«Λουκέτο» σε δημοτικές βιβλιοθήκες τον Ιούλιο και Αύγουστο, λόγω διακοπών
Τραγική η έλλειψη προσωπικού - Δεν έχουν προμηθευτεί νέες εκδόσεις βιβλίων εδώ και δύο χρόνια - Τι υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι - Τι αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Β. Γάκης.
Αν κάποιος μέσα στον Αύγουστο, θελήσει να προμηθευτεί κάποιο βιβλίο από τις 14 δανειστικές βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης, πιθανά να μη τα καταφέρει διότι κάποιες θα τις βρει κλειστές λόγω περιορισμένων ωραρίων λειτουργίας ή λόγω αναστολής της λειτουργία τους λόγω έλλειψης προσωπικού. Αν είναι τυχερός και τις πετύχει ανοιχτές, καθώς οι περισσότερες λειτουργούν μόνο πρωί ή μόνο απόγευμα, και ζητήσει κάποιο βιβλίο που εκδόθηκε τα 2 τελευταία χρόνια, η επιθυμία του θα αποβεί άκαρπη, διότι εδώ και καιρό η προμήθεια νέων βιβλίων έχει «μπει στον πάγο».
Δυστυχώς, αυτή η εικόνα της ελλιπούς λειτουργίας επικρατεί εδώ και χρόνια στις δανειστικές βιβλιοθήκες του κεντρικού δήμου, οι οποίες κυριολεκτικά έχουν αφεθεί στη μοίρα τους να χωλαίνουν και να υπολειτουργούν. Λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, γεγονός που έχει μειώσει κατακόρυφα τα ωράρια λειτουργίας τους, αλλά και χωρίς νέους τίτλους στα ράφια, διότι εδώ και 2 χρόνια δεν γίνεται καμία αγορά νέων βιβλίων. Η ανανέωση των τίτλων βασίζεται αποκλειστικά στις δωρεές βιβλιόφιλων ιδιωτών, που θέλουν να ενισχύσουν το θεσμό των δανειστικών βιβλιοθηκών.
Λουκέτο για 1-3 εβδομάδες λόγω διακοπών
Μέσα στον Αύγουστο μάλιστα μερικές βιβλιοθήκες θα κλείσουν 1 εβδομάδα ενώ μία εξ αυτών θα βρεθεί εκτός λειτουργίας για 3 εβδομάδες. Δύο βιβλιοθήκες επίσης αναγκαστικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους εντός του Ιουλίου. Αιτία είναι οι καλοκαιρινές διακοπές των εργαζομένων. Η άδειες του καλοκαιριού αφήνουν τις βιβλιοθήκες χωρίς βιβλιοθηκονόμους και υπαλλήλους, οπότε κάποιες αναγκαστικά θα αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ήδη κάποιες μικρές περιφερειακές βιβλιοθήκες του δήμου έκλεισαν για λίγες ημέρες τον Ιούλιο, ενώ άλλες θα κλείσουν μέσα στον Αύγουστο. Για την εύρυθμη και κανονική λειτουργία των βιβλιοθηκών απαιτούνται περίπου 80 υπάλληλοι αλλά σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης, στις δανειστικές βιβλιοθήκες του απασχολεί 40 υπαλλήλους με την έλλειψη προσωπικού να ξεπερνά το 50%.
Λόγω αυτών των ελλείψεων οι βιβλιοθήκες του δήμου έχουν υποχρεωθεί σε μειωμένη λειτουργία σε όλη τη διάρκεια του έτους. Αντί να λειτουργούν σε δύο βάρδιες από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, πολλές από αυτές υποχρεωτικά λειτουργούν μόνο με μία βάρδια, η οποία μέσα στην εβδομάδα μοιράζεται σε τρείς πρωινές και δυο απογευματινές βάρδιες, δηλαδή 8πμ – 3μμ και 1.30μμ – 8.30μμ.
Από τις 14 δανειστικές βιβλιοθήκες οι 4 λειτουργούν με δύο βάρδιες δηλαδή η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, της Άνω Τούμπας, της Κωνσταντινουπόλεως και της Χαριλάου και οι υπόλοιπες μόνο με μία βάρδια. Αυτές είναι οι παιδικές Άνω Πόλης, Δελφών, Καλλιθέας, Ξηροκρήνης, Ορέστου, και οι περιφερειακές Άνω Πόλης, Κάτω Τούμπας, Σαράντα Εκκλησιών, Σταθμού, Τριανδρίας.
Οι εργαζόμενοι στις δανειστικές βιβλιοθήκες αναφέρουν ότι έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και σχεδόν 25 χρόνια. Το υπάρχον προσωπικό, ειδικά οι βιβλιοθηκονόμοι, στην πλειοψηφία τους σχεδόν βρίσκονται ένα βήμα πριν από την συνταξιοδότηση. Όπως υπολογίζουν αν δεν γίνουν προσλήψεις, σε μία τριετία αναγκαστικά οι βιβλιοθήκες θα κλείσουν. Το πρόβλημα αναμένεται να γίνει έκδηλο ακόμα και μέσα στο έτος, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, όταν αρκετοί θα αποχωρήσουν λόγω σύνταξης.
Το μέλλον περιγράφεται δυσοίωνο και το κλείσιμο κάποιων περιφερειακών βιβλιοθηκών και οι αναγκαστικές συμπτύξεις ίσως να είναι μονόδρομος αν ο δήμος δεν προχωρήσει σε προσλήψεις ή δεν αναζητήσει προσωπικό μέσα από ειδικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα ανέργων. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και η τωρινή διοίκηση καλείται να αναμετρηθεί με ελλείψεις και κενά που σωρευτικά έχουν οδηγήσει το δίκτυο των δανειστικών βιβλιοθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης σε μία αδιέξοδη πορεία και να για υπάρξει ανάσχεση η διοίκηση Αγγελούδη θα πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις.
«Όντως υπάρχει πρόβλημα στις βιβλιοθήκες με το προσωπικό και φυσικά δεν είναι τωρινό, αλλά υφίσταται εδώ και χρόνια. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία τους», τονίζει ο Κώστας Φουντούκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ επισημαίνει πως απαιτείται και καλύτερη συντήρηση των βιβλιοθηκών, ψηφιοποίηση των αρχείων και φροντίδα των υποδομών.
Οι εργαζόμενοι αναφέρουν μάλιστα αναφέρουν ότι σε αρκετές βιβλιοθήκες τα κλιματιστικά υπολειτουργούν ή λειτουργούν με προβλήματα, οι αίθουσες χρειάζονται συντήρηση καθώς έχουν να βαφθούν πάνω από δέκα χρόνια ενώ σε κάποια κτίρια υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όπως στο κτίριο της βιβλιοθήκης της Άνω Πόλης.
Το παρακάτω έγγραφο αποτελεί τμήμα των αδειών των υπαλλήλων του Ιουλίου, όπου με κίτρινο χρώμα ορίζεται ποιες ημέρες οι βιβλιοθήκες θα είναι κελιστές. Αφορά τις βιβλιοθήκες στην Ορέστου, του Σταθμού, της Ξηροκρήνης, των Δελφών και τη Σχολική Βιβλιοθήκη.
Γάκης: Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας, Βασίλης Γάκης, τονίζει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά στη λειτουργία των βιβλιοθηκών του δήμου αλλά παραδέχεται πως υπάρχει πρόβλημα με τις ελλείψεις στο προσωπικό αλλά και στην προμήθεια των βιβλίων.
Για το τελευταίο αναφέρει ότι «κάνουμε προσπάθεια, με την αναθεώρηση του προυπολογισμού, διότι είναι γνωστά τα προβλήματα με τα οικονομικά του δήμου, ώστε μέσα στο έτος να προσχωρήσουμε σε μία μεγάλη προμήθεια νέων βιβλίων και σύντομα θα προωθήσουμε τις σχετικές προτάσεις». Σε ό,τι αφορά το προσωπικό τονίζει πως τα χέρια του δήμου είναι δεμένα καθώς η κεντρική κυβέρνηση δεν επιτρέπει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η πρόσληψη βιβλιοθηκονόμων πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και να γίνει μέσω ΑΣΕΠ. «Εμείς θέλουμε να προσλάβουμε ειδικό προσωπικό αλλά πρέπει να γίνει μέσω ΑΣΕΠ», τονίζει και σημειώνει πως «εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε προσλήψεις μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για ανέργους ενώ δεν υπάρχει και η σχετική κινητικότητα στους δήμους για την συγκεκριμένη ειδικότητα».
Σε ότι αφορά το κλείσιμο των βιβλιοθηκών αναφέρει ότι μέσα στον Αύγουστο θα κλείσουν μόνο δύο βιβλιοθήκες και πως αυτό γίνεται λόγω των καλοκαιρινών διακοπών διότι δεν βγαίνουν οι βάρδιες από την έλλειψη προσωπικού. «Αυτό πάντα γινόταν τα τελευταία χρόνια» αναφέρει και παραδέχεται πως από την έλλειψη προσωπικού οι περισσότερες βιβλιοθήκες λειτουργούν με μία βάρδια.