Ρεπορτάζ

Γκρεμίζουν τα κτίρια της παλιάς Ναυτικής Διοίκησης στην Β. Όλγας

Οι μπουλντόζες έχουν πιάσει δουλειά και "καθαρίζουν" το χώρο γκρεμίζοντας κτίσματα, εκ των οποίων κάποια έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα – Ο δήμος Θεσσαλονίκης δηλώνει άγνοια για τις εργασίες  

Parallaxi
γκρεμίζουν-τα-κτίρια-της-παλιάς-ναυτι-1113077
Parallaxi

Εργασίες διαμόρφωσης αλλά και κατεδάφισης έχουν ξεκινήσει στο οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και Μοσχονησίων, χώρο στον οποίο παλιά έδρευε και στεγαζόταν η Ναυτική Διοίκηση Βόρειας Ελλάδας, όπου τα εναπομείναντα κτήρια έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Σύμφωνα με περίοικους, που ρώτησαν τους ανθρώπους που έκαναν τις κατεδαφίσεις, οι εργασίες διαμόρφωσης και κατεδάφισης γίνονται λόγω της φθοράς που έχει προκληθεί στο υπέδαφος, από το έργο του παρακείμενου σταθμού Μετρό Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι απέναντι από την παλιά Ναυτική Διοίκηση, κατασκευάζεται και πρόκειται να λειτουργήσει σταθμός του Μετρό με την ονομασία «Νομαρχία». Ο σταθμός βρίσκεται στην υπόγεια διασταύρωση των οδών Β. Όλγας και Μητροπολίτου Κυδωνιών και θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ντεπώ.

Οι πληροφορίες των κατοίκων, από το «πλήρωμα» του συνεργείου που εκτελούσε χθες τα έργα, αναφέρουν πως οι κατεδαφίσεις αποφασίστηκαν γιατί το έδαφος έχει καταστεί ασταθές και σαθρό και τα κτήρια έχουν εμφανίσει πρόβλημα στατικότητας, κοινώς έχουν αρχίσει να γέρνουν.

Ήδη όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες της Parallaxi, οι μπουλντόζες έχουν μπει στο χώρο και έχουν πιάσει δουλειά γκρεμίζοντας κτιριακές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο η «αιφνιδιαστική» έναρξη των εργασιών σε ένα δημόσιο χώρο, καθώς τα 4,8 στρέμματα του οικοπέδου, όπως και τα κτήρια της παλιάς διοίκησης της ΝΔΒΕ, ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό και υπάγονται στην ευθύνη της Ναυτικής Διοίκησης Βόρειας Ελλάδας, που σήμερα εδρεύει στο Καραμπουρνάκι, εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την σκοπιμότητα τους.

Να θυμίσουμε ότι παλιότερα, το 2018, το οικόπεδο είχε διεκδικήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου και παιδικής χαράς ενώ στο διατηρητέο κτήριο της διοίκησης θα λειτουργούσε ναυτικό Μουσείο. Μάλιστα τότε, δήμος Θεσσαλονίκης και Πολεμικό Ναυτικό είχε προχωρήσει σε διαβουλεύσεις και σε αυτοψία του χώρου για την τελική συμφωνία.

Τελικά το σχέδιο «ναυάγησε» αλλά το Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα η Ναυτική Διοίκηση Βόρειας Ελλάδας είχε αναφέρει ότι υπάρχουν σχέδια αξιοποίησης του χώρου και πως «όταν θα κατασταλάξει το σχέδιο, τότε θα έρθουμε σε επαφή με τους πιθανούς φορείς που θα εμπλέκονται».

Ωστόσο μέχρι και χθες οι αρμόδιοι φορείς δηλαδή, ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν γνωρίζει τίποτα για τις προθέσεις και τα σχέδια του Πολεμικού Ναυτικού για τον συγκεκριμένο οικόπεδο ούτε για τις εργασίες κατεδάφισης η διαμόρφωσης του χώρου.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης Πρόδρομος Νικηφορίδης δήλωσε στην Parallaxi ότι ο δήμος αγνοεί το θέμα και δεν γνωρίζει τίποτα για τις εργασίες που εκτελούνται. Ανάλογα και πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και νυν ειδικός συνεργάτης της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς, που συμμετείχε το 2019 στις διαβουλεύσεις με το Πολεμικό Ναυτικό, σχολίασε πως τα υπάρχοντα κτίρια στο χώρο έχουν κριθεί διατηρητέα και η εκτέλεση εργασιών στο χώρο απαιτεί ειδική άδεια. Έχει εκδοθεί άδεια και από ποιόν;

Σε ότι αφορά τις πληροφορίες που συνδέουν τις εργασίες στο εν λόγω οικόπεδο με ζημιές του εδάφους από το έργο του Μετρό, πηγές της Ελληνικό Μετρό, δηλαδή της δημόσιας εταιρείας που εποπτεύει τις εργασίες του Μετρό, απέκλεισαν οποιαδήποτε σχέση των έργων του Μετρό με το συγκεκριμένο χώρο. «Δεν προκλήθηκε καμία ζημιά από το Μετρό και εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με τις συγκεκριμένες εργασίες» ανέφεραν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, στην προσπάθεια μας να προσεγγίσουμε και να φωτογραφήσουμε το χώρο διαπιστώσαμε ότι υπήρχε φύλαξη από άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού ενώ σε επικοινωνία που είχαμε χθες το βράδυ με την Ναυτική Διοίκηση Βόρειας Ελλάδας, δεν προέκυψε καμία ενημέρωση για τις εργασίες που εκτελούνται στο οικόπεδο. Μάλιστα σε επιτόπια νυχτερινή μας επίσκεψη, οι ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού που ρωτήσαμε επικοινώνησαν με τη διοίκηση και η εντολή που τους δόθηκε ήταν δεν χρειάζεται να απαντήσετε στους δημοσιογράφους.

Με την απόλυτη εγκατάλειψη ενός ιστορικού χώρου, χάνεται μια μοναδική ευκαιρία για την αξιοποίηση των εναπομείναντων κτιρίων της Συνοικίας των Εξοχών (Νομαρχία, Ντεπώ, παλαιοί στάβλοι, ΝΔΒΕ) σε ένα σύνολο που θα άλλαζε όλη την περιοχή.

Στο παρελθόν ο δήμος Καλαμαριάς διεκδίκησε επίσης της χρήση του χώρου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα