Σε κατάσταση χάους η Βραζιλία και η Ινδία – Εξελίξεις με το Astrazeneca

Διαβάστε αναλυτικά τα τελευταία νέα στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
σε-κατάσταση-χάους-η-βραζιλία-και-η-ινδ-734228
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Βραζιλία

Η Βραζιλία δίνει τη μάχη της ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού εν μέσω μεγάλης σύγχυσης, με μια σειρά αντιφατικών μέτρων για τα σχολεία, τις εκκλησίες και τα εστιατόρια, που οι αρχές δεν εξηγούν επαρκώς και τα οποία βρίσκονται στο έλεος δικαστικών αποφάσεων που τα ανατρέπουν.

Η σύγχυση βασιλεύει στην τεράστια χώρα της Λατινικής Αμερικής, την ώρα που πλήττεται σφοδρά από την covid-19: ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων ξεπέρασε για πρώτη φορά χθες Τρίτη το όριο των 4.000 νεκρών.

Η Βραζιλία η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Βραζιλία, τη δεύτερη χώρα παγκοσμίως με τους περισσότερους νεκρούς λόγω της πανδημίας μετά τις ΗΠΑ, συνολικά 336.947 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην covid-19.

Τη Δευτέρα το πρωί η Μάρσια Μάτος, μια κάτοικος του Ρίο ντε Ζανέιρο στη Βραζιλία, προετοιμαζόταν να πάει το δίχρονο παιδί της στον παιδικό σταθμό, όταν μια φίλη της την ενημέρωσε ότι ανεστάλη η επαναλειτουργία των σχολείων.

Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί την προηγουμένη το βράδυ από δικαστή και ανέτρεπε την απόφαση που είχαν ανακοινώσει οι αρχές της πόλης την Παρασκευή για την επαναλειτουργία των σχολείων.

«Μας μπερδεύει πραγματικά πολύ. Ο παιδικός σταθμός δεν μας ενημέρωσε παρά μετά την ώρα που συνήθως τον πάμε σχολείο. Ήταν πολύ χαρούμενος στην ιδέα ότι θα ξαναδεί τους φίλους του», δήλωσε η Μάτος.

Την απόφαση αυτή του δικαστηρίου ακύρωσε άλλος δικαστής την Τρίτη το μεσημέρι μετά την προσφυγή του δημάρχου του Ρίο ντε Ζανέιρο, όμως νέες δικαστικές προσφυγές ενδέχεται να αλλάξουν εκ νέου την κατάσταση.

«Εδώ στο Ρίο βρισκόμαστε εν μέσω μιας πολιτικής μάχης μεταξύ του δημάρχου και του κυβερνήτη και αυτό προσθέτει στη σύγχυση», υπογράμμισε η Μάτος.

Στα τέλη Μαρτίου ο δήμαρχος Εντουάρντο Παές ανακοίνωσε την πλήρη αναστολή της λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων, όμως ο κυβερνήτης της πολιτείας Κλαούντιο Κάστρο τους επέτρεψε να μένουν ανοικτά ως τις 23:00.

Σε εθνικό επίπεδο ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου εξακολουθεί να επικρίνει τα περιοριστικά μέτρα στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Ένας λόγος κατά του lockdown αντίθετα με τις συστάσεις της πλειονότητας των ειδικών, οι οποίοι εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα μπορέσει να γίνει πραγματικά, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η υγειονομική κατάσταση, κάτι από το οποίο απέχει πολύ η Βραζιλία.

«Χωρίς εθνικό συντονισμό, χωρίς ένα υπουργείο Υγείας που να καθορίζει τη διαχείριση της πανδημίας υπάρχει μεγάλο δικαστικό κενό», εξηγεί ο Ζοζέ Νταβίντ Ουρμπαέζ του Κέντρου Επιδημιολογίας της Μπραζίλια.

«Δεν υπάρχει ξεκάθαρος ορισμός που να ισχύει για όλη τη Βραζιλία σχετικά με το ποιες δραστηριότητες θεωρούνται ‘πρώτης ανάγκης’. Κάθε πόλη, κάθε πολιτεία ορίζει με δικό της τρόπο τι μπορεί να παραμένει ανοικτό και τι όχι, βάσει των τοπικών πολιτικών και οικονομικών πιέσεων, γι’ αυτό τον λόγο η κατάσταση είναι τόσο χαώδης», προσθέτει.

Πριν από ένα χρόνο το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι κάθε πολιτεία και δήμος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει τα δικά του μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενός ιού τον οποίο ο Μπολσονάρου έχει χαρακτηρίσει «μια γριπούλα».

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος αναφέρεται συχνά σε αυτή την αυτονομία των τοπικών αρχών για να δικαιολογηθεί για την χαοτική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ξεκάθαρα στην απόφασή του ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εξαιρείται των ευθυνών της “να λάβει μέτρα σε εθνικό επίπεδο”.

Το Σάββατο, μία ημέρα πριν την Κυριακή του Πάσχα για τους καθολικούς, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου που διορίστηκε πρόσφατα από τον Μπολσονάρου αποφάσισε να επιτρέψει στους χώρους λατρείας σε όλη τη Βραζιλία να παραμείνουν ανοικτοί, παρά τα γεγονός ότι πολλές τοπικές αρχές τους είχαν κλείσει, έπειτα από αίτημα μιας ένωσης ευαγγελικών νομικών.

Νέα ανατροπή σημειώθηκε τη Δευτέρα όταν ο Γκίλμαρ Μέντες άλλος δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου επανέφερε σε ισχύ το κλείσιμο των χώρων λατρείας στην πολιτεία Σάο Πάολο. Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας θα εξετάσει το θέμα στην ολομέλειά του. «Αυτή η αύξηση των δικαστικών προσφυγών αποτελεί άμεση συνέπεια της απουσίας εθνικού συντονισμού, με αποφάσεις διαφανείς και σταθερές», επιμένει ο Ζοζέ Νταβίντ Ουρμπάεζ.

Ινδία

Στην Ινδία επιβεβαιώθηκαν 115.736 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμός άνευ προηγουμένου από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτεια της γιγαντιαίας χώρας της Ασίας, σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας στο Νέο Δελχί. Το σύνολο των μολύνσεων έφθασε έτσι τις 12.801.785.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι ακόμη 630 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας σε 166.177 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Είναι η δεύτερη φορά μέχρι τώρα –και η δεύτερη αυτή την εβδομάδα– που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 100.000 μέσα σε μια ημέρα. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 103.558.

Η Ινδία καταγράφει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 843.473 (+55.250 σε 24 ώρες).

Τον Ιανουάριο ο αριθμός των μολύνσεων σε ημερήσια βάση είχε υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 10.000.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα, στα μέσα Ιανουαρίου, έχουν χορηγηθεί κάπου 87 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 75 εκατ. από το 1,35 δισεκ. των κατοίκων της Ινδίας.

Όμως οι αρχές σε πολλά ομόσπονδα κράτη επικρίνουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας –της χώρας που παράγει τα περισσότερα εμβόλια στον κόσμο–, ιδίως επειδή αποφάσισε να περιορίσει τον εμβολιασμό σε μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 45 ετών.

Καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας μοιάζει να παίρνει ορμή, οι αρχές σε αρκετά ομόσπονδα κράτη επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα και lockdowns για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού.

Ισπανία

Η περιφέρεια Καστίλης και Λεόν της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca εν αναμονή της δημοσίευσης του πορίσματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) σχετικά με ενδεχόμενη σχέση του εμβολίου με τα περιστατικά θρομβώσεων.

«Εφαρμόζοντας την αρχή της προφύλαξης», οι υγειονομικές αρχές της περιοχής αυτής «αποφάσισαν να διακόψουν τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης», αναφέρεται σε ανακοίνωση «Το προληπτικό μέτρο εφαρμόζεται εν αναμονή της δημοσίευσης του πορίσματος…του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) που συνέρχεται σήμερα».

Ο EMA, που πραγματοποιεί συνέντευξη Τύπου για το θέμα στις 17.00 ώρα Ελλάδος, ανακοίνωσε χθες ότι συνεχίζεται η έρευνα σχετικά με το αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων που έχει αναφερθεί σε ορισμένες χώρες.

Στα μέσα του Μαρτίου, η Ισπανία είχε αναστείλει, μαζί με άλλες χώρες, την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, για να επαναλάβει την χρήση του λίγες ημέρες αργότερα, έπειτα από το πράσινο φως του EMA, που έκρινε ότι τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων και ότι η χρήση του είναι ασφαλής.

Οι υγειονομικές ισπανικές αρχές έχουν εγκρίνει την χορήγηση του εμβολίου σε άτομα 18 έως 65 ετών και για τους ακόμη ενεργούς εργαζόμενους πρώτης γραμμής άνω των 65 ετών.

Έκτακτη σύσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ουκρανία

Η Ουκρανία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 481 θανάτων από την COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Μαξίμ Στεπάνοφ.

Ο προηγούμενος υψηλότερος αριθμός θανάτων από την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός είχε καταγραφεί στις 2 Απριλίου και ανερχόταν σε 433.

Ο Στεπάνοφ πρόσθεσε ότι το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 15.415 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα.

Στην Ουκρανία έχουν διαγνωστεί συνολικά 1.784.579 κρούσματα του νέου κορονοϊού και έχουν καταγραφεί 35.498 θάνατοι από την COVID-19.

Ιταλία

Σε συμφωνία με τις ιταλικές επιχειρήσεις για τον εμβολιασμό των πολιτών στους χώρους εργασίας τους κατέληξε κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Αντρέα Ορλάντο, «είναι μια δυνατότητα που προσφέρουμε στους πολίτες μας για να μπορέσουν να εμβολιαστούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να βγούμε από την δύσκολη αυτή κατάσταση».

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται σε εθελοντική βάση και οι μικρότερες επιχειρήσεις θα μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους, ώστε να δημιουργήσουν τους κατάλληλους χώρους με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την όλη διαδικασία.

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα μπορεί να πραγματοποιείται μέσα στο ωράριο εργασίας και προβλέπεται αναρρωτική άδεια σε περίπτωση παρενεργειών μετά τη χορήγηση της δόσης.

Οι εργοδότες θα αναλάβουν το κόστος για το αναγκαίο προσωπικό και την οργάνωση των χώρων.

Από την πλευρά της, η πολιτεία θα προσφέρει τα εμβόλια και τις σύριγγες.

Τσεχία

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις θα αντικαταστήσει τον υπουργό Υγείας σήμερα, φέρνοντας έναν τέταρτο επικεφαλής για τον υγειονομικό κλάδο από την αρχή της πανδημίας, που έχει πλήξει την κεντροευρωπαϊκή χώρα σκληρά εν μέσω διαμάχης για τον τρόπο αντιμετώπισης της Covid-19.

Ο Γιαν Μπλάτνι ανέλαβε τη θέση τον Οκτώβριο καθώς τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονταν, ενώ τρεις κορυφώσεις της πανδημίας έχουν στοιχίσει έκτοτε τη ζωή σε πάνω από 27.000 ανθρώπους και έχουν θέσει τη χώρα των 10,7 εκατ. κατοίκων στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με τους κατά κεφαλήν θανάτους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Our World in Data.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι τον Μπλάτνι θα τον αντικαταστήσει ο Πετρ Αρενμπέργκερ, διευθυντής νοσοκομείου της Πράγας.

Ο Μπάμπις επέπληξε τον Μπλάτνι τον περασμένο μήνα για θέματα όπως για το ότι δεν εξέφρασε τη στήριξή του σε νέα φάρμακα κατά της COVID-19 και στους χειρισμούς του υπουργείου αναφορικά με τα σχέδια να χρησιμοποιηθούν ‘rapid’ τεστ για να ξανανοίξουν τα σχολεία, ενώ ο απερχόμενος υπουργός Μπλάτνι βρέθηκε αντιμέτωπος με γεμάτα νοσοκομεία και πιέσεις να κρατήσει ανοικτά τα εργοστάσια και να ξανανοίξει τις επιχειρήσεις.

Ο Μπλάτνι ήταν επίσης σφόδρα αντίθετος στη χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V πριν να δώσουν την έγκρισή τους οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μπάμπις έκανε πολλές φορές στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά την πιθανή προμήθεια του ρωσικού εμβολίου ενώ την περασμένη εβδομάδα φέρεται να δήλωσε ότι η έλλειψη εμβολίων στο ευρωπαϊκό μπλοκ μπορεί να οδηγήσει τη χώρα του στο να αναζητήσει ρωσικά εμβόλια.

Ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, ο οποίος έχει πιέσει για στενότερες σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, έχει επιδιώξει την απομάκρυνση του Μπλάτνι λόγω της αντίθεσης του τελευταίου στο εμβόλιο Sputnik.

Εστιατόρια, μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής πώλησης και οι περισσότερες τάξεις των σχολείων είναι κλειστά, σχεδόν χωρίς διακοπή, από τον Οκτώβριο, με εξαίρεση μερικές εβδομάδες του Δεκεμβρίου όταν υπήρξε κάποιο άνοιγμα πριν από τα Χριστούγεννα, που οδήγησε σε νέα έξαρση του ιού.

Με τα κρούσματα να μειώνονται και τις πιέσεις στα νοσοκομεία κάπως να χαλαρώνουν, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξανανοίξει κάποιες σχολικές τάξεις από τη Δευτέρα και να επιτρέψει τις ελεύθερες μετακινήσεις σε όλη τη χώρα.

Ρωσία

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 8.294 νέες θετικές διαγνώσεις στην COVID-19, περιλαμβανομένων 1.585 στη Μόσχα, με τον συνολικό αριθμό τους σε εθνικό επίπεδο να φθάνει τα 4.606.162.

Η κυβερνητική ειδική ομάδα για τον κορονοϊό ανέφερε πως 374 άνθρωποι έχουν πεθάνει τις τελευταίες 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να έχει φθάσει τις 101.480.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία πραγματοποιεί ξεχωριστή καταμέτρηση και την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε έναν κατά πολύ υψηλότερο απολογισμό, τουλάχιστον 225.000 από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο φέτος.

Η πρώτη «έξυπνη» μάσκα κατά του κορονοϊού – Παίζει μέχρι και μουσική

Βρετανία

Η Βρετανία άρχισε τη διάθεση του εμβολίου κατά της COVID-19 της Moderna στην Ουαλία, ενώ τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται η διάθεσή του στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύοντας το υγειονομικό σύστημα της χώρας αφότου άρχισαν να επιβραδύνονται οι προμήθειες δόσεων εμβολίων.

Το εμβόλιο της Moderna είναι το τρίτο που θα χρησιμοποιηθεί στη Βρετανία κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός έπειτα από αυτά των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και των Pfizer/BioNTech και η διάθεσή του αρχίζει την ώρα που η προμήθεια δόσεων από την AstraZeneca αρχίζει να επιβραδύνεται λόγω ζητημάτων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων σε εγκατάσταση στην Ινδία.

“Χαίρομαι που μπορούμε να αρχίσουμε σήμερα στη Δυτική Ουαλία τη διάθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο του εμβολίου της Moderna”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.”Σήμερα ξεκινάμε με το τρίτο εγκεκριμένο εμβόλιο. Όπου κι αν ζείτε, όταν λάβετε την κλήση, κάντε το εμβόλιο”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιό τους αμέσως μόλις κληθούν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμβολιάσει 31,6 εκατομμύρια ανθρώπους με μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και έχει χορηγήσει και τη δεύτερη δόση σε 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Σύντομα θα έχει εμβολιάσει τον μισό από τον συνολικό πληθυσμό του.

Ο υφυπουργός Επιχειρήσεων Πολ Σκάλι δήλωσε στο Sky News ότι το εμβόλιο της Moderna, το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία αγγελιαφόρου mRNA όπως αυτό των Pfizer/BioNTech, αλλά είναι πιο εύκολο στη μεταφορά, θα φτάσει στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο τις ερχόμενες ημέρες.

“Ακούσατε τον υπουργό που είναι αρμόδιος για τα εμβόλια Νάντιμ Ζαχάουι να μιλάει για την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου. Είμαστε ήδη έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, άρα δεν έχουμε να περιμένουμε πολύ”, δήλωσε.

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως στον εμβολιασμό του πληθυσμού της κατά της COVID-19 και ακολουθείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Χιλή, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, το Μπαχρέιν, τη Σερβία και την Ουγγαρία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World in Data.

Νορβηγία

Προτού η κυβέρνηση της Νορβηγίας αρχίσει να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού, θα πρέπει να μειωθούν τα ποσοστά νέων μολύνσεων covid-19 και οι νοσηλείες, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Έρνα Σόλμπεργκ απευθυνόμενη στο κοινοβούλιο.

Η Σόλμπεργκ παρουσίασε ένα σχέδιο τεσσάρων σταδίων για τη χαλάρωση των μέτρων στη Νορβηγία και επεσήμανε ότι τα τρία πρώτα στάδια μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουνίου, εφόσον δεν υπάρξουν πισωγυρίσματα. Ωστόσο η Νορβηγίδα πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε πόσο θα διαρκέσει η τέταρτη φάση, η οποία περιλαμβάνει κάποιους περιορισμούς. “Προτού ανοίξουμε πρέπει να δούμε χαμηλό και σταθερό ποσοστό νέων μολύνσεων. Είναι σημαντικό ο αριθμός των νοσηλειών να μειωθεί από τα σημερινά επίπεδα”, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης της Νορβηγίας, όλοι οι ενήλικες άνω των 18 ετών θα έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της covid-19 ως τα τέλη Ιουλίου, δήλωσε ο Σόλμπεργκ.

Αρχικά η Νορβηγίδα πρωθυπουργός σχεδίαζε να παρουσιάσει τα σχέδιά της για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πριν το Πάσχα, όμως αντίθετα εφάρμοσε πιο αυστηρά μέτρα σε εθνικό επίπεδο, όπως η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους και η επιβολή 10ήμερης καραντίνας σε ειδικά ξενοδοχεία για όσους επιστρέφουν από διακοπές στο εξωτερικό.

Η Νορβηγία έχει καταγράψει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μολύνσεων και θανάτων από covid-19 από την αρχή της πανδημίας, όμως τον τελευταίο καιρό στη χώρα παρατηρείται ραγδαία άνοδος των νοσηλειών κυρίως λόγω των πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού.

Πολωνία

Η Πολωνία θα παρατείνει μέχρι τις 18 Απριλίου τους περιορισμούς εξαιτίας του Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Υγείας καθώς η χώρα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει ένα τρίτο κύμα μολύνσεων, για το οποίο οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να επιδεινωθεί εξαιτίας του συγχρωτισμού στη διάρκεια του Πάσχα.

Η υπηρεσία υγείας της Πολωνίας έχει φτάσει στα όρια εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19. Σε μερικές περιφέρειες οι συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής παραλίγο να εξαντληθούν και η κυβέρνηση επέβαλε σε όλη τη χώρα αυστηρότερους περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη μετάδοση της νόσου.

«Έχουμε μια δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία -χθες ήταν κατειλημμένες περισσότερες από 34.500 κλίνες και χρησιμοποιούνταν πάνω από 3.300 αναπνευστήρες. Τα επίπεδα αυτά, που βρίσκονται κοντά στο 80%, είναι επικίνδυνα επίπεδα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιντζίλσκι.

«Αποφασίσαμε ότι οι ισχύοντες περιορισμοί θα παραταθούν για περίοδο πάνω από μια εβδομάδα… Οι κανονισμοί ασφαλείας θα ισχύουν μέχρι τις 18 Απριλίου».

Ο Νιντζίλσκι δήλωσε πως οι συνέπειες της αύξησης της κινητικότητας στη διάρκεια του σαββατοκύριακου του Πάσχα των καθολικών θα είναι φανερές στις στατιστικές της επόμενης εβδομάδας και ότι μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων είναι πιθανή.

Οι παιδικοί σταθμοί, τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα παραμένουν κλειστοί στο πλαίσιο των περιορισμών.

Υεμένη

Κάτω από τα βουνά της Ταέζ, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Υεμένης, μιας χώρας που σπαράσσεται από τον πόλεμο, δεκάδες φρέσκοι τάφοι περιμένουν να γεμίσουν με νεκρούς από covid-19.

Στο νεκροταφείο αλ Σαΐντ μια μόνιμη πομπή ανδρών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν φορούν ούτε μάσκα ούτε γάντια, μεταφέρει τα φέρετρα στα χέρια, καμία φορά και με τη βοήθεια φορτηγών.

Η Υεμένη, μια χώρα με περίπου 30 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει επισήμως μέχρι στιγμής περισσότερα από 4.700 κρούσματα κορωνοϊού και 946 θανάτους. Όμως υπάρχει έλλειψη σε διαγνωστικά τεστ και τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι ακριβή σε μια χώρα βυθισμένη στο χάος.

Η κυβέρνηση, με τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, εμπλέκεται σε πόλεμο εδώ και περισσότερα από έξι χρόνια εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας.

Πολιορκημένοι εδώ και χρόνια από τους Χούθι, οι κάτοικοι της Τάεζ δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών. Ζουν υπό τη μόνιμη απειλή επιθέσεων και δεν προλαβαίνουν να σκάψουν αρκετά γρήγορα τάφους για τους νεκρούς τους.

«Δεχόμαστε εννέα με δέκα πτώματα κάθε ημέρα», διηγείται ο Σαμπάν Καέντ, ένας από τους υπεύθυνους του νεκροταφείου. «Πήγαμε στην αγορά για να ζητήσουμε εθελοντές για να μας βοηθήσουν, προτού τελικά χρησιμοποιήσουμε εκσκαφέα για να κάνουμε τη δουλειά μας».

Παιδιά, με γυμνά πόδια και με φτυάρια στα χέρια, βοηθούν όπως μπορούν.

Σε μια γωνιά του νεκροταφείου γίνεται μια ταφή παρουσία ανδρών ντυμένων με την παραδοσιακή στολή, ενώ λίγο πιο μακριά ένας εκσκαφέας συνεχίζει να ανοίγει νέους τάφους. Αλλού γυναίκες ντυμένες στα μαύρα απαγγέλλουν στίχους από το Κοράνι γύρω από έναν τάφο.

«Αμέλεια και αποτυχία»

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, o αριθμός των κρουσμάτων covid-19 σε αυτή τη φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με την αρχή της πανδημίας. Η Υεμένη καταγράφει καθημερινά περίπου 100 κρούσματα κορωνοϊού.

Με δεδομένη την έλλειψη διαγνωστικών τεστ, το γεγονός ότι οι ασθενείς καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην πρόσβασή τους σε κέντρα υγείας, ο ΟΗΕ εκτιμά πως ο επίσημος απολογισμός δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Οι αριθμοί είναι πιθανόν πολύ πιο αυξημένοι στην Υεμένη, το σύστημα υγείας της οποίας έχει καταρρεύσει και η οποία αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως.

«Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει την εξάπλωση της πανδημίας;», «Ποιος ευθύνεται για την υγειονομική καταστροφή στην Ταέζ», είναι τα συνθήματα που έγραφαν τα πανό που κρατούσαν διαδηλωτές το Σάββατο μπροστά από το νεκροταφείο.

«Υπάρχει αμέλεια και αποτυχία από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία δεν εκπληρώνει τον ρόλο της όπως θα όφειλε», εκτιμά ο Άχμεντ αλ Μπουκάρι, κάτοικος της πόλης.

«Στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας τα μέτρα ήδη δεν ήταν αντίστοιχα της σοβαρότητας της καταστροφής. Το δεύτερο κύμα μοιάζει να είναι ακόμη πιο σφοδρό και οι αρχές δεν προστατεύουν τη ζωή των ανθρώπων, όπως θα έπρεπε», προσθέτει.

Η Υεμένη έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα μια πρώτη παρτίδα 360.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca κατά του covid-19 μέσω του μηχανισμού COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αφού επιτροπή της κυβέρνησης ζήτησε να κηρυχθεί η χώρα σε «υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και να επιβληθεί «μερική απαγόρευση κυκλοφορίας».

Κορονοϊός: Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα

Νότια Κορέα

Το υπουργείο Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων της Νότιας Κορέας έδωσε σήμερα την τελική του έγκριση στο εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της covid-19, καθώς η χώρα προσπαθεί να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού, μετέδωσε το πρακτορείο News1.

Η απόφαση ελήφθη αφού ομάδα συμβούλων της Νότιας Κορέας έκρινε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Αυτό είναι το τρίτο εμβόλιο που λαμβάνει έγκριση στη Νότια Κορέα μετά από αυτά των Pfizer/ BioNTech και της AstraZeneca.

Οι αρχές της χώρας προσπαθούν να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 παρά τις ελλείψεις εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα αυξάνουν τα διαγνωστικά τεστ και την ιχνηλάτηση επαφών καθώς υπάρχουν ανησυχίες για ένα τέταρτο κύμα της επιδημίας.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν στη Νότια Κορέα 668 νέα κρούσματα κορονοϊού, ο υψηλότερος αριθμός από την 8η Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA).

Συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 106.898 κρούσματα covid-19 και 1.756 θάνατοι.

“Αν το τέταρτο κύμα γίνει πραγματικότητα, θα είναι αναπόφευκτες δυσχέρειες στην εκστρατεία εμβολιασμού, ενώ θα υποστεί βαρύ χτύπημα η οικονομία μας”, τόνισε ο Τσονγκ Σιέ-γκιούν, ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου. Η κυβέρνηση “θα μεγιστοποιήσει τις προσπάθειες για την πρόληψη του τέταρτου κύματος κινητοποιώντας όλα τα μέσα”, πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι ζητούν από τους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες συγκεντρώσεις και να καταγράφουν προσεκτικά τις επισκέψεις τους σε πολυσύχναστους χώρους, όπως εστιατόρια, καφέ και μπαρ καραόκε προκειμένου να διευκολυνθεί η ιχνηλάτηση επαφών σε περίπτωση εμφάνισης κάποιας εστίας κορονοϊού.

Η Νότια Κορέα έχει αρκετά ιατρικά μέσα και κλίνες στα νοσοκομεία για να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν αν καταγράφονται 1.000 νέα κρούσματα covid-19 επί 20 ημέρες, διαβεβαίωσε ο Γιούν Τάο-χο, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

“Όμως μόλις κορυφωθεί το τέταρτο κύμα, υπάρχει η πιθανότητα ο αριθμός των ασθενών να αυξηθεί ραγδαία, οπότε θα συνεχίσουμε να εξασφαλίζουμε περισσότερες κλίνες και να λαμβάνουμε μέτρα ανά περιφέρεια”, πρόσθεσε.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν επισημάνει ότι θα ανακοινώσουν νέα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης την Παρασκευή έπειτα από διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες και τις τοπικές κυβερνήσεις.

Από τις 26 Φεβρουαρίου και μέχρι σήμερα περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει μία δόση εμβολίου κατά της covid-19 -κυρίως υγειονομικό προσωπικό και ομάδες υψηλού κινδύνου –ωστόσο μόλις οι 33.414 εξ αυτών έχουν λάβει και τη δεύτερη. Η κυβέρνηση του προέδρου Μουν Τζε-ιν έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έντονη δυσαρέσκεια και επικρίσεις, κυρίως επειδή άργησε να συνάψει συμφωνίες για την αγορά εμβολίων και βασίστηκε στον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μεγάλες καθυστερήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα