Ρεπορτάζ

Το δύσκολο καλοκαίρι της Σαντορίνης: «Ρήγμα» στον τουρισμό του νησιού μετά τους σεισμούς

Επιχειρηματίες και κάτοικοι του νησιού μιλούν στην Parallaxi για την πτώση της φετινής τουριστικής σεζόν

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
το-δύσκολο-καλοκαίρι-της-σαντορίνης-1279242
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Δύσκολο φαίνεται πως είναι το φετινό καλοκαίρι για τη Σαντορίνη, μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις οι οποίες κατά κύριο λόγο, ήταν αυτές που έφεραν ένα βαθύ «ρήγμα» στον τουρισμό του νησιού.

Στο τέλος του περσινού καλοκαιριού, κάναμε λόγο για το έντονο φαινόμενο του υπερτουρισμού που «έπνιγε» το νησί, με τους επισκέπτες να κατακλύζουν το λιμάνι και ανακοινώσεις του δήμου να καλούν τους μόνιμους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους γιατί δεν υπήρχε επαρκής χώρος για τους ίδιους και για τους 17.000 τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων.

Φέτος, για πρώτη χρονιά μετά την πανδημία του κορονοϊού, η Σαντορίνη, το τουριστικό «διαμάντι» της Ελλάδας και ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά παγκοσμίως, παρουσιάζει μείωση της τουριστικής κίνησης.

Συγκεκριμένα, τα στατιστικά στοιχεία του Air Data Tracker δείχνουν μείωση 11,6% στη Σαντορίνη στις αεροπορικές αφίξεις, την ώρα που η Μύκονος έχει ανοδικές τάσεις, ενώ συνολικά ο τουρισμός στη χώρα έχει ανοδική πορεία πολύ νωρίς φέτος, καθώς οι μήνες Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος παρουσιάζουν αύξηση 10,5%, 5,9% και 5,1%.

Σύμφωνα με το Στατιστικό Δελτίο Μαΐου του ΙΝΣΕΤΕ, το πρώτο τετράμηνο του 2025, η Σαντορίνη παρουσίασε μείωση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, με πτώση –30,4%. Η εσωτερική τουριστική κίνηση στις Κυκλάδες εμφάνισε επίσης κάμψη, με 132 χιλιάδες αφίξεις, μειωμένες κατά 19,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024. Στη Σαντορίνη, οι εσωτερικές αφίξεις μειώθηκαν κατά -27,2% και στη Μύκονο κατά -8,6%.

Τον Μάρτιο, η πτώση στις διεθνείς αφίξεις στο νησί έφτασε το 60%, ενώ η συνολική κίνηση επιβατών μειώθηκε κατά 28,5% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024. Έως τον Ιούνιο, οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις ήταν σχεδόν 26% λιγότερες, με περαιτέρω εκτιμήσεις απωλειών 10–15% για τη θερινή περίοδο.

Επιπλέον, οι κρατήσεις ξενοδοχείων στο πρώτο τρίμηνο εμφανίζουν πτώση άνω του 20–23% .

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους του νησιού, οι σεισμικές δονήσεις στις αρχές του έτους «τρομοκράτησαν» διεθνείς και εγχώριους τουρίστες από το να επισκεφθούν φέτος το νησί, με τις ακυρώσεις σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεπερνούν το 50%. Η παρουσία της ΕΜΑ και του στρατού στο νησί, στοίχισε αρκετά στην εικόνα της Σαντορίνης, κυρίως για τους διεθνείς τουρίστες.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ερημικές εικόνες από τα σοκάκια του νησιού, που άλλοτε ήταν πλημμυρισμένα από κόσμο.

@fairytale_le #santorini #kamari #fryp ♬ Helena Paparizou – TRAP🥶

@fairytale_le #santorini #santorini2025 #fry ♬ πρωτότυπος ήχος – ..

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων της Σαντορίνης, Αντώνης Παγώνης, μιλά στην Parallaxi για την πτώση της τουριστικής κίνησης στο νησί:

«Η τουριστική κίνηση έχει πέσει στη Σαντορίνη γύρω στο 30% φέτος το καλοκαίρι, με τα πράγματα να μην είναι αισιόδοξα για το υπόλοιπο της σεζόν. Η μείωση που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα που είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, δεν μπορεί να καλυφθεί. Αυτό σημαίνει ότι η σεζόν θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο. 

Λόγω των σεισμικών φαινομένων που είχαμε τον Φεβρουάριο, ο οποίος είναι μήνας προκρατήσεων, χάσαμε 50 ολόκληρες ημέρες από μία πολύ σημαντική τουριστική περίοδο. Σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ευρώπης και της Αμερικής και τους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, ο τουρισμός κατέληξε σε ένα κακό επίπεδο.

Φυσικά, τεράστιο ρόλο παίζει και η ακρίβεια στη χώρα. Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ακριβύνει αρκετά σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς, άρα καταλαβαίνουμε ότι μετακινούμαστε στην επόμενη βαθμίδα. Με τις μηδενικές υποδομές που έχει η χώρα, ο ανταγωνισμός δυστυχώς δεν γίνεται τόσο εύκολος, όσο εμείς πιστεύουμε. Αυτό επηρεάζει όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά κυρίως του ξένους τουρίστες, όπου εκεί παρατηρούμε τη μεγαλύτερη μείωση». 

«Πιέσαμε πάρα πολύ για να μπει ένα πλαφόν στα κρουαζιερόπλοια και από όσο γνωρίζουμε τα άτομα που θα έρθουν φέτος στο νησί θα είναι περίπου τα ίδια με πέρσι. Αυτό φυσικά, στη φάση που είμαστε ωφελεί πολύ το νησί», καταλήγει ο ίδιος.

Σαντορίνη

Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι του νησιού, περιγράφουν ότι οι επισκέπτες φέτος είναι πιο συγκρατημένοι στα έξοδά τους, όχι μόνο αναφορικά με τις κρατήσεις ξενοδοχείων, αλλά και στις βόλτες τους στα σοκάκια. Οι τουρίστες, τόσο οι ξένοι όσο και οι Έλληνες, δαπανούν σημαντικά λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο στην εστίαση αλλά στην αγορά αναμνηστικών ειδών στα εμπορικά τουριστικά καταστήματα.

Ο Γιάννης, μόνιμος κάτοικος και εργαζόμενος εστίασης σε ξενοδοχείο του νησιού, περιγράφει τις αλλαγές που έχει δει φέτος στην τουριστική κίνηση:

«Πριν ξεκινήσει η σεζόν, ακούγαμε ότι τα ξενοδοχεία στο νησί αναμένεται να έχουν γύρω στο 75% πληρότητα και να είμαστε αισιόδοξοι. Τελικά, φτάσαμε να έχουμε γύρω στο 25% πληρότητα, κάτι που είναι αδιανόητο σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Φέτος τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, δεν έχει μεγάλο όγκο τουρισμού σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στο λιμάνι εξακολουθεί να υπάρχει πολύς κόσμος, γιατί αποτελεί και μία οικονομικότερη λύση για τους τουρίστες που έρχονται στο νησί. 

Ταυτόχρονα, η ποιότητα του κόσμου δεν είναι καλή, από την άποψη ότι δεν μιλάμε πλέον για καταναλωτικό τουρισμό. Οι τουρίστες που έρχονται δεν δαπανούν τα ίδια ποσά με προηγούμενες χρονιές, τόσο στα καταλύματα, όσο στην εστίαση και το εμπόριο.

«Η πτώση φαίνεται και από μία απλή βόλτα στο νησί», τονίζει ο ίδιος: 

«Κάποτε, δεν τολμούσες να περάσεις από τα Φηρά, την πρωτεύουσα του νησιού, με το αμάξι γύρω στις 9 η ώρα το βράδυ γιατί ήξερες ότι θα “αποκλειστείς” από την πολυκοσμία. Τώρα, μπορείς να βρεις μέχρι και να παρκάρεις με άνεση, κάτι που παλιά δεν μπορούσες να διανοηθείς. Δεν έχει κόσμο η χώρα του νησιού, μετά τις 10 η ώρα το βράδυ, τα σοκάκια αρχίζουν να αδειάζουν. Νυχτερινή ζωή δεν υπάρχει πλέον, μία Παρασκευή και ένα Σάββατο γεμίζουν πάλι οι δρόμοι το βράδυ, που οι περισσότεροι που βγαίνουν τότε είναι οι ντόπιοι και τα παιδιά που δουλεύουν σεζόν στο νησί». 

Σύμφωνα με τον Γιάννη, η πτώση της τουριστικής κίνησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην “τρομοκρατία” που επικράτησε σχετικά με το ζήτημα των σεισμών στη Σαντορίνη: 

«Υπήρξαν πολλές ακυρώσεις πτήσεων, ακούστηκε σαν αριθμός ότι ακυρώθηκαν γύρω τις χίλιες πτήσεις για τη Σαντορίνη. Μιλάμε για χιλιάδες κόσμου που δεν ήρθαν. Όλη αυτή η ιστορία με τους σεισμούς έκανε μεγάλο κακό στο νησί. Πέρασε στον κόσμο μία “τρομοκρατία” ότι καταστρεφόμαστε, μία τεράστια “φούσκα”, ενώ στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν ήταν τόσο τραγικά και οι ντόπιοι το γνωρίζουν αυτό. Στην Αμερική κυκλοφόρησαν μέχρι και βίντεο που δημιουργήθηκαν με Τεχνητή Νοημοσύνη και έδειχναν την υποτιθέμενη έκρηξη του ηφαιστείου». 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα