Διεθνή

Σουηδία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός

"Αντιμετωπίζουμε έναν χειμώνα πολέμου", δήλωσε μετά την επίσημη ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων η Μαγκνταλένα Άντερσον

Parallaxi
σουηδία-παραιτήθηκε-η-πρωθυπουργός-898958
Parallaxi

H απερχόμενη πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον ανακοίνωσε και επίσημα ότι παραιτείται μετά την ήττα του συνασπισμού των κομμάτων της Κεντροαριστεράς στις εκλογές της Κυριακής.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, μετά την καταμέτρηση και των επιστολικών ψήφων, αποδέχτηκε την ήττα, ενώ επεσήμανε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν το μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας με περισσότερο από 30% των ψήφων.

Επισήμανε ακόμη το γεγονός ότι η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για το Δεξιό μπλοκ είναι πολύ μικρή. 

“Βρισκόμαστε σε μια ιστορικά αβέβαιη εποχή. Ο σκληρός και παράνομος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ευαίσθητη κατάσταση στην ενταξιακή διαδικασία στο ΝΑΤΟ, ο ενεργειακός πόλεμος του Πούτιν. Αντιμετωπίζουμε έναν χειμώνα πολέμου”, δήλωσε η Μαγκνταλένα Άντερσον.

Όπως έχει γίνει γνωστό, δεν υπάρχει επισήμως συμφωνία μεταξύ του ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών (SD) και των Μετριοπαθών, των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων για τον τρόπο που θα συγκυβερνήσουν, αν και τα κεντροδεξιά κόμματα έχουν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν στελέχη της ακροδεξιάς σε υπουργικές θέσεις.

Ωστόσο, στις εκλογές της Κυριακής το ακροδεξιό κόμμα SD συγκέντρωσε ποσοστό 21% και αναδείχθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας (μετά τους Σοσιαλδημοκράτες) και το μεγαλύτερο του Δεξιού συνασπισμού.  

«Τώρα αρχίζει η δουλειά για να γίνει η Σουηδία ξανά αυτό που ήταν», έγραψε στο Facebook ο ηγέτης του SD Τζίμι Άκεσον.

Πηγή: The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα