Ελλάδα

Συνεπιμέλεια: Από κοινού και εξίσου γονική μέριμνα και στον Αστικό Κώδικα

Τι συζητήθηκε στη Βουλή και ποια η στάση βουλευτών και κομμάτων

Parallaxi
συνεπιμέλεια-από-κοινού-και-εξίσου-γο-642621
Parallaxi
Εικόνα: Μάριος Δαδούδης

Νομοτεχνικές βελτιώσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι και κατά την αυριανή συνεδρίαση θα υπάρξουν και άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Προηγουμένως, οι Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη εξαπέλυσαν επίθεση του Κώστα Τσιάρα.

Λαμβάνοντας υπόψη όσα η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής κατέθεσε στην έκθεση της, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι:

  • προστίθεται στο άρθρο 1510 του Αστικού Κώδικα, για τη γονική μέριμνα, η φράση «και εξίσου» και το εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής: «Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι όποιοι την ασκούν από κοινού και εξίσου».
  • με νομοτεχνική βελτίωση εξαιρείται η περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας από τη δυνατότητα προσφυγής σε διαμεσολάβηση για την άσκηση της γονικής μέριμνας.
  • στο αντικείμενο των σεμιναρίων για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών περιλαμβάνεται ιδίως η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Βολουδάκης: Επιφύλαξη για τον όρο “εξίσου”

Επιφύλαξη για τον όρο «εξίσου» στην άσκηση της γονικής μέριμνας, διατύπωσε κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη συνεπιμέλεια, ο βουλευτής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης.

«Το “εξίσου” περισσεύει. Αρκεί το “από κοινού”. Διότι μπορεί να προκαλέσει συγχύσεις. Πρέπει σε αυτά τα θέματα να είμαστε πάρα πολύ ακριβείς και λεπτομερείς. Δεν πρέπει μια μεταρρύθμιση, που είναι ουσιώδης, κι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, και θα λύσει χρόνια προβλήματα, και θα διευκολύνει ανθρώπους που υφίστανται εκβιασμούς κιόλας, δεν είναι σωστό για μια τόσο μικρή αλλαγή των δύο λέξεων, που είναι όμως πολύ ουσιαστική, να τίθεται εν αμφιβόλω», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και προσέθεσε: «δημιουργείται η υπόνοια -το είπαν και κάποιοι συνάδελφοι, κάποιοι το είπαν και ως θετικό αυτό- ότι με την αναφορά σε “εξίσου” επιμέλεια οδηγούμαστε, διά της πλαγίας οδού ή από το παράθυρο, σε έναν διαμοιρασμό του χρόνου στα δύο, το οποίο θα ήταν λάθος».

«Το παιδί πρέπει να έχει μία κατοικία, το παιδί πρέπει να έχει την έδρα του, τη βάση του. Αυτό λένε και οι ειδικοί, οι παιδοψυχολόγοι, οι παιδοψυχίατροι και όλοι όσοι έχουν ειδικότητα στο αντικείμενο αυτό. Δεν πρέπει να προσθέτουμε όρους σε ένα νομοθέτημα το οποίο έχει σκοπό να κατευθύνει τους δικαστές σε υποθέσεις πολύ δύσκολες και να τους διευκολύνει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ως έχει σήμερα. Δεν πρέπει να προσθέτουμε όρους που μπορεί να δημιουργούν οποιαδήποτε ασάφεια», είπε επίσης ο κ. Βολουδάκης.

«Είμαι πατέρας τριών παιδιών και μπορώ να καταλάβω τους πατεράδες. Σαν πατέρας καταλαβαίνω την αγωνία των πατεράδων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να συνεχίσουν με τη σύζυγό τους και οι οποίοι βρίσκονται σε καταστάσεις που συχνά και στα δικαστήρια καταλήγουν σε αποφάσεις που δεν αποδίδουν δικαιοσύνη, που βλάπτουν και τα παιδιά και σε πολλές περιπτώσεις είναι γεγονός, ότι έχουμε δει και γνωρίζω και εγώ περιπτώσεις, όπου το θεσμικό πλαίσιο, που πράγματι δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, μπορεί να καθιστά κάποιους πατεράδες θύματα ακόμα και εκβιασμών με αντικείμενο τα παιδιά τους. Και αυτό πράγματι πρέπει να αντιμετωπιστεί», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ξανθόπουλος: Τα σημεία αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια

Τα σημεία του νομοσχεδίου που δημιουργούν πρόβλημα αντισυνταγματικότητας, ανέπτυξε ο βουλευτής Δράμας, τομεάρχης Δικαιοσύνης και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην σχετική ένσταση που κατέθεσε το ΜεΡΑ25.

Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα ότι :

– Σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος, η παιδική ηλικία τελεί υπό την προστασία του κράτους. Το συμφέρον του τέκνου πρέπει να αναζητείται από τον δικαστή ανά περίπτωση. Και σε σχέση πάντοτε με κάθε συγκεκριμένο παιδί. Συνεπώς, περιορισμοί που τίθενται στο νόμο όσον αφορά την έννοια του συμφέροντος του παιδιού, προτάσσοντας κάποια στοιχεία έναντι άλλων, όπως η μη διατάραξη των σχέσεων του με τους γονείς, μπορεί να είναι σε βάρος συγκεκριμένων παιδιών και εδώ παραβιάζεται η συνταγματική υποχρέωση του κράτους.

– Στην έκθεση της επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, αναφέρεται ότι η εξατομικευμένη δικαστική κρίση για τον προσδιορισμό της έννοιας του συμφέροντος κάθε παιδιού, συνιστά εφαρμογή και του άρθρου 2 παρ. 1 του Συντάγματος, η οποία αποκλείει την στερεότυπη αντιμετώπιση ως προς την αξιολόγηση ατόμων και προσωπικών σχέσεων. Επομένως και με το άρθρο αυτό του Συντάγματος επαφίεται στο δικαστή, ένα ευρύτατο πεδίο παρέμβασης προκειμένου να κρίνει τις συγκεκριμένες συνθήκες του συμφέροντος του παιδιού.

– Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η διάταξη του άρθρο 7 του ν/σ για την υποχρέωση προηγούμενης πληροφόρησης του γονέα με τον οποία δεν διαμένει το τέκνο, ακόμη και για συνήθεις πράξεις επιμέλειας, συνιστά άνιση αντιμετώπιση του υποχρέου να προβαίνει σε ενημέρωση γονέα, η οποία δύναται, υπό προϋποθέσεις να μην συνάδει με το σκοπό του άρθρου 4 του Συντάγματος. μας επισημαίνει η επιστημονική επιτροπή και άλλη μια αντισυνταγματική πλημμέλεια.

-Τέλος η υποχρεωτική επικοινωνία του άλλου γονέα κατά τουλάχιστον 1/3 του συνολικού χρόνου, που εισάγει το νομοσχέδιο, μπορεί να αποβεί σε βάρος του παιδιού, το οποίο καλείται να συνυπάρξει με γονέα που λειτουργεί αρνητικά, κακοποιητικά ή βίαια. Επομένως και στην περίπτωση αυτή, έχουμε πρόβλημα συνταγματικότητας γιατί περιορίζεται από τον νομοθέτη η δικαιοοδοτική κρίση του δικαστή

Αιχμές από Γεροβασίλη

«Το νομοσχέδιο εμφορείται από μια κυνική, ιδιοκτησιακή αντίληψη για τα παιδιά. Έρχεται να εκμεταλλευτεί τα γονεϊκά συναισθήματα κάποιων πατεράδων, μη λέγοντάς τους και την πλήρη αλήθεια», ανέφερε μεταξύ άλλων η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Η βουλευτής κατήγγειλε ότι στο επίκεντρο των νέων διατάξεων είναι ο γονέας, τα «ιδιοκτησιακού τύπου» δικαιώματά του στο παιδί και ενώ τα δικαιώματα του γονιού δεν θα κρίνονται ad hoc, κατά περίπτωση, αλλά οριζόντια, εκ των προτέρων για κάθε περίπτωση. «Αυτή είναι μια κραυγαλέα παρανομία, σύμφωνα με όλα τα διεθνή δεδομένα, σύμφωνα με την “Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού”, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μπορεί ο νομοθέτης να καθιερώνει 50/50 ισόχρονη εναλλασσόμενη κατοικία του παιδιού. Ούτε υποχρεωτικούς χρόνους επικοινωνίας, χωρίς να εξετάσει για ποιους γονείς πρόκειται και τί ανάγκες έχει το παιδί. Αυτά δεν γίνονται σε καμιά χώρα, δεν υπάρχει σε κανένα δίκαιο», είπε η Όλγα Γεροβασίλη.

«Η κυβέρνηση, έχουμε αντιληφθεί, ότι δουλεύει πυρετωδώς για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Το χειρότερο είναι ότι τώρα η Νέα Δημοκρατία δεν διστάζει να προωθήσει τα όποια συμφέροντα ακόμη και στον ευαίσθητο τομέα του οικογενειακού δικαίου και μάλιστα εις βάρος των παιδιών», είπε ακόμα.

Περί συνεπιμέλειας

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΜέΡΑ25

Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε στο μεταξύ η ένσταση αντισυνταγματικότητας των άρθρων 5 παρ. 2 (για το «συμφέρον του τέκνου») και το 13 (για το δικαίωμα επικοινωνίας με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί), που κατέθεσε το ΜέΡΑ25.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης ανέφερε πως στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου προβλέπεται στην παρ. 2 ότι «το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται ιδίως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου συνεκτιμά παραμέτρους όπως την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις του, δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο».

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 υποστήριξε πως εδώ ο νομοθέτης παραβλέπει το πραγματικό συμφέρον του τέκνου όπως αυτό ορίζεται από τις διατάξεις των αρθ. 21 παρ. 1, στο αρθ. 2 παρ. 1, στο άρθρο 5 παρ. 1, στο άρθρο 25 του Συντάγματος καθώς επίσης και στις διεθνείς συμβάσεις που η χώρα μας έχει επικυρώσει.

Για το άρθρο 13 του νομοσχεδίου που αφορά τον χρονικό προσδιορισμό της επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί σε 1/3, ο βουλευτής ανέφερε ότι αυτή η ποσοτικοποίηση η οποία εισάγεται εδώ είναι ενδεικτικό των προθέσεων του νομοσχεδίου που θέτει τα παιδιά ως τεκμήριο στα αποκτήματα του γάμου, «λλά το τέκνο δεν είναι απόκτημα». Επίσης, διαφώνησε και με την απαίτηση του νομοθέτη της σύμφωνής γνώμης ή της δικαστικής απόφασης που απαιτείται να έχει ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια προκειμένου να αλλάξει κατοικία καθώς όπως είπε εδώ παραβλέπονται πλήρως οι ανάγκες του παιδιού. Εάν θεσπιστούν αυτά ανέφερε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 παραβιάζονται κατάφορα οι διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 1, 5 παρ. 1, 25 παρ. 1 εδ, γ και 28 του Συντάγματος, ενώ ως προς τον γονέα που χρειάζεται έγγραφη συναίνεση ή δικαστική απόφαση για την μεταβολή της κατοικίας του παραβιάζονται οι διατάξεις των αρθ. 2 παρ. 1, 4 παρ. 1, και 5 παρ. 1 του Συντάγματος​.

Το νομοσχέδιο αυτό κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 «εργαλειοποιεί τα παιδιά και θέτει σε περισσότερο κίνδυνο την κατάσταση της ισότητας των φύλων και της οικιακής ειρήνης που τις έχουν ανάγκη τα παιδιά».

«Αποφασίσατε να προσδεθείτε στο άρμα συγκεκριμένων συμφερόντων που έχουν πληρώσει εκατομμύρια για τη διαφήμιση και το lobbying που σας κάνουν. Προφανώς οι λομπίστες έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία για εσάς, από ό,τι τα παιδιά μας», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου. Η βουλευτής προειδοποίησε πως όσοι ψηφίσουν σήμερα αυτό το νομοσχέδιο, «βάζουν τη σφραγίδα τους σε ένα κοινωνικό έγκλημα, το οποίο θα δημιουργήσει ένα στρατό από παιδιά κακοποιημένα και απορρυθμισμένα, από παιδιά ψυχοσυναισθηματικά διαταραγμένα και ένα στρατό από γονείς κακοποιητικούς που θα βρουν την ευκαιρία να βγάλουν την αρρώστια τους πάνω στα παιδιά».

Κατά της ένστασης αντισυνταγματικότητας ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε “υπέρ” της αντισυνταγματικότητας των δύο διατάξεων, ενώ το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης

O υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ακούγοντας τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, ανέφερε ότι είναι προφανές ότι «θέμα αντισυνταγματικότητας δεν υπάρχει, υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση απόψεων για θέματα που ρυθμίζονται, αλλά ο σεβασμός στο Σύνταγμα είναι μια βασική αρχή που όλοι εδώ πρέπει να σεβόμαστε και οι θέσεις μας να προσέχουμε να μην το ξεπερνούν» και προσέθεσε: «Συνεπώς με όσα ειπώθηκαν σε αυτή τη συζήτηση που προηγήθηκε, θέμα συνταγματικότητας των δύο διατάξεων δεν υφίστασται».

Ο υπουργός σχολίασε και αναφορά του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, σε δήλωση που είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες, για τα προσωπικά βιώματα των βουλευτών αναφορικά με το ζήτημα της συνεπιμέλειας και της γονικής μέριμνας.

«Προσωπικά βιώματα έχουμε όλοι. Προφανώς το λέω απευθυνόμενος και στην αξιότιμη πρώην υπουργό κυρία Γιαννάκου. Προφανώς δεν εμπεριείχε οποιαδήποτε μομφή η δική μου τοποθέτηση, απέναντι στα όσα ενδεχομένως η ίδια μάς προβάλει ως δικές της αντιστάσεις», είπε ο κ. Τσιάρας και προσέθεσε: «Εγώ σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Όπως επίσης έχω καταθέσει τον σεβασμό μου σε όλη την πολιτική πορεία της κυρίας υπουργού, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα αυτό να εκληφθεί με ένα λάθος τρόπο. Αντίθετα, το γεγονός ότι όλοι μας σε ένα γενικότερο οικογενειακό ή κοινωνικό περίγυρο γινόμαστε δέκτες τέτοιου είδους καταστάσεων, νομίζω ότι είναι μια πραγματικότητα την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν επιδέχεται άλλου είδους ανάγνωση».

Η στάση των άλλων κομμάτων

«Δυστυχώς, το νομοσχέδιο δεν καταφέρνει να μείνει στο συμφέρον του παιδιού, όπως οφείλει να είναι το οικογενειακό δίκαιο» ανέφερε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου. Η βουλευτής δεν αρνήθηκε ότι «με δικαστικές αποφάσεις φασόν έχει αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό η επικοινωνία του ενός γονέα, συνήθως του πατέρα, με το παιδί του». Είπε, όμως, ότι «σε καμία περίπτωση αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεταρρύθμιση και έτσι όπως είναι δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα».

«Το πρόβλημα είναι στη δικαστική προσέγγιση και στο δικονομικό πλαίσιο εφαρμογής του οικογενειακού δικαίου», σημείωσε η κ. Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε ότι η από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας οφείλει να είναι βασική αρχή αλλά, όταν δεν υπάρχει συμφωνία, δεν μπορεί να επιβληθεί με αυθαίρετες ποσοστώσεις όπως η επικοινωνία με το 1/3».

Η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε «κόλαφο» το κείμενο της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής επί των διατάξεων του νομοσχεδίου και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση εισάγει, από το παράθυρο, την υποχρεωτική ισόχρονη γονική μέριμνα.

«Η διαμεσολάβηση πρέπει να καταστεί μια εξονυχιστική προδικαστική διαδικασία και να έρθει στο επίκεντρο μιας προοδευτικής νομοθετικής ρύθμισης, για όσο το δυνατό λιγότερες δίκες», ανέφερε, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη συνεπιμέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης, που υπογράμμισε ότι καθοριστικής σημασίας είναι και η αλλαγή της «δικαστηριακής πρακτικής» και αυτός είναι στόχος που «δεν λύνεται με παραινέσεις ή αναγκαστικές εξωτερικές παρεμβάσεις, αλλά με αλλαγές στην ίδια τη δικαιοσύνη».

«Εμείς προτείνουμε τη δημιουργία του θεσμού του οικογενειακού δικαστηρίου, με κατάλληλα επιμορφωμένους και εξειδικευμένους δικαστές, που θα εκδικάζουν αποκλειστικά υποθέσεις οικογενειακού δικαίου. Ένα δικαστήριο που θα υποστηρίζεται ενεργά και διαρκώς από κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, παιδοψυχολόγους, οικογενειακούς συμβούλους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους. Η διαθεσιμότητα υλικών και ανθρώπινων πόρων καθιστά ρεαλιστική την ίδρυση τέτοιων δομών σε κάθε εφετειακή περιφέρεια», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης και πρόσθεσε ότι ο προσανατολισμός του δικαστηρίου θα είναι σαφώς προς την αξιοποίηση πρωτίστως των εναλλακτικών μορφών επίλυσης. «Μόνο ως έσχατη λύση θα πρέπει να διεξάγεται δίκη σε συνθήκες κατά τεκμήριο μειωμένης αντιδικίας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται ιδιαίτερα οι ψυχοφθόρες -ιδίως για τα παιδιά- χρονοβόρες και δαπανηρές για τα εμπλεκόμενα μέρη διαδικασίες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και επισήμανε ότι το νέο οικογενειακό δικαστήριο αναμένεται να προσδώσει στο σύστημα επίλυσης των οικογενειακών διενέξεων έναν χαρακτήρα άμεσο, αποτελεσματικό, φιλικό προς την οικογένεια και συμφιλιωτικό, με την αναγκαία εξειδίκευση των δικαστών και τη συνδρομή ειδικού επιστημονικού προσωπικού με τεκμηριωμένες δικαστικές αποφάσεις.

Τρεις προτάσεις υπέβαλε το ΚΚΕ με ισάριθμες τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή. Με την πρώτη τροπολογία, το ΚΚΕ προτείνει οικονομικά μέτρα στήριξη των διαζευγμένων γονιών, τροποποίηση των διατάξεων για το συναινετικό διαζύγιο και απάλειψη των διατάξεων για την ιδιωτική διαμεσολάβηση.

«Για εμάς έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την κοινή γονική μέριμνα. Υποστηρίζουμε την ανάγκη τροποποίησης των διατάξεων για την κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, η οποία, όμως, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει ολόπλευρη στήριξη των γονέων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία ανέφερε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής, είπε ότι το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη του αυτήν την αναγκαιότητα και απουσιάζει η κρατική στήριξη από τις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου. Όπως, εξάλλου, επισήμανε οι καθημερινές συνθήκες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα είναι τέτοιες, που δεν εξομαλύνουν τις συγκρούσεις των γονέων. Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ ζήτησε να αποσαφηνιστούν οι έννοιες για άσκηση από κοινού και εξίσου, της γονικής μέριμνας, διότι δημιουργούνται συγχύσεις που αντικειμενικά δημιουργούν ερμηνείες για την ισόχρονη διαμονή.

«Νομίζετε ότι με μπαλώματα και μεσοβέζικες λύσεις θα δώσετε απαντήσεις στο πρόβλημα. Νομοθετείτε χωρίς να έχετε την πραγματική εικόνα του προβλήματος, πόσα διαζευγμένα ζευγάρια έχουμε, πόσα παιδιά εκτός γάμου», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «κάνει μπαλάκι το παιδί» αντί να καταθέσει ένα νομοσχέδιο με παιδοκεντρικό χαρακτήρα και αυτό την ίδια ώρα που καταρρέει ως θεσμός η οικογένεια και ενώ αυξάνονται τα παιδιά εκτός γάμου στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από news247.gr και efsyn.gr

Διαβάστε επίσης

Συμφωνία της ΕΙΙΡΑ με την ΕΔΕΜ για τα πνευματικά δικαιώματα των μουσικών δημιουργών

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα