Διεθνή

Ρωσία: Το εμβόλιο κατά της Ομικρον δεν θα πάρει περισσότερο από 10 ημέρες

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις της πανδημίας σε όλο τον κόσμο

Parallaxi
ρωσία-το-εμβόλιο-κατά-της-ομικρον-δεν-θ-847785
Parallaxi

Οι πειραματικές εργασίες για τη δημιουργία ενός νέου εμβολίου κατά της παραλλαγής ‘Ομικρον δεν θα πάρει περισσότερο από 10 ημέρες, δήλωσε ο διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι της Μόσχας, που παρασκεύασε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορονοϊού, Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία-24».

«Οι πειραματικές εργασίες για την απόκτηση ενός νέου εμβολίου κατά του στελέχους Όμικρον δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από 10 ημέρες. Το υπόλοιπο διάστημα αναλώνεται σε ρυθμιστικές διαδικασίες. Δηλαδή, διαδικασίες που έχουν σχέση με την αδειοδότηση και τις αποδείξεις ότι το εμβόλιο αυτό είναι ασφαλές και μονογονιδιακό» δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι δεδομένων των διαδικασιών αυτών, η έγκριση του εμβολίου κατά της παραλλαγής Όμικρον από το υπουργείο Υγείας ενδέχεται να απαιτήσει διάστημα 45-50 ημερών.

Κίνα: Ο πρόεδρος Σι υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα δώσει 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων για την Covid-19 στην Αφρική

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε σήμερα ότι η χώρα του θα δώσει ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για την Covid-19 στην Αφρική, ως δωρεά ή μέσω στήριξης της εγχώριας παραγωγής, ώστε να καλυφθεί το «εμβολιαστικό κενό» στην ήπειρο αυτήν.

Ο Κινέζος ηγέτης ανακοίνωσε επίσης δεκάδες επενδυτικά και κατασκευαστικά σχέδια στην αφρικανική ήπειρο, στον τομέα της υγείας, της ψηφιακής οικονομίας, της ασφάλειας, καθώς επίσης και την ακύρωση του χρέους αφρικανικών χωρών, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του Σινοαφρικανικού Φόρουμ Συνεργασίας (Focac) που οργανώθηκε στο Ντακάρ της Σενεγάλης και το οποίο επικεντρώθηκε στις προσπάθειες των αφρικανικών χωρών να δώσουν ώθηση στις οικονομίες τους που έχουν πληγεί από την πανδημία.

«Η Κίνα θα παράσχει στην Αφρική ένα δισεκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων τα 600 εκατομμύρια ως δωρεά και τα 400 με άλλες μορφές, όπως με την ίδρυση μονάδων παραγωγής» επί τόπου, είπε, στη διαδικτυακή παρέμβασή του, ο Κινέζος πρόεδρος.

Η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει την παραγωγή του κινεζικού εμβολίου της Sinovac. Άλλα σχέδια βρίσκονται σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο, όπως στη Νότια Αφρική και τη Σενεγάλη. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εμπορίου της Κίνας, τον Ρεν Χονγκμπίν, η χώρα του έχει παραδώσει περισσότερες από 160 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Αφρική.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τον αλληλέγγυο αγώνα μας απέναντι στην Covid. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία του πληθυσμού και να καλύψουμε το εμβολιαστικό κενό», επέμεινε ο Σι, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό που παρατηρούνται στην Αφρική.

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν δεν βλέπει “λόγο πανικού” μπροστά στην παραλλαγή Όμικρον

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιδίωξε σήμερα να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να διαχειριστούν τη νέα παραλλαγή Όμικρον και διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανικό» μπροστά στην εξάπλωσή της, σε μια ομιλία που εκφώνησε από τον Λευκό Οίκο.

«Αυτή η παραλλαγή είναι λόγος ανησυχίας, όχι λόγος πανικού», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. Άλλωστε, ο Λευκός Οίκος εργάζεται με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson για την ανάπτυξη ενδεχόμενων σχεδίων, εφόσον χρειαστούν, για την αντιμετώπιση της Όμικρον, επισήμανε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους κάλεσε τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν και να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις τους, όπως και να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς και σε δημόσιους χώρους, εκτιμώντας πως «αργά ή γρήγορα» αυτή η νέα παραλλαγή θα εμφανιστεί επίσης στις ΗΠΑ.

«Αργά ή γρήγορα θα δούμε κρούσματα αυτής της νέας παραλλαγής εδώ στις ΗΠΑ», σημείωσε ο Μπάιντεν.

«Σας παρακαλώ, φοράτε τη μάσκα σας όταν βρίσκετε σε εσωτερικούς χώρους, σε δημόσιους χώρους, γύρω από άλλους ανθρώπους».

Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως «δεν αναμένει σε αυτή τη φάση» νέους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια ούτε μέτρα λοκντάουν στις ΗΠΑ, μπροστά στη νέα παραλλαγή Όμικρον της Covid-19.

«Δεν το αναμένω αυτό σε αυτή τη φάση», δήλωσε, απαντώντας σε ένα ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο επιπρόσθετων περιορισμών, την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν ήδη κλείσει τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από οκτώ χώρες της νότιας Αφρικής.

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «εάν οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί και φορούν μάσκα, δεν υπάρχει ανάγκη καραντίνας».

Ερωτηθείς, στο μεταξύ, για μια ενδεχόμενη υποχρέωση εμβολιασμού ή διενέργειας τεστ για να πετάξει κανείς σε πτήσεις εσωτερικού στις ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος απάντησε: «Σε αυτή τη φάση, αυτό δεν αποτελεί σύσταση» της επιστημονικής κοινότητας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμπλήρωσε ότι θα παρουσιάσει την Πέμπτη μια λεπτομερή στρατηγική στη μάχη κατά της Covid-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα, «όχι με κλεισίματα ή καραντίνες, όμως με την ενίσχυση του εμβολιασμού, των αναμνηστικών δόσεων, των τεστ».

Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα κρούσματα σε Πορτογαλία και Αυστρία – Έρχονται περιορισμοί στη Ρωσία

Η ΕΕ αντικαθιστά τον μηχανισμό χορήγησης αδειών εξαγωγής εμβολίων κατά της COVID-19 με νέο εργαλείο παρακολούθησης

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, οι παραγωγοί εμβολίων δεν θα χρειάζεται πλέον να ζητούν άδεια για την εξαγωγή εμβολίων εκτός της ΕΕ, σύμφωνα με απόφαση της ΕΕ να μην παρατείνει τη λειτουργία του μηχανισμού διαφάνειας και χορήγησης αδειών εξαγωγής εμβολίων κατά της COVID-19, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η διαφάνεια των εξαγωγών θα εξακολουθήσει να διασφαλίζεται μέσω ενός νέου μηχανισμού παρακολούθησης που θα παρέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγκαιρα, ειδικά για κάθε εταιρεία, στοιχεία για τις εξαγωγές εμβολίων.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της ΕΕ να διευκολύνει την όσο το δυνατόν πιο ευρεία και γρήγορη παραγωγή και την ισότιμη κατανομή εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, για τα οποία υπάρχει επείγουσα ανάγκη.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε: «Η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας προσπάθειας εμβολιασμού. Έχουμε εξαγάγει πάνω από το ήμισυ της παραγωγής εμβολίων μας και έχουμε στηρίξει και χρηματοδοτήσει πρωτοβουλίες όπως ο COVAX, οι οποίες συμβάλλουν στη διασφάλιση της πρόσβασης σε εμβόλια, στα μέρη του κόσμου που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Έχοντας επίγνωση των ευθυνών που έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι τώρα θα αντικαταστήσουμε το ισχύον σύστημα χορήγησης αδειών με έναν νέο μηχανισμό παρακολούθησης, για να αποκτήσουμε ακριβή στοιχεία σχετικά με τις εξαγωγές μας. Απομένουν ακόμη αρκετά να γίνουν για την επίτευξη του στόχου του παγκόσμιου εμβολιασμού γι’ αυτό θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας σε όλα τα μέτωπα κατά την προσεχή υπουργική σύνοδο του ΠΟΕ, ώστε να εξασφαλίσουμε μια ολιστική παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία».

 «Ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού αποτελεί αναγκαιότητα για να ξεπεράσουμε την πανδημία COVID-19. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ‘Πρώτα η Ευρώπη’. Αντίθετα, η αλληλεγγύη στον τομέα των εμβολίων ήταν από την αρχή το σήμα κατατεθέν μας», δήλωσε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνεται ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος πάροχος εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, έχοντας εξαγάγει πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι στιγμής, δηλαδή πάνω από το ήμισυ της παραγωγής της.

Η ΕΕ θα δωρίσει επίσης τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δόσεις στις πλέον ευάλωτες χώρες κατά τους προσεχείς μήνες.

Η ΕΕ έχει δεσμεύσει 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία κόμβων παρασκευής σε διάφορες περιοχές της Αφρικής με τους Αφρικανούς εταίρους και τους βιομηχανικούς εταίρους της. Στόχος είναι να αυξηθεί η μόνιμη ικανότητα παραγωγής εμβολίων και να κατανεμηθεί καλύτερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ΕΕ έχει συμμετάσχει ενεργά στην επιδίωξη συμφωνίας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για μια ολιστική αντίδραση στην πανδημία COVID-19, ώστε να διευκολυνθεί η παραγωγή και η εξαγωγή εμβολίων και άλλων βασικών φαρμάκων.

Ισπανία: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ισπανία

Η Ισπανία εντόπισε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού σε έναν 51χρονο άνδρα, που έφθασε στη χώρα από τη Νότια Αφρική την Κυριακή, έπειτα από μια στάση στο Άμστερνταμ, γνωστοποίησε σήμερα η περιφερειακή υγειονομική αρχή της Μαδρίτης, την ώρα που ο δείκτης μολύνσεων της Covid-19 καταγράφει άνοδο.

Το μικροβιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Gregorio Maranon της Μαδρίτης, που επιβεβαίωσε τη νέα παραλλαγή, συμπλήρωσε σε μια χωριστή ανάρτηση στο Twitter ότι ο ασθενής βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με ήπια συμπτώματα.

Την ίδια ώρα, ο κυλιόμενος μέσος όρος μολύνσεων 14 ημερών αυξήθηκε σε 199 ανά 100.000 κατοίκους σήμερα από 172 την Παρασκευή, με σχεδόν 23.000 κρούσματα να έχουν καταγραφεί το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Υγείας, όμως ο δείκτης αυτός παραμένει χαμηλότερος σε σύγκριση με χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία ή η Ολλανδία.

Η Ισπανία μετρά συνολικά 5.153.923 κρούσματα και 88.008 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Ρωσία: Το ρωσικό φάρμακο κατά της λοίμωξης του κορονοϊού Mir-19 θα είναι αποτελεσματικό κατά του στελέχους Όμικρον

Το ρωσικό φάρμακο κατά της λοίμωξης του κορονοϊού Mir-19 θα είναι αποτελεσματικό κατά του στελέχους Όμικρον, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Ιατρικής και Βιολογικής Υπηρεσίας (FMBA), Βερόνικα Σκβαρτσόβα, στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία-24».

Η Σκβαρστόβα δήλωσε ότι η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του φαρμάκου Mir-19 δείχνει ότι υπερέχει σε σχέση με τα υπάρχοντα φάρμακα κατά του κορονοϊού.

«Οι κλινικές δοκιμές της δεύτερης φάσης επιβεβαίωσαν το εξαιρετικά σημαντικό όφελος αυτού του αντιιικού φαρμάκου (Mir-19) σε σχέση με την καθιερωμένη θεραπεία που λαμβάνουν οι ασθενείς στο νοσοκομείο και όχι σε σχέση με το εικονικό φάρμακο (placebo)», δήλωσε η ίδια.

Ιταλία: Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 7.975 περιστατικά κορονοϊού, με 65 θανάτους – Αύξηση των ελέγχων για το «πράσινο πάσο εμβολιασμένου»

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία τα νέα περιστατικά κορονοϊού είναι 7.975 και 65 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 276.000 διαγνωστικά τεστ, το 2.9% από τα οποία προέκυψε θετικό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 669 ασθενείς, και στους νοσοκομειακούς θαλάμους 5.135.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας, παράλληλα, «μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί βαρύτερα συμπτώματα από τις υπόλοιπες». Συνολικά, σε όλη την χώρα, στο 9% των νοσοκομειακών κλινών βρίσκονται ασθενείς με Covid-19.

Στο μεταξύ, η περιφέρεια της Ρώμης, Λάτιο, αποφάσισε ότι από την 1η Δεκεμβρίου η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα αρχίσει να χορηγείται σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που το επιθυμούν.

Η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, τέλος, δήλωσε πριν λίγο, ότι «σε αυτή την φάση -η οποία είναι ακόμη ιδιαίτερα κρίσιμη για την δημόσια υγεία- η εθνική και τοπική αστυνομία θα συνεχίσει να προσφέρει στον μέγιστο βαθμό της υπηρεσίες της, με αίσθημα ευθύνης και την αναγκαία αποφασιστικότητα, αλλά και με περισσότερους ελέγχους σε ό,τι αφορά την χρήση του πράσινου πάσου εμβολιασμένου, ιδίως σε ωράρια και σε περιοχές μεγάλης προσέλευσης των πολιτών».

Παραλλαγή Όμικρον: Εδώ και δύο εβδομάδες κυκλοφορεί στην Ευρώπη

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ισπανία

Ένα πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται παγκοσμίως, εντοπίστηκε στην Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα ένα νοσοκομείο στη Μαδρίτη.

«Το μικροβιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Gregorio Marañon της Μαδρίτης ανακοίνωσε την πρώτη ταυτοποίηση της παραλλαγής Όμικρον στην Ισπανία», ανέφερε το κρατικό αυτό ίδρυμα στο Twitter, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για «έναν ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ασθενής βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Η Σουηδία ανακοινώνει το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον

Ένα κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού εντοπίστηκε στη Σουηδία, έγινε σήμερα γνωστό από τη Δημόσια Αρχή Υγείας της χώρας.

Το κρούσμα εντοπίστηκε σε ένα τεστ που έγινε πριν από μία και πλέον εβδομάδα σε ένα πρόσωπο που είχε ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική, αναφέρει η Αρχή σε μια ανακοίνωση.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ καλεί όλες τις χώρες “να μην τιμωρούν την Αφρική” για την παραλλαγή Όμικρον

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα «πολύ ανήσυχος» για την απομόνωση της νότιας Αφρικής, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλαν πολλές χώρες με αφορμή τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον.

Οι Αφρικανοί «δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για το ανήθικα χαμηλό επίπεδο των εμβολίων που είναι διαθέσιμα στην Αφρική και δεν θα έπρεπε να τιμωρηθούν επειδή εντόπισαν και μοιράστηκαν επιστημονικές και υγειονομικές πληροφορίες, ουσιώδους σημασίας, με τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε.

«Όπως λένε άλλοι και εγώ εδώ και πολύ καιρό, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού αποτελεί γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη παραλλαγών» του νέου κορονοϊού, πρόσθεσε.

«Ανησυχώ πολύ για την απομόνωση των χωρών της νότιας Αφρικής λόγω των νέων περιορισμών που συνδέονται με την Covid-19», συνέχισε ο Γκουτέρες.

Η παραλλαγή Όμικρον έχει εντοπιστεί σε πολλές άλλες χώρες τις τελευταίες ημέρες, ιδίως στην Ευρώπη.

Ευχαριστώντας την κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα της Νότιας Αφρικής επειδή «έδρασε γρήγορα, εντοπίζοντας αυτή τη νέα παραλλαγή», ο Γκουτέρες κάλεσε όλες τις χώρες να σκεφτούν την πιθανότητα να κάνουν επαναλαμβανόμενα τεστ στους ταξιδιώτες αλλά και να λάβουν «άλλα, κατάλληλα και πραγματικά αποτελεσματικά μέτρα» για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού, επιτρέποντας να συνεχιστούν τα ταξίδια.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής εξέφρασε τη λύπη της το Σάββατο για το κλείσιμο των συνόρων πολλών χωρών για τους πολίτες της, τονίζοντας ότι αισθάνεται ότι «την τιμωρούν» επειδή εντόπισε την παραλλαγή.

Μια τρίτη δόση εμβολίου θα πρέπει να προταθεί σε όλους τους ενήλικες στη Βρετανία (επιστημονική επιτροπή)

Μια τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 πρέπει να προταθεί σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών στη Βρετανία, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η προστασία του πληθυσμού έναντι της παραλλαγής Όμικρον, συνέστησαν σήμερα οι επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση στην εμβολιαστική εκστρατεία.

Αυτή η τρίτη δόση, που μέχρι τώρα χορηγείται στους άνω των 40 ετών, θα πρέπει να προτείνεται τρεις μήνες και όχι έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, συνέστησαν οι ειδικοί της επιτροπής JCVI, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Συνέστησαν, επίσης, τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών να μπορέσουν να επωφεληθούν από μια δεύτερη δόση εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας, ο καθηγητής Τζόναθαν Βαν-Ταμ δήλωσε πως η Όμικρον, την οποία χαρακτήρισε «νεοφερμένη», είναι ανησυχητική.

Ο αριθμός των μεταλλάξεων που παρουσιάζει αυτή η παραλλαγή «μας κάνει να φοβόμαστε μια πιθανή επίπτωση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου», εξήγησε ο ίδιος, καλώντας, εντούτοις, τον πληθυσμό να «μην πανικοβάλλεται».

Βρετανία-G7-κορονοϊός: Οι υπουργοί Υγείας της Ομάδας των Επτά χαιρετίζουν την άμεση απόκριση της Νότιας Αφρικής στην παραλλαγή Όμικρον

Η παραλλαγή του κορονοϊού Όμικρον είναι “πολύ μεταδοτική”, απαιτεί “επείγουσα δράση”, προειδοποίησαν οι υπουργοί Υγείας των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), έπειτα από έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε το Λονδίνο.

“Η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας πολύ μεταδοτικής παραλλαγής της Covid-19, που απαιτεί επείγουσα δράση”, εκτίμησαν οι υπουργοί σε ένα κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο.

“Οι υπουργοί χαιρέτισαν την υποδειγματική εργασία της Νότιας Αφρικής, η οποία εντόπισε την παραλλαγή και προειδοποίησε τις άλλες”, προσθέτουν για τη χώρα αυτή της νότιας περιοχής της αφρικανικής ηπείρου, η οποία ταυτοποίησε αυτή τη νέα παραλλαγή, προτού εκφράσουν λύπη για τους περιορισμούς που αποφάσισαν άλλες χώρες με στόχο τη Νότια Αφρική.

Οι χώρες της G7 “αναγνώρισαν επίσης “τη στρατηγική σύνδεση να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια” “προετοιμάζοντας” τις χώρες να λάβουν δόσεις, παρέχοντας “επιχειρησιακή βοήθεια, δίνοντας συνέχεια στις δεσμεύσεις μας στον τομέα των δωρεών, στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, καθώς και υποστηρίζοντας την έρευνα και την ανάπτυξη”.

Οι χώρες της G7 δεσμεύονται εξάλλου “να συνεχίσουν να εργάζονται σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους διεθνείς εταίρους προκειμένου να μοιραστούν τις πληροφορίες και να παρακολουθήσουν την Όμικρον”.

“Οι υπουργοί δεσμεύονται να συνέλθουν εκ νέου τον Δεκέμβριο”, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Υγείας της G7.

ΠΟΥ- Μετάλλαξη Όμικρον: Ασαφές αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια ή αν είναι πιο μεταδοτική

ΗΠΑ-‘Αλμπερτ Μπουρλά: Η Pfizer προσδοκά να παράγει 80 εκατομμύρια δόσεις του χαπιού της κατά της Covid-19

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer προσδοκά να παράγει 80 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού της αντιιικού φαρμάκου της κατά της Covid-19, περισσότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της των 50 εκατομμυρίων, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλός της ‘Αλμπερτ Μπουρλά σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Pfizer ανακοίνωσε ότι ήλπιζε να παρασκευάσει 180.000 δόσεις έως το τέλος του έτους και τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του επόμενου έτους, από τις οποίες 21 εκατομμύρια κατά το πρώτο μισό του 2022.

“Μπορούμε αμέσως τώρα να δεσμευτούμε για 80 εκατομμύρια δόσεις… χάρη στη μονάδα παραγωγής μας”, δήλωσε ο Μπουρλά.

Ο Μπουρλά είπε επίσης ότι είναι πεπεισμένος πως το φάρμακο, που έχει την εμπορική ονομασία Paxlovid, δεν θα επηρεαστεί από την παραλλαγή ‘Ομικρον.

Πρόσθεσε ότι η φαρμακοβιομηχανία θα γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα παραλλαγή μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Η Pfizer υπέβαλε αίτηση για κατεπείγουσα έγκριση του Paxlovid την περασμένη εβδομάδα μετά την αναφορά στοιχείων που δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό κατά 89% στην πρόληψη νοσηλειών ή θανάτων στα άτομα υψηλού κινδύνου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα