Ρεπορτάζ

Έκθεση: Το ΤΑΙΠΕΔ θέλει ανάπλαση μέσω «σαλαμοποίησης» ενώ ΔΕΘ και ΥΜΑΘ αγνοούν το σχέδιο;

Πολλά τα ερωτήματα για την «κατάτμηση» του έργου – Τ. Τζήκας: Αυτό που βγήκε δεν υπάρχει για μάς. Δεν είναι άξιο ούτε σχολιασμού.

Φίλιππος Δεργιαδές
έκθεση-το-ταιπεδ-θέλει-ανάπλαση-μέσω-1110685
Φίλιππος Δεργιαδές

«Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την πόλη», μπορεί να πει κανείς για την περίφημη ανάπλαση της ΔΕΘ, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Μάρξ, καθώς ο σχεδιασμός κάθε τόσο αλλάζει, και όπως όλα δείχνουν, το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται στην αναβάθμιση και διάσωση της Διεθνούς Έκθεσης της πόλης, αλλά στην «αξιοποίηση» του φιλέτου των 176 στρεμμάτων της.

Μόλις προχθές και μετά από 11 χρόνια σχεδίων, συζητήσεων και master plans, ήρθε στη δημοσιότητα ο νέος σχεδιασμός που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του Υπερταμείου, για την ΔΕΘ HELEXPO AE που περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρίας 2022-2024.

Τα βασικά σημεία που περιλαμβάνει αυτός ο σχεδιασμός είναι τα εξής:

  • Το Υπερταμείο εξέτασε το business plan της ανάπλασης ως μέτοχος της εταιρείας ΔΕΘ-HELEXPO.
  • Ο χώρος της ανάπλασης, καλύπτει συνολική έκταση 176.000 τ.μ.Το σχέδιο της ανάπλασης προβλέπει τη δημιουργία 5 τομέων -δραστηριοτήτων: 1) πάρκο, 2) πράσινοι χώροι και χώροι αναψυχής, 3) χώροι εκθέσεων και συνεδρίων, 4) επιχειρηματικό κέντρο και ξενοδοχείο και 5) υπόγεια στάθμευση.
  • Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του έργου και της σύνθεσης διάφορων χρήσεων, σε συνεργασία με την εταιρεία Deloitte, αποφασίσθηκε να εξετασθεί διακριτά η απόδοση και βιωσιμότητα του εν λόγω έργου ανά δραστηριότητα/τομέα (επιχειρηματικό κέντρο & ξενοδοχείο, πάρκο, εκθεσιακό & συνεδριακό κέντρο) προκειμένου να αποκτηθεί καλύτερη εικόνα των επιμέρους χρηματοδοτικών δυνατοτήτων.
  • Μέσα σε 2,5 μήνες, η ομάδα του Υπερταμείου συνέλεξε πληροφορίες από επτά industry experts και πραγματοποιήθηκε επαλήθευση των παραδοχών του μοντέλου.
  • Παράλληλα σε συνεργασία με το διεθνή όμιλο Montgomery Exhibition Consultants και τους εξειδικευμένους συμβούλους μελετήθηκαν οι παραδοχές για το Συνεδριακό και Εκθεσιακό κέντρο.
  • Επαναξιολογήθηκε το Master Plan, συντάχθηκαν διαφοροποιημένα χρηματοδοτικά σενάρια και πλέον το Υπερταμείο κατέληξε στο βέλτιστο πλάνο για την εταιρεία, καθώς και το σχετικό χρηματοοικονομικό μοντέλο διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και το κράτος.

Αυτός ο σχεδιασμός ωστόσο είναι απόλυτα διαφοροποιημένος από τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, που ήθελε την ανάπλαση να πηγαίνει «πακέτο» και να μην υπάρχει κατάτμηση ανά δραστηριότητα, όπως τώρα προτείνει το Υπερταμείο.

Αυτό που υπήρχε στο τραπέζι, τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο,  σχετικά με το χρηματοδοτικό μοντέλο, ήταν ότι το έργο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό τα 300 εκ. ευρώ: τα 125 εκ. ευρώ θα ήταν κρατική επένδυση, τα 100 εκατ. ευρώ θα ήταν επένδυση του ιδιώτη και τα 75 εκατ. ευρώ θα προέκυπταν από δανεισμό της ΔΕΘ. Αυτό που υπήρχε ως ερώτημα, ήταν η τελική κατανομή της χρηματοδότησης, που να σημειωθεί είναι και το μείζον πρόβλημα, ενώ στον αέρα, εκ των πραγμάτων, ήταν και το χρονοδιάγραμμα, παρότι η προμελέτη της ανάπλασης είναι έτοιμη από τον Ιούλιο του 2023 και υπάρχει το αρχιτεκτονικό σχέδιο για την ανάπλαση.

Προς «σαλαμοποίηση» των φιλέτων της ΔΕΘ;

Τώρα όλα αυτά αλλάζουν με την κατάτμηση, γεγονός που σηματοδοτεί μία νέα προσέγγιση για την ανάπλαση της ΔΕΘ, καθώς θα μπορούσαν τα έργα, ανά τομέα, να προχωρήσουν το καθένα μόνο του ή παράλληλα, βάσει του ενδιαφέροντος που θα επιδείξουν οι τυχόν επενδυτές.

Και αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι καθόλου απίθανο. Γι αυτό άλλωστε ανατέθηκε στην εταιρεία Deloitte, να “εξετάσει  διακριτά η απόδοση και βιωσιμότητα του εν λόγω έργου ανά δραστηριότητα/τομέα (επιχειρηματικό κέντρο & ξενοδοχείο, πάρκο, εκθεσιακό & συνεδριακό κέντρο) προκειμένου να αποκτηθεί καλύτερη εικόνα των επιμέρους χρηματοδοτικών δυνατοτήτων”.

Δηλαδή, μπορεί τελικά στο χώρο της ΔΕΘ να έχουν δημιουργηθεί το εμπορικό κέντρο, το υπόγειο πάρκινγκ και το ξενοδοχείο, και να λειτουργούν αποκομίζοντας κέρδη ενώ θα αναζητείται ο επενδυτής για τον εκθεσιακό χώρο και το κράτος να ψάχνει κονδύλια για το πάρκο και τον χώρο πρασίνου και αναψυχής.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΘ πρόκειται να βγει κανονικά στο σφυρί κομμάτι – κομμάτι, προκειμένου να είναι πιο ελκυστική για κερδοφόρες επενδύσεις. Πώς λοιπόν προκύπτει ότι “το σχετικό χρηματοοικονομικό μοντέλο διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και το κράτος;”.

Τ. Τζήκας: Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο – ΥΜΑΘ: Δεν γνωρίζουμε τίποτα    

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τους σκοπούς της κυβέρνησης για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα και το οικόπεδο των 176 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης, είναι πως η ίδια η ΔΕΘ HELEXPO, αγνοεί τον εν λόγω σχεδιασμό, όπως άγνοια δηλώνει προς το παρόν και ο φορέας που επισήμως εποπτεύει τη ΔΕΘ, δηλαδή το ΥΜΑΘ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, μιλώντας στην Parallaxi, τόνισε πως τέτοιος σχεδιασμός από το Υπεραταμείο δεν υπάρχει.

«Για μας δεν υπάρχει νέα πρόταση, υπάρχει μία παρεξήγηση. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάποια αλλαγή, περιμένουμε να γίνει μία τελική σύσκεψη για το μοντέλο χρηματοδότησης. Αυτό που βγήκε δεν υπάρχει για μάς. Δεν είναι άξιο ούτε σχολιασμού. Θεωρώ ότι έχει γίνει εκ παραδρομής και πως υπάρχει κάποια παρεξήγηση» τόνισε.

Ανέφερε δε πως «μίλησα και με το Υπεραταμείο και μου είπαν ότι δεν υπάρχει και πως το διαψεύδουν».

Ανάλογα και από το ΥΜΑΘ δηλώνουν άγνοια επί του θέματος. Πηγές του ΥΜΑΘ ανέφεραν στην Parallaxi ότι επισήμως το υπουργείο δεν έχει ενημερωθεί για νέο σχεδιασμό από το Υπεραταμείο για τη ΔΕΘ. Όπως ανέφεραν «για την ανάπλαση μιλάμε για ΣΔΙΤ και διεθνή διαγωνισμό και αναμένουμε να δούμε το τελικό σχέδιο, το οποίο δεν γνωρίζουμε».

Νικολάου: Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί είναι ανέφικτοι, γιατί η θέση της ΔΕΘ είναι εκτός πόλης

Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά; Γιατί δεν υπάρχει συντονισμός και διαφάνεια; Γιατί η ανάπλαση της ΔΕΘ, όπως και όλα τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, καταλήγουν μία μεγάλη ταλαιπωρία και ένα τεράστιο άγχος για την πόλη;

Όπως υποστηρίζει ο Κώστας Νικολάου, πρώην καθηγητής ΑΠΘ, που δίδασκε Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και ήταν ο τελευταίος προϊστάμενος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, το πρόβλημα, βάσει της προσέγγισης της κυβέρνησης είναι καθαρά οικονομικό.

«Μέχρι σήμερα έχουν επιχειρήσει με δύο τρόπους να προωθήσουν την ανάπλαση. Ο πρώτος ήταν με ΣΔΙΤ, ο δεύτερος ήταν με την παραχώρηση και της διαχείρισης στον ιδιώτη και τώρα προχωρούν σε ένα νέο σχέδιο, σπάζοντας σε «κομμάτια» την ανάπλαση, επειδή δεν έχουν βρει επενδυτές» τονίζει.

«Ενδεχομένως να βρουν επενδυτές για το ξενοδοχείο, το εμπορικό κέντρο και το υπόγειο πάρκινγκ, στα άλλα δύο όμως, το πάρκο και τους χώρους αναψυχής, ποιος ιδιώτης θα επένδυε; Θα τα πάρει το δημόσιο και πότε θα υλοποιηθούν, αν υλοποιηθούν;» αναρωτιέται και ως μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο τονίζει ότι «ο ορθός τρόπος αξιοποίησης αυτών των 180- 200 στρεμμάτων της ΔΕΘ, μαζί με τον χώρο της Αγ. Φωτεινής, είναι η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου της πόλης και η νέα ΔΕΘ να μεταφερθεί εκτός πόλης.

Σημειώνει δε πως «το σχέδιο είχε μελετηθεί από δεκάδες επιστήμονες, είχε περάσει από δημόσια διαβούλευση και όλοι οι φορείς ήταν υπέρ, η ΔΕΘ να μεταφερθεί δυτικά ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Μία διεθνή έκθεση την βγάζεις από την πόλη, όπως ήταν δηλαδή η Έκθεση όταν πρωτοδημιουργήθηκε. Ήταν εκτός πόλεως. Τότε ήταν σωστή η θέση της και τώρα είναι λάθος, γιατί είναι στο κέντρο της πόλης».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα