ΔΕΘ: «Ζήσε Μάη» για τις ανακοινώσεις περί της ανάπλασης
Τίποτα ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει για τη χρηματοδότηση και το ΣΔΙΤ- Τι αναφέρουν ο πρόεδρος και οι εργαζόμενοι του φορέα – Επιμένει ο δήμος για ενιαίο μητροπολιτικό πάρκο.
Σε θολό τοπίο εξακολουθεί και παραμένει η περίφημη ανάπλαση της ΔΕΘ, η οποία όπως φαίνεται στο θέμα των καθυστερήσεων και της αναβλητικότητας πλέον ανταγωνίζεται ισάξια, το Μετρό Θεσσαλονίκης. Οι νέες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, θεωρητικά αναμένονται τον Μάιο, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το μοντέλο χρηματοδότησης, που όπως όλα δείχνουν θα είναι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Το θέμα της ΔΕΘ «σέρνεται» περισσότερο από μία δεκαετία ενώ η προμελέτη και το αρχιτεκτονικό σχέδιο για την ανάπλαση της είναι έτοιμα εδώ και 2 χρόνια. Το μείζον πρόβλημα όμως είναι το χρηματοδοτικό μοντέλο και προφανώς η εξεύρεση επενδυτών για το επιχειρηματικό κέντρο, το ξενοδοχείο και το υπόγειο παρκινγκ ενώ ανοιχτό παραμένει και το μέτωπο με το δήμο Θεσσαλονίκης, που διεκδικεί πάνω από το 60% της έκτασης των 180 στρεμμάτων για τη δημιουργία ενός ενιαίου μητροπολιτικού πάρκου.
Το χρηματοδοτικό μοντέλο, που μέχρι πρόσφατα υπήρχε στο τραπέζι της συζήτησης για τη «νέα ΔΕΘ», προέβλεπε χονδρικά το κόστος του έργου περίπου στα 300 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 200 θα προερχόταν από τα κρατικά ταμεία και τα 100 εκατομμύρια από τη συμμετοχή των επενδυτών. Παράλληλα, το δημόσιο θα διατηρούσε τον έλεγχο στον εκθεσιακό φορέα ενώ ένα σημαντικό μέρος της ανάπλασης, περίπου 60 στρέμματα, θα αποδιδόταν στην πόλη ως χώρος πρασίνου.
Ωστόσο αυτό το σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα, το τελευταίο διάστημα έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Δεν έχει ξεκαθαρίσει δηλαδή ποιος και πόσα θα πληρώσει αλλά και το μοντέλο που θα παρέχει εγγυήσεις βιωσιμότητας του σχεδίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν απορρίπτει, ή συζητά, να αλλάξει ο σχεδιασμός και η κρατική συμμετοχή να μειωθεί στο 1/3, με αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στα 200 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο οι επενδυτές να συμμετέχουν και στο εκθεσιακό κομμάτι.
Αυτή η πιθανή «αλλαγή», που επί της ουσίας θα παραχωρεί την Έκθεση στον ιδιωτικό τομέα, αναμένεται να συναντήσει πολλές αντιδράσεις και ίσως γι αυτό η κυβέρνηση καθυστερεί τις ανακοινώσεις, που αναμένονταν από τις αρχές του έτους. Το σχέδιο της ανάπλασης της ΔΕΘ έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς για πολλά χρόνια στην πόλη, είχε καλλιεργηθεί η ιδέα της απομάκρυνσης του εκθεσιακού φορέα εκτός πόλης, με την κυρίαρχη πρόταση να βλέπει προς τα Δυτικά, ενώ την θέση της ΔΕΘ θα καταλάμβανε το μητροπολιτικό πάρκο της πόλης.
Τζήκας: Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο, σε 10-20 ημέρες τα νεώτερα…
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, είναι αισιόδοξος ότι η συγκυρία ευνοεί και η ανάπλαση της ΔΕΘ θα προχωρήσει, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται επιφυλακτικός, παραδεχόμενος ότι το έργο καθυστερεί διότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το χρηματοδοτικό μοντέλο.
Μιλώντας στην Parallax, τόνισε πως «εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις και είμαστε έτοιμοι εδώ και δύο χρόνια με την μελέτη στα χέρια μας. Το έργο είναι μελετημένο, η συγκυρία είναι θετική και υπάρχει συναίνεση στην πόλη για την ανάπλαση», αλλά έσπευσε να σημειώσει πως «εκκρεμούν ακόμα συναντήσεις (με την κυβέρνηση) και γι αυτό έχουν πάει όλα πίσω».
Σε ότι αφορά το χρηματοδοτικό μοντέλο, εμμέσως παραδέχτηκε ότι αποτελεί το μείζον ζήτημα και την αιτία των καθυστερήσεων. «Τα διάφορα σενάρια για το πόσα χρήματα θα βάλει το κράτος, εμείς δεν τα ξέρουμε. Αυτό όμως είναι το μεγάλο ζήτημα και το μοντέλο πιστεύω θα είναι το δικό μας, δηλαδή πάμε με ΣΔΙΤ και συγχρηματοδότηση με τα χρήματα που θα βάλει το δημόσιο και ο ιδιώτης για το επιχειρηματικό κέντρο. Επίσης το εκθεσιακό νομίζω ότι έχει λυθεί με βάση της δική μας επιμονή και πρόταση, να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΘ και να παραμείνει η Έκθεση στην πόλη» τόνισε ενώ ανέφερε πως «ελπίζω ότι σε 10-20 ημέρες θα έχουμε ανακοινώσεις».
Ωστόσο επισήμανε ότι «πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες διότι μερικές φορές στις λεπτομέρειες υπάρχει το δύσκολο πρόβλημα». Πρόσθεσε δε πως για το θέμα της δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου, η διαπραγμάτευση με το δήμο είναι σε εξέλιξη.
Εργαζόμενοι: Ναι στην ανάπλαση χωρίς απώλεια θέσεων εργασίας
Από την πλευρά τους, οι 60 περίπου εργαζόμενοι της ΔΕΘ, τάσσονται υπέρ της ανάπλασης και υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του εκθεσιακού φορέα ενώ τονίζουν ότι η ανάπλαση δεν μπορεί να σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της ΔΕΘ, Παναγιώτης Χατζηιωάννου, τονίζει ότι «η ανάπλαση θα δώσει νέα πνοή στον φορέα», αλλά σημειώνει ότι «η καθυστέρηση που καταγράφεται κοστίζει αναπτυξιακά στον οργανισμό, καθώς ο εκθεσιακός τομέας προχωρά, ιδίως στα Βαλκάνια όπου κατασκευάζονται νέα εκθεσιακά κέντρα, όπως στη Σερβία».
Όπως υποστηρίζει, «η νέα ΔΕΘ θα βοηθήσει συνολικά στην ανάπτυξη της πόλης αλλά εμείς οι εργαζόμενοι δεν είμαστε υπέρ της ανάπλασης με οποιοδήποτε κόστος». «Η ανάπλαση της ΔΕΘ δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραχωρηθεί το φιλέτο της πόλης στον ιδιώτη, αλόγιστα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», τονίζει και επισημαίνει ότι «πρέπει να υπάρξει προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του φορέα, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας».
«Η ΔΕΘ δεν πωλείται ως οικόπεδο» τονίζει και τάσσεται κατά της μεταφοράς της εκτός πόλη, καθώς όπως υποστηρίζει «εκτός πόλης δυτικά ή ανατολικά, δεν υπάρχουν οι υποδομές για να στηρίξουν ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό εκθεσιακό φορέα».
Δήμος Θεσσαλονίκης: Θέλουμε 100 στρέμματα για μητροπολιτικό πάρκο
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί την ίδια ώρα η αντίδραση του δήμου Θεσσαλονίκης, σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση για την παραχώρηση, μέσω της ανάπλασης, μεγάλο ποσοστό του οικοπέδου της ΔΕΘ στην πόλη ως χώρο πρασίνου.
Όπως ανέφερε στέλεχος της διοίκησης του δήμου, συνεργάτης του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη, «εμείς διεκδικούμε την απόδοση στην πόλη τουλάχιστον 100 στρεμμάτων, οριοθετημένων με πυκνή βλάστηση και όχι ένα φίκο εκεί και ένα παρτέρι παραπέρα».
«Όταν λέμε μητροπολιτικό πάρκο εννοούμε ένα ενιαίο χώρο, οριοθετημένο και όχι γενικά και αόριστα χώρο πρασίνου», τονίζουν από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα συμφωνήσουν σε μία «οικοπεδοποίηση της ΔΕΘ, με μπόλικο πράσινο ενδιάμεσα».
Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο: Όχι realestate στη ΔΕΘ
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης που συγκροτούν την Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στον χώρο της ΔΕΘ και την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης», θεωρούν ότι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται οφείλονται καθαρά στην προσπάθεια οικοπεδοποίησης της ΔΕΘ μέσω του φαραωνικού, όπως το χαρακτηρίζουν, έργο της ανάπλασης.
Σε ανακοίνωση τους τονίζουν ότι «για όποιον παρακολουθεί την εξέλιξη του περιβαλλοντοκτόνου σχεδίου, ήταν φανερό εξ΄ αρχής ότι η αντιμετώπιση του χώρου, όπως της ΔΕΘ, ως οικόπεδο προς ανοικοδόμηση με όρους realestate, ήταν ένα σχέδιο καταστροφικό για την Θεσσαλονίκη, την πόλη με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη, θα οδηγείτο σε αδιέξοδο, λόγω των εγγενών αντιφάσεων.
Και αυτό γιατί η αντιπαροχή στον επενδυτή σε οικονομικά ανταποδοτικές εγκαταστάσεις μέσα στο χώρο της ΔΕΘ, όπως ξενοδοχείο, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο κ.α., δεν θα άφηνε ικανούς χώρους πρασίνου, πολύ περισσότερο δεν θα άφηνε χώρο για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο αλλά και προβλεπόμενο για το πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια που με τόσο καμάρι παρουσίασε η Διοίκηση της ΔΕΘ έδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο τον εφιαλτικό κτιριακό όγκο των εγκαταστάσεων, σε αντίθεση με τον ελάχιστο υπαίθριο δημόσιο χώρου, το κλειστό παρκάκι στην μεριά της ΧΑΝΘ και ότι απομένει στην Αγγελάκη».
Καταλήγουν δε ότι «με βάση τα νέα δεδομένα, είναι καιρός, Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος, Διοίκηση της ΔΕΘ, Επιμελητήρια και όσοι άλλοι εμπλέκονται, να αναθεωρήσουν τη θέση τους, και υιοθετώντας μια οικονομικά εφικτή και περιβαλλοντικά απολύτως αποδεκτή προσέγγιση, γρηγορότερη σε υλοποίηση, να δώσουν στην πόλη αυτό που δικαιούται και που η κοινωνία ζητά:
Ένα αληθινό Μητροπολιτικό Πάρκο, πρασίνου και αναψυχής, με σύγχρονες εκθεσιακές εγκαταστάσεις στα μετασχηματισμένα αξιόλογα υφιστάμενα κτίρια, για ελαφρές εκθέσεις, κομμάτι της μεταπολεμικής ιστορίας της πόλης, που δεν θα δημιουργούν ιδιαίτερη όχληση και δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, σε μια περιοχή, όπου η αέρια ρύπανση με τοξικά σωματίδια, είναι επίσημα χαρακτηρισμένη ως επικίνδυνη για την υγεία, μεταφέροντας παράλληλα τις βαριές εκθεσιακές δραστηριότητες σε νέο χώρο στα δυτικά της πόλης, όπως ήταν πάντα ο σχεδιασμός της πόλης, πολύ πριν εμφανιστεί η κλιματική κρίση και οι απειλές της».