Top

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Μεταλλάξεις, εμβόλιο, καθυστερήσεις και στο βάθος χάος

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκσμίως.

Parallaxi
συναγερμοσ-μεταλλάξεις-εμβόλιο-καθυ-713010
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκσμίως.

ΠΟΥ-Covid-19: Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Moderna κατά του κορονοϊού μπορεί να γίνεται με διαφορά 6 εβδομάδων ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση

Η δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 μπορεί να χορηγείται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, έως και έξι εβδομάδες μετά την πρώτη, ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον εμβολιασμό.

Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (SAGE) του ΠΟΥ, η οποία συνεδρίασε στις 21 Ιανουαρίου, ανέφερε επίσης, όπως είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιανουαρίου, πως οι διεθνείς ταξιδιώτες δεν πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα, εκτός από όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ συνεδρίασε αυτή τη φορά για να συζητήσει ιδιαίτερα το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τη Moderna και το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές χωρών.

Αντίθετα ο ΠΟΥ δεν έχει προχωρήσει στην επείγουσα έγκριση του εμβολίου της Moderna. Όμως η αξιολόγησή του αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, οι ειδικοί του ΠΟΥ συνέστησαν σήμερα τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna σε δύο δόσεις με διαφορά 28 μερών, όμως ανέφεραν πως η δεύτερη ένεση μπορεί «να αναβληθεί και για 42 ημέρες», αν υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις που συνδέονται με την ισχυρή παρουσία της νόσου σε μια χώρα σε συνδυασμό με έλλειψη εμβολίων.

Αντιθέτως δεν συνιστούν να μειωθεί η δόση στο μισό.

Γενικότερα η ομάδα των εμπειρογνωμόνων δεν συνιστά επίσης να χορηγείται το εμβόλιο σε εγκύους.

Εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν αν τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερβαίνουν τους ενδεχόμενους κινδύνους από το εμβόλιο για τους ανθρώπους που πάσχουν από άλλες ασθένειες ή για το υγειονομικό προσωπικό που διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να μολυνθεί.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ συνιστούν επίσης να εμβολιάζονται και οι γυναίκες που θηλάζουν και ανήκουν στο υγειονομικό προσωπικό.

Υπογραμμίζουν επίσης πως ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 πρέπει να προτείνεται επίσης ανεξάρτητα από αν είχε προηγουμένως μολυνθεί κάποιος, είτε είχε εμφανίσει συμπτώματα είτε ήταν ασυμπτωματικός.

Τέλος, υπογραμμίζοντας πως τα δεδομένα δείχνουν ότι μια νέα μόλυνση με συμπτώματα μέσα στους έξι μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό είναι «σπάνια», συνιστούν στα πρόσωπα, που διαγιγνώσκονται θετικά μέσω τεστ PCR στη διάρκεια των έξι προηγούμενων μηνών, να καθυστερούν τον εμβολιασμό μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου.

Αναφορικά με τα διεθνή ταξίδια, οι ειδικοί του ΠΟΥ επανέλαβαν τη θέση τους του Ιανουαρίου, ενώ αυξάνεται η πίεση για την καθιέρωση «διαβατηρίων εμβολιασμού».

«Κατά την τρέχουσα περίοδο που η προσφορά εμβολίων είναι πολύ περιορισμένη, ο κατά προτίμηση εμβολιασμός των διεθνών ταξιδιωτών θα αντέβαινε στην αρχή της ισότητας», αναφέρει στις συστάσεις της η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (SAGE).

«Γι’ αυτό το λόγο και επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο της μετάδοσης, ο ΠΟΥ δεν συνιστά αυτή τη στιγμή τον εμβολιασμό των ταξιδιωτών κατά της Covid-19», προσθέτουν, αναφέροντας πως η σύσταση αυτή θα επανεξετασθεί στο βαθμό που η προσφορά εμβολίων θα αυξηθεί.

Ινδονησία- covid-19: Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα κρούσματα στη χώρα

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα κρούσματα covid-19 στην Ινδονησία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την ώρα που η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού ώστε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία που εξαπλώνεται γρήγορα στο αρχιπέλαγος.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας που μετρά σχεδόν 270 εκατομμύρια κάτοικους έχει καταγράψει 1.012.350 κρούσματα κορονοϊού και σχεδόν 29.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, αν και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι καθώς γίνονται λίγα διαγνωστικά τεστ.

“Πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο κρούσματα covid-19 εδώ και καιρό”, δήλωσε ο Πάντου Ριόνο, επιδημιολόγος του πανεπιστημίου της Ινδονησίας.

“Βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάβασης σε ένα βουνό και δεν γνωρίζουμε πού είναι η κορυφή. Είναι μία ανάβαση χωρίς τέλος”, πρόσθεσε.

Από τον Μάρτιο όταν ανακοινώθηκαν στη χώρα τα πρώτα κρούσματα covid-19, στην Ινδονησία παρατηρείται σταδιακή άνοδος των μολύνσεων, η οποία όμως επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, με περισσότερα από 13.000 νέα κρούσματα να ανακοινώνονται σήμερα.

Κάποια νοσοκομεία έχουν γεμίσει ασθενείς, κυρίως στην πρωτεύουσα Τζακάρτα.

Κάποιοι ασθενείς μάλιστα δεν καταφέρνουν να βρουν κλίνη στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ λείπουν κλίνες για να τίθενται σε απομόνωση οι ασθενείς με κορονοϊό, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι αρχές της πόλης Μάντιουν, στο ανατολικό τμήμα της Ιάβας, εξόπλισαν τρένα με κρεβάτια προκειμένου να μπορούν να απομονώνουν τους ασθενείς.

Περισσότερα από 600 μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν πεθάνει από covid-19, αυξάνοντας την πίεση στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο συχνά δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Για καιρό η κυβέρνηση της Ινδονησίας υποτιμούσε τη σοβαρότητα της πανδημίας και δεν έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς όπως άλλες χώρες της Ασίας.

Το αρχιπέλαγος των 17.000 νησιών έχει στόχο να εμβολιάσει σχεδόν 183 εκατομμύρια ανθρώπους τους επόμενους 15 μήνες.

Αρχικά οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι κατά της covid-19 θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι πολίτες 18 με 59 ετών, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες εμβολιάζουν πρώτα τους πιο ηλικιωμένους.

Όμως το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι περίπου 25 εκατομμύρια ηλικιωμένοι θα μπορέσουν να εμβολιαστούν, αν το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac, το μοναδικό διαθέσιμο προς το παρόν στην Ινδονησία, αποδειχθεί ασφαλές για τους πιο μεγάλους σε ηλικία.

Οι χώρες που μπορούν δεν θα ανοίξουν φέτος τα σύνορα τους

ΕΕ-Covid-19: Κομισιόν: Οι εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια κατά του κορονοϊού πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

Η ΕΕ θα επιμείνει στην έγκαιρη παράδοση των δόσεων του εμβολίου, ξεκαθάρισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Ντε Κεερσμέκερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι αυτό που υπογράμμισε εχθές η Κομισιόν, οι παραδόσεις να γίνονται έγκαιρα. Αυτό είναι σημαντικό, έχουμε πανδημία και τα κράτη-μέλη χρειάζονται αυτές τις δόσεις», ανέφερε ο Στεφάν Ντε Κεερσμέκερ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «θα έχουμε συζητήσεις αύριο, Τετάρτη, για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες γι’ αυτές τις παραδόσεις. Θα επιμείνουμε στην έγκαιρη παράδοση των δόσεων. Η Κομισιόν εχθές εξέφρασε ξεκάθαρα ότι υπάρχει δυσαρέσκεια με τις παραδόσεις». Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε «τη χρήση μηχανισμού που θα επιτρέψει την ύπαρξη περισσότερης διαφάνειας στο σύστημα, διαφάνειας αναφορικά με τις δόσεις που παράγονται στην ΕΕ, σε εργοστάσια με τη στήριξη της ΕΕ και με προϋπολογισμό της ΕΕ».

Ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ τόνισε ότι «οι εταιρείες τις οποίες έχουμε στηρίξει, στις οποίες έχουμε επενδύσει, πρέπει να κάνουν παραδόσεις, πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Συστήνουμε μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων για να διπιστώσουμε πού πηγαίνουν τα εμβόλια που παράγονται στην ΕΕ».

Covid-19: Το Βερολίνο διαψεύδει δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι αποτελεσματικό στους ενήλικες άνω των 65 ετών

Το Βερολίνο διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης, που επικαλούνταν ανώνυμες πηγές από την κυβέρνηση της Γερμανίας, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο κατά της covid-19 της AstraZeneca δεν είναι αποτελεσματικό στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Οι εφημερίδες “μπέρδεψαν” πολλά δεδομένα που αναφέρονται στις έρευνες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εξήγησε το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας.

Οι εφημερίδες Bild και Handelsblatt έγραψαν χθες το βράδυ ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι 8%.

“Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι τα άρθρα μπέρδεψαν δύο πράγματα”, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι εφημερίδες μπέρδεψαν το ποσοστό των ατόμων “μεταξύ 59 και 69 ετών” που συμμετείχαν στις έρευνες του εμβολίου, το οποίο ανερχόταν σε “8%”, με το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca υπερασπίστηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.

“Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή”, ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, “τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης”.

Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Σε επικοινωνία που είχε το AFP με τον ΕΜΑ, ο οργανισμός επεσήμανε ότι ενδέχεται να λάβει τις επόμενες ημέρες απόφαση για την έγκριση του εμβολίου αυτού, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει “τη διαδικασία εκτίμησης που διεξάγεται”.

ΠΟΥ-κορονοϊός: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε νέες κλινικές συμβουλές για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε σήμερα νέες κλινικές συμβουλές για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19, περιλαμβανομένων εκείνων που εμφανίζουν επίμονα συμπτώματα μετά την ανάρρωση, και ανακοίνωσε επίσης πως συμβουλεύει να γίνεται χρήση χαμηλών δόσεων αντιθρομβωτικών.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη ότι η ομάδα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, όπου είχαν εντοπισθεί τον Δεκέμβριο 2019 τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού, πρόκειται να βγει από την καραντίνα μέσα στο επόμενο διήμερο και να αρχίσει τις εργασίες για να εντοπίσει την προέλευση του ιού.

Η Μάργκαρετ Χάρις αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες για καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ίδια δήλωσε ότι δεν έχει στη διάθεσή της συγκεκριμένα δεδομένα και πως η προτεραιότητα του ΠΟΥ είναι να εμβολιασθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα σε όλες τις χώρες μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της φετινής χρονιάς.

Covid-19: Οι παρασκευαστές εμβολίων “πρέπει να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους”, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν

Οι παρασκευαστές εμβολίων κατά της covid-19, που έχουν χρηματοδοτηθεί μαζικά από την ΕΕ, “πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους”, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από τις ανακοινώσεις για καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

“Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους”, υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Μετά τις δυσκολίες στη διανομή των εμβολίων της Pfizer στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες βρίσκονται υπό νέα πίεση καθώς η βρετανική AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσουν οι παραδόσεις του εμβολίου της λόγω “μείωσης της παραγωγής” σε ένα εργοστάσιο παραγωγής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να εγκρίνει την Παρασκευή τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19. Η επικεφαλής της Κομισιόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του εργαστηρίου χθες, Δευτέρα, προκειμένου να του υπενθυμίσει ότι “η ΕΕ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά (…) συγκεκριμένα για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί” προτού το εμβόλιο διατεθεί στην αγορά.

“Για τον λόγο αυτό θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές των εμβολίων”, με στόχο να ελέγχονται οι δόσεις που παράγονται στην ΕΕ και εξάγονται σε χώρες εκτός του μπλοκ, εξήγησε σήμερα η φον ντερ Λάιεν.

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι οι Βρυξέλλες συμβάλλουν στην προώθηση του εμβολιασμού σε παγκόσμια κλίμακα.

“Εξαιτίας των παγκοσμιοποιημένων γραμμών παραγωγής, η υγεία των πολιτών μας και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη πάνε μαζί (…) Στη συμμαχία COVAX η ΕΕ μαζί με άλλες 186 χώρες διασφαλίζουν εκατομμύρια δόσεις (εμβολίων κατά της covid-19) για τις χώρες με μικρό εισόδημα”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

“Καμία ιδιωτική εταιρεία ούτε δημόσια αρχή δεν μπορεί να καταφέρει μόνη της” να αναπτύξει τόσο γρήγορα ένα εμβόλιο, παρατήρησε η ίδια, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος που συνεργάστηκαν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας για τα εμβόλια κατά της covid-19 θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα “για τους μεγάλους μελλοντικούς κινδύνους”.

Η ΕΕ πρότεινε τον Νοέμβριο τη δημιουργία μιας νέας αρχής, το αντίστοιχο της Αρχής Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) που υπάρχει στις ΗΠΑ, η οποία διαθέτει μέσα συνεργασίας με εργαστήρια.

Η υπηρεσία αυτή, που θα έχει την ονομασία Health Emergency Response Authority (HERA) και η οποία θα μπορούσε να έχει συσταθεί ως το 2023, θα έχει στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη δημιουργία συμπράξεων με τη φαρμακοβιομηχανία και ερευνητικούς οργανισμούς για την καλύτερη πρόβλεψη και αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.

Η HERA θα δημιουργήσει “ένα πρόγραμμα προετοιμασίας βιοάμυνας” με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διευκρίνισε η φον ντερ Λάιεν σήμερα.

Το “μόνιμο” αυτό πρόγραμμα θα έχει “προληπτικό” χαρακτήρα, “διότι δεν μπορούμε να αναμένουμε την επόμενη πανδημία για να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε”. “Θα είναι αφιερωμένο πλήρως στον εντοπισμό γνωστών και νέων παθογόνων, καθώς και στην ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων σε επαρκή κλίμακα για την αντιμετώπισή τους”.

Κολομβία-κορονοϊός: Ο υπουργός Άμυνας της χώρας απεβίωσε από ιογενή πνευμονία που συνδέεται με την Covid-19

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο κατέληξε από ιογενή πνευμονία που σχετίζεται με την Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο Τρουχίγιο είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό νωρίτερα αυτό το μήνα και αργότερα μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η Κολομβία έχει καταγράψει περισσότερα από 2 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού, καθώς και σχεδόν 52.000 θανάτους που οφείλονται στην Covid-19, τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Covid-19: Η γεωπολιτική στην κούρσα των εμβολίων στην Μέση Ανατολή. Ενα ματς στο οποίο προς το παρόν επικρατεί η Κίνα, αλλά δεν έχει λήξει

Pfizer ή Sinopharm; ΗΠΑ ή Κίνα; Ή και Ρωσία; Στην Μέση Ανατολή οι παραγγελίες εμβολίων κατά της επιδημίας του κορονοϊού υπαγορεύονται και από τεχνικές αξιολογήσεις, αλλά απηχούν παλιές και νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες και φέρνουν στην επιφάνεια την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες, η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα έγγραφα που μαρτυρούν τις διαστάσεις της συνεργασίας της με τις Pfizer/BioNtech στο πλαίσιο της μαζικής εκστρατείας εμβολιασμού, που θέλει το ένα τέταρτο του ισραηλινού πληθυσμού των εννέα εκατομμυρίων να έχει ήδη εμβολιασθεί.

Σε αντάλλαγμα της ταχείας τροφοδοσίας σε εμβόλια, το Ισραήλ παρέχει στο εργαστήριο πληροφορίες για το επίπεδο ανοσίας και για τις ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου με βάση την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό των εμβολιαζομένων. Το Ισραήλ διαθέτει τεράστια ψηφιοποιημένα ιατρικά αρχεία.

Η προωθημένη αυτή συνεργασία δεν προκαλεί έκπληξη αφού το Ισραήλ είναι βασικός στρατηγικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επίσης παραγγείλει εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της επίσης αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna, το οποίο δεν κυκλοφορεί ιδιαιτέρως στην περιοχή αυτή.

Στην Μέση Ανατολή, και άλλες χώρες επένδυσαν στις Pfizer/BioNtech : το Κατάρ, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και το Ομάν. Το Ιράκ, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβική Εμιράτα και το Μπαχρέιν έπαιξαν σε πολλά ταμπλό, κάνοντας παραγγελίες και στην κινεζική Sinopharm.

Το Αμπού Ντάμπι και το Μπαχρέιν, σύμμαχοι της Ουάσινγκτον που εξομάλυναν πρόσφατα τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, συμμετείχαν μάλιστα στην Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του κινεζικού εμβολίου, το οποίο θεωρείται «απολύτως ασφαλές» από τα Εμιράτα.

Υγειονομικός δρόμος του μεταξιού

Για τον Yahia Zoubir, ειδικό στις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τον αραβικό κόσμο, οι επιλογές εξαρτώνται από τεχνικά κριτήρια, όπως το κόστος και οι συνθήκες αποθήκευσης (-70 βαθμοί Κελσίου για την Pfizer, 2-8 για την Sinopharm). Ομως η γεωπολιτική μετρά επίσης.

Από την έναρξη της πανδημίας, «η αδεξιότητα εκ μέρους των ΗΠΑ υπήρξε μεγάλη. Η κυβέρνηση Τραμπ κλείστηκε στον εαυτό της, την ώρα που η Κίνα έβαλε σε κίνηση την υγειονομική διπλωματία», λέει ο καθηγητής στο Kedge Business School.

«Οι Κινέζοι υπήρξαν πολύ πιο δραστήριοι και πολύ πιο συνεργατικοί», εξηγεί, αναφερόμενος στην τροφοδοσία σε μάσκες, αναπνευστήρες ή ακόμη σεμινάρια στο Ιντερνετ σε συνεργασία με τις ιατρικές αρχές πολλών χωρών.

«Σήμερα, με τους νέους Δρόμους του Μεταξιού, συνυπάρχει ένας υγειονομικός δρόμος του μεταξιού», λέει.

«Η υγεία μετατρέπεται σε στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας επιτρέποντάς της να διευρύνει τον κύκλο των φίλων της σε μία περιοχή όπου αναμειγνύονται οι γεωπολιτικές επιρροές και η οποία αντιπροσωπεύει το ήμισυ των κινεζικών εισαγωγών πετρελαίου».

Ωστόσο, «ισχυρές πιέσεις έχουν ασκηθεί εκ μέρους των ΗΠΑ επί των συμμάχων τους για να μην συνεργασθούν με την Κίνα», σύμφωνα με τον Jonathan Fulton, ειδικό σε θέματα σχέσεων Κίνας/Μέσης Ανατολής στο πανεπιστήμιο Zayed των Εμιράτων. Παρά ταύτα, στην υγειονομική αυτή κρίση που ξεκίνησε από το έδαφός της, η Κίνα κατόρθωσε να μετατραπεί σε «αξιόπιστο εταίρο».

Κενή η θέση των ΗΠΑ στην διπλωματία του εμβολίου

Στην Μέση Ανατολή και άλλοι πιστοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Αίγυπτος και το Μαρόκο, αγόρασαν Sinopharm.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι χώρες αυτές προσπαθούν να επωφεληθούν από την συνεργασία αυτή για να πετύχουν την εγκατάσταση κέντρων παραγωγής κινεζικών εμβολίων στην Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Είναι σαφές ότι το κύρος του Πεκίνου βαίνει αυξανόμενο», λέει ο Steven Cook, αναλυτής του ερευνητικού κέντρου International Relations Counsil της Ουάσινγκτον.

Στην περιοχή αυτή, οι άνθρωποι θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες παγκόσμια τεχνολογική δύναμη…αλλά μέχρι σήμερα σχεδόν παντελώς απούσα από την διπλωματία του εμβολίου, λέει ο αναλυτής και εξαιτίας του Ντόναλντ Τραμπ που «απέφυγε την διεθνή συνεργασία και υποβάθμισε την επιστήμη».

Sputnik V

Σε αυτήν την κούρσα επιρροής, το Ηνωμένο Βασίλειο ποντάρει την AstraZeneca, που έχει πάρει παραγγελίες από αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ η Ρωσία προωθεί το δικό της εμβόλιο το Sputnik V.

Παλαιά σύμμαχος της Μόσχας, η Αλγερία παρήγγειλε το κινεζικό εμβόλιο, αλλά και το ρωσικό, φθηνότερο από τα δυτικά εμβόλια, αλλά αμφισβητούμενης αξιοπιστίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στην Ραμάλα, η οποία διέκοψε την επικοινωνία με την Ουάσινγκτον στην περίοδο Τραμπ, αναμένονται οι παραδόσεις του ρωσικού εμβολίου, την ώρα που 2,5 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν ήδη εμβολιασθεί, μία πραγματικότητα που έχει καταγγελθεί από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το Ιράν αρνείται τα δυτικά εμβόλια και αγοράζει στην Ινδία, την Κίνα και την Ρωσία, ενώ ποντάρει και στην δική του παραγωγή.

Ομως, αν η Κίνα εμφανίζεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, η κερδισμένη αυτής της διπλωματίας του εμβολίου, τα πράγματα μπορεί ακόμη να αλλάξουν ανάλογα με τους ρυθμούς της τροφοδοσίας και τη στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

«Το ματς δεν έχει λήξει», σχολιάζει ο Jonathan Fulton.

Βρετανία- covid-19: Κατά του “εμβολιαστικού εθνικισμού” προειδοποίησε το Λονδίνο την ΕΕ, μετά την απειλή των Βρυξελλών να ελέγχουν τις εξαγωγές εμβολίων

Η κυβέρνηση της Βρετανίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 στη χώρα δεν θα επηρεαστεί από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη και προειδοποίησε κατά “του εμβολιαστικού εθνικισμού”, μετά την απειλή των Βρυξελλών να ελέγχουν τις εξαγωγές εμβολίων.

“Είμαι πεπεισμένος ότι η AstraZeneca και η Pfizer (…) θα μας παραδώσουν τις ποσότητες εμβολίων που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τον στόχο μας στα μέσα Φεβρουαρίου”, δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 Ναντχίμ Ζαχάουι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News.

“Είμαι βέβαιος ότι θα παραδώσουν (εμβόλια) στην ΕΕ, τη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο”, πρόσθεσε αναφερόμενος στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, τα εμβόλια της οποίας που παρέχονται στη Βρετανία παράγονται στο Βέλγιο.

Μετά τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων κατά της covid-19 από την Pfizer, μια αντίστοιχη ανακοίνωση της AstraZeneca την Παρασκευή προκάλεσε την οργή της ΕΕ.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία επεσήμανε ότι οι παραδόσεις της θα είναι μικρότερες σε όγκο από το προβλεπόμενο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους εξαιτίας μιας “μείωσης στην παραγωγή” σε ένα ευρωπαϊκό κέντρο παραγωγής του εμβολίου της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες, Δευτέρα, στις χώρες μέλη “έναν μηχανσμό διαφάνειας”, ο οποίος θα αναγκάζει τις φαρμακοβιομηχανίες να ενημερώνουν εκ των προτέρων τις ευρωπαϊκές αρχές για τις παραδόσεις εμβολίων, που έχουν παραχθεί μέσα στην ΕΕ, σε χώρες εκτός της Ένωσης.

Αυτός ο μηχανισμός ενδέχεται να επηρεάσει τις εξαγωγές προς τη Βρετανία, η οποία εισάγει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech από το Βέλγιο.

“Ο εθνικισμός των εμβολίων δεν είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε”, εκτίμησε ο Ζαχάουι μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio. “Κανείς δεν θα είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλος ο κόσμος ασφαλής”, τόνισε.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να χορηγήσει ως τα μέσα Φεβρουαρίου την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της covid-19 σε 15 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών και στο προσωπικό υγείας. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 6,6 εκατομμύρια από αυτούς.

ΕΕ-Λετονία-Εμβόλιο: Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να στραφούν νομικά κατά της AstraZeneca για παραβίαση συμβολαίου, δηλώνει ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στραφούν νομικά κατά της AstraZeneca για παράβαση των συμβολαίων προμήθειας στην περίπτωση που η εταιρία δεν τηρήσει το πρόγραμμα παράδοσης εμβολίων κατά της COVID-19, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Εντγκαρς Ρίνκεβιτς σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα το πρωί.

Ο υπουργός δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ότι οι χώρες της ΕΕ θα κινηθούν νομικά μόνο στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ενέργειας, όπως μετέδωσε η λετονική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Delfi.

Κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει ξεχωριστό συμβόλαιο προμήθειας με την εταιρία.

Η AstraZeneca, που ανέπτυξε το εμβόλιό της με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενημέρωσε την ΕΕ την Παρασκευή ότι δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει τους συμφωνηθέντες στόχους για την προμήθεια των εμβολίων έως τα τέλη Μαρτίου.

Σουηδία-κορονοϊός: Παρατείνεται η σύσταση κατά των ταξιδιών εκτός Ευρώπης μέχρι τις 15 Απριλίου

Η Σουηδία αποφάσισε να παρατείνει την σύστασή της κατά των μη απαραίτητων ταξιδιών προς όλες τις χώρες εκτός Ευρώπης μέχρι τις 15 Απριλίου, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε πότε θα μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και ελευθερία σε όλο τον κόσμο σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της”, αναφέρει το υπουργείο.

Η Σουηδία συνέστησε στις 14 Μαρτίου του περασμένου χρόνου την αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών σε όλες τις χώρες εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά έκτοτε έχει άρει τη σύσταση αυτή για έναν αριθμό χωρών στην Ευρώπη.

Γερμανία-ΕΕ-Covid-19: Η χώρα υποστηρίζει την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις ανακοινώσεις της AstraZeneca και της Pfizer για περικοπές στις προμήθειες

Ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υποστήριξε σήμερα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 από την ΕΕ, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με την AstraZeneca και την Pfizer για τις αιφνίδιες περικοπές στις προμήθειες των εμβολίων μόλις έναν μήνα αφότου η ΕΕ άρχισε να εμβολιάζει τους πολίτες της.

Η ΕΕ έχει προτείνει να δημιουργηθεί ένα μητρώο για τις εξαγωγές εμβολίων καθώς επικρατεί απογοήτευση σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, καθώς και με άλλα προβλήματα στις προμήθειες των εμβολίων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκυτο ZDF.

«Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», τόνισε προσθέτοντας πως είναι ως εκ τούτου λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε την Παρασκευή στην ΕΕ πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι τον Μάρτιο για τις προμήθειες του εμβολίου της — κάτι που αποτελεί ένα περαιτέρω πλήγμα στις προσπάθειες της ΕΕ κατά της πανδημίας αφού η Pfizer ανακοίνωσε τον Ιανουάριο προσωρινή επιβράδυνση στις προμήθειες.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα πως ο διευθύνων σύμβουλός της γνωστοποίησε στην ΕΕ ότι η εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει το εμβόλιο σε εκατομμύρια Ευρωπαίους το συντομότερο δυνατόν.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατομυρίων ευρώ όταν η ΕΕ σφράγισε, τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την ΕΕ για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19.

Αυτό συνέβη αφού οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τον Μάιο 300 εκατομμύρια δόσεις έναντι έως 1,2 δισεκ. δολαρίων και η Βρετανία, επίσης τον Μάιο, εξασφάλισε 100 εκατ. δόσεις έναντι 84 εκατ. στερλινών (114 εκατ. δολάρια).

Ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για τα εμβόλια Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι οι Pfizer, AstraZeneca και Moderna θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ο Σπαν αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες σχετικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι πολύ αποτελεσματικό σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, λέγοντας πως αναμένει από τις ευρωπαϊκές αρχές να εγκρίνουν την Παρασκευή το τρίτο εμβόλιο κατά της Covid-19. Η AstraZeneca απέρριψε τις πληροφορίες αυτές.

Ο Σπαν δήλωσε πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται στη Γερμανία και πως, αν η τάση αυτή συνεχιστεί, μπορεί να ληφθεί απόφαση για τους μελλοντικούς περιορισμούς.

Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα είναι οι πρώτοι που θα ανοίξουν, πρόσθεσε.

ΗΠΑ-κορονοϊός: Το Λας Βέγκας θέλει να ξανανοίξει τα σχολεία του φοβούμενο μια αύξηση των αυτοκτονιών

Οι αρχές του Λας Βέγκας στις ΗΠΑ θέλουν να επιταχύνουν το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο εξαιτίας της επιδημίας της COVID-19, λόγω κυρίως των φόβων για αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ των μαθητών.

Η σχολική περιφέρεια της κομητείας Κλαρκ, στην οποία περιλαμβάνεται το Λας Βέγκας και τα περίχωρά του, έχει ήδη καταγράψει 19 αυτοκτονίες μεταξύ των νέων από τότε που έκλεισαν τα σχολεία. Είναι “ο διπλάσιος αριθμός από τις 9 που είχαν καταγραφεί για όλη την προηγούμενη σχολική χρονιά”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου της σχολικής αυτής περιφέρειας, που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ με περίπου 320.000 μαθητές.

Ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων παίζει ρόλο για τις αυτοκτονίες, οι οποίες δεν μπορούν ποτέ να αποδοθούν σε μια συγκεκριμένη αιτία, αποκαλύπτουν οι επαγγελματίες. Την ίδια ώρα τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δεν επιτρέπουν να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια αφύσικη άνοδο των αυτοκτονιών μεταξύ των ανθρώπων κάτω των 18 ετών στην κομητεία Κλαρκ: Δέκα περιπτώσεις είχαν καταγραφεί το 2017, αλλά 19 την επόμενη χρονιά.

Έρευνες έχουν ωστόσο δείξει ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει αποδυναμώσει πολλούς Αμερικανούς, κυρίως νεαρούς μαθητές που δεν πάνε σχολείο εξαιτίας της, και διαπιστώνουν μια αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων που οφείλονται στα λοκντάουν και στην αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19.

“Καθώς αρχίσαμε να βλέπουμε μια άνοδο στον αριθμό των παιδιών που δίνουν τέλος στη ζωή τους, καταλάβαμε ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά μόνο στους αριθμούς για την COVID-19”, δήλωσε στους New York Times ο υπεύθυνος της περιφέρειας Τζίζους Τζάρα, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και μήνες για να ξανανοίξουν τα σχολεία.

“Οφείλουμε να βρούμε έναν τρόπο για να προσεγγίσουμε ξανά τα παιδιά μας, να τα δούμε, να τα επιβλέπουμε. Έχουν ανάγκη να δουν ότι τα πράγματα αρχίζουν να κινούνται, ότι υπάρχει ελπίδα”, σημείωσε.

Η επαναλειτουργία των σχολείων, όπως και αυτή της οικονομίας, έγινε το περασμένο καλοκαίρι ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία πολλαπλασίασε τις πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, επισείοντας κυρίως την απειλή των αυτοκτονιών Αμερικανών που στερούνται τη δουλειά ή το σχολείο.

Στο Λας Βέγκας, η σχολική περιφέρεια υλοποίησε πέρυσι ένα πρόγραμμα συναγερμού για να εντοπίζονται οι μαθητές που κινδυνεύουν, ψάχνοντας κυρίως τα κείμενα που εισάγονται στην αναζήτηση λέξεων-κλειδιά σχετικών με αυτοκτονία ή κακή ψυχική διάθεση στα τάμπλετ που έχουν δοθεί στους μαθητές.

Περισσότερες από 3.100 φορές σήμανε συναγερμός από το σύστημα αυτό μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου, ως το σημείο που έπρεπε να προστεθεί και μια 24ωρη υπηρεσία επαγρύπνησης, σύμφωνα με τους New York Times.

Ακόμη δεν έχει οριστεί επισήμως καμία ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων στο Λας Βέγκας, αλλά η σχολική περιφέρεια έδωσε το πράσινο φως σε μια εν μέρει επαναλειτουργία, και οι πρώτοι μαθητές, οι πιο μικροί σε ηλικία, ίσως να μπορέσουν να επιστρέψουν στα θρανία τους σε μερικές εβδομάδες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα