Θεσσαλονίκη: Αναισθησιολόγος στο Παπανικολάου κατέρρευσε λόγω υπερκόπωσης
Υπέστη εγκεφαλικό λόγω συνεχόμενων εφημεριών – Τεράστια η έλλειψη των γιατρών στο νοσοκομείο.
Λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Παπανικολάου, οι γιατροί αναισθησιολόγοι που υπηρετούν στο νοσοκομείο, αναγκάζονται να εργάζονται υπερωριακά, με τις εφημερίες να είναι συνεχείς και να αριθμούν μέχρι και 13 τον μήνα.
Μία αναισθησιολόγος του νοσοκομείου το περασμένο Σάββατο, λόγω της υπερκόπωσης και της πίεσης από την ένταση της υπερεργασίας, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γιατρός, μετά από υπερεργασία και υπερεφημέρευση, ένιωσε ένα έντονο μούδιασμα, το οποίο όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, προκλήθηκε από εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συνέβη στις 8 το πρωί, στο τέλος της εφημερίας.
Την προηγούμενη εργάστηκε ατελείωτες ώρες συνεχόμενα χωρίς διακοπή και σύμφωνα με πληροφορίες εργάστηκε στα χειρουργεία συνεχόμενα από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Αργότερα προς το τέλος της εφημερίας, αποκοιμήθηκε σε ένα χώρο – εφημερείο χωρίς επαρκή θέρμανση και όταν ξύπνησε υπέστη το εγκεφαλικό επεισόδιο. Συνάδελφοι της έσπευσαν και την μετέφεραν για εξετάσεις και νοσηλεία στην νευρολογική κλινική.
Η υπερκόπωση της και το εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν οι συνέπειες της υπερεργασίας που αναγκάζονται να προσφέρουν οι γιατροί λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, ιδίως των αναισθησιολόγων. Η συγκεκριμένη γιατρός τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν σε εφημερία 12 -13 ημέρες κάθε μήνα.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από πηγές του νοσοκομείου, που επιβεβαιώνουν το περιστατικό, το πρόβλημα ειδικά με την έλλειψη αναισθησιολόγων είναι υπαρκτό και μεγάλο και έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα, παρά τις προσπάθειες με συνεχείς προκηρύξεις θέσεων να προσληφθούν νέοι γιατροί.
«Έχουμε προκηρύξει ξανά και ξανά τις θέσεις αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον δεν έρχονται αναισθησιολόγοι» αναφέρει στέλεχος του νοσοκομείου. Η τελευταία προκήρυξη για πρόσληψη αναισθησιολόγων, αφορούσε 4 θέσεις και τελικά εκδήλωσε ενδιαφέρον μόνο ένας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι γιατροί αναισθησιολόγοι αποφεύγουν το νοσοκομείο Παπανικολάου λόγω του φόρτου εργασίας αλλά και λόγω της απόστασης, καθώς το νοσοκομείο βρίσκεται στην περιοχή Εξοχή, της κοινότητας Ασβεστοχωρίου. Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο Παπανικολάου διαθέτει από τις καλύτερες χειρουργικές κλινικές της χώρας και είναι ενδεικτικό ότι τα χειρουργεία που υλοποιεί το νοσοκομείο Παπανικολάου είναι διπλάσια σε αριθμό από αυτά που υλοποιεί το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Επίσης το νοσοκομείο Παπανικολάου, όταν έχει εφημερία το νοσοκομείο Ιπποκράτειο, του καλύπτει τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά. Συνεπώς ο φόρτος εργασίας για τους απαραίτητους αναισθησιολόγους είναι αυξημένος.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με του σχετικούς κανονισμούς για την εργασία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, οι ώρες εργασίας των γιατρών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 48 ώρες, αλλά με ρύθμιση του 2017 παρότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες είναι αντίθετες, το ανώτερο όριο απασχόλησης των γιατρών αυξήθηκε στις 60 ώρες. Όπως τονίζεται «σε κάθε περίπτωση η διάρκεια εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το απόλυτο όριο των εξήντα (60) ωρών εργασίας την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών», προκειμένου να τηρηθούν οι γενικές αρχές «προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των ιατρών».
Σε μεγάλα νοσοκομεία όπως το Παπανικολάου, που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα ωράρια που επιτρέπουν οι κανονισμοί πολλές φορές δηλαδή το 48ωρο ή ακόμα και το 60ωρο, παραβιάζονται, λόγω της πληθώρας των περιστατικών αλλά και της φιλοτιμίας των γιατρών και των νοσηλευτών να περιθάλψουν έγκαιρα τους ασθενείς.
Καραχρήστος: Τι περιμένουν, να μας βλέπουν να καταρρέουμε ένας – ένας στις εφημερίες;
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου και συνάδελφος της γιατρού που κατέρρευσε και υπέστη το εγκεφαλικό επεισόδιο, τόνισε στην Parallaxi, ότι λόγω των ελλείψεων οι γιατροί σε πολλά νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια της ανθρώπινης αντοχής.
«Φτάσαμε πλέον στο σημείο συνάδελφοι μας να καταρρέουν σε ώρα εφημερίας. Είχαμε αναδείξει το πρόβλημα στο νοσοκομείο και πολλοί συνάδελφοι είχαν δηλώσει ότι «φτάνει πια δεν αντέχουμε», αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα από τη διοίκηση του νοσοκομείου», τονίζει και σημειώνει ότι ο νόμος αναφέρει ότι ο γιατρός δεν μπορεί να εργάζεται πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα, αλλά λόγω της κατάστασης αυτό συνεχώς παραβιάζεται.
«Από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν αυξήσει το όριο στις 60 ώρες, αλλά αυτό απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού. Αυτό έγινε, υποτίθεται, μέχρι να υλοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις και δυστυχώς αυτό το καθεστώς το συνεχίζει και η τωρινή κυβέρνηση. Ωστόσο αυτή η παράταση στα ωράρια πλέον επιβάλλεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού», τονίζει και αναφέρει ότι διοικήσεις και υπουργείο Υγείας πράττουν κατά το δοκούν αγνοώντας τις συνθήκες εργασίας των γιατρών.
«Τι περιμένουν να καταρρέουμε ένας – ένας για να καλύπτουμε τις ανάγκες ή θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, οι οποίες πλέον είναι και ποινικές ευθύνες;» τονίζει και επιβεβαιώνει ότι πολλοί γιατροί είναι σε υπηρεσία για 24 ώρες όταν εφημερεύουν, κάνοντας 12 και 13 εφημερίες τον μήνα, δηλαδή, όπως η συγκεκριμένη γιατρός που κατέρρευσε και υπέστη το εγκεφαλικό.
Η ΕΝΙΘ είναι προειδοποιήσει για τις ελλείψεις στο Παπανικολάου
Να σημειωθεί ότι η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, επανειλημμένα έχει θέσει το θέμα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων της πόλης και ειδικά για το νοσοκομείο Παπανικολάου είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προ διμήνου, τονίζοντας ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Σε σχετική της ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταγγέλλει την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Δημοσίου Συστήματος υγείας, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης ολόκληρων τμημάτων, που φτάνει στο σημείο να αναστέλλεται η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων στο ΓΝ Γ. Παπανικολάου.
Όπως γνωστοποιούν οι συνάδελφοι του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου ΓΝ Γ. Παπανικολάου, από τις 25/10/23 και μέχρι το τέλος του μήνα, αναστέλλονται τα τακτικά πρωινά χειρουργεία και θα καλύπτονται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία. Ταυτόχρονα, δεν δύνανται να καλυφθούν όλες οι εφημερίες του μήνα στο Καρδιοαναισθησιολογικό τμήμα, λόγω ελλείψεων.
Αιτία αποτελεί η δραστική μείωση των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου, που έχουν απομείνει μόλις 7 για 27 οργανικές θέσεις (κενά της τάξης του 75%!) και με τις ανάγκες για την κάλυψη των τακτικών και των επειγόντων χειρουργείων καθώς και της γενικής εφημερίας να είναι πολλαπλάσιες. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους προς την Διοίκηση δεν έχει δοθεί καμία λύση, με την κάλυψη των αναγκών να γίνεται με την αυταπάρνηση και την υπερεργασία τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τόσο των ασθενών όσο και την δική τους. Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα.
Αυτή η συνθήκη δεν έχει πέσει από τον ουρανό και δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο που απειλείται με αναστολή λειτουργίας νευραλγικών τμημάτων. Οφείλεται στην διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ και στην πλήρη απαξίωση του. Ενδεικτικό, ότι για το συγκεκριμένο τμήμα που εμφανίζει 20 κενές οργανικές θέσεις, στην προκήρυξη του Απριλίου 2023 προβλέφθηκαν μόλις 4 θέσεις ιατρών ΕΣΥ, με τις μισές από αυτές να μην έχει δηλώσει κανένας υποψήφιος, γιατί ακριβώς στην καλύτερη περίπτωση κάποιος ξέρει ότι θα εργάζεται για να καλύψει τα κενά 3 ιατρών!
Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Καλούμε άμεσα τις Διοικήσεις του νοσοκομείου, της Υγειονομικής Περιφέρειας και του Υπουργείου Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να προχωρήσουν άμεσα σε αυτά που απαιτεί η ΕΝΙΘ και η ΟΕΝΓΕ:
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στις Δημόσιες δομές Υγείας.
- Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και διορισμούς με κατεπείγουσες διαδικασίες και με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και τον τίτλο ειδικότητας.
- Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Διπλασιασμός των απολαβών όλων των γιατρών.