Top

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων: Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο αρχαιολογικό τους έγκλημα!

''Καλούμε όλους τους συναδέλφους αρχαιολόγους, να μην εργαστούν στην απόσπαση αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου.''

Parallaxi
σύλλογος-εκτάκτων-αρχαιολόγων-δεν-θα-251324
Parallaxi

Σε ανακοίνωση προχώρησε ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων στην οποία και πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της απόσπασης των αρχαίων από τον σταθμό της Βενιζέλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αμετακίνητα: Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο αρχαιολογικό τους έγκλημα!
Μπροστά στο ενδεχόμενο της εκκίνησης εργασιών τεμαχισμού και απόσπασης αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, με αίσθημα ευθύνης και συνείδηση της βαθύτερης ανθρωπιστικής αποστολής που καλείται να υπηρετεί κάθε αρχαιολόγος, παραμένει αμετακίνητος στη στάση που έχει χαράξει ήδη από το προηγούμενο έτος και έπειτα από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του:
«Ως Σύλλογος θεωρούμε ότι, ενάντια στο ξερίζωμα της καρδιάς της βυζαντινής, κοσμικής Θεσσαλονίκης, στις συνειδήσεις των συναδέλφων μας θα μετρήσει η επιταγή της ίδιας της ουσίας της αρχαιολογικής αποστολής μας.
Καλούμε τα μέλη μας, καλούμε όλους τους συναδέλφους αρχαιολόγους, να μην εργαστούν στην απόσπαση αρχαιοτήτων.
Καλούμε την τοπική κοινωνία, και τον ελληνικό λαό, να συμπαραταχθεί στον αγώνα και στο μέτωπο που ήδη έχει διαμορφωθεί, ενάντια στον τεμαχισμό της ιστορίας μας».
Αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα της τύχης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου έχει αποκτήσει μάλιστα κοινωνική διάσταση, ξεφεύγοντας από τα πιο στενά όρια της αυστηρής επιστημονικής συζήτησης, θεωρούμε ότι το στρατόπεδο του τεμαχισμού και της απόσπασης, το οποίο έχει στις τάξεις του τα κυβερνητικά fake news και τα μέσα αναπαραγωγής αυτών, την αλυσίδα των εξωθεσμικών παρεμβάσεων της υπουργού, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των μεγαλοεργολάβων, δεν μπόρεσε όλους αυτούς τους μήνες να αναπτύξει το παραμικρό επιχείρημα για να υποστηρίξει, έστω για τα προσχήματα, την άποψή του.
Αντιθέτως, η πρόταση μετατροπής τού μοναδικού και ανεπανάληπτου ευρήματος σε ένα σύνολο από αποσπώμενα και επανασυναρμολογούμενα κομμάτια, τυλίγει με ολέθριο κίνδυνο της αρχαιότητες, ενώ το μόνο βέβαιο είναι ότι η υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού, αντί της επιστημονικά, συνταγματικά και ηθικά επιβεβλημένης κατά χώραν διατήρησης, θα απαιτήσει περισσότερα χρήματα και περισσότερο χρόνο, σε βάρος της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης.
Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, θα επικυρώσουμε τη στάση μας και στην επόμενη Γενική μας Συνέλευση στις αρχές Ιουνίου, και μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες θα επαναλάβουμε τη συμπαράταξή μας στο μέτωπο προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διεκδικώντας παράλληλα την προάσπιση της επιστημονικής και ηθικής ακεραιότητάς μας. Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα της απόφασής μας, με επιπλέον ανεργία πάνω στην ανεργία μας, αλλά και εξτρά συκοφάντηση με δηλώσεις τύπου Καράογλου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους συναδέλφους μας που είναι τοποθετημένοι στα διάφορα μέτωπα του έργου ήδη δήλωσαν στους προϊσταμένους τους ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν την εργασία τους για την υλοποίηση της απόσπασης. Κάποιοι άλλοι αρνήθηκαν εν γένει να δουλέψουν στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης. Χαιρετίζοντας την υπερήφανη στάση τους, η οποία τόσο λείπει -και άλλο τόσο είναι αναγκαία- στον χώρο του πραγματικού Πολιτισμού, στον χώρο της ουσιαστικής Επιστήμης, στον χώρο της αληθινής Εργασίας, καλούμε όλα τα μέλη μας να παραμείνουν αμετακίνητοι στις πιέσεις, ακλόνητοι στις αποφάσεις τις οποίες συλλογικά έχουμε λάβει. Συνάδελφοι που τυχόν θα αποφασίσουν να εργαστούν για την απόσπαση, θα έχουν θέσει οι ίδιοι εαυτούς εκτός Συλλόγου, υπηρετώντας πολιτικές και σχεδιασμούς που δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες του ΣΕΚΑ.
Δεν ξεριζώνουμε την Ιστορία μας, υπηρετούμε τον Πολιτισμό, λογοδοτούμε στην Κοινωνία!

Συνεχίζουμε ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΑ: Καλούμε όλα τα μέλη μας, καλούμε όλους τους συναδέλφους αρχαιολόγους, να μη γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα τεμαχισμού και απόσπασης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου!

https://www.facebook.com/stathis.gkotsis/posts/1763158180550994

Δείτε επίσης:

Τα αρχαία είναι η Θεσσαλονίκη – Οι συντάκτες της Parallaxi γράφουν…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα