Πόσο εξόφθαλμα πράγματα συμβαίνουν φέτος στη Λαγόμαντρα;
Απίστευτες καταγγελίες για καταπάτηση δάσους και ακτής
Οργή αλλά και σειρά πολλών ερωτημάτων έχουν προκαλέσει στους κατοίκους μια σειρά περιστατικών που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην παραλία της Λαγόμανδρας στη Σιθωνία.
Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ένα «έγκλημα» που γίνεται στην περιοχή και που έρχεται να προστεθεί στη λίστα των πολλών περιστατικών κατάληψης των παραλιών στη Χαλκιδική, που τα τελευταία χρόνια ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο και νομιμότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κάτοικοι έχουν ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες τοπικές αρχές, αλλά και βουλευτές του νομού για το θέμα ζητώντας την άμεση παρέμβαση τους.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η Λαγόμανδρα στη Σιθωνία αποτελείται από δύο παραλίες, όπου στη μία έχουν εμφανιστεί φέτος το καλοκαίρι φουσκωτά παιχνίδια, η άλλη είναι η Τρανή Αμμούδα, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής. Το μεγαλύτερο τμήμα εκείνης της παραλίας το καταλαμβάνουν ξαπλώστρες από το ξενοδοχείο που βρίσκεται εκεί.
Στη δεύτερη παραλία δραστηριοποιείται μια επιχείρηση θαλάσσιων σπορ, που σύμφωνα με τους κατοίκους, έχουν εγκαταστήσει διάφορες αυτοσχέδιες κατασκευές μέσα σε δασική έκταση, όπως παραβάν, χημική τουαλέτα, γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρισμού, αλλά και τροχόσπιτο. Μάλιστα, σημειώνουν ότι οι κατασκευές αυτές για αρκετά χρόνια βρίσκονται στο σημείο, ωστόσο καταγγέλλουν ότι ούτε η δημοτική αρχή, ούτε το δασαρχείο έχουν παρέμβει και αφήνουν το πρόβλημα να διαιωνίζεται.
Αυτό που προκάλεσε στους κατοίκους αρνητική εντύπωση και πολλές απορίες το τελευταίο διάστημα είναι η κατασκευή μιας σειράς άλλων παραπηγμάτων.
Όπως σημειώνουν στις επιστολές που έχουν στείλει στους αρμόδιους φορείς και οποίες είναι στη διάθεση της parallaxi, οι συγκεκριμένες ενέργειες επέκτασης γίνονται σε χαρακτηρισμένη μη αμφισβητήσιμη δασική έκταση και μάλιστα χωρίς να έχουν πάρει τις σχετικές εγκρίσεις.
Μάλιστα, επικαλούνται τους δασικούς χάρτες του 2021, σύμφωνα με τους οποίους η έκταση είναι μη αμφισβητήσιμη δασική.
Οι άδειες αυτές εκδίδονται με ευθύνη του μηχανικού μέσω του συστήματος e-adeies και δεν περνούν από κανένα έλεγχο από τις δημόσιες υπηρεσίες.
Ο μοναδικός έλεγχος που μπορεί να γίνει είναι μέσω των ΥΔΟΜ (Υπηρεσιών Δόμησης) του εκάστοτε δήμου που πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους ή ελέγχους μετά από καταγγελία.
Ένα από τα ερωτήματα που θέτουν οι κάτοικοι είναι το αν κατάφερε το beach bar να πάρει ρεύμα μέσω της παραπάνω άδειας, που θεωρούν ότι δεν είναι νόμιμη.
Οι εκμισθωτές της έκτασης, για την οποία να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαφωνίες για το σε ποιον τελικά ανήκει, προσέφυγαν αρκετές φορές στην Πολεοδομία κάνοντας αιτήσεις για χορήγηση Χρήσεων Γης, κάτι που είναι απαραίτητο για την άδεια ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, όλες οι απαντήσεις που έλαβαν ήταν αρνητικές για το δασικό κομμάτι.
Ωστόσο, δόθηκε βεβαίωση όταν η αίτηση αφορούσε ένα κομμάτι του δρόμου, αν και σύμφωνα με την καταγγελία δεν έχει καμία σχέση με τη δασική έκταση που εντέλει εγκαταστάθηκε το beach bar.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρνητική ήταν και η στάση που είχε το δασαρχείο Πολυγύρου για το θέμα, παρά τις αιτήσεις που έγιναν.
Μάλιστα, υπάρχουν «φωνές» που αναφέρουν ότι γίνονται προσπάθειες για αποχαρακτηρισμό της έκτασης, πράγμα που οι καταγγέλλοντες θεωρούν ότι όχι μόνο δεν είναι νόμιμο καθώς έχει παρέλθει το διάστημα της υποβολής ενστάσεων, αλλά πρόκειται και για δασική περιοχή που δε δέχεται καμία αμφισβήτηση.
Άλλο ένα στοιχείο που προκαλεί απορία στους καταγγέλλοντες είναι πώς τελικά κατάφερε το beach bar να υδροδοτηθεί, μιας και η σχετική αίτηση που έγινε προς τον δήμο Σιθωνίας απορρίφθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έπειτα από ψηφοφορία που διεξήχθη σε συνεδρίαση του Μαίου.
Ο δήμος Σιθωνίας από την πλευρά του δηλώνει ότι έχει κάνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για το θέμα, ώστε να αποφευχθεί η όλη παραπάνω κατάσταση. Σε συνομιλία μας με το δήμαρχο επισήμανε ότι είναι γνώστης της κατάστασης και πως οι δικές τους προσπάθειες να προστατεύσουν την περιοχή έχουν πέσει στο κενό.
Πηγές της περιοχής μιλούν για συμφέροντα πάνω από το νόμο.
Οι καταγγέλλοντες κρούουν κώδωνα κινδύνου και για το δάσος, αφού αναρωτιούνται κατά πόσο τέτοιες κατασκευές λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας και γι’ αυτό το λόγο έχουν ενημερώσει σχετικά και την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Πολυγύρου.
Οργισμένοι οι κάτοικοι κάνουν λόγο για «αρπαχτές» επιχειρηματιών στις παραλίες της Χαλκιδικής, χωρίς κανένας να βάζει «φρένο» σε παράνομα μαγαζιά, που όμως φαινομενικά μοιάζουν να είναι νόμιμα.
Φαίνεται λοιπόν ότι ορισμένοι «τυχάρπαστοι» λειτουργούν χωρίς κανέναν φραγμό και με τις «πλάτες» κάποιων καταφέρνουν ανενόχλητοι να δημιουργούν προβλήματα και ετσιθελικά να αποκτούν αρχικά ένα μικρό κομμάτι γης και εν συνεχεία να «απλώνονται» όπου βρουν με μοναδικό στόχο το κέρδος.
Και όλα αυτά φυσικά εις βάρος των πολιτών που βλέπουν κάθε καλοκαίρι όλο και περισσότερα κομμάτια του παραλιακού μετώπου της Χαλκιδικής να καταλαμβάνονται από ομπρέλες που εμποδίζουν -με παράνομο κάποιες φορές τρόπο- την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.