Στην Τούμπα σχεδιάζουν να κτίσουν εκκλησία σε οικόπεδο για σχολείο
Που βρίσκεται - Δείτε το χώρο - Η θέση του δήμου και η εμπλοκή της Εκκλησίας.
Αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα εγείρει η πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης, να συναινέσει στην ανέγερση εκκλησίας στην Τούμπα, σε οικόπεδο που ανήκει στο δημόσιο και είναι χαρακτηρισμένο για τη λειτουργία σχολείου.
Να θυμίσουμε πως σε πρόσφατη επίσκεψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, στην περιοχή, και συγκεκριμένα στο «Πάρκο για Όλους», που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Γ. Λαμπράκη, Ολυμπίας και Παφσύλιπου, το θέμα της ανέγερσης του Ναού της Αγίας Ευφροσύνης, ετέθη από μερίδα κατοίκων, που ζήτησαν να υλοποιηθεί παλαιότερη δέσμευση του δήμου Θεσσαλονίκης.
«Με τους κατοίκους συζητήσαμε και για το θέμα της ανέγερσης του Ιερού Ναού της Αγίας Ευφροσύνης, της εκκλησίας του ιδρύματος του παλιού ορφανοτροφείου, που κατεδαφίστηκε για να δημιουργηθεί το πάρκο. Ενημέρωσα τους κατοίκους για την επιστολή που στείλαμε από κοινού με τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, με την οποία ζητάμε από την αρμόδια υπουργό να δώσει την έγκριση για την ανέγερση του ναού. Διαβεβαίωσα τους συμπολίτες μας ότι πρόθεσή της διοίκησής μας είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και τους κατοίκους, για να ικανοποιηθεί το αίτημα της τοπικής κοινωνίας», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις 13/6/24.
Στο συγκεκριμένο οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πίσω από το «Πάρκο Για Όλους», να σημειωθεί ότι παλαιότερα λειτουργούσε παιδικός σταθμός του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά σταμάτησε τη λειτουργία του γιατί οι εγκαταστάσεις του κρίθηκαν ακατάλληλες καθώς στεγαζόταν σε λυόμενη κατασκευή, τύπου “toll”, και του αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας. Στην κεντρική φωτογραφία, δεξιά διακρίνεται το “Πάρκο για Όλους” και αριστερά μέρος του οικοπέδου που προορίζεται για την ανέγερση Εκκλησίας, όπου βρίσκεται και το “toll” του πρώην παιδικού σταθμού.
Σήμερα ο χώρος είναι εγκαταλελειμμένος, γεμάτος σκουπίδια και ακαθάριστος από χόρτα και άλλα υλικά. Εκτός από το toll που έχει αρχίζει να σκουριάζει και να θυμίζει άλλες εποχές, προπολεμικές, στο χώρο υπάρχουν και πολλά ψηλά δένδρα.
Στο συγκεκριμένο οικόπεδο σχεδιάζουν να αναγείρουν την εκκλησία της Αγίας Ευφροσύνης, αν τελικά δοθεί άδεια από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο οποίο ανήκει.
Από τον Ζέρβα στον Αγγελούδη…
Το θέμα της αξιοποίησης του συγκεκριμένου οικοπέδου από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, για την ανέγερση Εκκλησίας, δεν είναι τωρινό. Η νυν διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, το «κληρονόμησε» από τη διοίκηση Ζέρβα, η οποία είχε αποδεχτεί την ανέγερση του Ναού και μάλιστα προεκλογικά, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2023.
Στις 4/9/2023 σε συνάντηση που είχε ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, είχε θέσει το θέμα της «αλλαγής χρήσης της έκτασης δίπλα από το “Πάρκο για Όλους”, στην Άνω Τούμπα, προκειμένου, όπως είχε αναφέρει, να υπάρξει «η κανονιστική δυνατότητα ανέγερσης του Ναού της Αγίας Ευφροσύνης». Στη συνάντηση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ήταν παρούσα και η τότε αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Κοσμοπούλου και ο τότε δήμαρχος είχε κάνει λόγο «για ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής της Τούμπας».
Το ίδιο ακριβώς αναφέρει σήμερα και ο νυν δήμαρχος που πήρε την σκυτάλη, για το συγκεκριμένο θέμα και δηλώνει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα «εξαντλήσει όλα τα περιθώρια» ώστε να αναγερθεί ο Ναός της Αγίας Ευφροσύνης.
Σε επικοινωνία που είχαμε με το δήμο Θεσσαλονίκης, υπήρξε η διευκρίνιση ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης, θα συναινέσει στην ανέγερση του Ναού, αλλά το θέμα εναπόκειται στις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο ανήκει το οικόπεδο.
