Top

Συνεχίζεται η αυξητική τάση στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Mε βάση τις καθημερινές μετρήσεις, που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ,

Parallaxi
συνεχίζεται-η-αυξητική-τάση-στα-λύματ-750897
Parallaxi

Συνεχίζεται η αυξητική τάση στη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, με βάση τις καθημερινές μετρήσεις, που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Το ιικό φορτίο των λυμάτων, όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται), στην τελευταία μέτρηση έχει ανέλθει στο επίπεδο που μετρούταν στις 19 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 12/05 και της Πέμπτης 13/05 είναι:

-Αυξημένη κατά 21% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 10/05 και της Τρίτης 11/05.’

-Αυξημένη κατά 57% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 05/05 και Πέμπτης 06/05.

«Η αυξητική πορεία -από τις 5 Μαΐου που ξεκίνησε να καταγράφεται- έχει μέχρι στιγμής σχετικά ήπιο ρυθμό και το ιικό φορτίο απέχει ακόμη από το κόκκινο επίπεδο συναγερμού, ωστόσο όσο δεν ανακόπτεται μας ανησυχεί, καθώς σύντομα θα αρχίσει να εκφράζεται και σε αυξημένους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων και δυστυχώς σε μερικές εβδομάδες θα αποτυπωθεί και σε νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Είναι σημαντικό να εμπεδωθεί ότι η άρση των περιορισμών και οι περισσότερες ελευθερίες που απολαμβάνουμε δε συνεπάγονται επιστροφή στην κανονικότητα και την ανεμελιά της προ της πανδημίας εποχής. Αν δεν προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τον περίγυρό μας, με τα μέτρα που όλοι γνωρίζουμε, είναι πολύ υπαρκτός ο κίνδυνος να βρεθούμε ξανά μπροστά σε καταστάσεις οδυνηρές και για την κοινωνία και για την οικονομία», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Ερωτηθείς για τη συσχέτιση της επιδημιολογικής εικόνας των λυμάτων με τα κλινικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος απάντησε: «Από τις αρχές Μαΐου παρατηρείται μια αργή αυξητική τάση στις τιμές του σχετικού ιικού φορτίου πέρα από τα όρια της πειραματικής αβεβαιότητας, η οποία δεν ακολουθεί την αποκλιμάκωση που παρατηρείται στην κλινική εικόνα της πόλης. Εδώ βρίσκεται η αξία και η σημασία των μετρήσεων στα λύματα, ότι δηλαδή μπορεί να εντοπίσει πιθανές τάσεις, πριν αυτές αποτυπωθούν στα δεδομένα της ιατρικής επιτήρησης. Μάλιστα, η περίπτωση των μετρήσεων των τελευταίων ημερών με την αύξηση της θερμοκρασίας και τις έντονες διακυμάνσεις σε συγκεκριμένες φυσικοχημικές παραμέτρους των λυμάτων έχει αναδείξει τη σπουδαιότητα του εξορθολογισμού των μετρήσεων που εφαρμόζουμε στο ΑΠΘ με βάση περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των λυμάτων, αφού χωρίς εξορθολογισμό οι μετρήσεις έδειχναν μη ρεαλιστικές μεταβολές».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Β. Κικίλιας: Επίδομα επιβράβευσης 1.000 ευρώ για 4.000 εργαζομένους στο ΕΚΑΒ

Βοήθημα επιβράβευσης 1.000 ευρώ θα λάβουν 4.000 εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ως επιβράβευση για τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ την περίοδο της πανδημίας όπως αναφέρουν τα “ΝΕΑ Σαββατοκύριακο”.

Η πρόβλεψη για το επίδομα έχει γίνει με άξονα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας , ύψους 12 εκατ. ευρώ και αποτελεί προπομπό για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση και για το 2021 για όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το πρόγραμμα αναβαθμίζει και υποστηρίζει πολυδιάστατα το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΚΑΒ καθώς οι συμμετέχοντες πέρα από τις πολύτιμες γνώσεις που θα αποκομίσουν θα λάβουν και αυτό το έκτακτο επίδομα συμμετοχής, κάτι που αποτελεί μια ακόμα έμμεση ένδειξη της αναγνώρισης των υπηρεσιών τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε ως χώρα.

Το σχέδιο πέρα από την έκτακτη αυτή αμοιβή στους Εργαζόμενους του ΕΚΑΒ επιχειρεί τη μετεξέλιξη του Κέντρου και την ενίσχυση των δεξιοτήτων του προσωπικού του.

Ο στόχος διττός αναφέρει το υπ Υγείας . Από τη μία την ενίσχυση των υποδομών και των μέσων του Ε.Σ.Υ από την άλλη την αναβάθμιση των επαγγελματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων του προσωπικού του, το οποίο είναι σημαντικό να γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια των δυνατοτήτων, του χειρισμού αλλά και τον τρόπο αξιοποίησης του υπερσύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτει.

Η εκπαίδευση αφορά σε σύγχρονα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για τη διάσωση με πτητικά μέσα επείγουσας διακομιδής. Πρόκειται για μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα της Νησιωτικότητας και της μεγάλης γεωγραφικής διασποράς, όπως απομακρυσμένα νησιά και άγονες περιοχές.

Απώτερος σκοπός του προγράμματος, είναι η θωράκιση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών των υγειονομικών του στελεχών προς τους πολίτες.

Το σχέδιο εκπονήθηκε, με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020” με τίτλο “Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ”.

Η αναδιοργάνωση του Φορέα και η ομαλή προσαρμογή του προσωπικού και των υπηρεσιών του στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, τόσο λόγω της πανδημίας covid-19 όσο και λόγω των νέων επιχειρησιακών αναγκών στο πεδίο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, με συγκεκριμένα βήματα αναφέρει το υπ Υγείας:

• Με την επιχειρησιακή αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ και συχγώνευση με ΚΕΠΥ -το υπουργείο υγείας έχει ένα επιχειρησιακό βγραχίονα για τη διαχείριση κρίσεων

• Με την δημιουργία συντονιστικού ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη

• Με την επιτάχυνση και υλοποίηση της δωρεάς του ΙΣΝ με νέα πτητικά μέσα

• Με την εκπαίδευση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ και εργαζομένων κέντρων υγείας για τη χρήση μέσω ατομικής προστασίας στα νησιά

-Με τη δημιουργία συντονιστικού για τη διαχείριση προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας των περιστατικών covid.

Πάτρα: Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος και επιβλήθηκαν τσουχτερά πρόστιμα σε 66 άτομα

Στην σύλληψη ενός ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην επιβολή προστίμων στον ίδιο και σε άλλα 66 άτομα επέβαλε η Αστυνομία, για παραβίαση των μέτρων σχετικά με την πρόληψη ασθενειών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, άνδρες του Γ΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών πραγματοποίησαν έλεγχο σήμερα τα ξημερώματα σε κατάστημα και συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη, διότι λειτουργούσε το κατάστημα, στο οποίο αναπαρήγαγε μουσική και εξυπηρετούνταν τουλάχιστον 64 άτομα.

Στον συλληφθέντα επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στους 64 πελάτες και σε δύο εργαζόμενους επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 19.800 ευρώ, για την παραβίαση των μέτρων.

Παιδικοί σταθμοί: Ανοίγουν τη Δευτέρα 17 Μαΐου – Τι ισχύει για self test

Από την Δευτέρα 17 Μαΐου ανοίγουν ξανά οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους μαθητές των άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων που θα υποβάλλονται σε self test -μία φορά την εβδομάδα αντί για δύο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα- οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται στην διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Σημειώνεται επίσης πως τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ την Παρασκευή 14 Μαΐου, επισήμανε πως θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας ακόμη και σε εκείνους για τους οποίους δεν έχουν ανοίξει οι σχετικές ηλικιακές πλατφόρμες εμβολιασμών. «Έχουμε προβλέψει οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς να είναι στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών» όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Πρόσθεσε δε, ότι θα γίνεται μεγαλύτερη χρήση των εξωτερικών χώρων, ενώ οι γονείς θα παραδίδουν τα παιδιά στην εξωτερική είσοδο των σταθμών για αποφυγή συνωστισμού.

«Μετά από διαδοχικές συναντήσεις με την Επιτροπή των επιστημόνων, όπου έπρεπε να εξηγήσουμε τις αγωνίες των γονιών, αλλά και λόγω της αγωνίας των λοιμωξιολόγων για τις μεταλλάξεις, αποφασίσαμε να ανοίξουμε στις 17 Μαΐου και αυστηροποιούμε το πρωτόκολλο», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και συμπλήρωσε: «Οι εργαζόμενοι υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα και θα κάνουν αυτοδιαγνωστικά τεστ. Τα μικρούλια δεν χρειάζονται ούτε αυτοδιαγνωστικά τεστ ούτε μάσκα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα