Top

Σε θέση μάχης ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα- Ουκρανικές αντεπιθέσεις σε δυο μέτωπα

Δηλώνει το Κίεβο.

Parallaxi
σε-θέση-μάχης-ο-ρωσικός-στόλος-στη-μαύρ-891156
Parallaxi

Για μεγάλης έκτασης επίθεση είναι έτοιμος ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας:

  • Υπάρχει ομαδοποίηση ρωσικών πλοίων ανοιχτά της Μαύρης θάλασσας και διαπιστώνεται ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα μάχης.
  • Ετοιμάζεται επίθεση στο Βουλεντάρ, 40 χλμ. βορειοδυτικά της Βολνοβάχα, στην περιοχή του Ντονιέτσκ. Νωρίτερα σήμερα στην περιοχή είχαν χτυπηθεί κρατικά κτήρια και ένα σχολείο, ωστόσο τώρα εκφράζονται φόβοι για μαζική επίθεση τις επόμενες ώρες.

 

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στην Οδησσό Έλλη Κασόλη, στην περιοχή αυξάνονται τα οχυρωματικά έργα με τους κατοίκους να προετοιμάζονται για τη νέα επίθεση, που θα έχει στόχο να αποκόψει την Ουκρανία από τον τελευταίο διάδρομο προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Ουκρανία

Οι Ρώσοι συνεχίζουν τα χτυπήματα στο Νικολάεφ όπου σύμφωνα με πληροφορίες επλήγη λύκειο, δηλαδή ένας ακόμη μη στρατιωτικός στόχος. Νωρίτερα σήμερα σε αεροπορικές επιδρομές στην ίδια πόλη, σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι.

Το Νικολάεφ θεωρείται πόλη – κλειδί για οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε νωρίτερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις, που προχωρούν από την Κριμαία, προσπαθούν να παρακάμψουν το Νικολάεφ, καθώς κινούνται προς την Οδησσό.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται σε δύο περιοχές, δηλώνει το Κίεβο

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπολύουν αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας και στην ανατολική περιοχή του Χαρκόβου, δήλωσε σήμερα ο Βαντίμ Ντενισένκο, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στην εθνική τηλεόραση.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο τα ρωσικά στρατεύματα να αποκλείσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ο Ντενισένκο απάντησε: “Δεν υπάρχει αποκλεισμός προς το παρόν και δεν προβλέπεται για το εγγύς μέλλον”

Το Reuters δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσει τη δήλωση για τις αντεπιθέσεις.

Ο ΥΠΕΞ Κουλέμπα δήλωσε ότι συζήτησε την περαιτέρω υποστήριξη των ΗΠΑ με τον Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του ‘Αντονι Μπλίνκεν και συζήτησαν την περαιτέρω αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία.

“Συμφωνούμε και οι δύο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα και να λογοδοτήσει η Ρωσία για τα εγκλήματά της”, γράφει ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας ότι είναι ευγνώμων για την αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι καλεί τους κολοσσούς λογισμικού να μην υποστηρίζουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία

O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τις αμερικανικές εταιρίες λογισμικού Microsoft Corp και Oracle Corp καθώς και τον γερμανικό όμιλο επιχειρηματικού λογισμικού SAP να σταματήσουν τις υπηρεσίες υποστήριξης για τα προϊόντά τους στη Ρωσία.

Οι συνομιλίες με τη Ρωσία συνεχίζονται “αυτή τη στιγμή”, δηλώνει ο προεδρικός σύμβουλος Αρεστόβιτς

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέκσιι Αρεστόβιτς δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία διεξήγαγαν ενεργά συνομιλίες σήμερα, με την κατάσταση γύρω από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης να ανησυχεί ιδιαίτερα τις ουκρανικές αρχές.

“Οι συνομιλίες με τη Ρωσία συνεχίζονται αυτή τη στιγμή” δήλωσε σε συνέντευξη στην εθνική τηλεόραση.

Ο Αρεστόβιτς δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει αρκετά στρατεύματα στη Μαριούπολη για να αποτρέψει την κατάληψή της περικυκλώνοντας τις ρωσικές δυνάμεις.

Δεν ήταν απεσταλμένος των New York Times ο Αμερικανός δημοσιογράφος που σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Ο Μπρεντ Ρενό, βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης και δημοσιογράφος, σκοτώθηκε την Κυριακή ενώ έκανε ρεπορτάζ σε ένα προάστιο του Κιέβου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Ο 50χρονος Ρενό, είχε εργαστεί για πολλούς αμερικανικούς ειδησεογραφικούς και μιντιακούς οργανισμούς στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων των HBO, NBC και New York Times.

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι σκοτώθηκε στο Ίρπιν, προάστιο του Κιέβου και στόχος βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες, αλλά οι λεπτομέρειες του θανάτου του δεν έγιναν αμέσως σαφείς. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας ακόμα δημοσιογράφος έχει τραυματιστεί.

O ανταποκριτής της γερμανικής Bild στην Ουκρανία, Πολ Ρονζάιμερ, κατέγραψε σε βίντεο τη στιγμή διάσωσης του συνεργάτη του Ρενό που τραυματίστηκε.

Ο Αντόν Γκερατσένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, είπε σε δήλωση ότι ο Μπρεντ Ρενό «πλήρωσε με τη ζωή του την προσπάθεια να αποκαλύψει την αγριότητα και τη σκληρότητα του επιτιθέμενου».

Σύμφωνα με τους Νew Υork Τimes, ο Μπρεντ Ρενό δεν ήταν σε αποστολή του ομίλου για την Ουκρανία. Οι πρώτες αναφορές ότι εργαζόταν για τους ΝΥΤ κυκλοφόρησαν επειδή βρέθηκε με διαπίστευση των NYT που είχε εκδοθεί για παλαιότερη αποστολή.

«Είμαστε βαθιά λυπημένοι που μάθαμε για τον θάνατο του Μπρεντ Ρενό, ήταν ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης», δήλωσε η Ντάνιελ Ρόουντς Χα, εκπρόσωπος των Times. Ο Ρενό δούλευε συχνά με τον αδελφό του, Κρεγκ, και κέρδισε ένα βραβείο Peabody για ένα ντοκιμαντέρ Vice News για ένα σχολείο στο Σικάγο. Οι δυο τους έχουν δουλέψει σε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά έργα από ζώνες συγκρούσεων και κέντρα μεταναστών σε όλο τον κόσμο.

Κατά την τελευταία δεκαετία, τα αδέρφια έχουν καλύψει τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τον σεισμό στην Αϊτή, τη βία των καρτέλ στο Μεξικό και τους πρόσφυγες στην Κεντρική Αμερική, σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους.

Ουκρανός χορευτής που έχει τατουάζ με το πρόσωπο του Πούτιν δεν θα χορέψει στο Μιλάνο

Ο Ουκρανός χορευτής Σεργκέι Πολούνιν ακύρωσε την παράστασή του στο θέατρο Ντέλι Αρτσιμπόλντι του Μιλάνου, όπου έπρεπε να εμφανιστεί το δεύτερο σαββατοκύριακο του Απριλίου με τo μπαλέτο «Ρασπούτιν».

Ο Πολούνιν επικαλέσθηκε λόγους υγείας, κάνοντας γνωστό ότι υπέστη ρήξη του αχίλλειου τένοντα. Ο Τζανμάριο Λογκόνι, ο διευθυντής του θεάτρου Αρτσιμπόλντι, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δήλωσε ότι «όπως πληροφορήθηκε, ο Ουκρανός χορευτής βρίσκεται στο Ντουμπάι όπου και θα υποβληθεί σε επέμβαση» και «μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο αποφάσισε να ακυρώσει τις παραστάσεις του».

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πολλοί υπενθύμισαν ότι ο Πολούνιν είχε κάνει τατουάζ — με το πρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν — στο στήθος του.

Ο ειδησεογραφικός όμιλος Μπερλουσκόνι μεταδίδει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, ο χορευτής μπορεί να υπέστη ψυχολογική κατάρρευση πριν το ατύχημα στο πόδι» και υπενθυμίζει παράλληλα ότι «συνεργάτες του πασίγνωστου καλλιτέχνη, τις περασμένες ημέρες έκαναν γνωστό ότι παρακολούθησε με μεγάλο πόνο ψυχής την κατάληψη της Χερσώνας από τον ρωσικό στρατό».

Πρόκειται για την πόλη στην οποία ο Σεργκέι Πολούνιν γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του βήματα ως κλασικός χορευτής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, Cnn

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα