Ρεπορτάζ

Κάτοικος Παλαμά: «Ζούμε μία κόλαση – Μεγάλα τα προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας»

«Οι δρόμοι μυρίζουν νεκρά ζώα. Δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.»

Νίκος Γκάγιας
κάτοικος-παλαμά-ζούμε-μία-κόλαση-με-1056338
Νίκος Γκάγιας

Μία άνευ προηγούμενου τραγωδία συντελείται εδώ και μέρες στη Θεσσαλία λόγω της κακοκαιρίας Daniel που σάρωσε την χώρα την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ένα από τα μέρη που χτυπήθηκε βάναυσα από την κακοκαιρία είναι ο Παλαμάς Καρδίτσας – ένας τόπος που κυριολεκτικά βούλιαξε.

Οι κάτοικοι προσπαθούν να μαζέψουν τις πληγές τους καθώς οι ζημιές που έχουν υποστεί είναι ανυπολόγιστες. Βέβαια όπως τονίζουν το μεγάλο θέμα είναι η επόμενη μέρα, οι καταστροφές που αποκαλύπτονται σιγά σιγά τώρα την ώρα που τα νερά υποχωρούν καθώς και οι κίνδυνοι που υπάρχουν για το μέλλον.

Διαβάστε παρακάτω και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Νιάκα από τον Παλαμά Καρδίτσας.

Η Β.Σ, κάτοικος του χωριού εξηγεί στη Parallaxi τι συμβαίνει σήμερα στον Παλαμά:

«Ζούμε μία κόλαση. Ακόμα δεν έχουν έρθει κλιμάκια για να καθαρίσουν τα νεκρά ζώα από τους δρόμους. Εδώ και 5 ημέρες είμαστε χωρίς νερό. Πίνουμε μόνο εμφιαλωμένα που μας φέρνουν οι σπόνσορες. Σημαντική είναι η βοήθεια εθελοντών ντόπιων κατοίκων αλλά και από άλλα μέρη που συνδράμουν όπως μπορούν. Τώρα προσπαθούμε να φτάσει η τροφή, το νερό και περιφερειακά από τον Παλαμά γιατί υπάρχουν ηλικιωμένοι και άνθρωποι που έχουν χάσει τα οχήματα τους και δεν μπορούν να έρθουν να πάρουν ούτε μία εξάδα νερό»

Η ίδια όπως τονίζει έχει χτυπήσει πόρτες και έχει δει ανθρώπους σε απόλυτη εξαθλίωση και αφυδατωμένους.

«Το κράτος είναι άφαντο. Υπάρχει κινητικότητα μόνο από τους πολίτες. Οι δρόμοι μυρίζουν νεκρά ζώα. Δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.»

Μεγάλο θέμα έχει επίσης προκύψει με τους ανθρώπους που έχουν μείνει στον δρόμο επειδή τα σπίτια τους κατέρρευσαν και δεν έχουν εναλλακτική. 

«Έχω μάθει ότι αυτούς τους ανθρώπους θα τους μεταφέρουν στο Κουτσόχερο, εκεί υπάρχει ένα καμπ, όπου έμεναν οι μετανάστες, τους οποίους θα τους διώξουν για να πάνε τους Παλαμιώτες. Εκεί τα πράγματα επειδή το έχω δει, δεν είναι για να ζει άνθρωπος – έρχεται και χειμώνας. Επίσης απορώ τους μετανάστες που θα τους πάνε; Θα τους αφήσουν για πλιάτσικο; Είναι τα μεγάλα προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας»

Όπως κάνει γνωστό η Β.Σ υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από εθελοντές τόσο ντόπιους όσο και από γύρω μέρη και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα περήφανη.

«Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αδειάσουν τα σπίτια τους από τα χαλασμένα έπιπλα, ψυγεία κλπ και δεν υπάρχουν χέρια για να τους βοηθήσουν. Χρειαζόμαστε συνεργεία καθαρισμού. Αυτό είναι ένα μείζον θέμα. Όπως επίσης και το νερό. Κάθε οικογένεια είναι μόνη της, όλοι είναι κουρασμένοι»

Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με τις αρρώστιες που μπορεί να προκληθούν από τα βρώμικα νερά. Ένας υπαρκτός κίνδυνος έξαρσης επιδημιών τροφιμογενών και υδατογενών νοσημάτων, καθώς και ζωονόσων, στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.

«Θα πάθουμε χολέρα, ελονοσία από τα ζώα. Υπάρχουν δεκάδες σκνίπες έξω. Δεν είναι μόνο τα ζώα στους αγρούς που είναι πνιγμένα αλλά και τα κατ’ οίκον ζώα που είχαν οι άνθρωποι στις αυλές τους. Από εκεί θα έρθουν αρρώστιες. Όλο αυτό που διαβάζουμε είναι υπαρκτό μεγάλο πρόβλημα. Επίσης κάθε τετράγωνο έχει στοίβες σκουπίδια. Εκτός από τα νοικοκυριά, έχουν καταστραφεί τα χωράφια, όπως επίσης και μηχανήματα μεγάλης οικονομικής αξίας, που ο κόσμος χρησιμοποιούσε. Ήταν όλα μες το νερό, άλλα δεν λειτουργούν καθόλου και άλλα υπολειτουργούν.»

Γιώργος Νιάκας

Σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, η ίδια αναφέρει πως όντως δεν υπάρχει επάρκεια και ότι ο κόσμος αναζητά ακόμα και τα πιο απλά φάρμακα, τα οποία δεν υπάρχουν.

«Υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα. Ακόμα και ταινίες για διαβητικούς. Σε τρία κέντρα που υπάρχουν που πας να πάρεις πράγματα από εθελοντές και σου δίνουν και φάρμακα. Δεν υπάρχουν ούτε τα πιο απλά, ούτε Algofren να φανταστείτε. Τα φαρμακεία έχουν πάθει μεγάλη ζημιά. Υπάρχουν ατυχήματα και δεν υπάρχει ένα Algofren για να ανακουφιστούν οι άνθρωποι»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα