Κάτοικοι Γαλαξία: Πάνω από 1300 υπογραφές για να μη κτιστεί η 9οροφη οικοδομή στην Καρακάση
Καλούν τον δήμο να μην επιτρέψει την ανέγερση σε ένα ακόμα τσιμεντένιο μεγαθήριο – Πως εμπλέκεται το ΣτΕ.
Διαστάσεις «παλλαϊκής» αντίδρασης έχει εκλάβει η πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής του Γαλαξία – Μαρτίου, να μην ανοικοδομηθεί ελεύθερος χώρος, που παλιότερα είχε χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου. Ήδη έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές που ξεπερνούν τις 1300 και εξετάζουν όλες τις πολιτικές και νομικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που μπορούν να προωθήσουν, ώστε να αποτρέψουν την τσιμεντοποίηση.
Το επίμαχο οικόπεδο βρίσκεται στην συμβολή των δρόμων Ζεμπελίου – Καρακάση και Μαρτίου, δίπλα ακριβώς στο 88ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, και παραδίπλα των γηπέδων του «Γαλαξία». Εκεί πρόκειται να κτισθεί μία πολυκατοικία 9 ορόφων, για την οποία, οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου ήδη έχουν καταθέσει αίτηση και έχουν πάρει προέγκριση για την άδεια ανοικοδόμησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι που ενεργοποιούνται και πλέον έχουν αυτοοργανωθεί και έχουν συγκροτήσει την Πρωτοβουλία Κατοίκων Γαλαξία, τους τελευταίους δύο μήνες έχουν διοργανώσει μία ευρεία καμπάνια ενημέρωσης όλων των κατοίκων της περιοχής, πηγαίνοντας «πόρτα – πόρτα», κάνοντας ενημερωτικές παρεμβάσεις στις λαϊκές αγορές, αλλά και μέσω των social media. Η ανταπόκριση που καταγράφεται είναι αξιοσημείωτα ευρεία και άνθρωποι όλων ηλικιών έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα ενώ ακόμα και καταστηματάρχες της περιοχής έχουν αναρτήσει ενημερωτικές αφίσες στα καταστήματα τους. Εκτιμούν δε ότι σύντομα οι υπογραφές που συλλέγουν, θα ξεπερνούν τις 1500.
Παράλληλα εξετάζουν όλες τις πολιτικές και νομικές διαστάσεις του θέματος, διεκδικώντας ο χώρος να παραμείνει κοινόχρηστος και να χρησιμοποιηθεί ω΄ς χώρος πρασίνου ή παιδικής χαράς. Ήδη έχουν συναντηθεί και ενημερώσει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη και θα ζητήσουν να ενημερώσουν και το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με παρέμβαση τους στην επόμενη συνεδρίαση στις 3 Ιουνίου. Επίσης δεν αποκλείουν να προχωρήσουν και στην ίδρυση σωματείου προκειμένου να στηρίξουν πιο συγκροτημένα και τεκμηριωμένα τις νομικές ενέργειες που σχεδιάζουν, μεταξύ των οποίων, δεν αποκλείεται να είναι και η προσφυγή στο ΣτΕ. Γι αυτό το λόγο έχουν αναθέσει σε δικηγόρο που ασχολείται με περιβαλλοντικά, πολεοδομικά, στεγαστικά και οικιστικά θέματα, να αναλάβει την υπόθεση και να εξετάσει όλα τα νομικά ενδεχόμενα.
Το ΣτΕ και οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού
Στο μεταξύ το θέμα με το οικόπεδο της Καρακάση, ενδέχεται να προσλάβει άλλες διαστάσεις, αν πρόκειται για υπόθεση που εμπίπτει στις περιπτώσεις που «καλύπτει» πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την έκδοση οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των «μπόνους» δόμησης, βάσει του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
Η απόφαση «πιλότος» του ΣτΕ θέτει φρένο στα μπόνους δόμησης κτιρίων καθώς επιτρέπει τους οικείους δήμους να εκδώσουν «εσωτερική διαταγή (εντέλλεσθε) στην πολεοδομία για να «παγώσει» την έκδοση οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των «μπόνους» σε ύψος και τετραγωνικά που δίνουν διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ)».
Αν η περίπτωση της Καρακάση εμπίπτει στα όσα προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ, τότε το μπαλάκι πιθανά να καταλήξει στα χέρια της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, που θα μπορούσε να κληθεί να παρέμβει. Να σημειωθεί ότι ή εν λόγω απόφαση ήδη έχει προκαλέσει «σεισμό» σε πολλούς δήμους καθώς οι εργολάβοι, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες «παγώνουν τις οικοδομικές άδειες μέχρι να ξεδιαλύνει το τοπίο».
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα «η απόφαση του ΣτΕ, θέτει σειρά ζητημάτων που σχετίζονται τόσο με τον τρόπο που εκδίδονται σήμερα οι οικοδομικές άδειες, όσο και με τον τρόπο που νομοθετούνται συνεχώς ευνοϊκές πολεοδομικές ρυθμίσεις υπέρ του ιδιωτικού οφέλους, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος».
Πάντως το όλο θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση του δήμου Θεσσαλονίκης, που διαχρονικά φέρει ευθύνες για την άκρατη δόμηση στην πόλη ενώ για το συγκεκριμένο οικόπεδο, με απόφαση του αποχαρακτηρίστηκε ως δημόσιος και κοινόχρηστος χώρος, την ώρα μάλιστα που είχαν βρεθεί και τα απαραίτητα κονδύλια για την απαλλοτρίωση του.
Και δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, αυτοί που καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, είναι οι πολίτες και όχι οι εκλεγμένοι αιρετοί, που οφείλουν, και γι αυτό εκλέγονται, να προστατεύουν και να διαφυλάττουν τους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους. Ιδίως σε μία τσιμεντούπολη όπως η Θεσσαλονίκη, χωρίς πλατείες, πάρκα, παιδικές χάρες, ποδηλατοδρόμους, χώρους πρασίνου και άθλησης αλλά και στάθμευσης για τα χιλιάδες ΙΧ που καταλαμβάνουν, ανεξέλεγκτα, κάθε τετραγωνικό μέτρο γύρω μας…