Ωστόσο τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά και αφορούν κατά κύριο λόγο το δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και το υπουργείο Εργασίας όπως και τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης:
Το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να αναγερθεί ο Ναός, είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος σχολείου ή όχι;
Αν είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος σχολείου, μπορεί να κτιστεί Εκκλησία και με ποιο τρόπο; Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει την ευθύνη να το αποχαρακτηρίσει ή όχι;
Επειδή τόσο στις δηλώσεις Ζέρβα, παλιότερα, όσο και στις δηλώσεις Αγγελούδη, γίνεται λόγος για ανέγερση ναού, τελικά τι περιλαμβάνει η συμφωνία με την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης; Το κτίσιμο ναού η παρεκκλησίου;
Γιατί ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν διεκδικεί την ιδιοκτησία του οικοπέδου από το υπουργείο Εργασίας ώστε να χτιστεί νηπιαγωγείο που το έχει ανάγκη η περιοχή, όταν λειτουργεί νηπιαγωγείο στην περιοχή της Τούμπας σε ισόγειο πολυκατοικίας;
Ο δήμος Θεσσαλονίκης γνωρίζει και λαμβάνει υπόψη του το αίτημα των κατοίκων της Τούμπας, που κατά προτεραιότητα ζητούν στο χώρο να κτιστεί νηπιαγωγείο;
Με δεδομένο ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλη έλλειψη πρασίνου, αν προχωρήσει η ανοικοδόμηση του οικοπέδου, λόγω των εργασιών πόσα δένδρα θα χρειαστεί να κοπούν;
Να σημειωθεί πάντως πως όταν το 2015 στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, είχε συζητηθεί το θέμα του παρακείμενου οικοπέδου του πρώην ορφανοτροφείου Μ. Αλέξανδρος, στην εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, υπήρχε τοπογραφικό για το οικοδομικό τετράγωνο, όπου το συγκεκριμένο οικόπεδο αναφέρεται ως χώρος σχολείου:
Να σημειωθεί ότι στο οικόπεδο Γ310α έχει ήδη δημιουργηθεί και λειτουργεί το “Πάρκο για Όλους”, που απευθύνεται ακόμα και σε παιδιά ΜΕΑ. Το επίμαχο οικόπεδο βρίσκεται ακριβώς πίσω από Γ310α και στο τοπογραφικό αναφέρεται ξεκάθαρα ως χώρος σχολείου.
“Έχουμε έτοιμα τα σχέδια”
Κατά τη διάρκεια αυτοψίας που κάναμε στο χώρο, μιλήσαμε με περίοικους οι οποίοι να σημειωθεί, σχεδόν αγνοούν το θέμα, με τους νεότερους να τάσσονται υπέρ της ανέγερσης σχολείου και τους πιο ηλικιωμένους, να θεωρούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία μεικτή λύση, δηλαδή να κτιστεί παρεκκλήσι και όχι Ναός, όπως υπήρχε δηλαδή παλιότερα, αλλά να γίνει και το νηπιαγωγείο.
Μάλιστα η Α.Μ, κάτοικος της περιοχής ακριβώς απέναντι από το χώρο, ανέφερε στην Parallaxi, πως το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς στην ενορία του Αγίου Θεράποντα, στην οποία υπάγεται η περιοχή και πως ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις.
«Εμείς δεν λέμε να μη κτιστεί το νηπιαγωγείο αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να κτιστεί ο Ναός ή το παρεκκλήσι διότι δεν υπάρχει κοντά μας Εκκλησία. Το έχουν συζητήσει στην ενορία του Α. Θεράποντα, όπου ο πρωτοσύγκελος μας είπε πως τα σχέδια για την Εκκλησία είναι έτοιμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά ο Χάρης Κωτίδης, κάτοικος της περιοχής που διετέλεσε κοινοτικός σύμβουλος στο Δ Διαμέρισμα αναφέρει ότι οι ανάγκες της περιοχής για σχολεία είναι μεγάλες. «Δεν πρέπει να χαθεί η δυνατότητα να κτισθεί το νηπιαγωγείο και παιδικός σταθμός που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι εδώ στην Τούμπα, διότι δεν υπάρχει άλλο», τονίζει και αναφέρει στην περιοχή της Τούμπας υπάρχουν αρκετές εκκλησίες και εκκλησάκια.
Πως εμπλέκεται η Εκκλησία
Γιατί όμως η Εκκλησία εμπλέκεται και πρωτοστατεί στην ανέγερση Ναού η παρεκκλησίου στο συγκεκριμένο χώρο;
Όλα ξεκινούν το 2008 όταν άρχισε η συζήτηση για την τύχη του κτίσματος και του οικοπέδου του πρώην ορφανοτροφείου Μ. Αλέξανδρος, το οποίο από το 2000 είχε αφεθεί στη μοίρα του, μετά την αναστολή λειτουργία του. Το οικόπεδο του ορφανοτροφείου ανήκε στο υπουργείο Υγείας.
Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης σχεδίαζε να κτίσει σχολείο, αλλά η Εκκλησία το ζήτησε προκειμένου να αναγείρει ίδρυμα περίθαλψης ανιάτων και τελικά το πέτυχε με απόφαση του τότε υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, που το παραχώρησε στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης το 2011. Στην απόφαση συναίνεσε τότε και η διοίκηση Μπουτάρη, παρότι είχε αντιπροτείνει στην Εκκλησία να παραχωρηθούν 5 στρέμματα στα Λουτρά Θέρμης. Να σημειωθεί ότι από το 2005 μέχρι το 2011, οπότε εκκενώνεται, το κτίριο τελούσε υπό κατάληψη από ομάδα αντιεξουσιαστών.
Η εκκλησία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το χώρο για μισό αιώνα με τον όρο της αξιοποίησή του εντός δύο ετών από τη μεταβίβαση ή της ανέγερσης του κοινωφελούς ιδρύματος μέσα σε πέντε έτη ενώ να σημειωθεί ότι στο χώρο λειτουργούσε ιδρυματικό παρεκκλήσι της Αγίας Ευφροσύνης. Τελικά η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, αναγκάζεται να επιστρέψει το ακίνητο στο δημόσιο λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης των συμβατικών όρων της συμφωνίας παραχώρησης.
Το κτίριο, το οποίο στο μεταξύ είχε καταληφθεί εκ νέου από ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών, εκκενώνεται και κατεδαφίζεται και ο χώρος του το 2017 παραχωρείται στο δήμο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία του «Πάρκου για Όλους», που ολοκληρώνεται από τη διοίκηση Ζέρβα το 2023.
Δείτε αναλυτικά το ιστορικό: