

Οι κάτοικοι του χωριού περιγράφουν μία αφάνταστη, αλλά και επικίνδυνη κατάσταση, καθώς η διάβρωση συνεχίζεται αμείωτα, ο πεζόδρομος σε πολλά σημεία της παραλίας καταρρέει ενώ από τις τοπικές  θύελλες τα λίγα δένδρα ξεριζώνονται και η περιοχή, ιδίως τη νύχτα θυμίζει νεκρή ζώνη.

«Έρχεται καλοκαίρι και πολλοί κάτοικοι που ασχολούνται με τον τουρισμό είναι απελπισμένοι», τονίζει επαγγελματίας της περιοχής, που αναφέρει ότι στην Ηράκλεια ζουν περίπου 600 μόνιμοι κάτοικοι και το καλοκαίρι ξεπερνούν τις 5000, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Θεσσαλονικείς, που διαθέτουν παραθεριστικά σπίτια στην περιοχή.

Επίσης στην Ν. Ηράκλεια λειτουργούν τουριστικά καταλύματα δυναμικότητας περίπου 500 δωματίων – ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και airbnb- και από τις 5 ταβέρνες που υπήρχαν, έχουν διασωθεί 2, εκ των οποίων η μία ανοίγει μόνο το 3μηνο του καλοκαιριού.

«Μας έχουν εγκαταλείψει όλοι. Το φαινόμενο της διάβρωσης της παραλίας δεν είναι τωρινό και εδέησαν πρόπερσι να ξεκινήσουν τα έργα που έμειναν στη μέση. Ακόμα και το γήπεδο το άφησαν χωματερή», τονίζει ο επαγγελματίας και καλεί τον «άφαντο» δήμο Ν. Προποντίδας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Μαζεύουν υπογραφές

Τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και να αναδείξουν το πρόβλημα, απαιτώντας από το δήμο Ν. Προποντίδας, την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Κάτοικοι της Ν Ηράκλειας αποφάσισαν να συγκροτήσουν «Πρωτοβουλία Κατοίκων» για τη διάσωση της παραλίας του χωριού, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μία ιδιόμορφη κατάσταση «ομηρίας» καθώς το χωριό που είναι παραλιακό, είναι αποκλεισμένο από τη θάλασσα.

Όπως αναφέρει η Ξανθούλα Μπαλλή, μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Νέας Ηράκλειας, η κατάσταση με τα πλέγματα σε όλο το παραλιακό μέτωπο του χωριού επηρεάζει αρνητικά την κοινωνική αλλά και την οικονομική ζωή του τόπου και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους ανθρώπους .

«Διαμαρτυρόμαστε γιατί αυτή η κατάσταση έχει καταδικάσει ένα ολόκληρο χωριό, τα μαγαζιά, τα σπίτια, τους κατοίκους σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς, με τα πλέγματα στην παραλία, γιατί πλέον δεν έχουμε πρόσβαση στης παραλία ενώ όσοι αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τον παραλιακό δρόμο είναι εκτεθειμένοι στα αυτοκίνητα», τονίζει και αναφέρει ότι «τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να αποτρέψουν τους κατοίκους να αντιδράσουν.

«Υπάρχει και εκφοβισμός να μη μιλάμε. Κάποιοι ενοχλούνται και θέλουν να μη αναδειχτεί το πρόβλημα» τονίζει και αναφέρει πως συλλέγουμε υπογραφές ώστε επώνυμα να αναδείξουμε το πρόβλημα που αποτελεί βραχνάς για το χωριό μας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα