Θεσσαλονίκη

Η Πολίχνη, τα κλειστά καταστήματα και οι προσπάθειες εξέλιξης

Στην Πολίχνη μπορείς να βρεις εύκολα τα πάντα. Οι κάτοικοι αγαπούν την περιοχή και δύσκολα την αποχωρίζονται. Βέβαια οι παλαιότεροι ξεχωρίζουν όσα έχουν "χαθεί", καθώς έχουν εικόνες από το πως ήταν η περιοχή παλαιότερα.

Νίκος Γκάγιας
η-πολίχνη-τα-κλειστά-καταστήματα-και-ο-1000083
Νίκος Γκάγιας

Όλες οι περιοχές αλλάζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Άλλες εξελίσσονται. Άλλες μένουν στάσιμες και ρημάζουν. 

Η Πολίχνη, στα δυτικά της πόλης, είναι μία από τις συνοικίες που έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των χρόνων. Όταν συζητάω με κάποιον μεγαλύτερο για το ξακουστό «τρίγωνο» και την διασκέδαση του τότε και του σήμερα, συνειδητοποιώ πως ακόμα υπάρχουν στοιχεία του παρελθόντος, όμως στην πραγματικότητα οι αλλαγές είναι ριζικές.

Από τον τρόπο διασκέδασης μέχρι το ύφος των μαγαζιών. Αυτό βέβαια είναι και λογικό καθώς δεν μπορεί ένα μέρος να μείνει για πάντα ίδιο, ειδικά όταν η σύγκριση γίνεται με είκοσι χρόνια πριν.

Στην Πολίχνη μπορείς να βρεις εύκολα τα πάντα. Οι κάτοικοι αγαπούν την περιοχή και δύσκολα την αποχωρίζονται. Βέβαια οι παλαιότεροι εύκολα ξεχωρίζουν όσα έχουν αντικατασταθεί, καθώς έχουν εικόνες από το πως ήταν η περιοχή παλαιότερα.

Μπορεί στους νεότερους η συνοικία να φαντάζει γεμάτη ζωή, όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμα καλύτερα καθώς αν κάνεις μία σύντομη βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της θα συνειδητοποιήσεις πως υπάρχουν πολλά ανοίκιαστα μαγαζιά. Το θετικό είναι πως γίνονται προσπάθειες και νέοι άνθρωποι τολμούν να ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις, ξεπερνώντας τον φόβο της αποτυχίας που υπάρχει στην εποχή μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολίχνη μου, σ’ αγαπώ!

Όπως δηλώνει η Χρυσάνθη, νεαρή επιχειρηματίας, που ανοίγει το δικό της κέντρο αισθητικής με solarioum μαζί με τον σύζυγο της στην περιοχή:

«Η επιλογή της Πολίχνης ήταν για εμάς μονόδρομος καθώς είναι οι ίδιες γειτονιές στις οποίες μεγαλώσαμε. Περνώντας εδώ το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών μου χρόνων όταν πρωτοξεκίνησα να βγαίνω για καφέ, ποτό, καταλαβαίνετε πως είναι μια περιοχή που αγαπώ και θέλω να στηρίξω. Η επιχείρηση μου θέλω να ζωντανέψει την γειτονιά και να επιστρέψει σ’ αυτή την πολυκοσμία που έβλεπα όταν ήμουν μικρή»

Η Μαρία, επίσης νεαρή επιχειρηματίας που διατηρεί κατάστημα με ρούχα στην περιοχή δηλώνει πως οι εποχές είναι δύσκολες, όμως εκείνη δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί για το καλύτερο δυνατόν.

«Δουλεύω μόνη μου την επιχείρηση μου. Διάλεξα την περιοχή γιατί εδώ μεγάλωσα και ο κοινωνικός μου κύκλος βρίσκεται εδώ. Οπότε έστω για τον πρώτο καιρό, μέχρι να με μάθει ο κόσμος, ήθελα να ξέρω πως θα έχω γνωστούς που θα με στηρίξουν. Όπως και έγινε!

Δεν ήθελα να ανοίξω το μαγαζί κάπου αλλού, ειδικά στο κέντρο γιατί αισθανόμουν πως θα είναι αρκετά απρόσωπο. Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω φίλους, συμμαθητές και κοινούς γνωστούς να το προσπαθούν σαν εμένα και να ανοίγουν μαγαζιά στην περιοχή. Μου δίνει πολύ κουράγιο και σκέφτομαι πως ακόμα και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζω καθημερινά (κυρίως οικονομικές), θα το παλέψω όσο πάει.

Είναι λογικό καταστήματα με ρούχα που είναι ανοιχτά πολλά χρόνια ότι θα έχουν περισσότερο κόσμο. Χρειάζεται χρόνος για να σε μάθει ο κόσμος και να σε εμπιστευτεί.»

Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχουν πολλά μαγαζιά που δεν υπάρχουν πια. Άφησαν το ξεχωριστό στίγμα τους και στη συνέχεια το καθένα για διαφορετικούς λόγους έβαλε λουκέτο. Άλλα καταστήματα νοικιάστηκαν και λειτούργησαν ξανά και άλλα έμειναν εδώ και χρόνια σκονισμένα και ανοίκιαστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους που ασχολούνται με τον μεσιτικό κλάδο, τα καταστήματα στην περιοχή έκλεισαν αρκετά σταδιακά. Σ’ αυτό ίσως να συνέβαλλε αρκετά και η καραντίνα, που όπως και σε όλα τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου, λύγισε οικονομικά πολλές μικρές κυρίως επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τις τιμές στα καταστήματα της περιοχής αυτές διαφοροποιούνται από το σημείο που βρίσκονται και την έκταση τους. Μπορείς να βρεις από 300τ.μ. μέχρι και 1.500 ευρώ αν μιλάμε για ένα μαγαζί αρκετά κεντρικά στην περιοχή.

Όπως έχει δηλώσει στη Parallaxi, o Βασίλης Τσακλιάδης, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης γνωστού cafe-bar, ο οποίος εργάζεται από τα 16 του στον τομέα της εστίασης στην Πολίχνη:

«Σχεδόν σ’ όλα τα μαγαζιά και οι επιχειρηματίες ήταν από την Πολίχνη και αυτό βοηθούσε στο να γίνει η περιοχή μία οικογένεια. Σαν πιο ρομαντικός πάντα πίστευα ότι πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο και πάντα να κρατάμε τον κόσμο στην περιοχή μας δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα πιο φιλική και οικογενειακή. Όσο περνάνε τα χρόνια παρατηρώ ότι υπάρχει γενικά μια αναζήτησή για διαφορετική διασκέδαση, άλλες γεύσεις και άλλα πρόσωπα.

Βέβαια αυτό δουλεύει και αντιστρόφως ανάλογα, γι’ αυτό κόσμο από άλλες περιοχές έρχεται στην Πολίχνη. Από Εύοσμο, Σταυρούπολη, κέντρο, ακόμα και από Λαγκάδα, Κιλκίς. Αυτό δεν γινόταν πριν από 15 χρόνια τόσο και είναι κάτι πολύ ευχάριστο και τιμητική για την περιοχή μας, διότι εκτιμάνε την ποιότητα και την φιλοξενία μας».

Επίσης η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στον Δήμου Παύλου Μελά αναμένεται να δώσει ζωή στην περιοχή και να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες, όπως τονίζουν επιχειρηματίες της περιοχής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα