Δρομολογείται άμεσα η μελέτη για την ανακατασκευή της πλατείας Διοικητηρίου
Πότε θα ξεκινήσει το έργο – Το χρονοδιάγραμμα – Πως θα διαμορφωθεί ο χώρος.
Με ένα ακόμα χρόνιο πρόβλημα, που είχε αναδειχθεί σε ανοιχτή πληγή στο κέντρο της πόλης, θα αναμετρηθεί το επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης, φιλοδοξώντας να θέσει σε τροχιά υλοποίησης και το έργο της ανάπλασης της πλατεία Διοικητηρίου, που εδώ και χρόνια παραμένει ένας περιφραγμένος και «άχρηστος» εγκαταλειμμένος αρχαιολογικός χώρος, αποκομμένος από τα κοινά της πόλης.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό που προωθεί η διοίκηση του δήμου και η αρμόδια αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, η μελέτη του έργου θα ανατεθεί, άμεσα, μέσω της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης, με στόχο εντός 9 μηνών να είναι έτοιμη, έτσι ώστε άμεσα να προχωρήσει και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου και εντός μίας τριετίας το έργο να έχει ολοκληρωθεί.
Το ξεχωριστό της περίπτωσης είναι πως το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου θα χορηγηθεί τεχνική υποστήριξη για τη γρήγορη σύνταξη της μελέτης.
Όπως εξηγεί το αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Πρόδρομος Νικηφορίδης «η χρηματοδότηση μέσα από το ΕΣΠΑ περιλαμβάνει και τη μελέτη. Αυτό θα βοηθήσει ώστε η μελέτη να συνταχθεί γρήγορα για να ενταχθεί στο πρόγραμμα».
Έτοιμο το τεύχος των προδιαγραφών του έργου
Ήδη έχει προηγηθεί και σχετική προεργασία ώστε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, να προσδιοριστούν οι προδιαγραφές και ο βασικός σχεδιασμός του έργου, αλλά και να αντιμετωπιστούν προβλήματα συντονισμού των διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.
Να σημειωθεί ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Πολιτισμού, από τις αρχές της άνοιξης βρίσκονται σε επικοινωνία για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είχε αποτελέσει ένα από τα ζητήματα που είχε απασχολήσει τη συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, στο τέλος Απριλίου, παρουσία αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων.
«Σε όλα τα στάδια το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορεία Πόλης Θεσσαλονίκης και η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων είναι στη διάθεση των υπηρεσιών του δήμου και στους μελετητές που θα επιλέξουν για να προχωρήσουμε στο θέμα της πλατείας, επιτέλους, μετά από πολλές, πολλές δεκαετίες», είχε τονίσει η Λίνα Μενδώνη, ενώ όπως έγινε γνωστό, είχε συσταθεί και ομάδα εργασίας, η οποία βάσει των πορισμάτων που συνέταξε, παρείχαν τη δυνατότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης να προωθήσει τις αναγκαίες μελέτες για την ανάπλαση.
«Υπάρχει επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού, έχουν συμφωνηθεί κάποια σημεία και οι όροι που συνδέονται με την συνύπαρξη της πλατείας και των αρχαιοτήτων, έχει ετοιμαστεί το τεύχος των προδιαγραφών του έργου και ο διαγωνισμός του έργου δεν θα αργήσει», αναφέρει ο Πρόδρομος Νικηφορίδης,
Πως θα διαμορφωθεί
Πως όμως σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, να διαμορφώσει την νέα πλατεία Διοικητηρίου, μετά και το ναυάγιο, αν όχι φιάσκο των προηγούμενων σχεδιασμών και προσπαθειών να αναπλαστεί ο χώρος.
Να θυμίσουμε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης παλαιότερα είχε σχεδιάσει να διαμορφώσει το χώρο σε τρία επίπεδα. Στο χαμηλότερο θα διαμορφωνόταν ο αρχαιολογικός χώρος ώστε να είναι επισκέψιμος, πάνω από τα αρχαία θα κατασκευαζόταν παρκινγκ αυτοκινήτων και σε ένα τρίτο επίπεδο θα κατασκευαζόταν ο χώρος της πλατείας.
«Τα σχέδια του παρελθόντος περιελάμβαναν επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, πάνω από αυτόν χώρο στάθμευσης και ως δώμα κτιρίου ένας χώρος πλατείας. Αυτά ήταν παράλογα πράγματα. Αυτό δεν ήταν πλατεία. Θα δημιουργούσαν μία πλατεία δώμα» αναφέρει ο Πρόδρομος Νικηφορίδης και σημειώνει πως «υπάρχει κάτι ανάλογο στην Αθήνα στην Βαρβάκειο Αγορά που έγινε καταφύγιο περιθωριακών ανθρώπων γιατί έχει αυτά τα χαρακτηριστικά».
Σε ότι αφορά τις διαθέσεις του δήμου για την διαμόρφωση της νέας πλατείας Διοικητηρίου αναφέρει πως το μοντέλο, για το οποίο υπάρχει μία θετική προδιάθεση, μοιάζει με αυτό της «πλατείας της Μαδρίτης» στην Βαρκελώνη της Ισπανίας.
«Η πλατεία Μαδρίτης στην Βαρκελώνη είναι ένας χώρος με αρχαιότητες αλλά είναι και πλατεία. Υπάρχουν δηλαδή διάφορα επίπεδα, κάποια με ξύλινα δάπεδα, δομημένη σε μία πιο ελεύθερη μορφή και πιο ευέλικτη, όπου συνυπάρχουν οι ρωμαϊκές αρχαιότητες με την πλατεία. Θα το συζητήσουμε με την ομάδα που θα κάνει τη μελέτη μήπως πάμε σε μία τέτοια κατεύθυνση» αναφέρει ο Π. Νικηφορίδης και επισημαίνει «η πλατεία Διοικητηρίου ήταν η πρώτη πλατεία στην πόλη που έγινε με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, το 1932 και ήταν μνημειακή, όμως αυτά τα χρόνια που πέρασαν υπήρξαν πολλές λανθασμένες επιλογές και ελπίζω εμείς να πάρουμε τις σωστές και να την αποδώσουμε στην πόλη. Θέλουμε μία πλατεία λειτουργική που μπορεί να τη διασχίζει ο κόσμος και να τη χρησιμοποιεί ως κοινόχρηστο χώρο συνεύρεσης και κοινωνικότητας».
Β. Διαμαντάκης: Είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τη μελέτη
Από την πλευρά της η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης δηλώνει πως το έργο της ανάπλασης της πλατείας Διοικητηρίου, όπως και άλλες αναπλάσεις βρίσκονται μέσα στα πλάνα της εταιρίας και είναι έτοιμη να επιτελέσει το καθήκον που θα της ανατεθεί.
«Έχουμε συζητήσει το θέμα και η ΜΑΘ είναι σε ετοιμότητα να αναλάβουμε την ανάθεση της μελέτης ώστε το έργο να προχωρήσει γρήγορα. Από το δήμο Θεσσαλονίκης μετά θα εξαρτηθεί η εξέλιξη του διαγωνισμού. Αλλά και σε αυτό το στάδιο η ΜΑΘ μπορεί να συμβάλει» τονίζει στην Parallaxi ο πρόεδρος της ΜΑΘ Βασίλης Διαμαντάκης.
Επίσης από το ΥΜΑΘ και τον υφυπουργό Εσωτερικών Κώστα Γκιουλέκα, υπάρχει ενδιαφέρον για το έργο και σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΥΜΑΘ, “ο υφυπουργός ενδιαφέρεται για το θέμα και προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συμβάλει στην ανάπλαση της πλατείας, που βρίσκεται σχεδόν στην αυλή του Διοικητήριου”.
Δεν έχουν τελειώσει τα αρχαιολογικά έργα
Ωστόσο υπάρχει το πρόβλημα των αρχαιολογικών έργων τα οποία παρότι έχουν παγώσει εδώ και δύο δεκαετίες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ο δήμος Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι το έργο μπορεί να προχωρήσει και να διαμορφωθεί έτσι ο χώρος, ώστε το αρχαιολογικό έργο να μπορεί να ολοκληρωθεί και τα ευρήματα να αποδοθούν στο κοινό.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η άλλοτε μαρμαροστρωμένη πλατεία Διοικητηρίου, αποκαλύφθηκε ως αρχαιολογικός χώρος, όταν το 1987 επιλέχθηκε κάτω από την πλατεία να κατασκευαστεί πολυώροφο υπόγειο παρκινγκ. Η συστηματική ανασκαφική έρευνα ξεκίνησε το 1994, μετά τις δοκιμαστικές τομές που είχαν γίνει το 1990. Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε ένα τμήμα ενός οικοδομικού τετραγώνου της αρχαίας πόλης. Τα οικοδομικά κατάλοιπα (λασπόχτιστα τοιχία και γωνιόλιθοι από πωρόλιθο) και η κεραμική του τέλους του 4ου με αρχές 3ου αι. π.Χ. που αποκαλύφθηκαν μαρτυρούν την ύπαρξη ενός ελληνιστικού πυρήνα από τα χρόνια της ίδρυσης της πόλης. Ο μεγάλος αριθμός και οι διαδοχικές φάσεις των κτισμάτων που βρέθηκαν, καθώς και το πλήθος και η ποικιλία των κινητών ευρημάτων μαρτυρούν μια συνεχή χρήση του χώρου από το τέλος του 4ου αι. π.Χ. έως και τη σύγχρονη εποχή.